Градинарство - моето хоби 25

• 32 613
  • 751
  •   1
Отговори
# 225
  • густо майна Филибето
Една полезна статия как да регулираме киселинността на почвата на хортензиите (и не само)
Моята си е алкална, водата с която поливам - още по-алкална, и съм доволна ако изобщо хортензиите растат и са със зелени листа, а не хлорозни. Поливам ги със зелен камък и алуминиев сулфат( намерих 1кг опаковка преди години , изпратиха ми я от някаква лаборатория).
Торовете ми са с повече фосфор и калий, и никакъв шанс да получа синьо.
Някои разтварят във водата оцет или лимонтузу, за да вкислят, но не знам съотношението.

Да добавя, че си купих хортензия, хибридна, която и да измръзне, и да се отреже, пак залага цвят. Става въпрос за тази с топчестите цветове, макрофила. Обикновено в по-студен климат хортензиите (тези розово/синьо) измръзват зимата, и не цъфтят на нови клонки.  
Скрит текст:
От серията  Hydrangea SO LONG. Има и такава, която става синя, но при мен никога няма да стане така или иначе.

Последна редакция: нд, 21 юни 2020, 13:23 от Ljuboznatelna

# 226
Благодаря, момичета! Някак силно съм резервирана към торове. Само като чета - алуминий и ме отказват.
Ще опитам с естествени материали. Сега проверих - със сигурност имам поне една бяла хортензия, урааа! Другите  четири са розови, две колебаещите се към лилаво и две се кодират, нямат още цвят.

# 227
  • софия
Скрит текст:
За сини хортензии, майка ми поливаше със зелен камък.  Сега прочетох - 1 супена лъжица за 1 л вода.  https://agrozona.bg/kak-da-napravim-sini-tsvetovete-na-hortenziyata/

Киселинноста на почвата можеш да увеличиш, като сложиш почва, взета под иглолистни, също да размесиш с борови кори, почва за ерика. Те правят почвата кисела.
Амели, прецъфтяват вече, затова позеленяват.

Скрит текст:
Добри, все пак сготви ли му боб на човека, като му се е дояло?

А баща ми беше от другия модел, разбираше от цветя и градински дейности. И то толкова разбираше, че като направи външна тоалетна на едно място, в нея , вътре цъфтяха лалета. Клечиш, си а около тебе красоти - лаленца.
Не извадил добре луковиците, и как е правил стените не зная, щом лалетата избиваха... Joy

наистина ли? Оххххх, аз реших, че умират Sad
ще чета  всичко дето сте ми посочили с Любознателна!
благодая ви момичета!

# 228
Да попитам , някой ползвал ли е ръчна косачка, да сподели впечатления?
Мислим да купим такава за една наша леля, мястото има наклон. Теглото им е около 6 - 9 кг.

И евентуално между  тези на  Bosch  и   Hurricane коя е за предпочитане ?

https://www.pazaruvaj.com/kosachka-c4185/bosch/ahm-30-p32843073/

https://bauhaus.bg/rachna-kosachka-hurricane-hhr-40/p/17022

Последна редакция: нд, 21 юни 2020, 15:14 от Diorela

# 229
  • густо майна Филибето
Някак силно съм резервирана към торове. Само като чета - алуминий и ме отказват.

Хе, усмихна ме Simple Smile Ние целите сме съставени и от химия. И ако я разбалансираме, боледуваме. Виж какви химични елементи има боба например
https://www.bb-team.org/hrani/id/623128_bob-byal-zryal-surov

# 230
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
...
Някъде в някоя тема коментирахме скабиози Grinning Показвам тези от семенца, започнаха да цъфтят. Разтварят се много странно листенце по листенце, докато на тези от разсад разцъфва едновременно цялото цветче. Може вторите да са хибриди. И двата вида са красиви, но много различни.

твоите не са ли алисуми?

# 231
Да, Добри, между скабиозите се подават и бели алисуми. Аз ги знаех като лобулария, те се сами се засяха между скабиозите. Тях също много ги харесвам. И двете са с подобни листенца и напъпили доста си приличат. И еднакво високи, оказаха се чудесна комбинация!

Аз пък не знаех че има лилави алисуми, моите са само бели. Че били и лековити Grinning Ще си търся семенца значи, ако намеря многогодишни,  още по-добре!

# 232
  • Norge
Диорелче, електрическа косачка не е ли вариант?
Хубавото на механичната е, че не мислиш нито за ток, нито за бензин, дето е дума, на минаване край нея може да я бутнеш и да окосиш един „откъс“.  Нагоре по наклона няма да е приятно, си мисля.

Ени, и моят любим Innocent е като твоя. Е, без домати и пипер, де.
Но иначе знае единствено „роза“ и край; всички цветя са роза. Satisfied
Но той е така и с останалите неща: пращам го до магазина с БЕЛЕЖКА!, на нея - написани три неща. Той се връща с две, едното от тях - грешно. И това - в неговия собствен магазин все пак! Tired Face  Ама какво да го правиш, душичка добричка. Gift Heart

Аз и сама си кося и стартирам машините, но де що е бензинов мотор, ми вади здравето с това дърпане, а те май вече доста такива станаха. Че и снежната фреза; добре, че тази зима не видяхме сняг.

Флоксче, много интересно ми стана за камъните: как потъват в земята? Около тях се натрупва почва, трева и друго, или те самите пропадат?
Много са ти хубави цветенцата! Flowers Hibiscus

# 233
Нелка, мястото е планинско, на няколко нива със стълби между тях. Къщата - също. Затова трябва да е лека, за да се вади,  прибира и разнася до местата за косене. Разстоянието до тях е доста далеко за кабел.  До сега викаха косач 2-3 пъти, но вече няма и косачи, та се заформя сериозен проблем. ММ, когато ходи и има възможност, хваща косата и коси, но не винаги може.  Идеята е да може и жена да работи с нея. Трябва и да е лесна за ползване. Ще се коси от време на врем, примерно на 2 - 3 седмици.
Колкото е по-лека и лесна за обслужване, толкова по-добре.  Затова се ориентирах към ръчните.
Но се притеснявам с колко високи треви се справят и дали могат и на наклонени, неравни терени. Или са предимно за райграс, да го подстрижеш набързо.
Гледах клипчета, но те, нали са рекламни, са все на малка трева и равно.

И се чудя коя марка от двете косачки. Хурикане  има кош за тревата и е 40 см, на Бош няма кош и е 30 см, но все пак на Бош май  имам по-голямо доверие.

Хайде , де никой ли не е ползвал такова чудо, та да каже?

Последна редакция: нд, 21 юни 2020, 20:17 от Diorela

# 234
Аз не съм,а и като изгледах клипа,наистина само си върви младежа и разхвърля вече окосена трева. 😁 Не ми вдъхва доверие. Има едни тримери,но пак са на ток. Иначе са леки и ще се справя и тя,но ще трябва удължител. Не знам.. Ако има как да се поръча тази с опция за връщане и да се изпробва. Ако не става,връщате и ще го мислим пак.
Аз да питам някой гледа ли червенолистна смрадлика? Или зелена? Одеве видях снимки и ми хареса нацъфтяла. Но не знам ще вирее ли при мен.

# 235
Зълва ми купи тример, но не се справя много добре с него, а и трябва да се купува много дълъг кабел, за да стигне догоре.

# 236
Един съсед ни дава за покрай оградите и дувара,ето такъв беше:
https://media.praktis.bg/media/catalog/product/cache/1/image/700 … 15795_id42170.jpg
Много лек,аз се справих.

# 237
Най-лесно се коси със самоход,но тежи косачката, примерно ако я вадиш от мазе. И малко трудно се стартира,но не сме имали няколко електрически и ми вадеха душата,а съм ги ползвала а подобни терени. Самоходът сам ще си качи неравността, ти само държиш ръчката. Някой съсед нейн няма ли самоходна, да ви я заеме за едно косене и да видите как е?
Смрадликата ще вирее при теб, щом при мене вирее. Имах едно малко розсадче, ама падна жертва при разместване на компостера.

# 238
Не знам,самоходната си иска бензини,масла,не съм много запозната,но ММ си я обгрижва и се занимава. 😃 Иначе е най-удачно,да.
Мерси за смрадликата. Аз даже не знам дали тук няма,ще снимам да кажете и вие. 😃 Ако не е,ще поръчам на есен или пролетта. 🤗

# 239
Ръчната косачка и на мен ми е трудно да повярвам, че върши работа, но не съм ползвала. Вероятно за да се отреже тревата трябва да се движи доста енергично, за голяма площ ще е изморително. Няма ли акумулаторни тримери? Или акумулаторна ножица за трева?

Смрадликата ще вирее почти навсякъде, обича алкални каменисти почви, понася засушаване.

Нелка, камъните на изкуствените алпинеуми потъват от собствената си тежест, когато под тях няма камениста основа, както е в алпите Grinning а мека почва. От дъждовете, и от замръзването през зимата, почвата поддава. Затова се изгражда основа.

Общи условия

Активация на акаунт