Градинарство - моето хоби 25

• 32 644
  • 751
  •   1
Отговори
# 285
  • густо майна Филибето
Валетка, повече да не я криеш тази красота! Давай редовни репортажи от балкона/прозореца ! Разкошно дворче се е получило, и все по-хубаво ще става! (а банана - къде? Wink )

Някой ползва ли препаратите на Амитица ? Безвредни ги дават за пчелички, и доколкото разбирам, повечето са био. Най-вече ме интересува Ним Азал и фунгицидите им. Че аз от пазене на пчеличките, ще загубя розите Grinning
Моите рози съвсем не са това, което бяха преди 5-10г, вечно петносани, обезлистени, останаха наполовина клони, изяде ги агрилуса, гризат ги гъсеници, цикади.....

Допълвам се за въпроса с божурите.

Така няма да цъфтят розите, тази специално, Румба, иска много слънце за да цъфти. А прегърната от листака много ще боледува. Много е податлива на петносване. Аз моята я подарих, като остана на сянка, защото всеки ден сравнявах с една на съседите, опечена цял ден, и сърцето ми се късаше Simple Smile
Можеш да насадиш отпред до пътеката други рози, но първо проучи как растат, да не са някои разперени и да ти пречат да минаваш. Може и тези да преместиш, вместо да ги махаш, те са сравнително дребен сорт. Между тях вече ще е невъзможно да косиш тревата, затова трябва нещо да допълниш. Примерно нисък сорт лавандула. Но наистина нисък. Примерно  Lavandula angustifolia 'Hidcote' тя в цъфнало състояние е около 50см кълбо. Това го съобрази с разстоянието между розите, за да не ги души. Или хойхери, те понасят и сянка, и са наистина ниски. А и зимата не изчезват съвсем. Тази фестука от линка (тревата) е малко капризна, може да опиташ с фестука глаука, пак такава туфичка, но синя. Наблюденията ми са , че на полусянка и светла сянка расте по-хубава.
И аз се обърках от снимките и не разбрах - рано пролетта там лалета ли растат? Че с тях става вече много трудно.

Последна редакция: ср, 24 юни 2020, 13:16 от Ljuboznatelna

# 286
Мисля си, че бабата е редуцирала листата на божурите, за да даде светлина и свобода на розите. Двете отдавна съжителстват заедно и според думите на Ина, розите са били като от списание.
Ljuboznatelna, благодаря! Най-после научих сорта на тази роза. И пред блока има 2 такива, все се чудя как да ги подрязвам.
Би ли споделила, есенно или пролетно подрязване? По-надолу, или по-дълги клонки да се оставят? не разбирам от рози.

Последна редакция: ср, 24 юни 2020, 15:19 от Diorela

# 287
  • густо майна Филибето
Diorela, според условията я подрязвай. Даже я остави неподрязана поне една-две години и виж как се държи. Розите се развиват по различен начин на сянка, слънце, суша, мокро, топло, студено... Тази не е от едрите рози, флорибунда е. Съседката я оставяше да си расте свободно, беше до зеленчука (значи получаваше тор поне от неговото торене), на пълно слънце, и беше разкошно храстче метър и двадесет,отрупано с цвят. Моята я режех, да не си пречи със съседните по-големи, слънце почти не стигаше вече до нея, и почти не цъфтеше.

# 288
И с рязане, и без рязане цъфтят, но ми се струва, че е недостатъчно. Изглежда защото са ги бутнали между други, по-едри сортове. Но и розите пред блока са много стари.
Благодаря ти!

ПС Вече се обърках. Тук дават влечаща Румба, 2-  2,5 метра https://bazar.bg/obiava-28283442/razsad-za-krasivi-vlacheshti-rozi-rumba

# 289
  • густо майна Филибето
Да, има и катереща, и флорибунда Румба.

# 290
  • Карлово

И да попитам нещо.....Купих синя кампанула в голяма саксия, но прецъфтя и изсъхнаха цветчетата. Махнах ги. Все още е в саксията. Защо не цъфти отново? Четох, че цяло лято има цветове. Мястото, където е саксията е под стрехата на чардака и там остава сухо дори като вали.

Ще цъфне, имай търпение. Моята вече прецъфтява. Сега е ваш ред.Laughing

# 291
Любознателна, ето го банана ))). Гордо пери едно листо нагоре и вее второто, дъждовете направо го съсипаха.
Скрит текст:

Днес хванах на местопрестъпление бял люляк, наистина пусна издънки. Пресадих го до бъдещата порта.

Ина, това е въпросната трева, по-тъмната. Момичета ще я разгадаят каква е
Скрит текст:

И почерпка от моята градина. Първа реколта на цариградско грозде  и касис.

# 292
  • София
Ще обмисля още малко това с божурите. Кога е най-подходящо да се вадят, за да раздам?

# 293
Ще обмисля още малко това с божурите. Кога е най-подходящо да се вадят, за да раздам?

Средата на август.

# 294

Имаш време за мислене.
Ако решиш да ги вадиш, имай предвид, че грудките са дълбоко и трябва да се внимава да не се повредят. Добре е да не ги изчистваш докрай от почвата, а да остане малко по тях, която да ги пази.

ПС
Попаднах на съвети за подрязване на розите ,има и за флорибунда, каквито са твоите ( любознателна ги определи)
https://gradina.bg/pravila-za-podryazvane-na-rozite/
Предполагам, че при общите принципи има грешка - няма как при лекото подрязване да се премахват 2/3, а при умереното 1/3 и при силното 1/2 от обема. Това 2/3 трябва да е грешка. Нека разбиращите от рози да кажат.

Цитат
Лекото подрязване премахва около 2/3 от обема на растението и води до удължен храст с многобройни, но малки цветове. Силното подрязване означава отстраняване на повече от половината от растението, при което обикновено се отрязват 12-15 см от клонките. Някои цветари прилагат т.нар. „двойно подрязване“ – през есента и на следващата пролет подрязват леко розите. Най-честият избор на градинарите е извършването на умерената резитба, с която се премахва около 1/3 от храста и която го поддържа здрав, осигурявайки продукцията на прекрасни цветове за вас.

Цитат
Рози Флорибунда
Розите Флорибунда се отличават с обилния си, нестихващ цъфтеж, който образува прекрасни и внушителни букети. Характерно за тях е, че на едно клонче цъфтят многобройни цветове (достигащи и над 10 броя). Те са кръстоска между Чаено-хибридна роза и Роза Полианта и биват засаждани самостоятелно или в групи. В първият случай се оформят според общите правила. %5Bu%5DЗасаждайки този вид рози в групи, ние обикновено се стремим да получим плет или оградка. Ето защо е добре да приложим леко до средно подрязване в зависимост от състоянието на растението, като премахнем увредените, тънките и оплетени леторасли. По време на цъфтеж, отрязването на прецъфтелите цветове благоприятства за по-бързата поява на новите цветни пъпки и съответно продължителния цъфтеж.%5B/u%5D]Рози Флорибунда
Розите Флорибунда се отличават с обилния си, нестихващ цъфтеж, който образува прекрасни и внушителни букети. Характерно за тях е, че на едно клонче цъфтят многобройни цветове (достигащи и над 10 броя). Те са кръстоска между Чаено-хибридна роза и Роза Полианта и биват засаждани самостоятелно или в групи. В първият случай се оформят според общите правила. Засаждайки този вид рози в групи, ние обикновено се стремим да получим плет или оградка. Ето защо е добре да приложим леко до средно подрязване в зависимост от състоянието на растението, като премахнем увредените, тънките и оплетени леторасли. По време на цъфтеж, отрязването на прецъфтелите цветове благоприятства за по-бързата поява на новите цветни пъпки и съответно продължителния цъфтеж.

Мисля си и, че баба ти, като ги е загърляла за зимата с тор, хем ги е топлела, хем ги е подхранвала. Това се прави с добре угнил оборски тор, за да не изгорят. Може и да го е омесвала с пръст, да не е много силен. Плюс правилно подрязване, затова са били толкова пищни.

Последна редакция: чт, 25 юни 2020, 11:26 от Diorela

# 295
  • София
На мен "розарите" са ми казали, че е добре да се подрежат розите напролет.
Особено с това изменение на климата, когато цъфтят до много късна есен.
Принципът за обикновените е на 3 пъпки / възелчета/ от долу нагоре.
На пълзящите само най- горе.

По време на цъфтеж- броиш от мястото, където излиза прецъфтялото и режеш над третото листо, под което е заложена пъпка. / едно е където е дръжката на прецъфтялото/

# 296
  • Бургас
По време на цъфтеж- броиш от мястото, където излиза прецъфтялото и режеш над третото листо, под което е заложена пъпка. / едно е където е дръжката на прецъфтялото/
И това, отрязаното, като махнеш прецъфтялата част, можеш да заложиш в земята за вкореняване, защото клончето е узряло.

# 297
  • София
Благодаря за съветите 🤗

# 298
Ако започне раздаване на божури и аз се нареждам за един в бордо ))).  Ще му освободя специално място.
Ина, мисля, че моята трева е вид Карекс, но е изцяло зелен.

# 299
  • густо майна Филибето
Другите бяха карекси, но за този се зачудих, защото няма полза да се продава зелен карекс Grinning Иначе със сигурност съществува.
За първа година ли го имаш? Цъфтял ли е някак? То не е цъфтеж, а класове. Ако пусне пухени класове - пенисетум е.

Общи условия

Активация на акаунт