Градинарство - моето хоби 25

• 32 646
  • 751
  •   1
Отговори
# 270
Просто вържи божурите с канап или сезал, щом не искаш да ги режеш сега. Като няма какво да ги държи, лягат по земята, но ако ги вържеш на снопове след прецъфтяването, ще освободиш доста място за розите. Аз бих ги изрязала - както вече съм направила с половината, за другата половина просто не мога да смогна с рязането и изхвърлянето в контейнера за зелени отпадъци, затова само съм ги вързала в очакване на повече време.

# 271
Ина, въобще не е заяждане. Слагаш снимка и човек си мисли, че това е мястото, за което питаш. Сега, на тази снимка се вижда добре за какво става дума. Тези рози стават метър, метър и нещо.  Разстоянието зад тях е малко, за да сложиш вечнозелени , по-високи и те наистина ще задушат розите. А освен това ще искат много здраво рязане, което ще ти е трудно да правиш, защото розите ще ти пречат на достъпа. Ще се затрудни и обслужването на оранжерията и ще й направи сянка, което не е добре.  
Ако сложиш ниски вечнозелени, пак ще искат рязане, а и няма да се виждат, ако са зад розите.
Тези божури можеш леко да ги подстрижеш - само тези клонки, които се набутват в розите. Също можеш да  ги привържеш леко към забодени пръчки, да не лягат толкова в розите. Имай предвид, че такива стари и хубави божури са много ценни цветя. Предполагам, че и цветовете им са красиви. Баба ти добре ги е съчетала и по размери, и по време на цъфтеж. Аз не бих ги пипала.

Ако много искаш да промениш нещо, можеш да сложиш ниски вечнозелени  пред розите, тук там, за да постигнеш зимата зелен ефект, какъвто искаш.  Например евонимус радиканс с различни разцветки на листата. Ще трябва да ги контролираш с подстригване. Можеш да сложиш и разни цветя, по-ниски от розите, които да давят пъстрота в тревата.
Но градинките ти са много хубави и не виждам защо искаш да ги променяш.
---------------------------

ПС Сега видях твоя пост. Спомни си как баба ти ги е поддържала. Все имаш някакви спомени как са изглеждали през различните сезони. А от тях ще се сетиш и ти как да ги поддържаш. Ще се сетиш как баба ти е подрязвала розите и кога - есен, пролет. Има рози, при които цъфти миналогодишна клонка, има и такива, при които цъфти тазгодишна. Питай  и в темата за розите как да ги поддържаш, има хора, които много разбират от тях. 

Няма обикновени божури. На божурите след разсаждане им трябват няколко години, за да цъфнат.

Последна редакция: вт, 23 юни 2020, 20:08 от Diorela

# 272
  • София
ПС Сега видях твоя пост. Спомни си как баба ти ги е поддържала. Все имаш някакви спомени как са изглеждали през различните сезони. А от тях ще се сетиш и ти как да ги поддържаш. Ще се сетиш как баба ти е подрязвала розите и кога.

Няма обикновени божури. На божурите след разсаждане им трябват няколко години, за да цъфнат.
Като 20 годишен пубер, можеш да си представиш кокко съм се интересувала от отглеждането на рози... Единствено помня, че есен ги зариваше в основата с оборска тор, но мен ме е страх да не ги изгоря. Божурите наистина са много, във всяка леха. За парника си има отделен вход, него не го мисля. Тя и тревата дето съм насяла отпред се вижда колко е зле, сега ще я махам и сея на ново. Запазила съм много от подредбата и цветята на баба (имам хортензии на по 20 и повече години), но ми се иска малко да осъвременя градината и да я направя по мой вкус. Пробвала съм и това с връзването на божури, не ми хареса резултата.

# 273
Леле аз си мечтая за алея с божури,ти ще ги режеш. 😃 Пробвай с нещо вечнозелено,щом ти е мерак,но ще трябва сериозно рязане,за да са ниски и оформени. Мисля,че има разни сортове туи,но не съм се интересувала и не мога да помогна. Може би да идеш в някой разсадник и да им обясниш какво искаш,там ще те насочат.

# 274
Пред розите може да се засади декоративна вечнозелена трева,тя е на кръгли туфички, няма рязане, няма да закрие розите.

Последна редакция: вт, 23 юни 2020, 20:39 от La_Valletta

# 275
  • София
Пред розите може да се засади декоративна вечнозелена трева,тя е на кръгли туфички, няма рязане, няма да закрие розите.
Има ли си конкретно име тая трева? Или така да я търся из разсадниците 🤔

# 276
Ще я снимам, имам доста в градината. Момичета ще кажат точното и име ))), аз забравих.

# 277
Ако все пак решиш да махаш божурите, поне го направи в сезон за разсаждане и ги дай на някого, който ще им се радва. Не ги зеносвай. Тук ще намериш доста кандидати, ето Anyyyone, си мечтае за такава алея.
Страхувам се, че после ще съжаляваш, като усетиш колко грижи ще имаш с вечнозелените.

Последна редакция: вт, 23 юни 2020, 23:56 от Diorela

# 278
  • гр. София
*Ина*, пред розите и божурите, където има трева, пролетта не излизат ли лалета и нарциси? Ако сложиш вечнозелени от рода на сабини или подобни няма да могат да избият.
Колкото до чимширите, виреят и на слънце. Имам един доста стар на вилата, който е на слънце почти цял ден и си е ок.
Ето в този сайт има декоративни треви, както и много други растения. Аз съм много доволна:
http://www.hrasti.com/bg/shop/dekorativni-trevi
И да попитам нещо.....Купих синя кампанула в голяма саксия, но прецъфтя и изсъхнаха цветчетата. Махнах ги. Все още е в саксията. Защо не цъфти отново? Четох, че цяло лято има цветове. Мястото, където е саксията е под стрехата на чардака и там остава сухо дори като вали.
Скрит текст:
Точно до този чимшир насадих и лавандула. Там не е много слънчево, проблем ли ще е?

# 279
Вероятно е била напомпана с хормони кампанулата. Доколкото я виждам на снимката, тази би трябвало да цъфти лятото. Още е рано, но си я купила цъфнала. Сещай се. Можеш да я сложиш в земята.

Ла Валета, за тази трева ли говориш?
https://www.gradinasoleil.com/article.php?id=14&artid=9

# 280
  • гр. София
Вероятно е била напомпана с хормони кампанулата. Доколкото я виждам на снимката, тази би трябвало да цъфти лятото. Още е рано, но си я купила цъфнала. Сещай се. Можеш да я сложиш в земята.

Ла Валета, за тази трева ли говориш?
https://www.gradinasoleil.com/article.php?id=14&artid=9

Да, ама аз я взех с идеята да е там в тази саксия (бивш гювеч Smile). Даже ми трябва още една, но тази ме е страх да я разделям още.

# 281
Аз така си представям на Ина пътечката,само че не с арки,а храстовидни рози:

# 282
  • София
Аз така си представям на Ина пътечката,само че не с арки,а храстовидни рози:

Право е целата! Това е и моята идея ☺️

# 283
*Ина*, идеята е изпълнима. Аз обаче разбрах, че искаш зад розите да слагаш живия плет, за което всъщност нямаш достатъчно пространство. Но пък снимката на Anyyyone е много  примамлива наистина и изпълнима в този вид. Чимшир и рози - и двете растат бавно обаче, особено чимшира...

Розите на баба ти - не ги режи есента. Режат се пролетно време - февруари, март. И не много. Все пак да остава едно 25-30см от земята, да не се зануляват съвсем.

Тез домати няма ли  къде другаде да ги сложиш догодина? Нещо като заден двор?! Да имаш повече място за действие с цветята.

п.с. Ако ще махаш божури, бих спасила няколко!!! Добре е да се направи към средата на август.

# 284
И аз бих взела божури,ако ги махаш! 🌺

Общи условия

Активация на акаунт