Градинарство - моето хоби 25

• 32 649
  • 751
  •   1
Отговори
# 255
  • София
Little cactus, божурите (а и цялата градина) ги наследих от баба и от нея знам, че се режат на есен (септември). Розите са много стари като гледам снимки от нета са чаени и или не справям добре или са стари и са за подмяна. От едната страна направо се изгубиха 😔 Плюс това цялата градина е в божури, сигурно има 80-90 храста, в повече ми идват. Та искам да ги сменя, и да оформя хубав жив плет. И рози ще засадя още, за да стане по-плътно, чудя се и тях от къде да взема. Дълго е пространството (около 20 метра общо двете лехи) розите са тук в средата

# 256
  • Варна
bflmp Интересно е, наистина. Рошаво доста Grinning
Чемширът, до колкото знам харесва да е на сянка. Странното е, че нашите бяха засадили един под едно дърво, което после изсъхна и той се оказа дибидюс на слънце.  Известно време живя, после изсъхна, но не мога да кажа дали от промяна в условията, или защото просто го изядоха гъсениците Sad

# 257
Ина, ако разбирам правилно, търсиш растения, по-ниски от розите, които да са на предна линия. Може да погледнеш и стандартните комбинации с лавандула, чемшир, кампанула.

# 258
  • София
Ина, ако разбирам правилно, търсиш растения, по-ниски от розите, които да са на предна линия. Може да погледнеш и стандартните комбинации с лавандула, чемшир, кампанула.
Не, търся нещо за жив плет зад розите (от вътрешната страна на алеите). Чемшир никога вече, слугувам на един, дето ми е жал да го оставя на гъсениците, че е 5 метра дърво. Едвам го спасявам...
Търся  вечно зелено за жив плет, понеже всичко в лехите зимата се орязва/заспива и се оголват много грозно...

# 259
Ина, къде искаш да го правиш този вечнозелен жив плет? Аз на снимката виждам от едната страна ниски прозорци, от другата - оранжерия. Нещо не виждам и 80, 90 божура, а и розите не виждам. Виждам масово лалета и нарциси.

Да похабиш божури е кощунство, според мен.
Но ако божурите душат розите, какво ще се случи, ако ги обградиш с храстите, за които говориш?  Те стават много по-големи от божурите.
Говориш за жив плет, това означава висока преграда от храсти. Нещо не мога да ти схвана идеята.

Ако искаш високи, вечнозелени - евонимус японика, лавровишня.
Има и разни ниски евонимуси, които пак са вечнозелени, също сабина вергиниана, разни вечнозелени котонеастри.
Но при всяко положение ще се наложи да им слугуваш и да ги подрязваш.

# 260
Ина, може да погледнеш илекс или тис. Не познавам много вечнозелените, тези ги дават като добра комбинация с рози. Лавровишните и фотиниите са с по-широки листа, пият повече вода, те също биха задушили розите. Може и просто да подмениш розите с някакви по-големи, цяла линия еднакви, аз много харесвам 2 английски: Lady Emma Hamilton и Princess Alexandra of Kent, но не знам нищо повече за тях, не съм ги и виждала наживо, а и ще излезе малко скъпо, освен ако не ги намериш от някой бг разсадник, без име. Simple Smile

# 261
  • София
Само да добавя за живия плет- става "дебел". И заема повече място от божурите, при това- целогодишно.

# 262
A аз да покажа поникнала нано люцерна и нейното отсъствие ))). Дали ще превземе
празните  участъци? Останаха ми малко семена.
Скрит текст:

# 263
  • София
Diorela, снимката, която пуснах по-рано беше, за да покажа мястото, това са снимки от сега. Попитах просто за идеи за храст, не разбирам по какъв повод е поста ти. Като заяждане го приемам.
П. П. Снимките са големи и не мога да ги прикача.
https://prikachi.net/image/Y3F3x

# 264
На мен така ми харесва. Ако плет ще е  1 м висок и е пред розите, то и той ще ги задуши, според мен. Ако можеха розите да се дръпнат напред пред божурите шахматно.

# 265
Не е заяждане, Ина. Наистина това, което си представяте не е изпълнимо, защото растенията за жив плет искат пространство и ще пречат на розите. В тоя смисъл божурите са ок. Аз в предната градина имах доста и ги режех след прецъфтяване,защото бяха в средата на поляната и ми пречеха на косенето. Не им пречеше на цъфтежа следващата година.

За това пространство биха били удачни многогодишни цветя зад розите, които цъфтят цяло лято. Или цялостно да си промените концепцията за лехата. Рози наистина не се виждат,мини ли са? Колко високи стават? Аз бих го направила розариум цялото, но розите са изискващи растения и искат много грижа.
Редакция - сега видях в линка, бих сложила по- високи храстовидни рози отзад или многогодишни цветя,маргарити например.

Валета,добре изглежда според мен, ще завземе със сигурност. Аз бих сложила и остатъка от семената на по-плешивите петна.

# 266
Кактусче, то не спира да вали и ме е страх да не направя дупки от собствени стъпки ))).

# 267
Оф и при нас така☹ като се оправи малко.

# 268
Ина, може също и лоницера, листенцата си остават и зимата, но за нея ще ти трябва рамка, по която да се катери
http://2.bp.blogspot.com/-e4YW62sTaLQ/VZb6Dvu5z4I/AAAAAAAAiSU/lA … ve%2B02072015.JPG

# 269
  • София
Little Cactus, боса съм в градинарството, но баба докато беше жива тея рози бяха като от списание, аз ги съсипах, защото не знам как да се грижа за тях и чета все различни неща из интернет... Божурите сега са ок, защото са прясно прецъфтели и орязани, обаче след месец са леж по земята. А ако ги изрежа от сега ще остане голо, розите са точно по средата на лехата. Същото става и на есен като орежа розите и божурите, точно входната пътека става съвсем опоскана. Та за това ми се иска някакъв вечно зелен плет да има някакъв вид и зимата. От розите до бордюра зад тях има около 60-70см в които искам да вмъкна плета, откъм розите ще го изтънявам, за да не им пречи. Това ми е като цяло идеята. А божурите ще ги махна, защо не виждам как ще цъфтят под плета, ако някога го направя... Всички лехи около къщата са с божури по края и имам предостатъчно от тях, пък и те не са някакви специални сортове, обикновени са си. Лигуструм засадих като плет покрай барбекюто ни миналия месец и искам нещо различно на входната пътека.

Общи условия

Активация на акаунт