Градинарство - моето хоби 25

• 32 640
  • 751
  •   1
Отговори
# 345
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
за ограда-мрежа може би най-подходящ ще е орлов нокът и много стригане.
по-лек е като растение (ако се подстригва), цъфти и ухае невероятно. минусите са, че ще го контролираш само от твоята страна и на съседа може да не му хареса.
но този риск го има винаги.
Sad както и риска като не му харесва да пръсне с нещо...

# 346
Много харесвам орловия нокът. Дали е подходящ за стабилна ограда? Приемам предложения с какво да покрия много дълга ограда - мислех за глициния, за трендафили, харесва ми и текомата, обсъждана на предишните страници... Сега има два люляка, тази година сложих и грамофончета, но вървят много бавно - още правят мустачки и нямат дори три педи височина, скоро няма да покрият оградата.

# 347
за стабилна става всичко. стабилната ограда ще издържи и по-тежки растения, а орловия нокът не е тежък ако се контролира.
Simple Smile пък и като се поизпусне малко не ни е правил беля на мрежата, само увисваше.
разгледай какво се предлага, че аз съм взимала от баби и бяха съвсем обикновени бяло розов и бяло жълтеникав, а после виждах извънземно красиви, жълти, оранжеви... Simple Smile

# 348
Флокс,жалко за лоницерата,ама като не върви - не върви. Керията съм я виждала така на ограда и седи много добре по мое мнение. Ако се остави без грижа - може и да превземе територии,тука по дворовете има такива. Но аз съм засадила една на ограда телена с идеята да я поддържам компактна.

# 349
Аз също гласувам за лоницерата. Мене малко ме е страх е от пълзящи растения, защото просто не смогвам да оправя всичко по двора, но лоницера сложих, толкова приятен аромат има и е толкова издръжлива. На 3 места сложих и клематис Принцеса Даяна, въпреки че го садих наскоро и го отрязах, както пишеше в инструкциите, вече цъфти, много нежно растение.

# 350
Така като си говорим, се замислих дали пък една дребна роза, някакъв рамблер, също няма да е подходяща за телена ограда. Те сякаш не са толкова тежки, а и с времето стъблата се вдървяват и ще носят тежестта. Виждала съм роза подведена по стената на къща, не я оставят да расте напред, всички клонки са подведени настрани и формата е сравнително "плоска".

За глицинията, наистина е много красива. Мисля, че за нея трябва много стабилна опора. Виждала съм лилави, огромни като дървета, както и по-малки, с жълти цветове. Може би са различни сортове, или са били на различна възраст. Някъде някой беше споделял, че колкото повече я режеш отгоре, толкова повече издънки пуска.

# 351
  • have faith and be patient ..
Тази лоницера и орлов нокът не е ли едно и също

# 352
Някой има ли лоницера камчатика - https://goldenplants.bg/deal/1179-lonitsera_kamtschatica_duet_lo … chatica_duet.html
Била ядлива с плодчета на вкус като "боровинка, череша и грозде" - моите хора много биха харесали нещо такова.

# 353
Тази лоницера и орлов нокът не е ли едно и също

Simple Smile едно и също са. обикновено използвам латинските имена, защото всеки край си има мнение за това как се казват цветята.
специално лоницера=орлов нокът съм чувала и като "градински жасмин" Simple Smile Simple Smile предполагам заради аромата.

обикновените са такива

а виж как изглеждат тези

# 354
Някой има ли лоницера камчатика - https://goldenplants.bg/deal/1179-lonitsera_kamtschatica_duet_lo … chatica_duet.html
Била ядлива с плодчета на вкус като "боровинка, череша и грозде" - моите хора много биха харесали нещо такова.

Аз съм си я харесала също, но нямам още. Зрее рано, и е вкусна.

Като говорим за лоницери, ето това е снимка от февруари. Първите цветове се появиха през декември,но зимата беше много мека, и растението беше на закътано слънчево местенце. Растението е Lonicera purpusii, ароматът е сладък и силен като на увивната лонисера.

# 355
Много е красива. Аз подобна съм виждала в един градински център, ароматът даже беше по-силен, но цялата беше обсипана с мравки и листни въшки и това ме спря да я взема. Може да е била някоя друга храстовидна обаче.

# 356
Интересно, нито по нея, нито по увивната съм виждала въшки досега, никой не ще да им гризе листата даже. Затова мислех, че са силно отровни за насекомите Grinning

# 357
Хубав ден беше днес, поснимах част от цъфналите растения, предимно розите по оградата. Катерливи,ама повече почнаха от нулата и още не са дръпнали достатъчно на височина. Тази първата е храстовидна флорибунда, много я обичам.

А щом е имало мравки+въшки по лоницерата в разсадника, значи са си направили ферма мравките. Предвид,че е ароматно растение,не е чудно 😉
Скрит текст:

Карамфил

Местен див здравец

Розовага лупина

Цъфнали сукулентчета

Сантолината кога цъфти? Горяма напаст се оказа, ако не цъфне скоро ще й преразглеждам статута.

# 358
един малко глупав въпрос. близо до работата видях лавандули, но са различни цветове.
изглеждат един и същи сорт, а едната е бледо лилава, а другата наситена.

не съм знаела, че обикновените лилави лавандули могат са с различни цветове.
купувала съм няколко пъти, умирали са ми преди да нацъфтят, само една, на етикета пишеше"тоскана", задържа почти цяло лято.

въпроса ми е как да търся тъмно лилавата?

# 359
Добри, лавандулите са десетки видове, има и по-сини, и по-лилави, розови и бели. Снимките в интернет много заблуждават, защото лилавият цвят трудно се снима. Много снимки са манипулирани също така, за да изглеждат по-красиви. Дано някой тук да има тъмна и да сподели.
Сега потърсих в интернет,  в произволен сайт за тъмни са дадени сортовете hidcote blue, peter pan, imperial gem. Първата я имам, според мен не е тъмна, по-скоро средна Grinning

Общи условия

Активация на акаунт