Градинарство - моето хоби 25

• 32 604
  • 751
  •   1
Отговори
# 450
  • София
Какво колебаещо се виждаш в тази красавица?
Моята така се колебае, че кьорав цвят не е подала.

# 451
La_Valletta, ако предния седум цъфне в бяло, значи е испанския и си имаш, освен украса,  билка за хемороиди. Simple Smile
Вече не смея да го определя така, че скоро някой показа снимка на доста близък - също така сребрист, но с жълти цветчета, на по-дълги дръжки.

# 452
Да се изфукам с една трансформация. Едни сукуленти, дето се мъчиха на слънце и песъчлива почва, а уж не би трябвало. Преместих остатъци от тях в саксия с градинска/купешка пръст на полусянка. Промяна за два месеца и половина

И колебаещата се хортензия )))

Oooo, хортензия. Ще снимам моите две нефелни утре. Да им стискате палци да оцелеят.

# 453
absurT, колебае се дали да остане в синьо ))). Но и така ме радва много.
Diorela, не знаех, благодаря за информация. Ще ги дебна за цвят.
AGBSM, от всичките ми 11-т хортензии - три не са цъфнали.

# 454
absurT, колебае се дали да остане в синьо ))). Но и така ме радва много.
Diorela, не знаех, благодаря за информация. Ще ги дебна за цвят.
AGBSM, от всичките ми 11-т хортензии - три не са цъфнали.

Завиждам ти и за 8те. Ама благородно де Simple Smile.

# 455
Аз пък завидях за сукулентите. И то не съвсем благородно, направо бих дошла да ги открадна Grinning
Шегата настрана, прекрасни са, явно се чувстват много добре при теб!

# 456
Аз сукуленти имам ужсано много. Растат си в двора и в саксии. Много са благодатни за гледане.

Само искам информация, дали са отровни, защото един дребен вампир ги дъвче непрекъснато, а не намирам.

# 457
Зависи от сукулента, повечето са билки, някои са отровни за хората в по-големи количества и с тях трябва да се внимава.
Седум акре, например.

Цитат
Лютивата тлъстига има хипотензивно и общоукрепващо действие[8]. Поради отровността на растението да се използва само по лекарско предписание и под лекарски контрол!
https://bgflora.net/families/crassulaceae/sedum/sedum_acre/sedum_acre.html

Семпервивумите се ползват като капки за уши при болка, за лечение на забрало до нокът. За тях не съм търсила дали са отровни, приети вътрешно, защото не зная и вътрешна употреба.

# 458
Надявам се, че хайванчето само ги дъвче и не ги гълта.

# 459
  • гр. София
La_Valleta, на втората снимка сукулентите са много хубави. Особено този в синьо-зеления цвят. Simple Smile

# 460
  • София
Привет,
Наскоро започнахме строеж на къща в новозакупен парцел в околностите на София. Мъжът ми иска в единия край да имаме група от дървета, не много високи, които да правят хубава сянка и на тях да можем да вържем хамаци. Може ли да ми препоръчате какви да са тези дървета?

# 461
Трябва да са бързорастящи, иначе ще си връзвате хамаците след десет години чак Blush Не знам кои видове растат бързо, може би някакви диваци от рода на джанките?

Ако аз сега имам празно място, бих засадила бреза, за мен е много красиво дърво. Или някакви плодни дървета, ябълка, слива, круша, но те искат грижи. Иглолистните също правят хубава сянка, но май не растат толкова бързо.

# 462
На тоя етап, мъжът ти да мисли пергола за хамаци или стойка за хамаци. Бързо растат лейландските кипариси и стават грамадни. Но трябва да обмислите хубаво целия ландшафтен дизайн, а не на парче,защото после ще се окаже,че нещо не си е на мястото. А дърветата не са цветенца да се местят. Помислете тия дървета каква друга цел освен сянка ще имат? Само декоративна или предпочитате да са плодни? Да са вечнозелени или опадливи? Колко високи трябва да бъдат? На ограда ли ще бъдат или по средата на двора и т.н. мисля,че трябва наистина да обмислите перголата.

# 463
Може би най-бързо растат пауловниите.
Годишен прираст 3-5 метра, 3 годишно дърво - 10 - 15 метра.
http://paulownia.bg/kachestva-na-paulovniya

+1 за перголи - на тръбите се връзват идеално.

А аз мога да те науча как да си направиш и връзваш хамаците. Simple Smile

Последна редакция: сб, 11 юли 2020, 18:38 от Diorela

# 464
Диорела, нямам дървета, но клипа с хамака много ми хареса. Какъв плат ще е подходящ? Питам, защото съм те виждала и в шивашката тема Grinning
Човекът казва, че всякакъв плат става, но сигурно някои платове са по-подходящи от други.

На мен също ми липсва сянка в градината, искам дърво, което да не прави много плътна сянка, за да оцелеят и цветя под него. Трябва да е някое малко дърво Grinning защото градината не е голяма. Вече трета година не мога да реша какво да е, досега щеше да е пораснало Confused

Общи условия

Активация на акаунт