Градинарство - моето хоби 25

• 32 582
  • 751
  •   1
Отговори
# 510
А моите мушката вървят добре, поливам ги през ден-два, тор изобщо не съм им слагала, цял следобед ги пече слънцето. Видя ли пожълтяло листо, го махам, но рядко има. Два-три пъти досега съм ги поливала с мая и два-три пъти им поръсих малко захар. За пръв път гледам мушкато.

# 511
А моите мушката вървят добре, поливам ги през ден-два, тор изобщо не съм им слагала, цял следобед ги пече слънцето. Видя ли пожълтяло листо, го махам, но рядко има. Два-три пъти досега съм ги поливала с мая и два-три пъти им поръсих малко захар. За пръв път гледам мушкато.
Браво! Ще пробвам и аз да поливам по-често. Тази година им смесих почва от градината с купена, обаче забелязвам, че много се задържа влага и не знам дали от това не гният и съхнат. Ама каквото - такова.

# 512
Моите са в най-обикновена градинска пръст. Тази година се зарекох, че пръст повече няма да купувам, сложих на повечето стайни цветя и останах много разочарована.

# 513
  • София
Събирам си семенца на майка ми от градинката на Калифорнийски мак и Калдаръмчета.Въпросът ми аз кога да си ги засадя?

# 514
  • София
Сложи малко сега, да видиш дали ще успеят да цъфнат.
Другите- напролет.

# 515
Моите калдаръмчета сами се сеят и нямам представа кога го правят. Пролетно време все внимавам да не ги оскубя, заедно с плевелите, че не се различават много като са мънички, току що покарали.
В саксията на гарденията видях две гъсеници (сиви). Едната беше излязла на подложката и я изхвърлих, другата се показваше. Опитах да я извадя през дупката, но тя се скри навътре. Реших да я пресадя в събота, дано не е грешка, но пък и с гъсеници не може, ще й изядат корените.

# 516
Калифорнийски мак и Калдаръмчета - и двете се самозасяват, падат в почвата като узреят и напролет тръгват. Но  може и да тръгнат сега, заради влагата. Не зная дали искат стратификация. Ако имат нужда от такава, няма да покълнат преди студовете.

При мен калдаръмчето всяка година се появява в сандъчетата само, без никакви усилия от моя страна.
Калифорнийският мак се сее на място, не търпи пресаждане и затова не се прави разсад.

# 517
Калифорнийски мак сях миналата пролет, тръгна едва тази година. Семенцата си оцеляха една година в лехата без проблем, но зимата не беше студена.
Сега го оставих да си сее семенцата и да се разпространява колкото пожелае. Толкова е красив, нека има много от него Grinning
Аз тази пролет успешно преместих едно младо растение, но го откопах с голяма буца пръст с лопатата, и директно го преместих в изкопана по мярка дупка, явно съм успяла да не разбутам корените.

Калдаръмче толкова да харесвам, а то не иска засега да се самозасее при мен. Всяка година купувам разсад. Дали купешките не са някакви стерилни хибриди? Виждала съм пакетчета семенца, от тях дали ще станат растения, които пускат семенца?

Дара, сега не е време за пресаждане, заради жегата може да пострада растението. За гардениите знам, че и без това са малко капризни. Няма ли вариант да накиснеш саксията в нещо, което да убие гадините? Сигурно в агроаптека ще могат да те посъветват.

# 518
И мен това ме притеснява, защото жената от която я купих, ми каза да не я пресаждам в по-голяма саксия, а да поливам често и ще се справя с отглеждането й. И снощи... тези гадове. На 30 метра от нас имаше агроаптека и жената се е изнесла преди седмица. Сега трябва да търся къде другаде има, а ми беше толкова удобна.

# 519
Калифорнийски мак сях миналата пролет, тръгна едва тази година. Семенцата си оцеляха една година в лехата без проблем, но зимата не беше студена.

Калдаръмче толкова да харесвам, а то не иска засега да се самозасее при мен. Всяка година купувам разсад. Дали купешките не са някакви стерилни хибриди? Виждала съм пакетчета семенца, от тях дали ще станат растения, които пускат семенца?

Това ме навежда на мисълта, че ешолцията иска стратификация.

Много вероятно е да са стерилни. Търси семе за простоцветните калдъръмчета и да няма F1 ( хибридни).

# 520
  • Варна
Събирам си семенца на майка ми от градинката на Калифорнийски мак и Калдаръмчета.Въпросът ми аз кога да си ги засадя?
Мятай ги сега - те по естествен път сега се сеят, значи няма какво да им стане. Нека си престоят естествения период в земята.

# 521
Нямаше ни 1 месец у дома и връщайки се ни изненада бугенвилията  колко е пораснала. Обаче нямам идея как да я оформя. От едно малко растение имаме 3 големи клона сега. Знае ли някой какво да я правя? Как и се махат прецъфтелите? И също кога мога да се засадя от клонка? Предполагам наесен?

# 522
Нямаше ни 1 месец у дома и връщайки се ни изненада бугенвилията  колко е пораснала.
Как и се махат прецъфтелите?
За подрязването не мога да съм полезна, от скоро имам Бугенвилия. Но прецъфтелите прицветници сами падат. Изсъхват на клончето и стават много ефирни. Моята в момента се съблича за втори път и само обирам тези от саксията за да не гният в нея. Имам също доста пораснали клонки, но мисля да я оформям септември. Надявам се да цъфне още веднъж до тогава.

# 523
Ох, при мен е като бурен това чудо. Режа до дъно и за няколко месеца е пораснала пак. По принцип е като увивните и става за навес, да се върже към ограда. Не става на дърво като глициниите. Колкото са красиви, толкова и боклук правт, а и имат бодли и трудно се режат.

# 524
Добро утро! Нахлувам ви в темичката, но съм пишман кандидат градинарка. Имам две уморени домашни орхидеи и един кактус. Но пък имам и две, които просветлението е запазило, не знам как са живи. И други домашни китки имам, дишат все още, че и растат. Мисля, че е от светлината вкъщи, не е моя заслуга...Но...за друго съм тук. На село имам едно дворище, в което друго, освен малко над 40 ореха, няма. Искам да си сложа храсти и цветя, които обаче не са твърде капризни, защото все още не живеем там и ходим веднъж на 1-2 седмици. Там, където искам храстите(за ограждане на къщата) рядко пада сянка от орехите, но като цяло малко са ми площите, над които няма орех. Иначе двора е под наклон с южно изложение.
Приемам всякакви съвети - сега на есен какво мога да сложа, как? Ще снимам при следващото ходене и ще ви покажа кое-къде е.
Благодаря предвариелно Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт