Градинарство - моето хоби 25

• 32 529
  • 751
  •   1
Отговори
# 675
И на мен ми даде една жена 5-6 стръкчета мента,скубя,кося и пак плъзва. Изсуших за чай,но може да пробвам и сиропчето.
За това пък едва захванах джоджен. Сях и в градината и в саксия,много беше зле,сега гледам е тръгнал хубав.

# 676
  • В градината...
Моята мента почти се изгуби за разлика от джоджена, който е плъзнал навред. Аз лятото правя лимонада с мента или просто варя плодове на сок и слагам мента и лимон. Става супер.

# 677
La_Valletta , по кое време сяхте детелината?

Много ми хареса.
Ние се мъчим с един райграс поредна година - то аериране, подсяване, плевене, какво ли не.
Писна ми вече. Ще нахвърлям детелина, дано се покрият голите петна.

# 678
  • Бургас
La_Valletta , по кое време сяхте детелината?

Много ми хареса.
Ние се мъчим с един райграс поредна година - то аериране, подсяване, плевене, какво ли не.
Писна ми вече. Ще нахвърлям детелина, дано се покрият голите петна.
Не съм компетентна по детелината, но нали е тя е трева, както магданоза и копъра , и знам, че е по-добре да се хвърли семето през есента,  защото ако се посее напролет, има по-голяма вероятност мравките да го изнесат.
 А практиката е показала, че най-добре е да сеем местни треви, защото вероятността да оцелеят е по-голяма. Дори хората съветват, ако има купи със слама , като остане малко от нея, да се поровим най-отдолу и да съберем малко от пръстта, защото там е нападало най-много семе. Ама и купите със слама са вече са лукс за пейзажа.

Последна редакция: вт, 08 сеп 2020, 13:56 от armeria

# 679
utro77 , засадих детелина някъде на 4-5-ти юни. Райграса го изнесоха мравки миналата година.

# 680
Мохитото и с джоджен е хубаво. Ние лимонадата напоследък даже с джоджен повече я обичаме, по-мек е като че ли вкусът. Иначе в Зелена пролет имат мента
https://zelena-prolet.com/Mentha_sp

# 681
Дайте идея как да огранича ригана?!? Много го обичаме, но останахме без джоджен и мента Simple Smile.

# 682
Дайте идея как да огранича ригана?!? Много го обичаме, но останахме без джоджен и мента Simple Smile.

И моят риган пощуря.
Даже на едно място имам нахвърляни семена преди някоя и друга година и чак сега взеха да растат като луди. Стана огромна туфа.
На друго място ми е точно до джоджена и наистина забелязвам, че го завзема.

Ами освен да режем и/или изкореняваме друго не виждам...

La_Valletta, благодаря! Сериозно обмислям за детелината.

# 683
И мен запалихте по детелината Simple Smile има ли различни варианти детелина или всички ще купуваме това което Ла Валетта е пробвала ?

В темата за мушката всички засаждат сега, та да знаете сега му е времето за да има ранен цъфтеж (цитирам).

# 684
  • have faith and be patient ..
Току що боднах пратено ми от Добри стръкче ❤️.. До сега  провали нямам, но понеже това ми е специално и усещам че. Ще му треперя Simple Smile

# 685
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
и на нивея стръкчето е засадено Wink засега е на изчакване, но си е нейно. Simple Smile

нивея, най-отдолу на линка има още три-четири вида бяла детелина. ние купихме малка разфасовка от нанисима, ще я сеем в овощната градина.
чувала съм, че има и розова, не сме купили още, но идеята е между дърветата да е бяла и розова детелина. Simple Smile

алекс, ти на колко парчета го начупи?

# 686
Добри, много ти благодаря!

Ще погледна детелините отново.

Какво ще засаждате сега есента? Аз голямо желание имам да засаждам нови и нови растения. Пък и разбрах кое какво му харесва като местоположение. Например шарените ми хости, всички пожълтяха и повехнаха, а зелените са си добре. Имам и на слънце и на сянка и на двете места, не вървят. Мушкатата разбрах, че не обичат пряко силно слънце.

Едната бугенвилия ми изсъхна май. Мога ли нещо да я направя - изсъхнаха и листата и цвета, не съм сигурна че е изсъхнала, може и да е преполята - мъжа ми се грижи за градината последния месец и той се чувства длъжен да ги полива всеки ден....

Гергините трябва ли да ги вадя?

# 687
Аз също влизам с молба за съвет - трябва ми растение, което да цъфти по това време и да обича сянка.

# 688
Аз също влизам с молба за съвет - трябва ми растение, което да цъфти по това време и да обича сянка.
Скрит текст:
Обикновената хоста (Hosta plantaginea)  - цъфти сега, като крем, с прекрасен аромат и не харесва слънце.
Такава https://www.olx.bg/ad/hosta-plantaginea-CID262-ID8aDxd.html

Бръшлянолистна циклама - ( цикламен хедерифолиум) - местен вид. Цъфти сега с нежни розови цветчета, с размер на кокиче, през зимата има листа, които изчезват лятото и се появяват след цъфтежа. Обича сянката на широколистни дървета.
Такава https://medpedia.framar.bg/%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8% … D1%80%D1%87%D0%B5

И двете се отглеждат съвсем сами. Нужни са само малко грижи, докато се прихванат. Може да се комбинират - на заден план хостата, която е едра и има листа от пролетта, до късна есен, а отпред дребната циклама, която съвсем се е скрила през лятото и се появява есента. Така ще имаш и зеленина целогодишно.

Последна редакция: чт, 10 сеп 2020, 14:39 от Diorela

# 689
  • have faith and be patient ..
Добри. Ъъъ, трябваше да го чупя ли? Така го набодах, имаше няколко изсъхнали листенца, махнах ги и го бучнах в едно сандъче на терасата

П. П. Циганчето също цъфти ма сенчесто

Общи условия

Активация на акаунт