Нашите орхидеи – тема 30

• 29 969
  • 743
  •   1
Отговори
# 420
Къдрокоска, Брада, страшно са красиви! Heart Хм, откъде пазарувате? Grinning
Брада, вярно, че е простотия това, умът ми не го побира как може така да продупчат листата... Close

# 421
dolce miele, тази за която аз споменах е в Била. Фаленопсис е, в момента са на оферта за 8 лв. Става въпрос за София.
В Лидъл в момена има минита, на 8 лв. и нещо са, но трва да се избира. Като ги разглеждах видях, че много от тях са направо удавени във вода, която е позеленяла направо, а някои бяха целите плесенясали. Вадих всички по ред от чашката за да си избера здрава.

# 422
Къдрокоска, а твоята красавица мини ли е?

# 423
брадата, аз не бих махнала листото, ако иначе изглежда здраво. То си служи на растението въпреки дупката. Явно това се е случило отдавна, крайчетата са засъхнали, според мен ще си живее така листенцето. Минитата и без това нямат много сила заради малкия си размер, не го отслабвай допълнително.

# 424
  • Видин
dolce miele, моята е от Кауфланд. Беше 14лв. Същата видях в магазин за орхидеи - 24 с 1 цветонос, моята е с два.
Корените са хубави. Не е мини, около 40см. е висока. Мултифлора е може би.

bradata , прекрасна жълтурка!
Имала съм с прободено листо. Нищо ѝ няма. Не съм я третирала, оставих я така.

Sysly, буквално като нарисувана е. ❤️
А щом я мислиш толкова жълтата, грабвай я докато може. 😊

# 425
Здравейте, преди време ви бях питала за мнение. Дали има шанс една орхдея с централен цветенос, излизаш от розетката, да оживее. Странното беше, че пускаше еденични листа от цветеноса, но пак така централно. Никой не ми отговори, явно не съе виждали и вие такива листа от цветенос. Чуденето ми беше, дали ще пусне нормални кейки. Мисля, че пусна две, но да питам и вас. До сега не съм имала кейки, мислех, че от цветенос излизат, не от корените.
Листото

Кейки?

# 426
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
изглежда здрава и щастлива Simple Smile продължавай грижите по същия начин.
свят широк - орхидеи всякакви... Simple Smile на колежката изкарваше нови растения отстрани. разсадихме ги, разделихме ги и сега аз имам две - едната,която ми подари заради разсаждането и още една, която тя беше засадила при китайската роза. 
показвала съм го Sad полуумряло фалче с един и половина корени...
едното май скоро ще цъфти Wink

# 427
  • Русе
bradata и на мен се е случвало неведнъж, в оранжериите не гледат къде бодат, пръчка да има. Аз повече бих се притеснила от субстрата, защото на снимката не ми изглежда добре.
Много хубави придобивки при всички!
Аз имам доста нацъфтели орхидеи, но не и фалчета. Нямаше ме десетина дни и като се прибрах ме очакваше доста богат цъфтеж. Показах в групата във фейса, но ще сложа снимки и тук.
Дендробиум фаленопсис, този път се раздаде много. Цъфти с два цветоноса от нова и един от стара псевдобулба. Показвах го на някой в темата, който питаше дали да отстранява стари булби.

Скрит текст:
Милтония Регинели е със 6 цветоноса, които не се засякоха напълно.

Скрит текст:

Зигопеталум, редовно цъфтящ

Една закупена преоценена, прецъфтяла Беалара се оказа Beallara Eurostar

И един нов фаленопсис, не им устоявам по магазините и това е!

Скрит текст:

# 428
  • Бургас
След като предишното ми мини-жълтурче се спомина от прекалено обгрижване Joy , си забърсах едно ново. Оглеждах ги няколко уж и чак като се прибрах с него и му махнах целофана, видях тази простотия нечия:
Скрит текст:
Не знам как би му хрумнала на някого тази безумна идея или просто толкова гледат, но дори и долното листенце е леко продупчено Sad Дали да пробвам да ги махам тези листенца и да дезинфекцирам или каквото-такова?
Иначе ето ми ги и цветовете:

Брадичке много е красива, аз имах същото мини, но го загубих напролет. Година и половина издържа. Вече ме е страх с мини по капризни ми се струват.

Све всички са прекрасни Heart Eyes

Последна редакция: нд, 19 юли 2020, 12:37 от maya_76

# 429
  • Бургас
Това ще ми е втори опит с едно и също мини от едно и също място - Лидл. За първото бях питала тук и отговорът на Рени даже се включи в първия пост. В резюме: беше удавено, в гадно сплъстено "нещо", а коренчетата бяха пречупени много зле. Почиствах, третирах и ... умря. Ама се сетих, че е било същото и пак от Лидл, едва сега като потърсих снимки. Сегашното пак плуваше във вода и пак е в същото сплъстено нещо, което като махах днес, видях че гъмжи от микроскопични бели движещи се точици Sad Почистих, паднаха пречупени 2-3 коренчета, а останалите са доста и уж добре (не е гаранция, че съм успяла добре да огледам, че хем бързах, хем бях изнервена доста). Накиснах за малко в топсин, разреден на око и преместих в кори и в по-голяма саксийка, както ме беше посъветвала Рени при предишното такова. Нямам пръскало подръка и забърсах листата с щедро навлажнена салфетка с Моспилан, отново разреден на око до бледосин цвят на разтвора. Стои настрани от другите орхи и ще видим дали ще оцелее или пак ще остана без жълтурче...

# 430
Добро утро дами ! Вчера забелязах това ,което ми прилича на нова булба на цимбидиума (макар че ми се иска да е цвят ) няма логика защото булбата е слаба ,но все пак вие какво мислите ..

# 431
  • Варна
На мен на заблуден корен ми мяза по-скоро. С тази форма не ми е излизала нито булба, нито цветонос.
Иначе това са зачатъци на булба/цветонос.

# 432
На мен на заблуден корен ми мяза по-скоро. С тази форма не ми е излизала нито булба, нито цветонос.
Иначе това са зачатъци на булба/цветонос.

аз имам впредвид зеленото като топче в ляво иначе и от дясно има да, но тя още е на никъде 😁

# 433
  • Варна
Ами не прилича нито на зветонос, нито на булба. Разровете още малко надолу и вижте какво има - предполагам, че е корен, тръгнал нагоре.
Така или иначе времето ще покаже- дръжте ни в течение, че ми стана любопитно и на мен Simple Smile

# 434
bradata, след поста ти се уплаших за моето мини, че и то е от Лидъл. Няколко дни го държах така, като се бях зарекла този път да не го ръчкам, а да го оставя да си живее на спокойствие.  Да, ама като прочетох за лазещите гадове го извадих и пресадих.
Малко се притеснявам защото нямам сфагнум и е само в кори, начупени на дребно, които накиснах с вряла вода.
Та, сега е мокро заради това. Четох съветите ви за садене в сухи кори и малко ме е яд, че избързах и не изчаках, но пък от друга страна добре, че го извадих и в моята саксийка имаше движение. Grin
Мушнала съм го в една съдинка с камъчета на дъното за да е стабилно.  

Сега изглежда така:

Скрит текст:

Нямаше много поражения по корените, но моля да ме коригирате на време ако нещо съм сгафила.
ММ ме заплаши, че ако припаря отново на по-малко от два метра от орхидеите ще ги изхвърли. Аз само около тях се въртя. Май и аз се очертавам от тези дето предобряват цветята с прекалено обгрижване. Blush

Последна редакция: пн, 20 юли 2020, 14:02 от Sysly

Общи условия

Активация на акаунт