Нашите орхидеи – тема 30

• 29 971
  • 743
  •   1
Отговори
# 405
Sysly Hug
Да, малко каменисто се оказва началото на пътя ти, ама ще видиш, че после всичко ще е по вода.
Много важно е да се огледат растенията при възможност, за да се отсеят поне най-проблемните. Пък после каквото дойде.
Все пак това са само цветя. (Казвам го като човек, който рева с два реда сълзи и един сополи Joy когато изхвърляше първите си умрели орхидеи.)
Всичко добро и успех с хобито! Heart

# 406
  • Бургас
Сисли като прецъфтят орхидеите и станат марулки ще си купиш нова/и цъфнали и т.н голяма краста е. Не знам защо на мен лятото нищо не ми цъфти освен Милтония.
Орехите на ранчото гледани от майка ми са добре редовно ми праща снимки. Инструктирана е да не полива фалчетата, а само Милтония Пафчето и Цимбидиум. Нашата почивка е към средата силно се надявам фалчетата в къщи да са добре и да издържат още седмица.

# 407
Мая, на мен орхидеите ми цъфтят в края на зимата.

# 408
  • Варна
Всеки вид си има явно негов режим в зависимост от климатичните условия. Масово фаленопсисите ми цъфтят през зимата, цимбидиумът и дендробиумът също; видовата пък цъфти Сега. Колманара също цъфти зимата, Брасада обаче сега цъфти, макар че ми изглеждат близки по вид. Имам едни катасетуми, които още не са цъфнали, но май ще ги чакам есента тях.  Ринхостилис цъфна напролет пък.... абе да цъфтят, когато си искат, само да цъфтят Grinning

# 409
Тази пролет съм  замислила да снимам диворастящи орхидеи.Малки са и не приличат на саксийните, но са красиви .

# 410
  • Мадрид / София
Дали пък няма в Бг диви орхидеи? Такива, дето растат в почва? Според мен би трябвало да има.

# 411
Те са огромно семейство и може и да има. Не съм търсила. За тук знам, че има доста диви и в нашия пояс, в тропика е ясно.

# 412
О, да, семейство Салепови е наистина огромно и има много диви орхидеи в България. Даже за някои растения е трудно да се досетим, че всъщност са орхидеи. Да кажем, че най-близо до основните видове, които отглеждаме у дома, са от типа на венерината пантофка - Cypripedioideae.

# 413
  • София
За централния цветонос - не винаги значи край на развитието, според мен.
Ето една с два централни, която обаче изкарва две листа вече:
Скрит текст:
Дали някога ще цъфне - не знам, като направи достатъчно листа, може и да се случи, ще докладвам Wink

Диви орхидеи видях в Родопите, но не мога да си намеря снимките сега. Има и на други места из България.

# 414
Еха! Много интересно! Цветоносът явно не е минал точно през точката на растежа. Ама как се е сгръчкало горкото листенце.
На един фаленопсис имам цветонос, който не успя да пробие неговото си листо, а се "плъзна" и излезе покрай по-горното. Листото, което се разви после беше много жална гледка. Следващите вече бяха нормални. Мога да снимам, ако има интерес.

# 415
Импала, снимай моля, интересно е!
По съвет от друг форум - когато ми се наложи да махна листо не го отрязвам, така че да остане парченце на розетката, а го разцепвам и издърпвам двете половинки.
Така го премахвам изцяло, но това може да се направи само с най-долното листо. Целта е да не остава умираща тъкан на розетката, а ако има корен или цветонос да расте под листото, му е по-лесно.

# 416
  • София
Лъскавото листо над него изби след цветоносите, та се надявам и това да се опъне.
Снимай твоята аномалийка, да.

# 417
  • Видин
Ново попълнение, не издържах на изкушението. Бяхме да пазаруваме и накрая една орхидея и едно карамфилче се озоваха в кошницата. Моят мъж ме гледа сърдито, пък аз му казвам - на оферта е, как да не взема. ☺️🤭
Скрит текст:

# 418
Ех, че е хубава, като нарисувана. Heart Eyes Да ти е здрава и цъвтелива!

И аз мисля една жълтичка, днес я видях докато пазарувах, на оферта е и тя, с едни хубави, здрави и плътни корени (нали вече и аз взех да разбирам от орхидеи Stuck Out Tongue Winking Eye)....Relaxed И така както вървят нещата и не ми излиза от главата, до довечера може и да се настани вкъщи.

# 419
  • Бургас
След като предишното ми мини-жълтурче се спомина от прекалено обгрижване Joy , си забърсах едно ново. Оглеждах ги няколко уж и чак като се прибрах с него и му махнах целофана, видях тази простотия нечия:
Скрит текст:
Не знам как би му хрумнала на някого тази безумна идея или просто толкова гледат, но дори и долното листенце е леко продупчено Sad Дали да пробвам да ги махам тези листенца и да дезинфекцирам или каквото-такова?
Иначе ето ми ги и цветовете:

Общи условия

Активация на акаунт