Нашите орхидеи – тема 30

• 29 574
  • 743
  •   1
Отговори
# 60
Такива листа аз не съм виждала досега. Наскоро пак някой беше задал подобен въпрос, май имаше различни мнения тогава, но не съм запомнила точно.

Дендробиумските неволи продължават Grinning
Пресадих го, в малко по-голяма саксия. Корените бяха добре, почти нищо не съм рязала. В сърцевината имаше сбит сфагнум и около него онова гъбестото торфено нещо, едва ги изчоплих под слаба струя на маркуча. Една булба се отдели, може да отгледам ново растение от нея Blush
Много благодаря за съветите Flowers Hibiscus

Сега само два въпроса още.
1. Дълбоко ли е засадена така или е добре?

2. За малкото парче, което се отчупи, заривам старата булба в мъх и чакам да се вкорени. Пропускам ли нещо?

Последна редакция: нд, 14 юни 2020, 12:19 от Phloxx

# 61
  • София
Angela61, не знам колко е нормално, но при мен често излизат такива листа на дендробиума. Някои се опъват, други си остават сбръчкани завинаги.

# 62
  • Варна
Флокс , на прав път си и по двете точки, действай смело Simple Smile

Анджела, нещо с влагата според мен не е добре там - гледам че и булбите са сбръчкани, а по това време би трябвало да са изпънати, особено младите такива.

# 63
Вещица, като разрових дендробиума, и ми паднаха всички задръжки Grinning

След него разрових и онзи клет цимбидиум с черната булба. Имаше тук-там увредени корени, но повечето са нормални. Като рязах лошите корени, някои от тях бяха с черна сърцевина. Това ми се струва много, много лош признак....
Заканих се да го оставя навън след пресаждането, но после ми дожаля и пак го прибрах. Много ми е слънчева терасата, ще се изпържи.

# 64
  • Mediterraneo
Здравейте. Подариха ми орхидея. Досега винаги съм избягвала да си купя, защото мисля, че са трудни за гледане.
Четох, гледах клипове, но все още съм много объркана. Кажете ми с две думи добро ли е мястото, което й избрахме и трябва ли да я пресаждаме? По клиповете гледах сериозни разминавания в субстратите, саксиите и пр.

# 65
Тарталета, ще си позволя да отговоря, макар че не съм специалист, а в темата има такива.
Ако прозореца директно се нагрява от слънце, може да и' е малко топло там. Наблюдавай дали се загрява саксията или листата. Иначе мястото ми изглежда добро, светло но без пряка светлина. Щорите винаги ли са така спуснати?
Ако корените са свежи и зелени, и като цяло ако изглежда добре, не е задължително да пресаждаш. По-добре я неглижирай, отколкото да преобгрижваш. Същото важи и за поливането. Опитай да запомниш колко тежи саксията сега, изглежда много добре полята. Трябва да стане мнооого лека, преди да поливаш пак. И цитирам някого от темата, не помня кого - когато решиш че е за поливане, изчакай няколко дни, и чак тогава Grinning

Наблюдавай за изгнили корени, петна по листата, признаци на паразити или гъбично заболяване, или пък странна миризма. Ако няма нещо подобно,  и' се радвай отдалеч Grinning

По-нататък, преди да направиш нещо необмислено Grinning най-добре попитай, тук всички са супер отзивчиви!

# 66
  • Мадрид / София
Тарталета , според мен всичко ѝ е наред, от нищо повече не се нуждае само малко повече непряка светлина. Оглеждай корените, когато станат сребристи е време за поливане и оглеждай за гадинки, че пречат на растението.
Вещица  , сбръчканите са стари булби, новите са изпънати, но с листа такива от снимката. Влага не им липсва. Притеснява ме, че ако я поливам през 3 дни ще вземе да загние. Сега поливам на седмица, тух сега е хладно, да кажем 26•С не е лято да е ад жега.

Последна редакция: нд, 14 юни 2020, 18:00 от Angela61

# 67
  • Бургас
Ангела пробвай да опръсваш горния слой след като се засуши. Аз Милтония всеки ден я пръскам дори и отгоре бублите, че коренчетата стърчат на горе на едната новичка няма как да влязат в корите. От миналата година до тази май двойно е увеличила бублите. До година пролетта ще се наложи да я деля, че няма да има място в саксията.

# 68
  • Мадрид / София
Ще пробвам и с опръскване. Благодаря за идеята.

# 69
  • София
Скрит текст:
Извинете за лошото качество на снимката - това е една, която е била с централен цветонос - вижда се къде е остатъка от него. Сега изкарва листенце там, корените са прекрасни, надявам се да цъфне някой ден. Мисля, че не е цъфтяла при мен. Отстрани изкарва още едно коренче май.

# 70
Идвам да питам за едни бебета. Има общо три,но едното още е малко. Другите обаче дали вече мога да отделям:

Това е едното,има 4 доста големи корена и три листа.

Това е другото,заедно с цветоноса. Виждат се и неговите корени и листа.
Аз нямам кори вкъщи,свършиха,но тези дни ще купя,ако им е време да ги отделям. Мисля в едни чашки за кафе като начало да ги сложа. Приемам всякакви съвети. За сефте ми е и малко се притеснявам. 😃

# 71
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
запомнила съм: "поне 3 листа, поне 3 корена, всеки поне 3см."
можеш да изчакаш докато намериш кори.
чашка за кафе е добра идея, няма нужда да е в кофа.
Simple Smile ще се справиш. Simple Smile

# 72
  • София
Anyyyone,

Прикрепете към подпорката чашката с корите, така че корените да стигат/нявлизат в корите. Те са били досега въздушни, а вие ще ги заравяте - дайте им възможност да се адаптират. Аз съм го правила с чашка с мъх, а наскоро получих дар - бебе, чийто корени са приучени направо към кори. Няма забавяне в развитието на бебето, само дето бързо прецъфтя, защто беше с цветонос и три цветчета. Корените му са с активни връхчета и полека запълват чашката. Месец вероятно ще е достатъчен за плавен преход.
Успех!

# 73
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Simple Smile хваля се Simple Smile

# 74
Моите красавици прецъфтяха. Да им отрежа ли цветоносите или трябва да изчакам да изсъхнат? До къде трябва да се отрежат? Не мисля да ги пресаждам, да не им направя нещо Joy

Общи условия

Активация на акаунт