Нашите орхидеи – тема 30

• 30 970
  • 743
  •   1
Отговори
# 90
  • София
ВЕЩИЦА, това беше върху едно дръвце вързано, нали?
Би ли го показала една година по-късно колко е дръпнало. Помня как изглеждаше, любопитно ми е как се развива

# 91
  • Варна
Андре точно то. Ама.....наскоро ми попадна една диаграма на процеса проблем-решение. Та тя започваше така : “ Работи ли едно нещо?” Отговорите бяха съответно да и не. Следващ въпрос : “Ти пипа ли го”... отговорите пак Да и Не. Под отговора Не , седеше изводът: Няма проблем...
Под отговор Да, обаче, беше категоричния коментар “Бунак!” И нещо като : имаш проблем, ама казано по мъжки Grinning
Та.... моето нещо си беше добре, ама аз реших да си създам проблем и го развързах от дръвцето,та го сложих в малка чашка съ# сфагнум, за да не се налага да кисна всеки Божи ден ида се развива малко по- интензивно.
Е.... не съм сигурна дали ще постигна целта с развитието, но засега гриж@та ми е по- малка, а като че ли новат@ булбичка е доста по-тумбеста от предишните.

Чак “дръпнало” не бих го нарекла, но поне е живо Grinning Това е чашка за италианско еспресо, за да добиеш представа за мащаба...
Таман внуците ми може да го докарат до цъфтеж. (все още нямам внуци Grinning)

# 92
  • София
SmileSmileSmile с две думи викаш, не спази принципа: ако нещо работи, не го пипай! Simple Smile
тоя размер чашки ги знам! ама определено има развитие, то беше като стръкче трева тъничко...
Да сме живи, здрави, след година пак ще те питам Simple Smile
Пожелавам ти двойно да е!

# 93
  • Варна
Дай, Боже! Ще раздавам кейки един ден Grinning

# 94
  • Русе
Добро утро! Забравила съм да се запиша в темата и все търся да ви чета!
Пожелавам слънчев и усмихнат ден с две разцъфнали при мен красоти, пафиопедилум Пинокио и Ванда!

# 95
  • Бургас
Све прекрасни красоти. Пафчето е страхотно Heart Eyes
Може ли да ми кажете в общи линии как го отглеждате. Колко често поливате кога излизат нови издънки?
Имам от декември пафче в кафява гама. До момента е изкарало от най малката бубла - стрък не знам как точно се казва две листенца и трето се показва. Някъде четох, че расте с бързината на охлюв. Новички издънки обаче нямам и се чудя къде бъркам.

# 96
Здравейте, момичета! Според вас ако една пръчка е извадена от пръстта дълго време и се  наложи отново да се използва, трябва да се дезинфекцира, нали? Ще навреди ли на орхидеята ако постави в пръстта веднага след дезинфекцията?

# 97
  • Русе
maya_76, благодаря! Пинокиото е по-различно от другите пафчета, защото удължава постоянно цветоноса и отваря цветове на него. Другият пафиопедилум, какъвто предполагам че е и твоя, не е така. Той развива розетка, цъфти с един цвят и прецъфтява. Аз имах такъв, но загина. Пинокиото е абсолютно непретенциозно и лесно цъфтящо за мен. Имам го от няколко години и от първата си розетка цъфтя почти непрекъснато повече от две години. После изкара нова розетка, като старата продължава да си стои и мисля за половин година или малко повече я разви и сега започна да цъфти. Живее на около 1,5 - 2 метра от западен прозорец, на много светло. При теб трябва да изкара още 3-4 листа и тогава може да пусне цвят. Пожелавам ти го!

Blue Moon Soul, нищо няма да и стане на орхидеята!

# 98
  • ВАРНА
Имам 2 проблемни орхидеи.Едната гледана от щерката позагнила,но със здрави корени и вади кейка.Извадих и гъбата и повече от месец лично обгрижвам.Кейката расте и пусна въздушен корен.Има ли друго,което да направя?
mamma.com/e6ul/OCVQt.jpg[/img]

Това мини остана без коренчета,но малкото листо бе около 2 сантиметра,а въздушното коренче 3см.Държа го в саксийката,поливам периодично-листото нарастна,появи се зачатък на ново и още един въздушен корен.Мога ли да му помогна на горкичкото или да продължавам,както досега?

# 99
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
първата не е ли мого дълбоко в саксията?
втората продължавай както си я гледаш сега. точно е започнала да събира душа, не я рови повече.

# 100
  • Пловдив
Здравейте момичета,

моля Ви , ако някой е имал моя проблем да сподели решението.

Точките са перфорирани от котката Wink.

иначе си цъфтят

Листата така си гният, лепнат по малко и в един момент пожълтяват и умират. Това продължава вече втора или трета година. Мислех, че е въшки и третирах с разни препарати, но ефект няма.

# 101
  • ВАРНА
Ето снимка на първата орхидея.Мисля,че не е на дълбоко.Листата са над нивото на корите.

# 102
  • Варна
Здравейте момичета,

моля Ви , ако някой е имал моя проблем да сподели решението.

Точките са перфорирани от котката Wink.

иначе си цъфтят

Листата така си гният, лепнат по малко и в един момент пожълтяват и умират. Това продължава вече втора или трета година. Мислех, че е въшки и третирах с разни препарати, но ефект няма.

Здравейте, според мен се налага да смените мястото на орхидеите. Мисля, че им идва в повече слънцето на мястото на което са позиционирани в момента. Имах същия проблем с моите орхидеи в новото жилище докато им намеря точния прозорец. По същия начин лепнаха и им окапваха листата. Местех ги от стая в стая докато накрая си харесаха да стоят на единствения ни северен прозорец. Там са от около година и се развиват чудесно. Ужасно е за гледане 12  орхидеи да лепнат и да се мъчат. Аз не съм пръскала с нищо, но моите орхидеи имаха достатъчно листа и загубата на 1-2 не им се отрази фатално.
Успех с твоите и дано намериш решение ! Simple Smile

Привет на всички в темата !:)

# 103
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
мисля, че и псевдостъблото е добре да е над корите. да не стои във влагата.

# 104
  • Варна
pables_m според мен има и друг проблем, не е само мястото. Като гледам общото състояние на растенията, моето виждане не е като да се развиват добре. Листата са много малки за такива големи растения, корените са прекалено много за такива малки листа, саксиите са прекалено големи за такива малки растения. Малко объркано май го изразих, но в резюме - бих пресадила в по-малки (напр.транспортни) саксии, бих почистила корените, бих отстранила излишно нарастналата част от розетката, така че да се прибере цялата въздушна част вътре. Но като се разровят смятам, че е добре да се огледат и да се третират с препарат, защото има нужда, смятам.
Лошото при орхидеите е, че цъфтейки, не винаги означава, че се развиват добре. Sad

Общи условия

Активация на акаунт