Нашите орхидеи – тема 30

• 31 025
  • 743
  •   1
Отговори
# 105
  • Пловдив
pables_m според мен има и друг проблем, не е само мястото. Като гледам общото състояние на растенията, моето виждане не е като да се развиват добре. Листата са много малки за такива големи растения, корените са прекалено много за такива малки листа, саксиите са прекалено големи за такива малки растения. Малко объркано май го изразих, но в резюме - бих пресадила в по-малки (напр.транспортни) саксии, бих почистила корените, бих отстранила излишно нарастналата част от розетката, така че да се прибере цялата въздушна част вътре. Но като се разровят смятам, че е добре да се огледат и да се третират с препарат, защото има нужда, смятам.
Лошото при орхидеите е, че цъфтейки, не винаги означава, че се развиват добре. Sad

Съгласна съм, че не е мястото ( прозореца е северен, пред него има дърво, слънце изобщо не огрява, а и орхидеите на другата половина на прозореца нямат проблем). Това са едни от най-старите ми орхидеи - сигурно са на над 10год. Ще ги извадя, поизрежа корените и ще сменя корите и саксиите. Обаче с какво да ги напръскам?

П.С. Листа нямат защото ги изрязвам като позагният

# 106
  • Варна
За пръскането май няма да съм най-добрият съветник - нека се включат по-знаещите.
От мен настояването да ги сложиш в по-малки саксии и да намалиш розетката, така че  да има достъп частта с младите листа и корени до влагата. А малката саксия ще допринесе за това, да бъде уплътнено пространството и да не се налага да се развиват корени.
А за листата... чак толкова по принцип не се налага да се махат. Нормално е едно възрастно растение да има много (и големи) листа.

# 107
  • Мадрид / София
Здравейте момичета,

моля Ви , ако някой е имал моя проблем да сподели решението.

Точките са перфорирани от котката Wink.

иначе си цъфтят

Листата така си гният, лепнат по малко и в един момент пожълтяват и умират. Това продължава вече втора или трета година. Мислех, че е въшки и третирах с разни препарати, но ефект няма.
Аз бих почистила корените да останат само хубавите и здрави корени. След това може да се разбере в каква саксия да се сложат.

# 108
Здравейте! На какво може да се дължи, ако новите листенца покарват по-светло зелени от обичайното, почти жълтеникави? Листата са здрави, твърди и лъскави, без петна, нищо необичайно освен цвета (по-скоро липсата на цвят). Най-светло зелено е в центъра, към върха е нормален цвета. Останалите листа също са с нормален цвят. И след време новото започва да потъмнява също.
Не изглежда болно, а сякаш на растението не му е стигнала зелената боичка...
Явно нещо му липсва, но какво? Четох, че светлият цвят може да се дължи на прекалено много светлина. Засегнати са наистина само тези растения, които са най-близо до прозореца, може ли да е от това? Грижа се еднакво за всички, стоят на едно място, но едните засенчват другите. Засенчените нямат този проблем.
През зимата и пролетта също нямаше такъв проблем, новите листенца си покарваха тъмно зелени с цвета на старите.

# 109
  • Видин
Здравейте и от мен. 😊
Да се запиша и аз в новата тема.
Много красавици видях! От вчера разглеждам, тъй като ви бях изпуснала и през цялото време съм ей така. 😍😍😍

Едничка и от мен. От няколко дни я чакам, чакам и най-сетне се показа. 😊
Скрит текст:

# 110
  • Мадрид / София
Заслужавало си е чакането. Прекрасен цвят!

# 111
  • тук и там
На моята любимка и окапа цвета.Гледам че е пожълтяло и стъблото в края.Общо взето не върви добре от както я пресадих,но е късно вече.Разбрах че режете нещо,след окапване на цвета.Моля,обяснете по-подробно(като за пълни лаици) стъблото ли режете, до къде и т.н.

И новата придобивка,която нито ще присаждам ,нито ще пипам вече-само поливане на 10-12 дни и това е..

# 112
Аз режа само до където е сухо. Други режат цялото стъбло. Както решиш,така го направи.

# 113
  • тук и там
А  тези пръчки на които се крепи -махате ли ги?Аз мисля да изрежа всичко.(щом може така ).

# 114
Ами те са за прикрепване на цветоносите,ако ги отрежеш,няма да има какво да крепят. На мен ми е жал,а и лилавата,която ви показвах,с кейките(кейкитата? Не знам как е правилно?) ми изкарва нови цветоноси от старите пръчки,та за това не мисля да режа нищо зелено и здраво. И сега видях един нов цветонос. 😍

# 115
  • Пловдив
А  тези пръчки на които се крепи -махате ли ги?Аз мисля да изрежа всичко.(щом може така ).
аз просто ги махнах ,защото нямам цветоноси,мислех ако се появат цветоноси тогава да ги забода и хващам.
Аз от 3 месеца се опитвам да спася моите,имам 4 ,които за мой ужас не цъфтят. Двете са ми от преди три години,след като прецъфтяха и почнаха да съхнат цветоносите ги изрязох,нямаше пъпки,пуснаха нови,цъфнаха по още веднъж и до там. От миналото лято,когато имам нови две,вече точно една година - нищо.Нито една няма цветоноси. Лощото е че май не четях много правилни насоки. Предадих ги преди три месеца,но просто ги преместих в по големи саксийки. Пускат листа имат по 6-7 ,много хубави,не овиснали,даже са големи,но явно нещо им куца и не знам какво,после прочетох и отново ги пресадих,като махнах гъбите от розетката,изрязох всички изсъхнали и изгнили корени. Вече една седмица,единственото което имам от всяка от 4те е ново листо ....не знам вече какво да ги правя.Сега съм им приготвила разтвор от бананова кора по съвета на магазин Пролет, но чакам да засъхнат.Ако някой се сеща нещо моля за помощ.

# 116
  • Мадрид / София
Кайсия, това на което викаш стъбло се казва цветонос и хората действат по различен начин - от оставяне да изсъхнат без да режат, други режат до трето коленце, други до най-долното първо коленце или изобщо целия цветонос. Както решиш така го направи, все е добре.
Пръчките, които поддържат цветоноса се наричат тутори (поне тук в Испания) и служат да поддържат цветоноса когато е цъфнал и да не се катурне саксията от тежестта на цветовете. В състоянието, в което е в момента твоята орхи, реално не са нужни и можеш внимателно да ги извадиш.

sis7,
Пробвай да сложиш малко тор. Макар сега момента е да вади листа и корени, а зимата да пусне нов цветонос ако е наред. Не винаги обилното цъфтене означава, че орхито е добре. Обилен, красив цъфтеж може да е признак за загиване на растението. Разликата е в общото състояние на орхито.
Може да липсват витамини, някои слагат разтвор с витамин В1.

Аз това лято ще овлажнявам въздуха допълнително, да видим дали ще има някакъв резултат. Също накупих разни препарати и тор, да видим как ще се справя. Иска ми се да растат здрави и да имат здрав вид. Сега навлизаме в периода, който е изпитание за хора, животни и растения - лятото с високи температури и сух въздух.

# 117
  • Пловдив
sis7,
Пробвай да сложиш малко тор. Макар сега момента е да вади листа и корени, а зимата да пусне нов цветонос ако е наред. Не винаги обилното цъфтене означава, че орхито е добре. Обилен, красив цъфтеж може да е признак за загиване на растението. Разликата е в общото състояние на орхито.
Може да липсват витамини, някои слагат разтвор с витамин В1.

Аз това лято ще овлажнявам въздуха допълнително, да видим дали ще има някакъв резултат. Също накупих разни препарати и тор, да видим как ще се справя. Иска ми се да растат здрави и да имат здрав вид. Сега навлизаме в периода, който е изпитание за хора, животни и растения - лятото с високи температури и сух въздух.
Благодаря, да купих още миналото лято и веднъж месечно торя с течна тор,специално за орхидеи,а и пръскам с пулверизатор всеки ден листата.Благодаря, дано тази зима цъфнат.

# 118
Фактори отлагащи цъфтежа на фаленопсисите:

- пресаждане в по-голяма саксия
- редовното торене особено с торза вегетация.
- често поливане

Съответно sis7 за съжаление всичко което сте предприели е отложило цъфтежа, а при по-голяма саксия това отлагане може да продължи и до няколко години. За да може да се заложат цветоноси трябва : оптимум в температурите и добра дължина на деня , задължително просъхване на субстрата за няколко дни преди следващо поливане ( рядко възможно в по-големи саксии) и неторене.  Нещо което е всеизвестно - прекаленито грижи по-скоро пречат отколкото да помагат.

В момента е идеален период за залагане на цветоноси. Не в много горещо. Денят е дълъг.

Последна редакция: нд, 21 юни 2020, 21:56 от _re_ge

# 119
  • Пловдив
Фактори отлагащи цъфтежа на фаленопсисите:

- пресаждане в по-голяма саксия
- редовното торене особено с торза вегетация.
- често поливане

Съответно sis7 за съжаление всичко което сте предприели е отложило цъфтежа, а при по-голяма саксия това отлагане може да продължи и до няколко години. За да може да се заложат цветоноси трябва : оптимум в температурите и добра дължина на деня , задължително просъхване на субстрата за няколко дни преди следващо поливане ( рядко възможно в по-големи саксии) и неторене.  Нещо което е всеизвестно - прекаленито грижи по-скоро пречат отколкото да помагат.

В момента е идеален период за залагане на цветоноси. Не в много горещо. Денят е дълъг.
много благодаря ще разредя торенето,даже няма сега да им слагам няколко месеца,присадих не в по големи саксии, същите са като големина исках да са ми 4 еднакви,а и да им сменя пръстта ми беше целта,купих нова уж да е по подхранена,специално за орхидеи....дано вече имам късмет и ми поникнат цветоноси най накрая,ще разредя и поливането,макар че чакам да им побелеят корените и тогава поливам,полвин час половината потопени във вода и отцеждам.

Последна редакция: нд, 21 юни 2020, 23:05 от sis7

Общи условия

Активация на акаунт