Нашите орхидеи – тема 30

• 29 997
  • 743
  •   1
Отговори
# 315
  • София
в тази тема освен да се хвалим с нацъфтелите си с по 5 цветоноса, с прясно накупените си също отрупани с по 5 цветоноса, да плакнем очи по снимки от нета, също (при това доста често) споделяме и грешки и проблеми в отглеждането, търсим и получаме съвет. Гледки, като моята се появяват толкова често, колкото и прелести. Удоволствието, което изпитва всеки върнал към живот растение, не го заменям за никое новозакупено, колкото и бутикова кашпа да му е сложена. И знам, че тук има хора, които споделят моята страст към растенията и ще продължим да обменяме съвети, дори и изсъхнали клончета да показваме. Честа гледка е, свиквай

# 316
Аз докато не видя последно гнило /сухо стебло без листенце и коренче, не изхвърлям! Жал ми е, боря се до последно. От мисията "спаси орхидея всяко едно растение ми е ценно, нищо че едва половината са вече цъфтели, другите още не ги знам какви са Wink
От втората партида която взех (преди година и малко) за първи път днес цъфна една  с изключително странни пъпки. Феланопсис е, от размера на растението мини към миди, но с пъпки с визия на дендрофиум - издължени с втъхче. Отвори се - не е с 5 листа, а е с 3 ... ей сега отивам да я снимам и ще кача снимка. Хем прилича на едната ми миризливка, а не мирише и е по-цветна Simple Smile

ей, я

Последна редакция: чт, 09 юли 2020, 14:26 от peneva_a

# 317
Аз също се радвам като спася няков растение. Намирала съм изхвърлени, които съм съживявала. Редовно купувам преоценени. Последно два храста хортензии, които си покараха в градината.

Утре ще ви снимам другата ми орхидея, която никак не върви, а има няколко булби.

# 318

Мисля че е лиодоро хибрид, Пенева това е една идея по-горе от другите. А цветът е просто мутирал, среща се често при хибриди.

Андре, тя не е просто изгорена а така както гледам е и с варена от горещината. Но има ли добри корени има и шанс
 Моите ванди са у дома до прозорец и в периодите на  ниско слънцестоене ги закача под нивото на перваза. Иаз имах пообгоряло и много леко. Слънцето е опасно ако цветето не е привикнало към него. Някъде четох че преди да се изтапани на слънце след поюутъмната зима трябва да се тренира като се следят точките - луничките по листата резултат от преосветяване.

# 319
Имам чувството, че темата може да завие в неприятна посока, но ще дам и моето мнение.
Не съм привърженик на крайностите, а тук те са отношение като към букет или борба докрай. Мисля, че се придържам съм средата като винаги давам шанс на растенията, особено ако аз съм причината за лошото им състояние. Но до определена граница. За всеки конкретен случай преценявам дали има смисъл да отделям допълнителни време и грижи. Едно с вирус го крепих няколко години, немалко кандидат хербария изхвърлих. Ако ще се мъчим взаимно до безкрай, смятам, че е по-добре да се разделим. Ама поне да сме опитали да се разберем Stuck Out Tongue Winking Eye

# 320
Наскоро и аз за малко щях да купя една преоценена орхидея Grinning Обаче се усъмних в уменията ми да я спася...Сега "тренирам" на настоящата. Но вече ми се иска и нова, да си има компания Blush Голяма зарибявка са тези орхидеи, а и е несравнимо чувството когато се отваря ново цветче, очакването... Heart
Искам да попитам какво мислите за саксиите (мисля поне, че са саксии) за орхидеи в Лидъл които са по около 4 лева? Много са красиви, семпли, в нежни цветове. Ако поставя орхидеята така както си е в пластмасовата "саксийка" с която я купих- тя си е с дупки отдолу- и после в порцеланова саксия, дали ще е добре? Може би ако направя още някоя дупка отстрани на пластмасата (евентуално и камъчета на дъното)? Така ще мога да я вадя и да виждам какво се случва с корените. И ще се проветряват. А на корените след време дали няма да им отеснее, доста плътно стоят сега?

# 321

ей, я
Скрит текст:
Мисля че е лиодоро хибрид, Пенева това е една идея по-горе от другите. А цветът е просто мутирал, среща се често при хибриди.
Значително по-дребно е от Лиодорото, няма абсолютно никакъв мирис... Ще видим като отвори следващите цветове какви ще са, пъпките изглеждат пак така вретеновидно изострени на върха.
Белите от същата партида "спасявани" са растения с изключително дребни листа, а едри цветове... а има една с много странен пепеливо розов много едър цвят за ръста му (цветонос 20см с 5 цвята *4,5см) с оранжевиустица Rolling Eyes
Снимка на цъфнало преди 3 месеца цветче... избеляло и полупаднало... (с такова счупено листенце си я донесох) .Тази май е най-благодатна и нежна...

# 322
Удоволствието, което изпитва всеки върнал към живот растение, не го заменям за никое новозакупено, колкото и бутикова кашпа да му е сложена.

Ето това е уникалното изживяване, успешната спасителна операция носи по-голямо удовлетворение от новата добре изглеждаща красавица. Защото си вложил грижи и любов да спасиш една живинка Heart. И новите здрави и спасените харесвам, но като се замисля моите повечето са от спасителни мисии.

# 323
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
бюти магнолияпенева, преди време ми обясниха, че тези нестандартни цветове са "пелорици".
може да са за постоянно, може да е само един от цветоносите или само едно цветче от цветоноса.
интересни са, различни са и са като закачка. Simple Smile радвайте им се, макар да с анестандартни.
Simple Smile

и аз спасявам. показвала съм.
и купувам преоценени от магазините.
не само за да се изненадам когато цъфнат. Wink
забавно ми е, правя го.
утре може да не ми е забавно и да започна да ги сменям като рязан цвят...

# 324
Чата ви и се замислям, че и аз май завивам към синдрома Найнтигейл. Simple Smile
Като се сетия как се хвърлих да спасявам минито след като видях, че оклюма, като опълченец на Шипка. За една нощ една камара материали изчетох и изгледах, и сутринта рано-рано замъкнах ММ на пазара за всякакви препарати, субстрати и всички необходими екстри. А, до тогава не му обръщах никакво внимание. Blush
Сега час по час  наобикалям саксийкта да проверявам има ли подобрение.
А, дано дочакам момента на възкресението и да се поздравя с успех! Blush

Боже, какви красоти показвате! Вече искам и аз да имам повече от тях. Simple Smile

Последна редакция: чт, 09 юли 2020, 16:31 от Sysly

# 325
  • Варна
И аз се инатя до последно в опитите си да съживя растенията. Като знам, че в повечето случаи съм причината за влошаването на нещата, изпитвам даже понякога вина Flushed
Ама идва един момент и като ми писне- хвърлям наред ....
Андре според мен е важно да осигуряваш все пак влага на растението, не го лишавай от водица, само гледай да не пръскаш изгореното. Струва ми се, че са й по изсъхнали листенцата. А може да е заради близкия план на снимката..... И торчица не забравяй по малко да слагаш - да се позасили да превъзмогне шока. Поне така са ме съветвали по агроаптеките - като има някаква причина за отслабването на растението, торта добре му се отразява.
Пенева и на мен на лиодорото ми мяза това сладурче. Може да е нещо недорасло още и затова да е дребно и без аромат. Другата пъпка да видим как ще цъфне 🙃

# 326
Орхидеите живеят най-добре в стадо Joy (В моя случай и на Ренка Hug са като готови да мигрират антилопи гну, ама това е вече отклонение.)

# 327
  • Варна
като има някаква причина за отслабването на растението, торта добре му се отразява.

Самоцитирам се.... замислих се, че като съм нещастна по някаква причина ТОРТА и на мен ми се отразява добре.... шоколад също Grinning Grinning Grinning
Отплеснах се и за наказание ще ви покажа недобре цъфналата още Брасада. Миналата година цъфна за пръв път с едва 3 мижави цветчета. Сега е заформила добър цветонос, а забелязах, че готви още един - дано го отвори и него Heart Eyes

# 328
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
наказвай, наказвай.... Simple Smile

# 329
Импала, няма неприятни завои, тук сме широка аудитория. Тук Има такива като мен и теб които просто имаме много много  опит. И аз вече не правя много неща които съм правила преди. Общо взето всеки извървява подобен път в орхи отглеждането , просто едни са в началото, други в средата а трети са минали почти цялата дистанция. Освен това всеки заради характера си   може да реагира типично или не разнообразявайки пътя с завои или праволинейност. Важното е да приемем че другото мнение е също толкова правилно като нашето.

Общи условия

Активация на акаунт