Нашите орхидеи – тема 30

• 29 989
  • 743
  •   1
Отговори
# 345
Сухите пръчки отляво ако са цветоноси, ги отрежи, те вече са мъртви. Аз имах един изсъхнал онцидиум, който се опита да изкара нови булбички, но нямаше какво да ги храни и загинаха. Твоята е друг вид, но това май важи за всички -  младите булби се хранят от старите, ако няма стари - не става Confused
Бих я оставила за експеримента, може под сухите листа да има още частичка живот в старите булби, но май шансовете и не са големи. Корените живи ли са?

Не съм я разравяла. Ще я видя през почивните дни. Купих я от един съсед, който ги развъжда и уж правих каквото ми каза. Не разбрах преполях ли я, или я пресуших. Ще и дам шанс. Може да я изнеса на слънце.

# 346
Не съм я разравяла. Ще я видя през почивните дни. Купих я от един съсед, който ги развъжда и уж правих каквото ми каза. Не разбрах преполях ли я, или я пресуших. Ще и дам шанс. Може да я изнеса на слънце.
Това НЕ го прави! Достаъчно й е светло, а очевидно е изсъхнала и доопърляне не й трябва (не е царевица, орхидея е).
Аз не бих я ровила... Не виждам с какво ще помогне едно оголване и възможно окъсване на коренчетата, те не са дебели като на феланопсисите. Махни само сухите горни части. Ако има живец долу под сухите листа, който да храни новите, нека да си стои.

ПП: Пелоричестата от вчера още повече отвори цветчето и е миризливка Wink и то точно с на лиодорото аромата...
_re_ge, страшна си Hug

Последна редакция: пт, 10 юли 2020, 09:43 от peneva_a

# 347
Момичета, смесвал ли е някой топсин с моспилан? Ще пръскам сакъзи, мушката и калдаръмчета. Мисля, че няма проблем да се комбинират. Питам тук, защото знам, че има опитни любители на цветята.

# 348
  • Варна
Топсин е за гниене, има ли нужда? Сакъзчета, калдаръмчета и мушката са много устойчиви растения, обикновено се гледат на слънце. Гниене откъде ... Thinking

# 349
Абсолютно да. За какво ще пръскаш с моспилан . Питам за да напиша повече неща според вредителя.

Пенева душа, притесних се дали не съм казала нещо нередно.

# 350
  • Видин
Колко много сте изписали... Едва сега успях да прочета всичко.
Иначе и аз си събирам всички подпори, щипки и т.н. от орхидеите, за да са ми под ръка, когато ми потрябват. Simple Smile

ВЕЩИЦА, благодаря ти за хубавите думи! Мушката бяха. Целият перваз беше в сандъчета с мушката, започнаха да им съхнат листата, нямаха цвят. Много, много грозна картинка бяха. В момента, в който ги преместих по-навътре се разлистиха. Насадих винки и само те са хубави в най-горещото време. Аз съм от Видин, тук е буквално мор, когато е 34-35 градуса и нагоре. През деня на терасата не се излиза, само рано сутрин, вечер също е ад.
Та, за това реших да си купувам винка.

Phloxx , много си мила, благодаря ти! Аз също съм лакома Blush, но се удържам донякъде, защото ми се искаше да изглежда стилно, а не претрупано.
Имам и друга тераса Joy, но тя е остъклена, та там други цветя гледам. Бяха повече, малко оредяха. 😁

Колкото до спасяването, съм на мнението на Impala и Рени. Не че аз съм опитна, никак даже. Просто гледам да не влагам чак толкова енергия...

Пенева , последното бижу, което показа е 😍😍😍

Последна редакция: пт, 10 юли 2020, 18:14 от Къдрокоска

# 351
Е как нередно? Направо я уцели от една снимка Wink

Вчера Вещицата ме запали с тази нейна брасада... и съм пуснала око на двечки Smiling Imp
Кажете сега пак ли като онцидиумите да ги садя - най-отдолу много едри кори с малко камъчета, после средни, накрая при коренчетата дребни с малко кокос (онцидиумите бяха почти само в кокосови влакна)? В по-плитка саксия с повечко дупки, нали?
Малка такава саксийка ще търся, че моите с ф8-9 са дълбоки тесни някак...

# 352
AGBSM,
Орхидеята ти е цимбидиум. Може да се почисти, да се види какво остава и от там вече какви са възможностите за възстановяване. Но, според мен, няма смисъл.
Купи си нови и ги гледай навън целогодишно, щом имаш тази възможност. Има много инфо за отглеждането на този вид орхидеи, но най-важното са подходящите условия. Ти ги имаш, натам ще е песен. Освен лесно, ще бъде и мнооого красиво, уверена съм.

# 353
Импала, ще се пробвам да я възстановя, ако не, наистина ще си купя други. Съседът ги продава евтино.

# 354
Ами добре. Значи се опитай да почистиш всичко умряло: старите булби-стафиди, сухите листа, цветоноса. Корените може да са кошмарна плетеница. С тях бъди внимателна, защото не се знае кой какво храни, а целта ни е да осигурим максимум ресурс. Онова зеленкото, което е около педя високо, то е непосредственото бъдеще на растението.

# 355
Днес ще ги поливам и щракнах първите три

# 356
Не се полива в общ съд или с вода с която вече е поливано друго цвете . има моменти в които това спасява цветята ви.има такива болести които могат да ги унищожат до седмица. Винаги в отделен съд, винаги с чиста вода.

Е как нередно? Направо я уцели от една снимка Wink

Ох, това ли било. Снимката беше лесна за анализ особено като се вгледаш в детайлите и имаш малко знания. Когато от големи листа изведнъж цвете, което е имало проблми започпне да прави такива малки листа леко изгънати подобни на първи листа на малко кейки , дори на това място стъблото винаги е леко като изкривено, сякаш върху едно растение механично горе е залепено второ - това винаги значи кейки в розетка. Аз имам няколко такива екземпляра. На местото между едното и другото растение почват да растат коренчета. Аз рядко подмладявам растения  ( едва тази година махнах на част старите долници на растения които имам от десетина години и то ги махам само ако при лек натиск огъване се чупят изсъхналите части ,което не се чупи остава така ) затова тези кейките все още ми и стоят за момента - майка и върхи нея бебе.
Предпочитам минимално да се намесвам в хода на природата.

Гарантирам че след година две повепето ще сте с по- експертни мнения от мен.

# 357
Гарантирам че след година две повепето ще сте с по- експертни мнения от мен.

Хаха Рени, няма как, ти винаги ще си с Х- години напред. Точно затова ми харесва темата, всеки е с различен опит и познания, разпознавам се в по- неопитните, и се надявам да понастигна опитните.

Сега да питам като пълен профан - кои орхидеи освен фаленопсис са подходящи за полуводно или водно отглеждане? При моите условия този начин е най-успешен, мога ли да отглеждам и други видове така?

# 358
Може ли да помоля за помощ? Blush
Едно коренче на моята орхидея ("синята") което е във въздуха още при купуването беше като леко пукнато. И двата му края завършват някъде в субстрата и не мога да разбера къде почва и къде свършва коренът. Но не това е проблемът. Там малко след пукнатото коренът започна да съхне- снощи ми се стори, че има нещо по-светло като лек налеп/лишей (?). Реших (поради липса на друго) да мина мястото с памуче напоено в кислородна вода. После ми хрумна да капна и няколко капки от кислородната вода. Попаднаха естествено и върху субстрата и започна да се чува звук (като от газирана вода- нормално при кислородна вода). Ама по-неприятното е, че вследствие на това забелязах, че се движи  микроскопично "бяло"/много светло на цвят същество (не си правя илюзии, че е било единичен екземпляр, макар с просто око да не се виждат други уж) Close Едва, едва забележимо. Какво е това нещо (отстраних го с памуче когато стигна ръба на пластмасата)? И какво да правя? Няма шанс преди другата седмица да стигна до магазин с някакви по-специални препарати за цветя, така че дали евентуално в Кауфланд може да има някакъв подходящ продукт който поне да закрепи положението? Confused
Иначе орхидеята си вирее добре, поне видимо така изглежда...

# 359
Може би акарче... лошото е, че пренасят зарази... Вземи си акаригид от някоя агроаптека. В Брикола също има такава секция... Агроаптеките сега в сезона са с удължено работно време, но често.са в големи разфасовки.

Общи условия

Активация на акаунт