Нашите орхидеи – тема 30

• 29 968
  • 743
  •   1
Отговори
# 435
Как, с какво ги правите тези дупки по пластмасата? Grinning Аз засега не съм дупчила, от страх да не продупча и някой корен- доста корени има моята орхидея Laughing
Обаче не съм я киснала във вода вече 10 дни, мисля днес или утре да е. Увехна най-старото цветче, накрая го откъснах. А след почти 3 седмици през които най-малкото цветче беше само с 2 долни стърчащи листенца, не издържах и внимателно му помогнах да се отвори. Някак бяха като залепени там листенцата и щом отделих най-горното, страничните 2 веднага се разтвориха (секунди по-късно). Значи им е пречило да се отворят, а и на мен странно ми се виждаше толкова време при това цветче да няма "развитие". Grinning

# 436
И аз се чудих, чудех и накрая викнах неволята. Grinning
С една звездообразна отвертка, която нагрях на котлона. После изрязах излишната, стопена пластмаса по ръбчетата на дупките с макетно ножче. Не е най-доброто изпълнение, но ми е за първи път. Следващият път ще се постарая повече. Simple Smile

# 437
Твоят подход е бил доста креативен Grinning Аз си представях по-груба сила при продупчването... Kissing Heart

# 438
  • София
с ножица, с нож, с мини бормашина, с поялник, с шило....
безброй варианти

# 439
  • Бургас
Аз ги дупча с поялника на ММ, но преди това съм извадила орхидеята да и сменя субстрата и да огледам корените, но тихо да не чуят мъжете Stuck Out Tongue Winking Eye

# 440
О да, само на празна саксия, иначе е опасно за коренчетата. Не бих посмяла когато орхидеята е вътре. За поялника не се сетих, сливащият път ще го открадна тайничко. Relieved

Последна редакция: пн, 20 юли 2020, 17:37 от Sysly

# 441
Зависи от типа саксия.
1. Ако са транспортните то пластмасата е много мека, затова с остра, маникюрена ножица изрязвм вертикални отвори издължени, но сравнително тесни. Да кажем четири бройки на по 90 градуса на тези пълни 360.
2. За твърда пластмаса знам че хората нагряват шило и така пробиват. Аз пробивам с поялник, купила съм си, но аз съм вече със сериозна диагноза в хобито си и затова си поддържам заболяването.

# 442
Хм, посетихте ме за ел. пилата ми за нокти, има едни заострени приставки... Grinning
Re_ge, признавам те- с личен поялник Grinning На това му казвам поддържане на хобито Simple Smile На мен изобщо не ми беше хрумнало, че може да се използва поялник.

# 443
  • Оптимист по принуда
Ако имате ел.пистолет за лепило, също става.

# 444
Обещаните снимки:
Скрит текст:
- цялото растение

- деформираното листо - излезе много нагънато, поизпъна се от горната страна като порасна

- в сравнение със следващото от тази страна - остана по-малко и извито

- дефектите от долната страна - релефни са

# 445
Последно поливах преди 14 дни с разтвор на куадрис (загина ми една домашна с "мокро" гниене седмица преди поливането)... Бях болна, после пътувах 3дни... и заварих това  Scream

Cold Sweat Две различни растения... и двете с нови листенца и тръгнали кейки на цветоносите... По различен начин, но и двете неспасяеми Disappointed Relieved
Май вкъщи ще минавам на други, не на фалчета... Миналата година май месец 4 за седмица с "мокро", сега пак... А всички марулки вървяха прекрасно с гладки нови листа, нови надути пъпки на старите цветоноси, дори и измръзналите, които грабнах за спасяване на моя РД... и сега това Disappointed RelievedUnamusedSweat
Утре ще видя офисните дали и те са боледували заедно с мен. Thinking

# 446
  • София
е не! поля ги с Куадрис, а те изгниха! Ама защо така се случва у вас - за втора година същото чудо...
жалко
дано вълшебния перваз компенсира домашните ти загуби

# 447
При нас в Лидл орхидеите са винаги сухи, имам поне 3-4 купени от там и винаги са били добре. Мисля, че в нашия Лидл не ги поливат. Доколкото в Практикер са винаги подгизнали там са винаги преполяти даже свръхполяти.
Моите орхидеи през зимата и пролетта са супер, но стане ли лято се започва с изгниване болести и третиране ( мисля,че вкъщи им е доста топло) .. в повечето случаи е фатално досега сякаш не съм успяла да спася със изгнили листа. С изгнили корени по- лесно се спасяват сякаш.
Доколкото за едно мини беше много зле преполято, подгизнало от както е в мен 3 пъти възкръсва вече Grinning очаквам тази година да се покаже и с цвят, че от както е купена не е цъфтяла.. аз я отписвам тя упорито си знае, че и се живее и така се гледаме в кори.

# 448
Пенева душа, нещо в условията не им понася, трябва да определим чрез анализ какво.

# 449
Условията вкъщи - лято:
 - определено е хладно (стопля се, ако проветрявам  по обяд, което не правя, защото съм на работа), т.е. денем 23-24 градуса макс, вечер/нощем до 18-20 след проветряване.
 - сенчесто е (нисък етаж, дърврта), доосветявам.
 - въздуха е влажен (в другите стаи и влагоулоеител пускам, при тях - не), а и стоят до аквариума (затворен е с капак, но...)
 - понякога влизат мравки (април - май), щом видя първите, обработвам пътечките и няма повече. Тази година юни открих малки розови акарчета, обработих двукратно с Валмек и Мопсилан. (пак има памуклийки по растения пред прозорците, но проветрярам през балкона - 3м от орхите до вратата +1.5 до първия балконски прозорец, не са влизали.)

Зима:
 - осветеността е същата, даже по-добра, че слънцето е по-ниско от юг, а и дърветата не са с листа
 - парното суши въздуха
 - заради парното разшика дневни - нощни температури около и под 2градуса.

Зимата поливам на 2-3 седмици, лятото на 3-4 седмици (според саксията и субстрата... имам две бебета в малки саксийки, много бързо просъхват 10-14 дни за тях).

Моя извод е, че някое акарче, или мушичка, или мравка... ми внесе нещо гъбично, което не успях да спра в този хлад и влага, а и няма как да обработвам по-често, че ще преовлажня/преполея Thinking

Общи условия

Активация на акаунт