Нашите орхидеи – тема 30

• 29 948
  • 743
  •   1
Отговори
# 495
Аххх, брасадата Heart Eyes Моята запънала се мечта.

Само като чета за често поливане и ми призлява Cold Sweat Представям си как търча напред-назад с 200 орхидеи всяка седмица Scream
Затова съм взела всички мерки за възможно най-рядко поливане. За тези, които имат тази възможност, разбира се.
Интересно ми е да проведа (псевдо)нАучен експеримент колко вода задържат на практика различните видове субстрати в еднакви саксии. Дано ми остане време... някога Simple Smile

# 496
  • Варна
Impala честото поливане за мен е взетата мярка срещу........ неистовото желание да имам всяка красива орхидея, която ми се мерне пред очите. Grinning Като посегна и се сещам за хамалогията, та ентусиазмът ми се охлажда. От друга страна, даже и някоя да се гътне, си казвам: "Ето повод да подновя наличността" Grinning

# 497
Умница си ми ти Kissing Heart
Аз "изключвам" в магазините. Бяло петно и дупка в пространствено-времевия континуум Joy

# 498
Умница си ми ти Kissing Heart
Аз "изключвам" в магазините. Бяло петно и дупка във пространствено-времевия континуум Joy
И аз съм баш така Thinking не смея да отида да си купя саксии кошнички, че там изкушението дебне отвсякъде  Smiling Imp

# 499
И аз изключвам в магазина, просто спирам да мисля. Те ме молят да ги взема вкъщи, как да кажа не Grinning Донякъде ме възпира само мързелът, защото и аз ги отглеждам с много разместване, киснене, пръскане и т.н.

Вещица, от къпането с вода не се ли отлага варовик по листата?
Аз обливам по същия начин фаленопсисите, по някои листа забелязвам много фин бял слой, по-скоро са петна и се виждат само под определен ъгъл. Иначе листата са лъскави и гладки,  мисля, че е варовик. Дали им пречи по някакъв начин? Ако не, бих обливала и дендробиумите по този начин.

# 500
  • Мадрид / София
Варовика е противопоказен за орхитата. Ако се сложи няколко капки оцет дали пък няма да се разреши проблема с варовика?

# 501
  • Варна
Да, варовик се отлага. Чистя го от време на време с лимонов сок. Оцет също става. За съжаление като е твърда водата няма как да се предотврати това. Но пък от лимоновия сок стават много лъскави листата.

# 502
  • София
Привет на всички! Пристигам и аз с проблем.. Подариха ми отново пафче, мнооого желая да си имам. С първия грешката ми беше, че изчаках месец и повече, докато се наканя да го пресадя: четвъртинка читав корен нямаше, нищо. Мъчихме се няколко месеца и накрая замина категорично. Та обицата на ухото ми каза, въпреки, че в момента се отваря нов цвят, да си разровя аз вътре да видя какво се слупва. Намерих нещо като червейчета, две. Корените са щета според мен. Прилагам снимки и ще оценя много, ако някой даде мнение има ли шанс и ако да - как. Имам няколко вида фунгицид и няколко инсектицид. Има ли смисъл според вас, моля да зяпочна ооерация по спасяване? Disappointed

След измиване са снимките. Дано да оцелее..

Благодаря предварително!

# 503
  • Пловдив
и аз тук да се похваля, след 4 пъти ходене до лидъл,днес вече не можах да устоя, на това беличко мини,толкова обичам белички, този път имаше с много хубави зелени коренчета ,видя ми се чисто пълна кофичката и 5 листенца и 2 цветоноса,дано го спася и отгледам. И още като се прибрах реших да го разгледам,ми какво да ви кажа,милото подгизнало в едно такова като мъх степано и като го натисна капе вода от него,изчистих му корените и му сложих малко корички,но корените май са му много и не е за тази чашка,половината са вън,закрепих го и много ми се иска да го погледам в тази кашпичка.Според вас бъркам ли,трябва ли мо по голяма чашка или да го оставя малко така.Съжалявам за дългия пост и благодаря,много ми помагате като ви чета
Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:

# 504
Да, варовик се отлага. Чистя го от време на време с лимонов сок. Оцет също става. За съжаление като е твърда водата няма как да се предотврати това. Но пък от лимоновия сок стават много лъскави листата.

Предполагам с обтриване го чистиш. Лимоновия сок разреждаш ли го, или чист?

Сис, ако последната снимка е след пресаждането, не се вижда добре, но според мен я остави така. По-добре на тясно, отколкото на много широко. Освен това, щом е била прогизнала, сега е посадена точно както трябва, много високо над субстрата. Имай предвид, че бързо ще съхне, защото корите са малко, но в никакъв случай не преполивай. Освен това с времето корените може да изпълнят плътно пластмасовата саксийка, и после трудно ще я извадиш.

# 505
Аз бих преместила в малко по-голяма - ф8 (тези са ф5.5-6). В Лидл често са миди, не мини... Много е нежна Hug

# 506
  • Пловдив
Благодаря ви,ще я наблюдавам седмица две и ще потърся,не съм срещала такива малки и освен да ползвам чашка пластмасова

# 507
  • Мадрид / София
Привет на всички! Пристигам и аз с проблем.. Подариха ми отново пафче, мнооого желая да си имам. С първия грешката ми беше, че изчаках месец и повече, докато се наканя да го пресадя: четвъртинка читав корен нямаше, нищо. Мъчихме се няколко месеца и накрая замина категорично. Та обицата на ухото ми каза, въпреки, че в момента се отваря нов цвят, да си разровя аз вътре да видя какво се слупва. Намерих нещо като червейчета, две. Корените са щета според мен. Прилагам снимки и ще оценя много, ако някой даде мнение има ли шанс и ако да - как. Имам няколко вида фунгицид и няколко инсектицид. Има ли смисъл според вас, моля да зяпочна ооерация по спасяване? Disappointed

След измиване са снимките. Дано да оцелее..

Благодаря предварително!
За мен таз орхи е определено болна. Листата са петнисти, корените кафяви, а и има лилавеещо на стъблото като фузариум.
Пробвай с фунгициди да я третираш през 10-15 дни, но голяма надежда не полагай.

# 508
Тази орхидея не е феланопсис. Отглеждащите такива да дадат съвет... Вижте и на първа страница няма ли материал за отглеждане на паф.

ПП: има в ккрития текст на първия пост

Последна редакция: пт, 24 юли 2020, 21:42 от peneva_a

# 509
  • София
Много ви благодаря!

Това е пафче "Пинокио". Всички, които съм виждала са с петнисти листа. Корените определено са много зле, но поне не се разпаднаха веднага след като махнах субстрата - така стана с предишния ми пафиопедилум. Купени с изгнили корени, а няма как да се огледат предварително, защото тях не ги поставят в прозрачни саксии. Как е гледана и в какви условия та да завъди тези гадини - не зная, първата ми работа след като пристигна при мен беше да видя какво е положението отдолу ииии.. Лошо. Самите корени са като мухлясали, не е типичното гниене, което съм виждала. Чудех се дали да не я третирам първо с инсектицид заради тях, но утре ще я третирам с фунгицид както посъветвахте.
Имам субстрат, който се води, че е специално за пафчета, но не съм сигурна дали веднага да го поставя в него или да изчакам ден.
Надеждата я оставям, но ще упорствам. Дано успешно.

Пак благодаря на отзовалите се!

Общи условия

Активация на акаунт