COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 377 993
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 12 420
https://www.sciencemag.org/news/2020/07/school-openings-across-g … despite-outbreaksМного хубава статия на списание "Наука" за отварянето на училища и забавачки. Обобщава известното и въпросите до момента. За съжаление е на английски и доста дълга, не ми се занимава да я превеждам цялата. Разглежда моделите в различните държави и мерките, които опитват. Слаборазвитите, които не могат да осигурят условия за дистанциране и маски, няма да отворят преди да има ваксина или да свърши епидемията.
Относно наличните данни, въведението и заключението обобщават

"...тъй като седмиците се превърнаха в месеци, педиатрите и преподавателите започнаха да изразяват загриженост, че затварянето на училищата нанася повече вреда, отколкото полза, особено като доказателство, че децата рядко развиват тежки симптоми от COVID-19.

Виртуалното образование често е бледа сянка на истинското и оставя много родители да жонглират работата и грижите за децата. Децата с по-ниски доходи, които зависят от училищното хранене, огладняха. И имаше индикации, че децата са подложени на повече насилие, когато училищният персонал вече не може да забележи и да съобщи ранни признаци за това. Беше време, казваше все по-голям хор, да върнем децата в училище.

До началото на юни повече от 20 държави направиха точно това. (Някои други, включително Тайван, Никарагуа и Швеция, никога не са затваряли училищата си.) Това беше голям, неконтролиран експеримент.
..............................

Данните за резултатите (от този експеримент) са оскъдни. „Просто е толкова разочароващо“, казва Катрин Едуардс, специалист по детски инфекциозни болести в Университета по медицина Вандербилт, която съветва училищната система в Нашвил, обслужваща повече от 86 000 ученици, как да отворят отново. Нейният научен сътрудник прекара 30 часа в търсене на данни ... и открива малко, което да се отнася до риска от заразяване в училищата.

Когато "Наука" разгледа отново стратегиите от Южна Африка до Финландия и Израел, се появиха някои окуражаващи модели. Заедно те предполагат, че комбинация от малки групи от ученици, изискване на маски и някакво социално дистанциране помага за опазването на училищата и общностите, както и че по-малките деца рядко разпространяват вируса помежду си или го носят у дома. Но за да бъде отварянето безопасно, експертите са съгласни, че не става въпрос само за корекциите, които училището прави. Освен това става въпрос за това колко вирус се разпространява в общността, което се отразява на вероятността учениците и служителите да донесат COVID-19 в класните си стаи.

........
Експериментът ще продължи. И все още учените се оплакват, че както преди, може да не се генерират подробности, от които се нуждаят за моделите на инфекция и пътищата на предаване. „В училищата просто няма култура на изследване“, казва Едуардс. Събирането на данни от ученици идва със сложни слоеве извън тези на традиционните педиатрични изследвания. В допълнение към търсенето на съгласие от родители и деца, то често изисква включване на учители и училищни администратори, които вече са затрупани от новата си реалност. "

# 12 421
  • При семейството си

Румъния с рекорден брой заразени за 24 часа - 555 души. Правителството им не планува локдаун или специални затягащи мерки.
На Балканите надпревара ли има кой по-разхлабено ще изкара епидемията?

https://www.berliner-zeitung.de/news/corona-rumaenien-meldet-rek … covid-19-li.91962

Румъния на 11 април (предполагам при доста по - сериозни мерки) са отчели 523 новозаразени случая:

https://www.worldometers.info/coronavirus/country/romania/

# 12 422
Мангъров вчера каза че не трябвало да гледаме броя положителни защото това не показвало разпространението, за това епидемиологичната ситуация в страната била много добра. Grinning Като го служах се смях със глас. Приличаше ми на някакъв скеч, ама той абсолютно сериозен. Завърши с някакво заключение че когато сме открили 180 ситуацията била по добра отколкото в неделя когато сме открили 60 защото процента положителни в тестовете бил с 0,5% по нисък. И завърши абсолютно сериозен със заключението: Така че бих казал днес епидемиологичната ситуация в страната (със 180 положителни) е по добра отколкото в неделя. Grinning

При 188 новозаразени - процентът е 5.42 от броя тестове.
При 63 новозаразени - процентът е 6.83 от броя тестове.

Това не са скрининг тестове, а прицелни т.е тества се когато и който има нужда. Затова  процентите варират около някаква средна константа, но пък за статистика не стават..

Все едно да премериш височината само на българите над 180 см. и да обявиш, че средната височина на всички българи е примерно 185.

# 12 423
И аз вече съм контактна на недобросъвестни съседи. Единственото място, на което си позволявам да ходя без маска навън е дворът ми и въпреки, че са болни, решиха да си поговорят с мен от близко разстояние. Сега се самокарантинирам за 14 дни.
Повече за състоянието им: става въпрос за двама човека, единият от които е във видимо лошо състояние, много отпаднал, изпито и сиво лице, с него не съм имала контакт. Той се чувства зле и почти не излиза от дома си. Видях го за кратко и си личеше, че е доста болен, не изглеждаше никак добре.
Другият човек, с който имах контакт е във видимо по-добро състояние в момента, с лека кашлица от време на време.
Прибрали са се от София.

МК_, ама как от близко разстояние? Flushed Стискам палци, да си се разминала!

# 12 424
  • Немция

Румъния с рекорден брой заразени за 24 часа - 555 души. Правителството им не планува локдаун или специални затягащи мерки.
На Балканите надпревара ли има кой по-разхлабено ще изкара епидемията?

https://www.berliner-zeitung.de/news/corona-rumaenien-meldet-rek … covid-19-li.91962

Румъния на 11 април (предполагам при доста по - сериозни мерки) са отчели 523 новозаразени случая:

https://www.worldometers.info/coronavirus/country/romania/
Да, и в статията се споменава това. Последвало е затягане на мерки, като средата на май пак са били разхлабени при около 150 случая.
Сега обаче няма затягане.
Не съм чула там да са се провеждали мачове с публика?

# 12 425
https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-science/vi … source=reddit.comРойтерс със заглавие "Вирусът мами тялото да атакува мозъка" във връзка с тази публикация за 11 тежкоболни пациенти, при които е установено, че автоантитела атакуват нервната система.

# 12 426
crow, по спомени , в Швеция само гимназиите бяха останали отворени, но нека PURE  да потвърди. Началните училища, университетите, градините, бяха затворени.

Цитат
До началото на юни повече от 20 държави направиха точно това. (Някои други, включително Тайван, Никарагуа и Швеция, никога не са затваряли училищата си.) Това беше голям, неконтролиран експеримент

Да, провеждани във време на изолация за децата.
Ами не е точно така, защото имаше изследвания от Исландия, където нито учебните заведения, нито градините  бяха затваряни. Мисля, че Че К а ( ако правилно помня името на съфорумката) обстойно ни информира за тези резултати.
Изследванията от RBI са правени въз основа на взаимовръзките деца- възрастни, предимно в рамките на общуването им в дадено семейство. А там децата не са изолирани и няма връзка със затварянето на детските  заведения.

П.п. Докато мога да редактирам, коригирам, съгласно включването на  PURE:
Гимназиите и Университетите - затворени, останалите уч. заведения- отворени.

Последна редакция: чт, 09 юли 2020, 11:18 от Катерица

# 12 427
до сега не трябваше ли да са излезли данните за днес на сайта ?

# 12 428
Нещо много се бавят данните. Преди излизаха малко след полунощ.

# 12 429
Мааалко да ги натаманят, и ги пущат Wink

# 12 430
Аз вече се притесних.
Май не ще да е малко "стъкмисването".
Представям си какви телефони се въртят и се чукат по главите.
Моля се да не съм права и излишно да се тревожа.

# 12 431
  • Варна
Да не ударим 300 преди 200? Много го мислят...

# 12 432
Вече 1 часа мина, още я няма новата стат. Да не са минали 200 ама да се чудят как да не включат случаи от вчера към днешната стат. се чудя.

# 12 433
Да не ударим 300 преди 200? Много го мислят...
И аз си го помислих, особено щом гърците тестат всеки влизащ ... Тъкмо ще излязат сутрешните тестове сега

# 12 434
Може пък утре сутрин да ни уведомят, че приключват и с ежедневното обявяване на положителните. Както в Холандия, например. Ще ни ги обявяват веднъж седмично, за да е трудно да проследяват хората верна ли е информацията, или не...

Общи условия

Активация на акаунт