COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 377 588
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 12 855
Не е нов вирус, вероятно поредната държава, която си играе с данните. Логично да им излизат положителни за ковид пневмониите, които очакват да оцелеят, някак си по-успокоително звучат цифрите. Докато някой не изпусне зайчето, че всъщност има дооооста пневмонии, които не са ковид статистиката.

# 12 856
Абе Казахстан не бяха ли държавата с първоначален тотален локдаун? Или се лъжа? Може да се окаже грешка тогава тоталната карантина, виж ти.
А сигурно е мутация, все пак казаха, че точно такава става - никой не може да предвиди как ще се държи в различния регион или държава и на различни нации и раси.
Статистиките от САЩ са за по-голяма смъртност при чернокожи.
При нас като се замисля, не че деля хората но ония пастори бяха роми и доста умряха, като цяло ромското население е грешно смятано за здраво, работя с такива  и го знам. Повечето имат много неоткрити болести и не ходят на лекари, защото ги е страх че ще им навредят, чак сега новите поколения имат по-различно отношение. Хранят се зле и то много зле.
За нас едва ли някой ще даде статистика и по етноси. Те другата щото са оправили.

# 12 857
Това от Казахстан е по-скоро партенка, докато не се изследва генетичен материал от вируса не може да се каже, че е нов или е мутирал.

# 12 858
Ето петиция до Етичната комисия на БЛС във връзка с изказванията на Мангъров, инициирана от лекари на първа линия https://www.peticiq.com/276677?uv=26251530

Петицията може да се подкрепи не само от лекари,но и от всеки който желае като пациент.

# 12 859
Интензивното отделение в болницата в Бергамо, който е най-ударения от COVID град в света, сега е без COVID.

https://www.ansa.it/sito/notizie/topnews/2020/07/08/intensiva-os … b43819ddf29a.html

Цитат
имам семейство в Италия. казват, че всички носят маски и следват указанията. никой не го поставя под въпрос, никой не хленчи за свобода или за нарушаване на права, те просто го правят. защото всички са загубили близък приятел или любим човек от тази болест. те видяха и почувстваха последствията отблизо и от първа ръка. Всички те са на една и съща страница, обърнали са прилива. това, което сте публикували, е доказателство. не лъже. и няма мистерия или чудо как са го направили. това не е ракетна наука. те просто носеха маски, за да защитят другите и себе си. не съм сигурен защо не можем да направим същото. тъжно.

https://www.reddit.com/r/Coronavirus/comments/hnjjkr/the_intensi … _the_hospital_of/

# 12 860
  • София
Това от Казахстан е по-скоро партенка, докато не се изследва генетичен материал от вируса не може да се каже, че е нов или е мутирал.
Само припомням, че и за ковид-19 в началото всичко беше възприемано като екзотична партенка Grinning
От линковете се виждаше, че и Китай и Казахстан нещо информират, уж по-сериозно.

# 12 861
Днес нали ме стегна шапката и заведох децата на басейн, като ще го караме да го караме, а си ме е страх признавам си и то доста.
Да похваля обаче организацията на басейна- има и хотелска част.
На входа жена за таксата с маска, накара ни да си сложим дезинфектант, аз не го видях че беше инсталиран на стената. Никкаво местене на шезлонги, всички с маски от персонала, нямаше до брадичка и т.н. Ръкавици на служителката на бара. Беше си жега, дори и за миг не ги махнаха. Спасителят правеше постоянно забележки за по-бурни прояви от едни тийн-ове и игра с топка. В детския басейн възрастни ако влизат не се топят стоят прави до детето. Доста добра хигиена, тоалетните -6, дезифектнати, течен сапун всичко 6.
И миналата ходихме и пак беше ок, но сега супер.
Става въпрос за България, щото сигурно пак ще питате. Хаха.
Дойде ми спомен от един басейн преди години във ВТ - разпилени сладоледи по земята, стъпват с джапанки, после влизат във водата с размазания по краката сладолед, косми и какво ли не във водата, платена тоалетна и пълна мизерия.
Ккаво сега му се оплакване на короната? Я виж какви хубави неща стават.

# 12 862
Статистиките от САЩ са за по-голяма смъртност при чернокожи.
При нас като се замисля, не че деля хората но ония пастори бяха роми и доста умряха, като цяло ромското население е грешно смятано за здраво, работя с такива  и го знам. Повечето имат много неоткрити болести и не ходят на лекари, защото ги е страх че ще им навредят, чак сега новите поколения имат по-различно отношение. Хранят се зле и то много зле.
За нас едва ли някой ще даде статистика и по етноси. Те другата щото са оправили.
За САЩ скоро изкараха друго. Като вземат предвид условията на живот и придружаващите, изравняват смъртността при бели и черни. Бедността е рисковия фактор, а не цвета на кожата - и за заразяване, и за тежко протичане.

# 12 863
Да, но клъстерите по махалите ги потушиха вече, а бройките растат в резултат на масови събирания на открито и закрито.

# 12 864
Много се радвам че това което снощи очаквах се сбъдна. А именно че реакция на държавата срещу възхода на вируса ще има. Както казах невъзможно е да си затворят очите пред този възход на вируса защото знаят накъде води. Добри са мерките, аз бих направил същото само че по рано, нямаше нужда толкова да се чака и да се разчита че народа ще се стресне от цифрите и ще си промени мнението. Осъзнаха че тия 1 500 000 които ни дънят за които говореше математика на щаба сутринта, няма да си променят мнението за вируса само защото цифрите се покачват. Ще го направят едва когато вече е късно, когато здравната с-ма е срината и последствията от това им стигнат лично до г.за. Само че тогава ще е късно за реакция и кел-файда че много хора едва тогава ще се осъзнаят. Това което ме притеснява е ще наложат ли обаче стриктен контрол на тия мерки. Ако успеят да наложат контрол според мен това ще е достатъчно да обърнем хода на битката. Всичко зависи от волята на държавата. Днес на думи, заповеди и мерки направиха каквото трябва макар и със закъснение, въпросът е ще направят ли каквото е нужно като контрол на спазване на мерките. Хубаво и се каза че ако възхода на вируса продължи и след тия мерки, ще има още затягане. Това ще действа абсолютно мотивиращо за спазване на мерките от всички, независимо от коя страна на барикадата на разделението в о-вото по отношение на вируса се намират. Възхода на вируса аз очаквам да продължи още известно време 1, 2 седмици, и след това ако държава приложи контрол на мерките както днеска декларираха, обещаха, ако го има контрола това ще даде ефект върху разпространението.

Подписах подписката срещу Мангъров. Радвам се че лекарското съсловие се събуди и осъзна какво прави той с о-вото и какво отражение има това върху нашият живот. Отражението колкото и парадоксално да звучи на всички мангъровци е точно обратното на това което искат. Мангъров прави всичко възможно заразата да се разпространява все повече и повече което в крайна сметка довежда до все повече и повече мерки. Това е истината. Иска ми се мангъровците най после да го осъзнаят това и да спрат да го слушат.

# 12 865
Пред Президенството в момента има много повече от 30 човека. Защо никой не ги разпръсква. Нали забраниха събирането на повече от 30 човека на открито. Какво става. Така ли ще спазваме мерките против вируса?

# 12 866
Цитат
Бедността е рисковия фактор, а не цвета на кожата - и за заразяване, и за тежко протичане.
Всъщност не е. Няма такива данни. Повечето придружаващи заболявания, при които може да настъпи и смърт са болести на ботатите държави и общества, сърдечни болести, диабет това бедните изобщо го нямат или ако имат е ниско застъпено, при тях има недохранване, което води до други тежки болести.

# 12 867
  • Bulgaria
Пред Президенството в момента има много повече от 30 човека. Защо никой не ги разпръсква. Нали забраниха събирането на повече от 30 човека на открито. Какво става. Така ли ще спазваме мерките против вируса?
Заповедта влиза в сила от 00:00 часа на 10.07.

# 12 868
Подписах петицията и теглих един коментар. @Тесла не е за вярване, но Витанов ми отговори на мейла с въпроса за репродуктивното число:
Скрит текст:
Здравейте проф. Витанов! Спорим с един колега чисто от интерес как се
изчислява това "репродуктивно число" при епидемия? Той го смята като колко
човека е заразил някой болен а аз му обясних, че се смята доста по-сложно
и е комплексен резултат. Бихте ли ми обяснили как се изчислява за цяла
държава като България и накратко кое е важното в уравнението?
...............
Здравейте,
вие сте прав в спора. Начална информация можете да намерите на
https://en.wikipedia.org/wiki/Basic_reproduction_number
Няма да е достатъчна, за да го сметнете както трябва, но за разбиране е
едно добро начало.

# 12 869
Не знам дали  е пускано, нова надежда:

Най-мощният суперкомпютър откри вероятен лек за ковид -19
С помощта на суперкомпютъра „Фугаку“ учените от университета в Киото са анализирали повече от 2 000 медицински препарата, които биха могли да намалят активността на единия от протеините, играещ важна роля в жизнеспособността на коронавируса SARS-CoV-2. „Фугаку“ помогнал да бъде моделирано взаимодействието между препаратите и вируса.
Изяснено е, че някои лекарствени препарати могат да потиснат действието на главната протеаза на коронавируса – ензимът, който отговаря за размножаването му. Някои от тези препарати вече преминават клинични изпитвания в Япония.

Единият от тях е никлозамид, използван при заразяване с тения и други паразити, а другият – нитазоксанид, използван за лечение на паразитни и вирусни инфекции. Учените планират да предоставят резултатите от изследването на фармацевтичните компании, които да проверят ефективността на медикаментите в клинични изпитвания

https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-koronavirus/naj-moshtn … -kovid-19-6112074

Общи условия

Активация на акаунт