COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 379 240
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 13 995
https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Katimerini-Bulgarite-ni … iha-s-K-19-982718
В Гърция от 60 новозаразени 29 са български туристи. Чудя се какво става с тези хора, когато се приберат в България? Кой трябва да информира РЗИ, че са заразени? Ако е на самоинициатива дали са достатъчно съвестни граждани, та да го направят или си живеят тихо и кротко и ръсят вируса сред познати?

# 13 996
  • София
https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Katimerini-Bulgarite-ni … iha-s-K-19-982718
В Гърция от 60 новозаразени 29 са български туристи. Чудя се какво става с тези хора, когато се приберат в България? Кой трябва да информира РЗИ, че са заразени? Ако е на самоинициатива дали са достатъчно съвестни граждани, та да го направят или си живеят тихо и кротко и ръсят вируса сред познати?
Няма такава информация от коя страна колко са положителните. Пишат само ,че са от Промахон. За справки въпросната медия която цитират https:// [url]https://www.ekathimerini.com/tags/coronavirus/url]

# 13 997
.

Последна редакция: нд, 12 юли 2020, 07:33 от LillyM

# 13 998
Добро утро! Надявам се българските туристи от Гърция с положителен тест да са под карантина и да стават известни на властите в България. И все пак явно са безсимптомни, щом тръгват на почивка в друга държава и знаят, че могат да бъдат тествани на границата...

Сестра ми имат колежка със съмнение за Ковид в офиса, детето й е с положителна проба от детската градина. Резултатът на майката се чака днес. Интересно ми е какво следва. В петък, когато са разбрали за случая, са ги пуснали от работа. Дали ще тестват всички, които работят заедно с тази жена, ако е заразена? А тя най-вероятно е, защото е кашляла сериозно поне седмица и сестра ми ми се е оплаквала от това. Мисълта ми е какво може да се очаква, ако се открие заразен служител по принцип - РЗИ тества ли останалите или само ги карантинира, а те си правят тестове за собствена сметка, ако желаят? Кой дезинфекцира работното помещение? Дали може да очакват и проверка от Инспекцията по труда?

Това ме вълнува и относно моята работа. Понеже работя в международна фирма имаме задължение всеки работен ден да изпращаме справка с брой заболели в България и нашия град, брой болни от клона ни, поставени под карантина, обстановка, мерки и т.н. Веднъж седмично получаваме обобщена статистика за всичките клонове от държави по цял свят и е много интересно да се следи развитието и различните подходи. Снимките също са много интересни - примерно дезинфекционен тунел, през който преминават всички работници по 2 пъти на ден в Бразилия, разчертани асансьори и зали за съвещания, работни места през едно и т.н. Та шефовете ни в чужбина ни питаха какво става в България (заради нарастващия брой заразени) и даже питаха дали искаме пак да се върнем на работа хоум офис, но шефът ни отказа... На работа хората са спокойни и някак си примирени, че всички ще го изкараме. Който иска да работи от вкъщи все пак има тази възможност, най-вече майките с малки деца.

# 13 999
  • София
Добро утро! Надявам се българските туристи от Гърция с положителен тест да са под карантина и да стават известни на властите в България. И все пак явно са безсимптомни, щом тръгват на почивка в друга държава и знаят, че могат да бъдат тествани на границата...

Сестра ми имат колежка със съмнение за Ковид в офиса, детето й е с положителна проба от детската градина. Резултатът на майката се чака днес. Интересно ми е какво следва. В петък, когато са разбрали за случая, са ги пуснали от работа. Дали ще тестват всички, които работят заедно с тази жена, ако е заразена? А тя най-вероятно е, защото е кашляла сериозно поне седмица и сестра ми ми се е оплаквала от това. Мисълта ми е какво може да се очаква, ако се открие заразен служител по принцип - РЗИ тества ли останалите или само ги карантинира, а те си правят тестове за собствена сметка, ако желаят? Кой дезинфекцира работното помещение? Дали може да очакват и проверка от Инспекцията по труда?

Това ме вълнува и относно моята работа. Понеже работя в международна фирма имаме задължение всеки работен ден да изпращаме справка с брой заболели в България и нашия град, брой болни от клона ни, поставени под карантина, обстановка, мерки и т.н. Веднъж седмично получаваме обобщена статистика за всичките клонове от държави по цял свят и е много интересно да се следи развитието и различните подходи. Снимките също са много интересни - примерно дезинфекционен тунел, през който преминават всички работници по 2 пъти на ден в Бразилия, разчертани асансьори и зали за съвещания, работни места през едно и т.н. Та шефовете ни в чужбина ни питаха какво става в България (заради нарастващия брой заразени) и даже питаха дали искаме пак да се върнем на работа хоум офис, но шефът ни отказа... На работа хората са спокойни и някак си примирени, че всички ще го изкараме. Който иска да работи от вкъщи все пак има тази възможност, най-вече майките с малки деца.
РЗИ слагат под карантина. Работодателя тества ако има желание за собствена сметка.
По принцип и при отрицателен тест  контактните си стоят под карантина, но както видяхме има изключения. На какъв принцип са изключенията не е ясно.
При нас РЗИ дойде да дезинфекцират.

# 14 000
  • София
Относно болничния персонал до колкото аз знам при недостиг на първа линия ще се преквалифицират медици от други отделения и болници, ако е нужно ще се командироват и в страната. Това е от началото на кризата.

# 14 001
Всички ще го изкараме, и аз вече съм убедена. Няма да ни подмине. Обаче проблемът е в това, че болниците масово не са подготвени. Направо ми е смешно като ви чета размишленията какво решавали лекарите в болниците кой да сложат на обдишване. В същото време като знам какво става в болницата до нас / те и в мирно време си правят каквото искат, пък сега ли. Никой не ти обръща внимание, я има една санитарка на смяна, я не. Близките пък са пълно неведение като цяло какво се случва. Те при предишната криза почваха да напускат.
Ето какво ще стане, ако вземем всички масово да се разболеем. Ще си се лекуваме по къщите, кой както може. Като стане напчено, ще отидем до болницата, ама там - и легла няма, и лекари няма, и внимание няма... Та така.
И не е вярно, че няма лекарства. Четох един лекар, дето разказваше, че имал най-тежката реакция. Ами лекували са го колегите му - и то с всичко налично. Преляли му плазма, което било глътка свеж въздух, дали му лекарства за разгръщане на белия дроб, дето помогнали, дали му кислород. Дали му за сърцето, да не получи инфаркт, че работи двойно повече. Да, и с тези медикаменти гаранция няма, но поне ти дава някакви шансове организмът да си почине и да се стегне и да издържи. Като ги няма, какво мислите ще стане с нас?

# 14 002
Според Екатимерини 40 от 60-те нови случая в Гърция, преди да вземат решението за задължителен тест, са на туристи влезли през Промахон. Сега със задължителните тестове и масовата отмяна на резервации, не ми се мисли какво ще стане по нашето море, където всеки е добре дошъл. Не че някой се интересува в момента от внесените ни случаи, при положение че си имаме трицифрена растяща бройка на ден местни.

# 14 003
  • в страната на чудесата
Е, глупости, как ще е това капацитетът?!
Един шокиращ факт - и без ковид имаше хора, нуждаещи се от интензивно лечение, много, по различни причини, и не изчерпваха капацитет 40 легла...
Ако се абстрахираме от ковид и от цифрата, Вие откъде знаете колко човека има в интензивните по всяко време и какъв им е капацитета? Има ли такава информация?

# 14 004
  • София
Относно болничния персонал до колкото аз знам при недостиг на първа линия ще се преквалифицират медици от други отделения и болници, ако е нужно ще се командироват и в страната. Това е от началото на кризата.

Как се преквалифицира един психиатър или очен в реаниматор??? Хората трябва да са наясно, че няма как "да се преквалифицират" Специализацията на лекарите е няколко години. Точно както реаниматорът не може и не бива да гледа очите, така и очните ме могат да включват и изключват вентилатори. Да не говорим, че у нас много сериозен е проблемът със сестрите и санитарите. Те са още по-малко

# 14 005
Габито,
Въпросът ми хем не е по темата, хем е. Каква е личната ти причина да се смесваш с крещящи хора, повечето от които без маски? Да се подлагаш на риск, по-голям от неизбежния, който имаш ходейки на работа или в магазин? Разбира се можеш да не ми отговаряш. Затова причината е лична.

# 14 006
  • в страната на чудесата
А ако не искат?
Те не са полицаи и няма как да ги командироват...

# 14 007
  • София
Ами така yellow girl. Друг вариант няма. Дано не се стига до такива времена, но такива ще бъдат действията.
Не те питат дали искаш. Ти си лекар, и си под клетва.

# 14 008
  • София
Един шокиращ факт - и без ковид имаше хора, нуждаещи се от интензивно лечение, много, по различни причини, и не изчерпваха капацитет 40 легла...
Ако се абстрахираме от ковид и от цифрата, Вие откъде знаете колко човека има в интензивните по всяко време и какъв им е капацитета? Има ли такава информация?

Сложете интензивните пациенти от преди + тези от ковид. Бройката сериозно се покачва. Това е причина за запълване на капацитета. Няма само Ковид пациенти. Те са допълнително натоварване, което скапва системата.

# 14 009
  • София
Скрит текст:

Сложете интензивните пациенти от преди + тези от ковид. Бройката сериозно се покачва. Това е причина за запълване на капацитета. Няма само Ковид пациенти. Те са допълнително натоварване, което скапва системата.

И добави към това, че интензивните пациенти от преди не можеш да ги сложиш при тези с ковид... Тоест, трябват ти отделни легла, с отделен персонал (който не може да прескача от едното отделение в другото), на отделно място.

Общи условия

Активация на акаунт