COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 378 020
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 14 250
  • София
В началото имаше Корона партита и в Германия. Много от младежите го бяха взели всичко на шега. Даже получихме мейл от директора на училището, да не пускаме децата си на подобни събирания.
И в Италия, по-конкретно в област Ломбардия, правеха такива в началото на март. Но не с цел да се заразят от болен човек, а невярващи се събираха на парти и им викаха - корона парти. По 20-30 и повече човека. И после... знаем какво стана, чудехме се, защо след месец  локдаун случаите не спираха да растат.

Последна редакция: нд, 12 юли 2020, 21:14 от Не се сърди, човече

# 14 251
Копирам тук едно добро обяснение от статистик за процента положителни тестове и защо не е едно и също да имаме 5% от 1000 и 5% от 4000.
Константин Куцков
Забелязвам, че особено голяма популярност има мнението, че, видите ли, положителните проби си стоят около 5%-6%, та няма основание за притеснение. Ще се опитам максимално простичко да обясня, че подобна логика е фундаментално сбъркана. Като човек правил постдок във факултета по статистика на LSE, мисля, че ми е задължение поне да се опитам да разобличавам подобно невежество, което ни тласка към сериозна здравна криза. Тестовете не са представителна извадка, тестват се хора със симптоми и близки контакти на заразените.  Ако бяха представителна извадка, т.е. на случаен принцип решавахме да тестваме 1000 или 4000 души, то при 5% положителни тестове, трябавше за около 20 дни всички да се заразим (20*5%=100%). Напълно нормално е, колкото повече се разширява кръгът на тествани, толкова повече заразени да се откриват. Но и толкова повече ще пада процентът на положителни проби. Ако тестваха около 100 души, биха открили примерно 20 заразени, т.е. 20%. Тези 100 души избрани за тест ще са хора с видими симптоми като висока температура и кашлица или много близки контакти на доказано заразени. Разширявайки кръга на тестваните, вече включваме и хора с леки симптоми, хора със спорадични контакти с доказано заразени като техни съседи и колеги. Та колкото повече разширяваме кръга на тествани, толкова повече отиваме (конвергираме) към случайна извадка и толкова повече процентът ще пада. Та 5% при 4000 теста е много по-тревожен резултат от 5% при 1000 теста.

Последна редакция: нд, 12 юли 2020, 21:15 от TafTaf

# 14 252
https://blitz.bg/obshtestvo/prokoba-na-gen-mutafchiyski-udari-kh … i_news757520.html

Спирането на бригадите е резултат от последното решение на администрацията във Вашингтон да замрази издаването на определени видове неимигрантски работни визи до края на годината. Замразяването касае няколко вида визи, сред които и J-1 за обмен на студенти по програмата "Work and travel". Повече от ясно е, че дори студентът да има сключен договор за работа, ако няма виза, то няма как да получи такава и съответно да замине. По тази програма трябваше да заминат около 6000 млади българи. Съвсем малко от тях са успели да получат визи за този период, но по-големият проблем е свързан с връщането на вече похарчените средства. Някои от организациите, които съдействат за студентските бригади, са ги върнали в пълен размер, но други настояват, че студентът трябва да си е направил застраховка, пише standartnews.com. Всъщност условията за евентуално възстановяване на сумите зависят от американската спонсорираща организация. Не е ясно и дали решението ще е общо, или всяка спонсорираща организация (2-3 са по-големите работещи с България спонсори) ще решава при какви условия ще разтрогне договорите с нашите студенти. "Фирмите са в готовност да връщат пари, но ще има и частни случаи", коментираха посредници за бригадите. Между 700 и 1100-1200 долара струва програмата, отделно от това са самолетните билети, които авиокомпаниите най-вероятно ще върнат на по-късен етап.

Прочети повече в Blitz.bg: https://blitz.bg/obshtestvo/prokoba-na-gen-mutafchiyski-udari-kh … i_news757520.html

# 14 253
Копирам тук едно добро обяснение от статистик за процента положителни тестове и зящо нее едно и също да имаме 5% от 1000 и 5% от 4000.
Константин Куцков
Забелязвам, че особено голяма популярност има мнението, че, видите ли, положителните проби си стоят около 5%-6%, та няма основание за притеснение. Ще се опитам максимално простичко да обясня, че подобна логика е фундаментално сбъркана. Като човек правил постдок във факултета по статистика на LSE, мисля, че ми е задължение поне да се опитам да разобличавам подобно невежество, което ни тласка към сериозна здравна криза. Тестовете не са представителна извадка, тестват се хора със симптоми и близки контакти на заразените.  Ако бяха представителна извадка, т.е. на случаен принцип решавахме да тестваме 1000 или 4000 души, то при 5% положителни тестове, трябавше за около 20 дни всички да се заразим (20*5%=100%). Напълно нормално е, колкото повече се разширява кръгът на тествани, толкова повече заразени да се откриват. Но и толкова повече ще пада процентът на положителни проби. Ако тестваха около 100 души, биха открили примерно 20 заразени, т.е. 20%. Тези 100 души избрани за тест ще са хора с видими симптоми като висока температура и кашлица или много близки контакти на доказано заразени. Разширявайки кръга на тестваните, вече включваме и хора с леки симптоми, хора със спорадични контакти с доказано заразени като техни съседи и колеги. Та колкото повече разширяваме кръга на тествани, толкова повече отиваме (конвергираме) към случайна извадка и толкова повече процентът ще пада. Та 5% при 4000 теста е много по-тревожен резултат от 5% при 1000 теста.

Точно така! Чаках това обяснение, което го давам и на мои близки като човек, който даже притежава далеч по-малко знания от господин Куцков – студент по Психология, който изучава и Статистика. Да, беше ни заложена, в сферата на науката е напълно задължителна и във всяка една лекция се повтаряше именно по-горе коментираното.

За един образован човек е ясно, че всъщност имаме проблем: при 1000 тествани души извадката често не е представителна т.е. резултатите или ще са били оформени според шанс/късмет, или ще бъдат тенденциозно подбрани според различни критерии (в случая близки на заболели, хора със симптоми и т.н.). Ако тестваме на абсолютно случаен принцип много хора, тогава бихме имали по-различен поглед (и вероятно по-реален такъв) върху ситуацията. И... да, 5% от 4000 е по-тревожен резултат от 5% от 1000 – говори, че доста по-голяма част боледува, но човешкият мозък, който не е запознат със статистическите данни и техния анализ, интуитивно би казал: „Не е страшно, малко е.“. Не, не е малко.

# 14 254
Гледам графиките на уордометър значи може би трябва да стигнем пик, за да се успокоят нещата, де да знам. Само Балканските държави сме в ситуация на повторен пик може би защото затворихме бързо и нямахме първи. Други като нас са Израел и Австралия доста далеко от нас, логика не намирам.
При вСички други евродържави нещата изглеждат спокойни с доста намаляла заболеваемост.
САЩ не ги броя те са друг свят там само расте и то много.

# 14 255
Сега гледам Кантарджиев по Канал 3 - Спорт в обектива. Не знам дали не е нещо старо - сори, ако е така.
Обяснява защо не са съгласни на дебат. Сравни го с пехливански борби 🤣

# 14 256
Копирам тук едно добро обяснение от статистик за процента положителни тестове и защо не е едно и също да имаме 5% от 1000 и 5% от 4000.
Константин Куцков
Забелязвам, че особено голяма популярност има мнението, че, видите ли, положителните проби си стоят около 5%-6%, та няма основание за притеснение. Ще се опитам максимално простичко да обясня, че подобна логика е фундаментално сбъркана. Като човек правил постдок във факултета по статистика на LSE, мисля, че ми е задължение поне да се опитам да разобличавам подобно невежество, което ни тласка към сериозна здравна криза. Тестовете не са представителна извадка, тестват се хора със симптоми и близки контакти на заразените.  Ако бяха представителна извадка, т.е. на случаен принцип решавахме да тестваме 1000 или 4000 души, то при 5% положителни тестове, трябавше за около 20 дни всички да се заразим (20*5%=100%). Напълно нормално е, колкото повече се разширява кръгът на тествани, толкова повече заразени да се откриват. Но и толкова повече ще пада процентът на положителни проби. Ако тестваха около 100 души, биха открили примерно 20 заразени, т.е. 20%. Тези 100 души избрани за тест ще са хора с видими симптоми като висока температура и кашлица или много близки контакти на доказано заразени. Разширявайки кръга на тестваните, вече включваме и хора с леки симптоми, хора със спорадични контакти с доказано заразени като техни съседи и колеги. Та колкото повече разширяваме кръга на тествани, толкова повече отиваме (конвергираме) към случайна извадка и толкова повече процентът ще пада. Та 5% при 4000 теста е много по-тревожен резултат от 5% при 1000 теста.

Благодаря, изключително полезно мнение, което обяснява много неща. Това, че продължаваме да откриваме високи проценти положителни при разширяване на тестването всъщност е лош знак, защото процентът би трябвало да намалява, ако клъстърите бяха по-малки.

# 14 257
И аз гледам Кантарджиев по канал 3
Препоръчвам

# 14 258
Съгласна съм с обяснението за процентите. Но лично според мен с 4000 теста се приближаваме към представителна извадка, ама с малко. Така че въпросът е с колко точно 5 от 4000 е по-зле от 5 от 1000.
И по повод друго мнение - не мисля, че това ни е втори пик, ами баш си е първи. Това около Великден си беше нагласена история. Ей сега иде пика.

# 14 259
Гледайте Кантарджиев.

# 14 260
Гледайте Кантарджиев.
За тези,които нямат възможност,ще обобщите ли накратко?

# 14 261
  • София
ох, заради него си спрях българския филм!
И той обвинява населението, много ме ядосва! А къде бяха, че не натиснаха да не се разпускат мерките! Населението не може да съобразява самостоятелно, то трябва да бъде водено с точни инструкции и последователни.  Троицата си затрайка!

# 14 262
Абе изписаха 200 Хил карантинирани, това честно ли? Много ми се струва. В нашата област пишат 500 души, лъжат ли какво?

# 14 263
Каза, че когато политиката се намеси в медицината, става лошо.
Също и икономиката.
Че такава намеса на фармацевтичната индустрия бил гледал във ГФР, когато още имаше и ГДР.
При нас било непознато все още.

# 14 264
  • София
ох, заради него си спрях българския филм!
И той обвинява населението, много ме ядосва! А къде бяха, че не натиснаха да не се разпускат мерките! Населението не може да съобразява самостоятелно, то трябва да бъде водено с точни инструкции и последователни.  Троицата си затрайка!

Абе то че трябва, трябва. Ама като населението не вярва, не е свикнало нищо да спазва, вика "фашизъм!" при най-малката забрана, излиза и да иска оставки щом нещо не му е изгодно, от което опозицията с кеф се възползва... няма как да стане. Винаги съм била за това, че дисциплината трябва да дойде отгоре, но затова властта трябва да е стабилна, а в момента всеки иска да я клати с личните си мотиви. Сега ако не дойде от народа, просто няма да дойде. Подозирам, че ще трябва нещата да станат доста зле за да можем да тръгнем да вървим в правилната посока.

Общи условия

Активация на акаунт