COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 377 870
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 14 610
  • София
РЗИ вече показват ли тестовете. В началото само се обаждаха по телефона на положителните

# 14 611
Някой има ли идея от къде са случаите в Бургас, че имам намерение да забегна, да се спасявам натам? Дали е добра идея според вас?
Гъста лондонска мъгла Simple Smile.Ми не съм сигурна,че е добра идея..особено за "спасяване"В началото бяха казали ,че повечето се тестват сами и така ги хващат..мисля ,че иначе почти не тестват.

Последна редакция: пн, 13 юли 2020, 23:21 от reninel

# 14 612
интересно ми е сега като почнат да се правят масово pool+тестове заради пътуванията в чужбина на семейство или група приятели, и някои от тях излязат положителни, как това ще влиза в статистиката за деня - като един положителен открит или броя на изследваните лица в пул-а? принципно след такъв положителен резултат би трябвало да се направят отделни тестове на всяко от лицата и ако почнат едни корекции - днес един брой, утре се поправя на два или три положителни, ще настане пълна мешавица

# 14 613
Понеже норвежците добре се справят с пандемията засега с изключение на хипитата с вирнати носове в Осло, на които не им пука особено, мисля да преведа пак основното от една статия.

Норвежците от 15 юли отварят вратите за туристи от много европейски държави, както и махат 14-дневната карантина за пристигащите от тези страни. България, както написах предния път,  не е в този списък, а е наред с Швеция и други в червената опасна зона. Очаквано и разбираемо.

Но въпреки че се отварят вратите и се маха карантината, властите не препоръчват почивки в чужбина. А ако все пак норвежците решат да тръгнат из Европата да събират топлина и витамин Д, да спазват следните правила:

1. Да се запознаят подробно с правилата и мерките в страната, в която ще отидат.
2. Да са подготвени за бърза промяна на ситуацията (към влошаване).
3. Да пазят разстояние от други хора.
4. Да избягват места със струпване на хора.
5. Да са особено внимателни при завръщането у дома да си стоят повече вкъщи и веднага да се тестват при признаци на заболяване на дихателните пътища. Така ще спомогнат да се избегнат нови мерки наесен.

Норвежките корабчета Color Line очакват бум на пристигащи туристи. При предното ''отваряне'' към някои държави, корабчетата се напълнили с датчани, които по принцип ги ползват зимата, а сега са отишли лятото. Корабчетата много се надяват на немските туристи, които всяка година са голяма част от пътуващите с тях. Според едно прясно и представително проучване в Германия около 2, 2 милиона немски туристи планират и мислят да почиват в Норвегия това лято. Немските туристи са важни за Норвегия, особено за западните райони, където в нормална година са около 25% от всички туристи.

Норвегия е разработила информационни брошури и видеа на 24 различни езика за корона вируса, мерките и препоръките, които ще се ползват за информиране на пристигащите туристи. Това последното много ме радва, защото норвежките власти отнесоха много критика от населението, че информация имало само на норвежки. Колко недалновидно властите са решили, че щом си в Норвегия, трябва да знаеш норвежки. Грешката е поправена.

# 14 614
  • Където морето целува небето...
Някой има ли идея от къде са случаите в Бургас, че имам намерение да забегна, да се спасявам натам? Дали е добра идея според вас?

Ни вопъл, ни стон... Има вече много пръснати случаи. Хората масово се тестват сами и случаите нямат общо един с друг, което е по-плашещо. Като добавим това, че не се знае кой какво носи (ето горе примера за младежите в Лозенец) положението не става розово. Ако пък дойдете, но почуствате неразположение бягайте далеч,  че тук здравеопазване няма.

Последна редакция: пн, 13 юли 2020, 23:25 от Mamma Suzanna

# 14 615
интересно ми е сега като почна да се правят масово pool+тестове заради пътуванията в чужбина на семейство или група приятели, и някои от тях излязат положителни, как това ще влиза в статистиката за деня - като един положителен открит или броя на изследваните лица в пул-а? принципно след такъв положителен резултат би трябвало да се направят отделни тестове на всяко от лицата и ако почнат едни корекции - днес един брой, утре се поправя на два или три положителни, ще настане пълна мешавица
В статистиката влизат потвърдените от НРЛ тестове. Понякага се случват човешки грешки при въвеждането, но вече свикнаха и би трябвало по-скоро да има забавяне, а не допълнително въведени екстри.

# 14 616
  • Bulgaria
ЕваНиколова, настоявайте за тест от РЗИ за детето ви като контактно от първи ред със симптоми. Откъде накъде ще си плащате сами теста, това е работа на държавата, да си я свършат поне веднъж. И това ли е препоръката на МЗ, да си направите тест сами? Нямам думи.

Последна редакция: пн, 13 юли 2020, 23:25 от MK_

# 14 617
В статистиката влизат потвърдените от НРЛ тестове. Понякага се случват човешки грешки при въвеждането, но вече свикнаха и би трябвало по-скоро да има забавяне, а не допълнително въведени екстри.
[/quote]

тоест сега националната референтна лаборатория трябва да потвърди повишения брой със стотици дори и хиляди от частните лаборатории и дотогава няма да има информация колко са положителните от тях, така ли? това значи изместване с дни на резултати от извършени тестове

# 14 618
  • София
Най накрая пост от Гришо. Отслабнал изглежда:
https://www.instagram.com/p/CCl-P3wAgbn/?igshid=b09ohprbse4b

# 14 619
  • Бургас
Оххх, като виц ми звучи на мен написаното Simple Smile
Хич не идвай тук. Никой нищо не знае и не пише, защото не ни дават информация.
Аз се тествах миналата седмица за антитела, че от три седмици вече ме мъчи нещо - отекъл и парещ нос, бражди ми небцето, гърлото ме щипе.  
За две седмици все щяха да се покажат, ако е корона, а не алергията ми. Двойно отрицателна съм, но пък опашка имаше за тестове. Та в Бургас се тестваме сами и не се знае дали и как ни отчитат.
Даже тогава се зачудих какво правят с хората, ако имат положителен резултат само за IGG. Че тук е мътна картинката.
Останалото момичетата са го написали идеално.
Както се казва ние се чудим къде ще се спасим Sad

# 14 620

antea, ако не са отворили друга референтна, да.
"Имаш ли положителен тест в лаборатория, регистрирана като референтна, той се зачита. Резултати от други лаборатории нямат значение. В държавата има една референтна лаборатория за коронавирус." Кантарджиев

# 14 621
е тогава за какво са акредитирани другите лаборатории от заповедта на министерството на здравеопазването? за красота само?

# 14 622
Аз днес ходих на тест за антитела. В Стокхолм в 84 лаборатории можеш да се тестваш безплатно за антитела. Пред лабораторията имаше поне 100 човека, всички стояхме на поне два метра разстояние. Аз бях и с маска. Имах час за 14.00 часа. За този час бяхме 4 групи по 10 човека. Влизаме по 10 в лабораторията, там в 10 стаи всеки влиза поотделно за тест. Става бързо, дали има и пет-десет минути с регистрацията на личната карта и самото вземане на кръв. Кипи масово тестване в тези 84 лаборатории, скоро очаквам цял Стокхолм да се е изтествал за антитела.

Безплатни PCR тестове се правят на 7 места в Стокхолм, часове има от днес за утре. Всеки може да се тества. Отделно можеш да поръчаш и PCR тест вкъщи.

PCR тест в частни лаборатории няма.

Последна редакция: пн, 13 юли 2020, 23:40 от Анонимен

# 14 623
  • София
За пари. И донякъде решават първа отсявка на тестване. На държавната й остава само да потвърди вече положителните от частните, при това наготово.

# 14 624
ЕваНиколова, настоявайте за тест от РЗИ за детето ви като контактно от първи ред със симптоми. Откъде накъде ще си плащате сами теста, това е работа на държавата, да си я свършат поне веднъж. И това ли е препоръката на МЗ, да си направите тест сами? Нямам думи.

Благодаря много за мнението. И аз май стигнах до този извод - ще звъня утре да попитам в РЗИ къде да отидем да си направим тест безплатно. В крайна сметка защо се осигуряваме?! Не, че не мога да платя 240 лв., но пък не са малка сума.
От друга страна си мисля - и да знаем, че е Корона това как ще промени лечението? В крайна сметка ще спазваме изолация, за мен не е проблем, за детето също. Но като лечение каква разлика има дали е Ковид или не? В крайна сметка нали се лекуват симптомите? Него го боли съвсем леко гърлото и съвсем малко му е отпаднало, но няма темп, нищо друго.
Сигурно бъркам, не съм съвсем запозната. Каквото ни кажат, това ще правим.

Общи условия

Активация на акаунт