COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 376 638
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 15 855
Но предполагам, че вече на всеки е ясно, че светът няма да спре да се върти.

Чакай да излязат още десетина paper-а с такива резултати и тогава даже и на по-просветените мангъровци може да вземе да им просветне, че цената на контролираното заразяване не може да бъде платена без тотален колапс, ако ще алтернативата да е ДО отсега до края на света:
https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.07.01.20144030v1

# 15 856
Андариел,

Знаем, знаем...почти още от лудницата в Китай се знае, че заболелите деца го карат леко ако изобщо проявят симптоми. Стига всявайте истерии. Колко още проучвания и данни да излязат, че най-застрашени са възрастните хора и хронично болните? Страхувайте се за възрастните си родители, не за децата си.

# 15 857
  • София
И все пак китайците се локнаха, а не оставиха децата да ходят на училище, нали така! В Европа май само шведите и исландците останаха с редовно учене, и то пак през смени, с дистанции и носене на храна от къщи, някои ходиха, други не ходиха. Децата нямаха време и възможност да се изпозаразят в училище, защото всичко се затвори.

# 15 858
Аз си мисля, че наистина няма смисъл да се слагат под карантина контактните.
С другите заразни болести не е ли така. Само болни стоят вкъщи или в болницата.
С оглед на последствията от заболяването, липсата на лечение и ваксина, това е едно от нещата, което би помогнало да се намали броят на заболелите.
Повечето контактни, които познавам и сега за съжаление не са карантинирани.

Говорих със сестра в инфекциозно отделение. Каза, че повечето им пациенти не могат дъх да си поемат, на кислород са, дори и тези, които не са в интензивното. И се лекуват много дълго. Изписват ги, но не са напълно добре.

# 15 859
Е то всички се локнаха, ама сега доста нещо трябва да се случи за да ни затворят пак по къщите. Беше страшно, беше непознато. Свърши тази  с лежането по диваните, дори на някои да им се иска пак.
От гледна точка на сегашното положение, имаше ли смисъл от мартенската истерия и ако да, какъв?

# 15 860
  • София
то вече се случва в някои държави - едно по едно училищата и забавачниците започват да повишават позитивните.
Накрая може да стане така, че да се обърне учебната година - основното учене да е през лятото, а зимата да е ваканция, защото поне лятно време децата могат повече да са навън и има по-малко инфекции.

# 15 861
  • София
Нещо с много лека ръка взеха да се решават нещата. Децата в училище, ако имало заразени ще се карантинира и после пак там. Ама нещо не ми е ясно. Как така нямаме право на избор. Искаме ли и готови ли сме да завъртим руската рулетка какво ще се случи с това дете ако се зарази (самото то като индивид как ще му понесе болестта), или неговото семейство (даже да не е с рискови заболявания) как точно ще преживее това заболяване? Не разбирам. За мен това е насилствено.
Хубаво. Нещо трябва да се случва. Някак. В нови условия. Но да нямаш право на избор? Не е ок.
Наистина не виждам как може да станат така нещата. Или трябва да има някакъв баланс и право на избор, или какво?

Последна редакция: пт, 17 юли 2020, 21:27 от silver birch

# 15 862
.
Е то всички се локнаха, ама сега доста нещо трябва да се случи за да ни затворят пак по къщите. Беше страшно, беше непознато. Свърши тази  с лежането по диваните, дори на някои да им се иска пак.
От гледна точка на сегашното положение, имаше ли смисъл от мартенската истерия и ако да, какъв?

Коя истерия имате предвид, у вас, или у нас?

# 15 863
  • София
Е то всички се локнаха, ама сега доста нещо трябва да се случи за да ни затворят пак по къщите. Беше страшно, беше непознато. Свърши тази  с лежането по диваните, дори на някои да им се иска пак.
Аз изложих една теза, че вероятно Нощ не са знаели каква е ситуация у нас-дали има много като в Италия или не. И понеже нямаше тестове (достатъчно) не да могли да се ориентират.
Нямам идея сега по-подготвени ли са, ще видим, но пари за второ такова затваряне няма. Пък и не е логично в София-по 100 нови всеки ден, в Търговище-по 1, пък да затварят цялата държава.

# 15 864
Каква руска рулетка, като шансът детето ти да изкара тежко ковид е по-малък от този да пострада в катастрофа? Да сте спрели да се возите в коли?

Кой ще ви организира учебни занятия за единиците, които можете да си позволите да не работите? Ами просто си дръжте децата вкъщи, пазете ги от вируса и не ги пускайте на училище или се оправяйте поединично.

# 15 865
  • Germany
На моите приятели и познати в България ( в провинцията, не в София) децата им по цял ден скиторят навън и не са спрели да се събират с други деца. По-големите и на вили ходиха, и в МОЛ-а. Скоро цяла тинейджърска компания , 16-17 годишни изкараха нещо, за по 2-3 дни с температура. Ковид ли е, не е ли, въобще не е ясно. Никой от родителите не сметна за нужно да ги тества, защото какво ще станело ако им сложат карантина, работа и море ги чакало.  Не виждам с какво училището би било по-страшно.
С малко мерки, ако се помисли, могат да се получат нещата. Може през ден, с по-малко часове, разделен на две клас, маски на влизане и излизане, не е перфектно, но има какво да се направи. Може би по-големите деца успяват да се справят с това ДО, но до 4 клас поне е кофти работа. Моето дете ходи вече почти 2 месеца, още седмица остана, но се получават нещата. Разбира се пак има доста неща да се доучават в къщи, но е си е друго малко със съучениците да си.

# 15 866
  • Където морето целува небето...
В едно от  големите училища в нашия град в момента с учи на вън. Класните стаи са изнесени в двора и в момента 152 деца се обучават в 32 групи по проект „Подкрепа за успех“. За жалост не всичко е цветя и рози и наистина има деца, които по една или друга причина не могат да участват в ДО. Лятото наистина е много по-лесно, защото има вариянти за изнесено обучение.

# 15 867
  • София
Руска рулетка е. И за децата. И за възрастните и старите. Факт. Никой не знае кой организъм как ще се справи. Даже за познати заболявания няма гаранция. И колко от хората са наясно 100%, че нямат рискови фактори. Сума народ живее без реална представа в какво реално здравословно състояние е.  За мен това е насилие над правата на човек.

Последна редакция: пт, 17 юли 2020, 20:53 от silver birch

# 15 868
Ама много интересно се получава - в хубавата чужбина децата трябва да са разредени, дезинфекцирани,  да им е организиран максимално безопасен учебен процес, а тука - юруш в претъпканите стаи и ако щеш. Че нашите деца да не са нещо по-малко ценни от тези, дето са си сменили родината?

# 15 869

Май нямате ученик вкъщи. Наблюдавах внуците ми-4 и 7 клас. Майката-свободна професия. Бащата присъствено. Та работят 3 компютъра. Майката почти не може да работи докато има обучение. Остава и време късно вечер и нощем. Достатъчно образована е да помага по повечето предмети, но не по всички. А ако не беше? Абсурд децата да се справят сами. Ако има такива, те са изключение.
Май е до дете, и аз бях с 4ти клас три месеца дистанционно, работата ми не е страдала, снимах домашни и участвах активно в комуникацията с учителките. Понякога имаше технически проблеми, но сравнително рядко. Детето в 4ти клас се справя без проблеми самостоятелно.

Общи условия

Активация на акаунт