COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 379 302
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 180

Щом са носители на вируса  не се ли водят болни. Или както каза по тв оня овчар от Сърница - щом е болен що не е в болницата, значи всичко е измама.
Мангъров нееднократно обясняваше, че трябва да се прави разлика между заразени и болни. Последните са много по-малко, както се вижда и от актуалните огнища. Над 50 % нямат симптоми и са карантинирани. Де факто, ако не тестваме и не броим по телевизията, на някои места няма и да разберем, че има нещо, за което да се притесняваме.

# 181
Еми то при всички инфекциозни болести има инкубационен период, в който няма симптоми. При ковид е 2-14 дни. Пък и като искат да ходят на работа няма да кажат че имат симптоми.

# 182
Скрит текст:
Драмата с цялата еднократна пластмаса тепърва предстои. Тамън бе тръгнала тенденция хората да се вълнуват от това каква планета ще остават на децата си и сега от три месеца всичко е в индивидуална опаковка и всичко се хвърля след едно ползване.

Пълни глупости са това.
Човечеството вече генерира стотици милиони тонове пластмасови отпадъци ежегодно, 5% увеличение са нищо на фона на вирус, който убива 1% от инфектираните и инвалидизира неясно колко от оцелелите.

Просто хората, които се скъсахте да омаловажавате опасността, ще се хванете за каквато и да е сламка, за да си рационализирате несъстоятелните тези.
Маските водили до бактериална пневмония,  не сме можели да живеем без кръчми, ще се заринем с пластмасови отпадъци...

Не убива 1% от инфектираните. И да, пластмасата си е проблем. Да, да, знам, че за някои короната е най-страшното нещо, което се е случило на човечеството евър. Rolling Eyes

# 183
Какво предлагаш, Габито?
Всъщност въздухът на планетата страшно много се е изчистил вследствие на локдауните. Има много видеа. За планетата вирусът се оказа супер, а хората трябва да си направят много преоценки на начина на живот.

# 184
  • София
Ами те и там в Родопите са се правили, че не забелязват, пиели си аналгинчетата и си ходели на работа, докато една жена не се оказала в болницата - оттам тръгна всичко.
Проблемът в Доспат е от 3 юни. Тогава в РЗИ-Смолян е получена информация за хоспитализирана пациентка в МБАЛ-Гоце Делчев, положителна за Covid-19, с диагноза пневмония, на 55г. от с. Любча, община Доспат. Изследванията на контактните й в семейството са отрицателни за вируса, което насочва като възможен източник работното й място. Жената работи в предприятието в Доспат, в цех с 50 работници, от околните села, включително и с. Сърница. Взетите им проби за ПСР изследване показват, че има 2 положителни. Жена от с. Сърница, предадена на РЗИ-Пазарджик и жена на 47г. от с. Барутин, община Доспат, без оплаквания.  от ТУК
Та вероятно от тази заразена жена се е разпространил вирусът в два града и половин дузина села, а сред контактните на заразените възможно има и рискови, които ще се окажа в болница.
Та колко трябва да е утешително, че повечето вирусоносители са без симптоми, като колелото се е завъртяло и ако не бъдат спрени туристите в тамошните хотели - ще разнесат вируса навсякъде, вклюючително и при хора възрастни и с болести?

# 185
От тази жена е хванато огнището, но за мен тя е заразена от Сърница-щом там са по-големия брой случаи.

# 186
  • София
Надявам се да направят подробно проучване и да разберат, там са доста оплетени нещата, защото много хора пътуват между селищата. Но ясно е, че колкото по-късно се открие огнището - толкова повече заразени има и по-трудно ще бъде потушено.

# 187
От тази жена е хванато огнището, но за мен тя е заразена от Сърница-щом там са по-големия брой случаи.

Огнището е от Сърница и пренесено в цеха в Доспат. На 28 май има починала 78-годишна жена от Сърница, а нейни 14 контактни са с положителни проби още на 29 май. Някои от тях са работели в цеха в Доспат.

На въпросната хоспитализирана жена с пневмония - цялото семейство е тествано и всички са с отрицателни проби.

Последна редакция: пн, 08 юни 2020, 13:14 от Анонимен

# 188
То и това със симптомите е доста интересно. По себе си съдя. Писах вече, че ме боля гърло един-два дни. Не зная симптом ли е, щото нито температура, нито други неща се появиха. Аз съм си пети ден у нас, де. Но ако работех във фабрика, сигурно щях да отида на работа. Едва ли ще ме тестват , или да ми дадат болничен.
не зная дали не е тръгнала заразата от някой, дето нищо му няма. Почти.
А да пиеш аналгин и да ходиш на работа, преди си беше масово.

# 189
  • София
Това с аналгина е мноооооооого "Една жена каза", че да бъде обсъждано толкова подробно. Кметът казал, че бил чул, че една работничка така казала, че правели... Не го изключвам като практика, след като го правят по самолетите, но не е хубаво жените да се обвиняват ей така.
Колкото до симптомите - докога ще се обсъжда това? По данни на СЗО 80 на сто от пациентите не изпитват симптоми или са с лека симпоматика. Явно СЗО веднъж да са прави за нещо и вместо да се радваме, че дамите от въпросния завод са ОК, сега има да нищим...

# 190
Не убива 1% от инфектираните.

https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.05.11.20098780v1
Цитат
Applying this asymptotic estimator to cumulative COVID-19 data from 139 countries reveals a global IFR of 1.04%

Същият извод се потвърждава от серологичните проучвания и в Ню Йорк, и в Испания.
Да, точно толкова е смъртоносен.

# 191
  • София
За да не пламне огнище на заразата и в Доспат, кметът на града поиска от здравната инспекция в Смолян въвеждането на спешни противоепидемични мерки в общината.
"Фабриката, която се намира на наша територия, е извън Доспат и мога да кажа, че там се спазва доста добра дисциплина и хигиена. И мисля, че всичко това се е получило от Сърница. В тази смяна, в която работят от Сърница, има само три-четири човека, които са от нашата община и в момента единият дава положителен тест, а другият е потвърден", посочи пред БНТ Елин Радев.
Наталия Петрелийска, собственик на фабриката за играчки в Доспат: "Не можем да кажем че се е превърнал в огнище, защото има две проби, които са положителни и това е от РЗИ-Смолян. И жената едната е от Сърница, а другата жена е от Барутин, която контролира жените, които работят от Сърница".
Собствениците на хотели в Доспат пък се притесняват, че туристи от цялата страна ще започнат да отменят резервациите си.
  от ТУК
Нямало било огнище във фабриката й, ама има вече 48 положителни проби оттам.  newsm78
Впрочем последното изречение в статията обяснява всичко.

# 192
  • София
От новите 16, 10 са в София-град. Някой има ли инфо, как са се движили бройките само за София-град? До скоро ги съобщаваха заедно със София-област, но въпреки това, последните два уикенда толкова бройки не е имало.

1007 са случаите в София.

# 193
Някои от безсимптомните са всъщност предсимптомни, т.е. в последствие развиват симптоми. Възрастните хора от дома за стари хора в Кула също в началото бяха без симптоми, после имаше и смъртни случаи.

# 194

не зная дали не е тръгнала заразата от някой, дето нищо му няма. Почти.
А да пиеш аналгин и да ходиш на работа, преди си беше масово.
Така е. Безсимптомният държи ключа от палатката.

С нурофен на детска градина, училище, работа, да, може би почти всеки поне веднъж го е правил.

Но мисля, че сега идва времето на онези майки, които не одобряваме кашлицата и хремата,за нормално състояние за дг или училище. Мисля, че от есента няма да се допуска, поне в началото. Поне докато не дойдат бележките за алергичен ринит и т.н.

Общи условия

Активация на акаунт