COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 389 877
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 20 835
По CNN гледах една американка април се заразява кара заболяването, сега юли пак се е заразила, като на никой тест не са открили антитела .... така, че явно има и такива хора, надявайте се да не сме сред тях.

# 20 836
Нищо различно няма с тестването за ковид, което да не се случва и при останалите заболявания. Да не би при всяко разболяване от октомври до март да праща лл за кръвни изследвания и тест за грип. Нищо подобно, който не иска да го лекуват с онче-бонче или пък да губи часове с висене при лл за направление (че понякога до диагноза заминават ден за направление, ден за изследване и ден за разчитане) отива и се тества сам. Повечето обаче се доверяват на лл и пият, каквото на око там им се предпише.

# 20 837
Нито от Воля, нито от ДПС съм чула някаква позиция или вопъл за мерки, затягане, въвеждане на ред, предупреждение за заразата и т.н. Поправете ме ако греша, но не съм срещала такива изявления. Иначе на Марешки сега като търговец на лекарства му е харашо с вдигнати десеторно обороти, та него не го мисля.

# 20 838
✅ "Натрупахме много опит за диагностиката на коронавирус, все още златен стандарт за откриване на остра инфекция и заразоносителство си остава PCR". Това отбеляза д-р Веселина Колева, началник на Клинична Лаборатория на Болница Токуда в предаването на Александрина Димитрова, Национална телевизия СКАТ. Ето какво сподели за тестовете, имунитета и ваксината специалистът👉
🧪 PCR са тестовете, които се изискват при преминаване на границата на някои държави и има условие да са направени не по-рано от 72 часа при преминаване на границата. Този тест показва, дали в момента на вземане на пробата, имате остра инфекция и можете да заразявате с коронавирус. Изискването за 72-часа прави резултата относително актуален към момента, в който преминавате границата.
🧪 "Тестовете, които правим показват наличието на точно този щам на коронавируса, разработени са да показват наличието точно на този вирус и на никой друг. Резултатът е категоричен - да или не.
🧪 В началото на пандемията в България имаше едва 2 или 3 лаборатории, които правеха PCR-тестове за COVID-19.  Kъм момента одобрените от МЗ лаборатории, които имат право да правят PCR-тестове са повече от 20. Те се намират на много точки в България, което прави този тип диагностика много по-достъпна.
🧪 Цената на PCR-тест, която НЗОК плаща е 60 лева. За да направите теста на тази цена, трябва да имате направление от специалист за доболнична помощ или от лекар, който работи в РЗИ. Между 100 и 130 лева струва тестът за пътуване в чужбина.
🧪 PCR-тестовете преди прием са с цел да се предпазят останалите пациенти в болницата, както и персонала - за да могат да работят лекарите и да не са източник на зараза за останалите пациенти.  "Аз го подкрепям, за да можем, да осигурим на пациентите си спокойствие и сигурност.", отбеляза д-р Колева.
🧪 В последните месеци на дневна база в момента се провеждат между 5 и 6 хиляди теста средно.
🧪 Освен с цел пътуване, най-често се тестват хората, които са показали симптоми и оплаквания, които могат да бъдат свързани с коронавирусна инфекция; хората на първа линия, контактни с носители на коронавирус. "Издирването на контактните лица и ограничаването на инфекцията е изключително важно, за да се преборим с COVID-19 в момент, в който все още няма ваксина", подчерта д-р Колева.
🧪 Ако човек е бил в контакт с болен, но все още няма симптоми, най-добрият момент за тестване с PCR е от 5 до 7 дни, най-рано - 3 дни след контакта. "Ако имате симптоми, незабавно трябва да бъдете тестван", информира специалистът.
🧪 При положителен резултат човек се изолира за 14 дни под карантина и трябва да бъде наблюдаван. В случай, че се проявят оплаквания, той трябва да потърси личния си лекар, за да му предпише терапия.
След това се прави втори PCR-тест и ако е отрицателен, пациентът се смята за излекуван.
🧪 Т.нар. "бързи тестове", които са за изследване на антитела, имат доказано място за проследяване на епидемията. Те в никакъв случай обаче не работят за ранна диагностика, защото дават информация за наличие на антитела, които могат да бъдат открити най-рано 14 дни след началото на инфекцията. 2-3 седмици трябва да са изминали, за да сме сигурни в резултата.
💉 Много страни работят за ваксина за коронавирус, има няколко обещаващи клинични проучвания, вече има такива, излезли от лабораторния етап, които се изпитват на малки групи от хорa. Но сме далеч и ще мине доста време преди пускането и прилагането на ваксината.
❓ От интервюто ще научите още дали можем да изграждаме дълготраен имунитет срещу коронавируса, какви са прогнозите на д-р Колева за развитието на COVID-19 през есента и зимата, могат ли да помогнат комплексни тестове, които да диагностицират наличието на повече от един вирус и какъв е принципът на водене на статистиката за заразените.

Гледайте тук 👉 https://---shoretner923-30u1itN

# 20 839
На кой раздават пари на калпак, аз защо не получавам.
И тук подготвиха здравната система - легла има за всички.Ill
Пенсионери по 50 лв. за 3 месеца; държавна администрация - вдигане на заплатите с до 30%.

Това ми звучи като онзи виц: на профсъюзно събрание обявяват награди - на бай Иван нови гумени цървули, на профпредседателя 10 хиляди лв. Скандиране в залата: нека оди бос! Та и с пенсионерите и държавните хрантутници същото.Joy

# 20 840
Поне по една кутия маски да им бяха раздали на пенсионерите, и за мен тези 50 лева за 3 месеца е обидно.
Възрастните хора имат достойнство .

# 20 841
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
Нито от Воля, нито от ДПС съм чула някаква позиция или вопъл за мерки, затягане, въвеждане на ред, предупреждение за заразата и т.н. Поправете ме ако греша, но не съм срещала такива изявления. Иначе на Марешки сега като търговец на лекарства му е харашо с вдигнати десеторно обороти, та него не го мисля.

Въъъй, не го ли помниш тоз манекен

и Йордан Цонев де беше загрижил, та набързо
оглави временната комисия за контрол на разходите на публичните средства за преодоляването на последствията от разпространението на COVID-19.

# 20 842
Поне по една кутия маски да им бяха раздали на пенсионерите, и за мен тези 50 лева за 3 месеца е обидно.
Възрастните хора имат достойнство .
Колкото и да е жестока истината,достойнството не се яде.Баба ми е на седмото небе от щастие,че ще вземат по 50лв.Те са с около 480лв пенсии.Лекарствата им са около 100лв.Битовите сметки-към 150лв.Отделно някое идване до Плевен по болници-30лв-за кола.За тях им оставят най-много 100лв за храна.Дрехи не са си купували от години.Каквото им купувам аз-това им е ново,за центъра,по лекари и т.н.Питам се,колко още хора са в такова положение?

# 20 843
  • София
От това, което чета и слушам по медиите - пандемията в момента не е на фокус нито за управляващите, нито за опозицията, и то не защото не е проблем, а защото те си имат сега други грижи - борят се за кокала. Обикновено търпеливо чета, гледам и слушам изявления на управници и всякакви експерти по темата, даже Мангъров го изслушвах храбро  Mr. Green, но днес на първата минута от сутрешното ТВ-шоу на новия ни здравен министър напипах бутона "Mute".
То не че не е ясно, че коронакризата се управлява политически, ама не може ли все пак това да става малко по-интелигентно, не с такива груби внушения, и то от същия този, който преди месеци ни заплашваше с недостигащи чували и си премерваше короната от тръни? Явно някои хора са оперирани от чувство за срам и елементарно достойнство, а темата за коронавируса очаквам да бъде извадена отново на челно място тогава, когато това стане изгодно на нашенските политикани. Сега ни предлагат да отидем на море, за да спасим сезона на хотелиерите, и да се спасяваме поединично, ако усетим симптоми и не знаем дали не сме опасни за рисковите хора в обкръжението си. Като нищо наесен ще има друга песен - това както дойде, както му отърва на този, който запази или пък докопа властта.

# 20 844
Курс, искам ми се да "лъжа". Казвам какво ни се каза. Няма как да твърдя със сигурност, защото не сме стигнали до там, за щастие. Надявам се и да не стигнем. Но това не променя факта, че ни предупреди медицинско лице, което най-вероятно се е сблъсквало вече със ситуацията.
Надявам се, че не е така, защото това е безумно.
Да не е заради тестването на старчески домове - 20 хиляди ли казаха, че ще тестват повторно? Може би огромната част от капацитета на държавните лаборатории ще е временно зает с тях, а останалия - със спешно приети и медици?

# 20 845
  • София
Лунатичка, хората ще вземат парите, но едва ли ще си променят отношението. По-скоро ще приемат, че им се полагат.

# 20 846
  • София
Така... всяка медия се бори за рейтинг. Всяка онлайн медия се бори за кликове. Кое ви звучи по-гледаемо и по-кликаемо - "Оздравях от корона, вече нищо ми няма" или "Хванах корона втори път, насмалко да умра"? Медиите - и в България, и по света - се издържат от сензации. От изключения. От прецеденти в някоя област. Изключение е да се заразиш с коронавирус два (3-5-8) пъти. Да, има много такива истории, но те са точно това - търсене на сензация. Лично съм чела историята на една такава пациентка - беше наобиколила Vox, CNN и The Atlantic да разправя, че втория път го карала по-тежко. Все пак се радвам, че й е останала енергия да дава нескончаеми интервюта.
В най-оптимистичния вариант имунитетът срещу COVID-19 трае колкото този срещу ТОРС. В най-песимистичния трае около 2-3 месеца (което е нищожно малко, съгласна съм). И все пак, пак казвам (като Божинката) - повторно боледуващите за момента са изключение, а не правилно.
Тепърва ще гледаме с маските каква ще я съчинят...

# 20 847
  • София
Сега прочетох интервюто на д-р Колева от Токуда. Това означава ли, че с направление за тест (предполагам след преглед от специалист и симптоми с индикация за Ковид) се заплаща 60 лв. за PCR-тест? Тогава кой ще тестват безплатно? По преценка на РЗИ, постъпили в болница в тежко състояние? 60 лв. са по-добре от 100-120, но за доста хора не са малка сума, особено в по-малките градове. Ако е така, ще има хора, които няма да искат/могат да си платят теста, особено ако са с по-леки симптоми и/или са от скептиците по отношение на вируса.

# 20 848
Според мен нещата с повторно заразяване и евентуалното по-тежко или по-леко прекарване зависи от много неща, вкл. и от самия организъм/имунна с-ма на конкретния човек, както и от момента на повторното заразяване, така че такива единични случаи не са представителна извадка, нито за начина на прекарване на болестта, нито за индивидуалната реактивност спрямо вируса; също да добавим варианта с по-различен щам.

# 20 849
Ами не знам какъв капацитет има РЗИ и какъв бюджет за тестове, обаче аз съм здр. осигурена, както и допълнително и в годините никога за мен няма ресурс за ЯМР например, имам хронично заболяване и трябва да се проследява. Ходя си при специалист, казват ми че имам нужда от това изследване и аз си го плащам. Така ще е и с тестовете явно, правят те на луд докато се бръкнеш в джоба.

Общи условия

Активация на акаунт