COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 389 543
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 23 700
И тук да пиша, че ме смущава дуракоустойчивостта на тези лампи. Да не вземе някой да ги пуска в час без да знае, че са вредни.
Светлината от тях е доста неприятна и дразни зрението.

# 23 701
utro77, със сигурност и аз не искам по старому. Разчитам на разумни правила. Маски и дистанция не са гаранция, но са наистина ефективни. Разчитам на повече стратегия в contact tracing и реагиране на клъстер. Още не знам с какви правила ще започне новата учебна година при нас, но на това разчитам и се надявам.

# 23 702
  • София
Аз пък не разбрах, защо ги погребахте всички учители, та чак ще останем без такива.

# 23 703
  • София
Представям си ако си учител и си 2-3 години преди пенсия какъв страх береш сега
Някои имат заболявания, други може да са само наплашени и т.н.
Какво да направят? Да напуснат? Да търсят нова кариера... ? Абе ужас...
Даже едва ли е толкова опасно, колкото страх може да има у възрастните преподаватели.
То и стреса си има цена

# 23 704
  • Варна
Лесно е да се неглижира, когато работния ти ден не е свързан с 6 часа говорене и надвикване с 25+ човека. При това такива, които по обясними причини трудно спазват мерки. Такива, които често са безсимптомни. (И слава Богу!) В училища, които са претъпкани и няма място за всички учащи на двора не на 2 м, а на 20 см дистанция.
Учителите отдавна са "кът", а ако училищата станат огнища, ще видите какво ще последва. Масово още това лято има наплив на пенсиониращи се, които не са имали намерения за това преди кризата. Ако нещата станат зле, много хора ще използват и правото си на ранно пенсиониране, както и други начини да спрат работа. Дългосрочен неплатен, примерно.

Аз искрено се надявам да не се стига дотам. Работата на ДГ вече трети месец ми дава надежда и на това се уповавам. Обаче сега е лято, децата във всеки възможен момент са навън. А след два месеца...

П.П. И ми е безкрайно интересно как се прави диктовка в малките класове с маска на устата... И изобщо как се преподава с такава. Т.е. и да иска учителят, маската ще му пречи да работи и ще е принуден да я свали. А проветряването... А родителите на децата, седящи до прозорците...Не ми се мисли.

Последна редакция: пн, 17 авг 2020, 18:05 от beljata

# 23 705
  • София
Предполагам проблемът с учителите е, че голяма част от тях са пред или след пенсия - възрастни хора, с хронични заболявания. Във високо рискова за заразяване среда, на много от тях няма да се размине ковида.  Но и на тях не им се затваря вкъщи, а и трябва да ядат, та ще ходят да преподават. И преди имаше недостиг на кадри и се чудехме какво ще се случва в бъдеще с образованието, ама бъдещето май ще дойде дори по-рано.

# 23 706
Аз пък се замислих дали не може преподавателят да предава и провежда учебните занятия дистанционно.
ще си ги изпитва и преподава , децата ще гледат от екран.
той ще ги вижда всичките.
такова нещо има ли някъде, или взех да фантазирам.
Аз свързвам с нашите дистанционни съдебни заседания, в които не се мешаме с арестантите.
При нас обмислят съдията да е  по скайп за по- лесните дела, ама и ние също.
Още се разсъждава, но е напълно възможно.
При нас се нарушава един принцип на публичност, устност и непосредственост, който е залегнал в процесуалните ни закони, затова е сложно.

# 23 707
https://mfa.bg/upload/54032/zapoved-rd-01-336-12-06-2020.pdf

Redemi  Сертифицирани лаборатории, за Варна май само Света Марина

# 23 708
  • София
Barbabeau, силно се надявам колкото се може повече родители да са за ДО.
Наистина не разбирам с какво спокойствие бихте си пратили децата присъствено в училище.
Дезинфектантът ли, маските ли - кое именно ви успокоява, че децата няма да лепнат вируса в класна стая с още 25 деца?

Може ДО да не е на нивото на присъственото образование, може на децата да им е малко скучно, НО по-важното е да сме здрави!
Аз също виждам, че ДО има редица слабости. На моето дете също му е скучно и иска да се върне в училище сред децата. Но за съжаление, обстоятелствата в момента са такива. Всички искаме животът да продължи, както преди, но явно на тоя етап ще е така. Колкото по-бързо свикнем с новото положение и колкото по-бързо се приспособим, толкова по-добре за всички и толкова по-малко стрес. Това обаче не означава да я караме по старому в новите условия, които са налични.

В семейството ми, както и в много други семейства, имаме хора с хронични заболявания, за които не е желателно да се сблъскват с ковид. Не бих желала да поемаме този риск заради хора, които смятат, че децата ще останат ненаучени с ДО и че си губели соцеалните контакти. Други неща са ми по-важни, съжалявам.
Съгласен !
Аз считам, че трябва да има и двата варианта - по избор на родителите. Всеки си преценя какъв му е приоритета.
Конкретно за общообразователните дисциплини - не виждам никакъв проблем да бъдат записани лекциите на учителите и да бъдат излъчвани в ТВ-канали, Ю-тууб ... Като за тях трябва да се премине на единни програми за цялата страна, че в момента май има няколко варианта одобрени програми/учебници и училищата си избират ( а може би дори учителите ). Също така възможен напълно ми се струва вариантът , да се облекчи процедурата за преминаване в индивидуална форма на обучение, като същевременно се разшири нормативът от консултации - присъствени занятия, като могат да ходят на групи по 3,4,5 деца на тези консултации. За тази учебна година , мисля че би могло да се допусне това нещо като изключение.
Наясно съм , че няма да бъде нацелен "от раз" най-добрият вариант, но има адски много неясноти все още с този вирус и НИКОЙ не може да твърди категорично - това е правилното , а другото не !
Всяко дете, семейство, родител си имат индивидуални особености и всеки от възрастните би трябвало да прецени какъв е приоритетът за него си. Така и всеки ще носи дори и юридическата отговорност за себе си и детето си.
Инак ако сега се приеме като задължителна присъствената форма в училище и ( не дай Боже ) се разболее моето Дете , как мислите дали МОН ще понесе пълна юридическа отговорност ?
Ние трябва да им искаме декларация, не те от нас !
Но разликата е в залога - аз залагам всичко ( Децата си ) , а онези канцеларски мишки само "честната" си дума , а в моите очи тяхната дума не значи много.
Съвършен вариант няма, няма да има, то като се замислим май и никога не е и имало - всяко нещо е компромис и най-често е за сметка на нещо друго. И това важи и за образованието, и за стерилните училища,/автобуси/закусвални , и за семейните финанси , и ... за какво ли още не.
Нека да има избор, да има опции!

# 23 709
Аз пък се замислих дали не може преподавателят да предава и провежда учебните занятия дистанционно.
Аз свързвам с нашите дистанционни съдебни заседания, в които не се мешаме с арестантите.
При нас се нарушава един принцип на публичност , който е далегнал в процесуалните ни закони, затова е сложно.
Точно така беше от март до юни. Поне в нашето училище.

# 23 710
  • София
за можене - може, ама хората не искат, защото някой трябва да гледа децата. Училището е идеално място.

# 23 711
Еее стига с тия учители де. По тази логика лекари, сестри, санитарни, спешна помощ трябва изобщо да не се показват навън.

# 23 712
При нас се нарушава един принцип на публичност , който е далегнал в процесуалните ни закони, затова е сложно.
Точно така беше от март до юни. Поне в нашето училище.
Аз имам предвид децата да са в клас, в училище. Нали вече решиха за присъствената форма.
А учителят от вкъщи. Ако вече има практика, това е похвално.

# 23 713
за можене - може, ама хората не искат, защото някой трябва да гледа децата. Училището е идеално място.
С
От 5-6ти клас никой не ги гледа, но пак не искат хората.

# 23 714
Не мога много да се ориентирам, в тази тема родителите повече за ДО ли сте?
Аз не съм.
Скрит текст:
Но ми се искаше поне за важните класове - тук това е четвърти клас например, защото след това започват в гимназия - да разпределят на групи. В основното училище има четири класа с по две учителки и четири класа с една, които си делят две помагащи педагожки. Отделно учителка по религия и психоложка. Както и всеки етаж разполага с две отделни помещения, в които не са разпределени класове. Та можеше поне двата четвърти класа да са разделени на две малки групи поне до кандидатстването през януари. Важен е и четвърти клас от долната степен в гимназията, както и последният клас от горната степен. Тези класове трябваше според мен да се разделят, за да могат максимално да ходят присъствено.

Общи условия

Активация на акаунт