COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 387 945
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 24 735
Аз затова не съм ги разделила на частни и държавни, защото сред частните също има от таргетната група, напр. контактни, хора със симптоми. Затова може би най-правилно е таргетни и случайни. В момента в статистиката присъстват голям брой от случайните, което обърква нещата.

# 24 736
Че те ако не са случайните тестове познай колко ще има положителни.. 20-30дневно я има я не

# 24 737

Медиите трябва да изискат подробната статистика която съм сигурен че е налична за щаба, да се съобщава и на о-вото, но не знам защо не се дава на о-вото. Да се знае освен колко са интубирани, колко са и в интензивно но не ги броят за интензивни заради сменената методика. Медиите трябва да поискат и да се съобщава от тестовете колко са таргетирани, колко не, колко положителни има в едните, колко в другите.

Сакън, тогава ще ни отсвирят и румънските туристи, а  в черните списъци ще ни сложи и Бангладеш:)

# 24 738
  • Bulgaria
Аз не споря така ли е или не е така, просто не виждам логика да се съобщават само тези на апарат. Някой хора попадат в ИО, защото им отказват бъбреците например, пак заради коронавирус, е те какви са и къде са? Защо не казват тогава 80 човека са интубирани?? За мен това си е подвеждаща и лъжеща обществото информация, поднесена уж от хора, които уж правят нещо за да ни защитят. Ако наистина е така.
Защото цялата ни информация е такава. Със сигурност 73-ма звучат по-добре от 100 и няколко, например. Нали не трябва да се всява паника. Начинът на отчитане е променен, защото в началото са съобщавали всички в интензивно, иначе няма как да сме имали 50 интубирани при 300 и няколко хоспитализирани. Кой и защо е решил да промени начина на отчитане, остава мистерия. И според Мангъров са в болница, защото ги е страх. Аз още тогава казах, че най-коректно би било да съобщават примерно: 120 в интензивни отделения, от които 73-ма интубирани. Но все пак сме в България. А, без брифинги колко е спокойно, че току виж се намери някой журналист да зададе неудобен въпрос и да се чудят как да замажат нещата. Pure тогава постна данни на Швеция и ясно си пролича разликата в интензивните, при тях се съобщават по-коректно.

Цитат
Ето още за сравнение и потвърждение, че в интензивната ковид статистика на България влизат само интубираните.

Швеция в момента:
32 в интензивното (тук влизат всички в интензивните отделения)
212 хоспитализирани

България в момента:
55 в интензивното
857 хоспитализирани

# 24 739
Какво лошо видя в това?

А, разгеле, най-после се разбрахме.Simple Smile)) Логика има - сезон спасяваме, икономиката в лицето на чалготеките, гражданския мир в лицето на публиката на мачовете и други подобни.

# 24 740
Какво лошо видя в това?

А, разгеле, най-после се разбрахме.Simple Smile)) Логика има - сезон спасяваме, икономиката в лицето на чалготеките, гражданския мир в лицето на публиката на мачовете и други подобни.

А, няма лошо. Просто аз лично не обичам да ме лъжат. Но пък някои се чувстват по-спокойни, като чуят успокояваща лъжа.

# 24 741
  • София
Изключително меродавно е изказване на кмет за настанените в интензивно отделение. Сякаш не може да се допусне, че е сбъркала бройките и така е оправдала грешката си, за да не се изложи. Най-редовен номер е това Wink Ако нейните приказки ги има потвърдени някъде от член на щаба или лекар, може и да повярвам.
А, направихте ли си труда да чуете и видите въпросния брифинг? Тя няколко пъти каза инфекциозни вместо интензивни, за което я поправиха. А, точно за бройката д-р Пенчев обяснява. Даже чувам нещо на фон, вероятно от проф. Кантарджиев: "Повече кислород, по-малко на апарат". Хайде, обяснете ми тогава как при 300 и няколко хоспитализирани и при над 800 сме имали еднакъв брой хора в интензивното? Ето го въпросния брифинг, 24-та минута.

https://www.bgonair.bg/a/108-video/196749-brifing-na-ananiev-i-s … kovid-19-na-zhivo

Благодаря за линка от брифинга
Това което чух, е че кмета на София използва инфекциозно вместо интензивно отделение и беше поправена. След това беше уточнено, че една част от хората в интензивно отделение са на кислородотерапия, а другите 13 на командно дишане. Не чух, да кажат че е сменена методологията на съобщаване на хората в интензивно отделение, нито че за в бъдеще ще бъдат съобщавани само интубираните като настанени в интензивно отделение.
По пътя на логиката може да приемем, че съобщават само бройката на интубираните, което е некоректно според мен. Ако приемем, че в интензивно влизат само хора които се налагат да бъдат интубирани, "грешката е вярна"

# 24 742
Туризмът не е само море.. Има много други неща...
https://bnr.bg/post/101306851/truden-sezon-za-samovodskata-charshia

# 24 743
Благодаря за линка от брифинга
Това което чух, е че кмета на София използва инфекциозно вместо интензивно отделение и беше поправена. След това беше уточнено, че една част от хората в интензивно отделение са на кислородотерапия, а другите 13 на командно дишане. Не чух, да кажат че е сменена методологията на съобщаване на хората в интензивно отделение, нито че за в бъдеще ще бъдат съобщавани само интубираните като настанени в интензивно отделение.
По пътя на логиката може да приемем, че съобщават само бройката на интубираните, което е некоректно според мен. Ако приемем, че в интензивно влизат само хора които се налагат да бъдат интубирани, "грешката е вярна"

Доказано е тук в темата, че в статистиката за интензивното влизат само интубираните. Не е ясно кога е въведено това броене, но е от края на юни. Въпросният брифинг е проведен на дата 22 юни. А на същата тази дата е съобщено, че броят на интензивните е 13.

22 Юни 2020
През последното денонощие за новия коронавирус са изследвани 566 проби, 33 от които са с положителен резултат. Това показва Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград - 1; Бургас - 1; Варна - 2; Кюстендил - 14; Пазарджик - 1; Перник - 1; Пловдив - 1; София област - 6; София град - 6.

Потвърдените случаи на COVID-19 у нас към момента са 3905. От тях 1632 са активни. Общият брой на излекуваните лица е 2074, като 47 от тях са регистрирани през изминалите 24 часа.

322-ма са пациентите с доказана коронавирусна инфекция, настанени в лечебни заведения за болнична помощ. 13 от тях се намират в интензивни отделения или клиники.

Според Националната информационна система медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус в България, са 343. За последното денонощие не са установени нови случаи.

199 са починалите у нас лица, при които е бил потвърден COVID-19, като за изминалото денонощие няма нови смъртни случаи.

https://www.mh.government.bg/bg/novini/aktualno/3905-sa-obsho-po … na-covid-19-v-bl/

# 24 744
Е, сигурно са го направили само за тогава, било е еднократно. Понеже не са казали изрично, че ще продължават да го правят, няма как да заключим, че продължават да го правят. Трябва да има потвърждение, пето, десето. Joy Въпреки че всички останали данни също сочат, че точно това продължават да правят.

# 24 745
Може на 22.06 да са били интубираните само в интензивно отделение, това беше периода на началото на покачването на случаите. Бройката на тази дата е била 13.

Впрочем на 270 хоспитализирани сме имали 37 в интензивно, сега кой интубиран, кой не не знам, но процента е сходен с процентът в другите страни, т.е. всички според Вас съобщават само тези на апарат. Между другото логично е голяма част от хората стигнали до интензивно да са интубирани, защото това е респираторно заболяване.

# 24 746
  • Варна
Гледала съм го този брифинг и точно затовя мнението ми е, че няма яснота по въпроса. Абсолютно замазване е отговорът за кислородотерапията и не е никакво доказателство, че са сменили начина на отчитане на тези в интензивно отделение. Малко критично мислене е необходимо, не знам кой се излага в случая. Цифрите, които се споменават, изобщо не кореспондират на картинката. На 19.06. има общо за цялата страна 13 човека, настанени в интензивно отделение, според официалната статистика. На 22.06. бройката е същата. А Фандъкова говори за критична ситуация с тройно увеличение на броя на хората в интензивно отделение в София, т. е. от 7 на 19.06., по нейните думи, на 22.06. са станали 23. След което Пенчев обяснява, че 23 са тези на кислородотерапия, а интубираните са 13. Всъщност 13 е бройката, обявена за цялата страна, така че и неговото твърдение противоречи на официалната статистика.

# 24 747
Чоколина, обоснявам ти го простичко в края на Април и началото на Май имаме над 50 интензивни, при умиращи средно на ден около 2-ма души в онзи период, в момента имаме над 60 в интензивно, а умиращите през Август са над 7 средно на ден. Би трябвало ако няма смяна на методиката, за да умират над 3 пъти повече хора средно на ден в момента, горе долу толкова повече и да са интензивните, в противен случай какво значи, няма смяна на методиката горе долу са си едни и същи интензивните но са почнали много по голяма част от тях да умират.

Както правилно отбеляза някой, някъде през Юни я сменят методиката, и при около 3-ма починали средно на ден през Юни повишение спрямо Май интензивните рязко спадат.

# 24 748
UK
Коронавирусът ще присъства "завинаги под някаква или друга форма", заяви член на правителствената Научно-консултативна група за извънредни ситуации (Sage).
Сър Марк Уолпорт каза, че хората ще трябва да бъдат ваксинирани на редовни интервали.
Коментарите му идват, след като ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) заяви, че се надява пандемията да приключи в рамките на две години, тъй като испанският грип е отнел две години, за да се преодолее.
Сър Марк каза, че по-гъстите популации и пътуванията означават, че вирусът се разпространява лесно.
Той каза още, че световното население сега е много по-голямо от това през 1918 година.
Изказвайки се в днешната програма на BBC Radio 4, сър Марк каза, че за да се контролира пандемията, ще е необходима "глобална ваксинация", но коронавирусът не би бил болест като едра шарка, "която може да бъде изкоренена чрез ваксинация".
"Това е вирус, който ще бъде с нас завинаги под някаква или друга форма и почти сигурно ще изисква многократни ваксинации", каза той.
"И така, като при грип, хората ще се нуждаят от реваксинация през равни интервали от време."

Тедрос Адханом Гебрейес, ръководител на СЗО, заяви, че испанският грип от 1918 г. отне две години, за да се преодолее и че напредъкът на технологиите може да позволи на света да спре коронавируса „за по-кратко време“.
Грипът от 1918 г. уби поне 50 милиона души.
Досега коронавирусът е убил близо 800 000 души и е заразил почти 23 милиона.

Сър Марк предупреди, че е „възможно“ коронавирусът отново да „излезе извън контрол“, но каза, че по-целенасочени мерки могат да се използват вместо общо блокиране.
Случаите с коронавирус се увеличават в европейските страни през последните седмици. Някои нации, които се оказаха успешни в потушаването на първоначалните огнища, сега наблюдават инфекции отново.
Към 22 август Обединеното кралство регистрира 21,5 случая с коронавирус на 100 000 души през последната седмица, според Европейския център за превенция и контрол на заболяванията.
Сър Марк казва: „Знаем, че по-малко от всеки петима хора в цялата страна са заразени, така че 80% от населението все още е податливо на този вирус.
"Това е този ужасен баланс между опитите да се намалят до минимум вредите за хората от заразата и да се защитят хората, като същевременно се поддържа обществото."
Той каза, че се притеснява от увеличаването на броя на случаите в Европа и други части на света.

https://www.bbc.co.uk/news/uk-53875189

# 24 749
Чоколина, обоснявам ти го простичко в края на Април и началото на Май имаме над 50 интензивни, при умиращи средно на ден около 2-ма души в онзи период, в момента имаме над 60 в интензивно, а умиращите през Август са над 7 средно на ден. Би трябвало ако няма смяна на методиката, за да умират над 3 пъти повече хора средно на ден в момента, горе долу толкова повече и да са интензивните, в противен случай какво значи, няма смяна на методиката горе долу са си едни и същи интензивните но са почнали много по голяма част от тях да умират.

Както правилно отбеляза някой, някъде през Юни я сменят методиката, и при около 3-ма починали средно на ден през Юни повишение спрямо Май интензивните рязко спадат.

После не започнаха ли да тръбят на базата на този намален брой в интензивното, че вирусът бил отслабнал и се бил омаломощил?

Общи условия

Активация на акаунт