COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 387 126
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 24 885
  • Варна
Красен Кралев е с Covid-19 след почивка във Варна. Имам чувството, че всеки, които е бил на почивка във Варна и околността е с коронавирус...
Къде е казано, че след почивка във Варна? Не намирам подобна информация.

П.П. Той си е варненец, по-скоро не би почивал във Варна.

# 24 886
Красен Кралев е с Covid-19 след почивка във Варна. Имам чувството, че всеки, които е бил на почивка във Варна и околността е с коронавирус...
Къде е казано, че след почивка във Варна? Не намирам подобна информация.

П.П. Той си е варненец, по-скоро не би почивал във Варна.
И Кирил Десподов се зарази на почивка във Варна.

# 24 887
  • Варна
Следователно и Красен Кралев? Това ли е довода?

# 24 888
  • Другата България
Ще помоля някои потребители да се държат малко по-културно и възпитано и не толкова агресивно. В такъв случай не обичам да отговарям,  но ще използвам възможността да кажа, че да има доказателства, че ковид отключва диабет. Изследването, което бях дала наскоро се отнасяше конкретно за диабет при децата и то е просто още едно доказателство към купчината. Ето статия от авторитетното сп. Nature още от юни, която между другото също съм давала.

Ковид уврежда клетките, които произвеждат инсулин.

https://www.nature.com/articles/d41586-020-01891-8

За това как ковид засяга сърдечно-съдовата система е изписано доста вече в темата.
Прекрасно разбирам, че не ти допадат въпросите, не само моите, но това е без значение в случая.
Нито съм била НЕкултурна, нито НЕвъзпитана, нито съм се държала агресивно. Можеш да напишеш каквото ти душа иска, написаното стои.
При положение, че твърдиш такива сериозни неща, трябва да можеш да ги докажеш. С официално инфо.
И не, поне аз не питах това, което си публикувала, и то на английски - нещо, което е против правилата на форума.
Ако няма превод. Дори и да има, то не отговаря на въпросите ми.
И не, не питам как ковид засяга сърдечно съдовата система.
Питам кои сърдечносъдови заболявания са причинени от ковид. Което ти твърдиш.
Предполагам, правиш разлика между двете твърдения?

Нямам против лаишките и лични коментари, виждания, разбирания за ситуацията в момента, и не само.
Темата е за това. И не само.
Но имам против всякаква дезинформация и откровена лъжа, която кара хората да вярват в неща, които не са истина.
Не визирам конкретния ти пост, ако ми покажеш къде пише написаното от теб проблем няма. Но това е доста сериозно твърдение, и ако никъде не пише точно това, а е някаква твоя интерпретация в случая, то следва да се редактираш, защото по този начин се подвеждат четящите. Колкото и да са те.
Визирам и пиша по принцип.

# 24 889
Не, но бая заразени изникват оттам. Направи ми впечатление, че второ популярно лице се е заразило точно във Варна.                                                             
 Ето статията: https://www.google.com/amp/s/www.marica.bg/covid-19/izvanredno-s … s-koronavirus/amp

# 24 890
  • Варна
Скрит текст:
Не, но бая заразени изникват оттам. Направи ми впечатление, че второ популярно лице се е заразило точно във Варна.
А откъде се знае, че Кралев е заразен във Варна?

# 24 891
Скрит текст:
А откъде се знае, че Кралев е заразен във Варна?
Не знам дали се е заразил във Варна, Вероника публикува такава информация и коментирах.  Но сега откривам, че наистина в бил във Варна преди седмица във връзка с някакво състезание https://topsport.bg/sport/ministar-krasen-kralev-nagradi-shampio … a-kor-karoli.html                                                   
 В статията, която публикувах пише само, че е бил в отпуск.

Последна редакция: нд, 23 авг 2020, 17:51 от daisy12

# 24 892
  • в страната на чудесата
Ще помоля някои потребители да се държат малко по-културно и възпитано и не толкова агресивно. В такъв случай не обичам да отговарям,  но ще използвам възможността да кажа, че да има доказателства, че ковид отключва диабет. Изследването, което бях дала наскоро се отнасяше конкретно за диабет при децата и то е просто още едно доказателство към купчината. Ето статия от авторитетното сп. Nature още от юни, която между другото също съм давала.

Ковид уврежда клетките, които произвеждат инсулин.

https://www.nature.com/articles/d41586-020-01891-8

За това как ковид засяга сърдечно-съдовата система е изписано доста вече в темата.
Ще използвам твърдението ти, за да напомня за пореден път да четете целите статии, освен ако не желаете да разпространявате псевдо-сайънс. А именно линкът, който постваш е научно популярно обзорче, което ни казва, че заразени със САРС-ков-2 тъканни култури от панкреас показват белези на уврежда на инсулин-продуциращите клетки. Което в никакъв случай не може да се приеме като доказателство, че ковид причинява диабет тип 1. Това са и коментарите в същия обзор.
Наблюдението от УК за децата с новооткрит диабет 1 и антитела за ковид също не е доказателствено. Това е коментарът на авторите. Единствено повдига необходимост за проучвания, които да установят каузативна връзка. Изобщо няма да коментирам, че в момента всичко ковид получава редакционно внимание и обичайните критерии не се прилагат докато се натрупат публикации. После ще се анализират отново. Това е нормално, а вие го виждате поради по-голямата достъпност на статиите. Но това крие и рискове.
Ще напомня, че доста вируси (коксаки, парво и др.) са свързани с генезата на тип 1, което едва ли е новина. Разбира се, че можем да очакваме в предразположени индивиди подобно поведение и от ковид. Но чак доказателства? Моля, четете ако ще ни давате разяснения.
За мен много по-притеснително е влошаването на 2 тип, предвид честотата му. Но това пък като патология не е свързано с панкреасна увреда, а с рецепторната периферия.

Последна редакция: нд, 23 авг 2020, 17:50 от Leika_moja

# 24 893
Конкретно за шведската статистика за починалите със заболявания си пише, че тези заболявания са диагностицирани преди във времето, т.е. предходна заболеваемост.

https://www.socialstyrelsen.se/statistik-och-data/statistik/stat … lidna-i-covid-19/

# 24 894
  • Mostly in my mind
А защо шведите вече не се отчитат в worldometer?

# 24 895
А защо шведите вече не се отчитат в worldometer?

Защото отдавна не отчитат в събота и неделя. В понеделник идва общо отчитане за трите дни - събота, неделя и понеделник.

# 24 896
  • Mostly in my mind
Благодаря. Гледайки статистиката останах впечатление, че от повече време не отчитат, но може и да не гледам където трябва.

# 24 897
Лейка, да,  все още няма големи, мащабни проучвания, които да го потвърдят с много голям процент вероятност, но вече има много хайде да го кажем "следи" щом "доказателства" не ти харесват. Голям брой специалисти също смятат така (в статията го пише). Така че не виждам за какво е това подскачане, освен с цел заяждане. Ако някой се стресира, не е длъжен да чете моите мнения, но аз пък не съм длъжна да търпя подобно агресивно поведение, заплахи и какво ли не или да ме питат защо в тема за световна пандемия има толкова много лоши новини, сякаш това зависи от мен. Това е несериозно инфантилно.

# 24 898
  • в страната на чудесата
Лили, между хипотези, следи, експериментални студии ин витро и доказателства за причинно-следствена връзка при хора има много сериозна разлика. Не е въпрос дали на мен ми харесва, а дали четем научните статии с нужната за това експертиза. Която може и да е неформално придобита. Но е задължителна.
С останалото съм съгласна.

# 24 899
Връзката между ковид и диабет е двустранна. От една страна наличието на диабет е рисков фактор за тежко протичане на болестта. От друга страна новопоявил се диабет и влошаване на вече съществуващ диабет са наблюдавани сред пациентите.

Това е мнението на международен екип от топ специалисти в тази област, които са се заели да проучат подробностите. Ето и тяхното писмо от 20-ти август.

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMc2018688

Общи условия

Активация на акаунт