COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 387 660
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 25 500
  • Germany
При нас върви карнавал с пълна сила, но малко туристи има тази година. Явно, за да компенсират, че няма да има Октоберфест са сътворили летен миш-маш 😉 Хора, бира, деца и въртележки, и увеличаващи се заразени. И понеже наближават 35 на 100000 са решили да забранят продажбата на алкохол след 9ч. и пиенето му из парковете. Проблем било, че си правели младежите градински партита. Мислеха да затварят един голям пункт за външно тестване, но изведнъж се оказа пак с опашка от коли пред него. Положителното явно е, че повечето новозаразени са млади.
Ние миналата седмица сложихме ваксина за морбили. Тук е задължителна в момента и ни я искат при постъпване в ново училище.

# 25 501
Никой така и не написа какъв антибиотик е пил...

# 25 502
Как едно събитие на супер-разпространение е разпалило коронавируса в Масачузетс и по-широко в САЩ

Геномното секвениране позволява да се проследи пътя на вируса

Никой от участниците в конференция на компания за лекарства не е забелязал, че сред тях има и неканен гост. В продължение на 2 дни те си стискали ръцете, целували се по бузите, подавали си щипката за салата в ресторанта на хотела, без да подозират, че един от тях е заразен с коронавирус. След това занесли вируса със себе си в предградията на Бостън, Индиана и Северна Каролина, Словакия, Австралия и Сингапур.

https://www.washingtonpost.com/climate-environment/2020/08/25/bo … rspreading-event/

Последна редакция: ср, 26 авг 2020, 12:42 от LillyM

# 25 503
Повече информация за някои области с много случаи.
Благоевград - навсякъде по градове и села, повечето от които са помашки. Освен от фестивала в Благоевград може би проблемът се е влошил и от Курбан Байряма.
Случаите от вчера, според сайта на РЗИ са 37, а не 36:
https://www.rzibl.org/?p=1947
Данните от 21-23 август, общо 35:
https://www.rzibl.org/?p=1931

Търговище - всички случаи са от Попово и околните села, шивашка фабрика, която е затворила, и техни близки. Това поне би трябвало лесно да се овладее.
https://dariknews.bg/regioni/tyrgovishte/11-novi-sluchaia-na-kor … -pri-deca-2238144

За Добрич няма информация къде са случаите.

# 25 504
Аз пък се чудя, че сме в плато при тази разпуснатост. Не мога с думи да опиша как са пълни заведенията следобед и вечер, алеите за разходки, детските аква атракции. Не съм ходила от 3 месеца в Созопол /там ходя през май, защото не обичам много шумни тълпи/, но ми казаха, че сега всички къмпинги и дискотеки, плажни барове на "Градина" са много оживени от почиващи хора. Купонът тече до зори, "а морето е до бара."
А странно, растат случаите в Благоевград.

# 25 505
  • Другата България
Нещо интересно от община Лом. Благоевград и Добрич да взимат пример.

Община Лом забрани масовите мероприятия на открито заради COVID-19.

Заради усложнената епидемична обстановка с разпространението на коронавирус на територията на община Лом, временно, до второ нареждане, се отменят всички масови мероприятия на открито, научи агенция BulNews.
В това число са сватби, кръщенета, концерти и други масови събития, свързани със събирането на множество хора на едно място, както и събирането на големи групи хора на закрито. Забраняват се и репетиции на танцови и самодейни състави, всички групови и публични изяви (обучения, семинари, конференции и др.).
Преустановява се организирането на традиционните събори по селата. Футболни мачове и спортни мероприятия на открито да се провеждат без публика. Ще се извършва ежедневна дезинфекция на града, кварталите и всички села с препарати, одобрени от Министерството на здравеопазването.

https://www.bulnews.bg/article/381595

Скрит текст:
Според данни на РЗИ-Монтана, към 08:30 ч. на 26.08.2020 г. общо 13 лица са с активна COVID-19 инфекция на територията на областта:

12 хоспитализирани лица (6 лица в МБАЛ „Св. Н. Чудотворец“ гр. Лом, 2 лица в МБАЛ „Д-р Ст. Илиев“ гр. Монтана, 1 лице в УМБАЛ „Александровска“ гр. София, 1 лице в УМБАЛСМ „Пирогов“ и 2 лица в УМБАЛ „Софиямед“, гр. София);
1 лице е диагностицирано на домашно лечение.

Разпределението на лицата с активна инфекция по общини е следното:
Община Монтана – 3 случая;
Община Лом – 9 случая;
Община Брусарци – 1 случай.

http://www.medianews.bg/bg/a/13-litsa-sa-s-aktivna-covid-19-infe … -v-oblast-montana
Ще се извършва ежедневна дезинфекция....ако не беше тъжно, щеше да е смешно.
Едва ли Лом е най-релевантен пример за сравнение с Добрич и Благоевград, дори бих казала, че е възможно най-нерелевантния. Писах преди ден - половината от населението на Лом живее в "Хумата" и "Младеново", ромските ломски гета. Които от месец насам са с двойно повече население предвид завърналите се, а и вече отпътували "чужденци". Там РЗИ не влиза, тестваните и тези в болница са вече или много тежко болни, или без ОПЛ, или на възраст. 29 годишния интубиран и той е оттам. Защо не "забраниха" нищо досега? Този проблем е от пролетта. Как щяха да погледнат на забраната всички, които си дойдоха от чужбина, за да се покажат тук, да направят сватби, кръщенета, сбирки с родата, да похарчат едни пари и да си заминат обратно? Месец време в кварталите е безкраен купон, сега народът се поразнесе и те "въвеждат" ограничения и дезинфекцират? Сетила се Мара да се побара.....друг е въпросът как и доколко всичко това ще се спазва.

# 25 506
Само аз ли съм объркан от статистиката на Австралия? Имат по под 200 случая на ден, но по над 20 починали. Бих казала, че тестват малко, като нас, но не е така-тестват доста интензивно.

# 25 507
Цитат
Добре де, тези, които предлагате маските да са задължителни в час, как си го представяте за малките ученици? Моето дете е на 9 и като ходи с маска, след 30
минути, цялата маска е влажна. Ако съм с нея, напомням да я смени. Още пролетта я снабдих с кутия за маските, сега мисля, че трябват две- за чисти и мръсни. Съучениците ѝ си ги разнасят в джоба. Ами то ако е така, действително е по-добре да не носят. Ако им падне на земята какво правят? Можем ли да гарантираме, че ще я пипат само с чисти и дезинфекцирани ръце?
Според мен казуса с маските засяга децата над 12 години. Не по малките деца. Такива са и препоръките на СЗО. Проблема с децата е в дискомфорта който създават маските, ако ги задължат да ги носят и в час, което означава много часове подред да са с маски. А това според мен би попречило и на учебният просец, на концетрацията, на усвояването на учебният материал. Защото и децата са като възрастните, по отношение на маските, някои няма да имат никакви проблеми да ги носят и в час, но на други деца ще им трудно, ще им създават дискомфорт, ще изпитват недостиг на въздух, това ще рефлектира на концетрацията им и на усвояването на учебният материал.

Иначе според мен извън класната стая изобщо не бива да подлежи на дебат дали да има маски в у-щата. Трябва да има. Казуса е в час дали да са с маски, защото това означава през целият ден да са непрекъснато с маски. С оглед на това че в момента все още има достатъчно оръжия които ефективно и щадящо да спрат вируса в класните стаи, да се разредят класовете, (в Гърция ги разреждат до 17 деца в клас), по 1 дете на чин, чиновете разделени на дистанция и прозорците отворени. Това според мен е достатъчно за начало. Между другото в Гърция ги правят задължителни маските за децата и в час, като предупреждават че може и да има отлагане на старта на учебната година заради ситуацията с вируса, който тръгна рязко нагоре в Гърция заради туризма.

На нас също може да ни се наложи да ги направим задължителни в час за над 12 или от 5-ти клас нагоре ако  ситуацията с вируса се усложни а и с есента и зимата когато няма да може да се проветрява качествено в у-щата.

В Гърция: Маските стават задължителни в училищата
Те ще трябва да носят маски в клас и във всички останали закрити пространства
Държавата ще предостави безплатни маски на всички учители и ученици.
https://www.vesti.bg/na-uchilishte/v-gyrciia-maskite-stavat-zady … ilishtata-6113973

Последна редакция: ср, 26 авг 2020, 11:52 от Анонимен

# 25 508
Скрит текст:
Предполагам както досега - децата хипотетично са контактни от първи ред, но семействата им не са и няма да бъдат под карантина. Би трябвало под карантина да е само семейството на болно/положително дете и онези, контактували директно с него.
Според мен трябва да изчакаме спокойно, всякакви сценарии объркват и нагнетяват напрежение. И без друго даже да сме по-умни от Кунчев никой в света не знае Simple Smile и съответно няма да се допита до великите предложения на форума.
 Как точно карантинирано дете ще бъде прегледано и ще му бъде назначено лечение ако развие някакви симпроми на ОВИ. Веднага ли става ковид подозрително? Все пак е контактувало и други хора не само с онова дете в други край на класната стая, с което даже не говори ... Това ще лиши децата не само от образование, но и от евентуално право на адекватно лечение по време на карантината и след това радостно ще ги връне в клас до новото тестване.
Не разбирам въпроса. Как се преглеждат карантинираните заради шарки? Недай боже с морбили?
При тези заболявания има специфичнни симптоми. Говорим за вирус със симптоматика покриваща симптомите на вируси досега причиняващи обща настинка до вирусна пневмония, всички с възможност за усложенение при неадекватна реакция. Карахме варицела в семейството по нова година, изоставени от ЛЛ, съпругът ми се беше разкашлял със зелени храчки преди това и сам започна клацид, след това изби обрива. Като казахме на ЛЛ тя каза че не е добра комбинация варицела и антибиотик, да но кашлицата се оправи не благодарение на ЛЛ. Колко хора ще бъдат оставени на произвола и на самолечение? Горе писах и за фалшивположителните тестове. Хора се дамгосват за опасни заради тестове, а тестовете дори не са качествени...
Имаш ли някакви доказателства, че такива тестове се използват в България?
Това, че в Швеция са поръчали такива, не значи че и при нас са същите.
Иначе разбирам притеснението ти. Да, изключително неприятно е някой да бъде оставен без възможност за лечение и лекарска помощ.
Това го говорим в темата още от края на февруари.
Колкото повече болни, толкова по-голяма е опасността да не може да се стигне до лекар, дори за най-елементарни неща.
Сега виждаме резултат. Липсващи ваксини за една доста по-страшна болест, хора, които са изолирани, защото не се знае дали е корона или не.
Няма как да се очаква ЛЛ да рискуват да приемат всеки, защото както се вижда за повечето "вирус няма". Накрая да не останем и без доболничната помощ точно в разгара на епидемия от морбили, грип И корона.
Мисля, че е излишно да казвам, че сами сме си виновни.
Вида се, че по показатели за социална отговорност и интелигентност, българското общество е на нивото на американците, които толкова плюем. Ето, че ги стигнахме, ама не в стандарта на живот, а във липсата на емпатия и егоизма.

"Старчоците"(или дъртаци беше използвано?) Които се оправиха, се оправиха благодарение на грижите, които се положиха за тях.
Надявам се за всички ни да има грижа, въпреки помощта, която вируса получава от някой хора, за които живота на другите не струва нищо.
Особенно, ако са със "хронично тежко заболяване" или имат наглостта да са живели повече години.
Тази тема започна пак да става грозна, заради някой изказвания.

# 25 509
  • Бургас
Моя позната - личен лекар ми каза, че изписва за ковид АЗАТРИЛ.
Брат ми, който беше болен в чужбина и сам се лекува и оживя - пи КСИМБАК, просто такъв антибиотик имаше наличен, купен от България преди пътуването.

# 25 510
  • Bulgaria
Мери, знам, че там са с доста ромско население, но честно казано се учудих на въведените мерки на фона на сравнително ниската официална заболеваемост.
Не ги сравнявам с Добрич и Благоевград, а се чудя защо в области като тях, които са в пъти по-засегнати не се предприемат подобни мерки.
Колко ще се спазват, не знам. Последните случаи са настанени в столични болници, не знам в Лом ли са заразени или в София.

# 25 511
Използвам цитата, за да помоля.
Не пийте антибиотици без да са предписани от лекар, пък дори и само по телефона. Не всеки антибиотик е подходящ за всеки човек.
За мен е безмислено да се пише кой какви е пил, защото може и един да е, но да не е подходящо за него. Винаги звънете на лекар, когато имате съмнения за каквато и да е болест. Не се лекувайте на своя глава.

# 25 512
  • София
Децата съвсем спокойно могат да се научат да носят маски. И да, като възрастните са - възрастните мрънкат и не искат, затова и децата мрънкат и не искат. Същото като с носенето на чорапи - ако възрастните мрънкат, че чорапите са им неудобни, и децата няма да искат да носят чорапи. Въпрос на възпитание, не на това как щяло да им спира мисловния процес.

# 25 513
Аз пък се чудя, че сме в плато при тази разпуснатост. Не мога с думи да опиша как са пълни заведенията следобед и вечер, алеите за разходки, детските аква атракции. Не съм ходила от 3 месеца в Созопол /там ходя през май, защото не обичам много шумни тълпи/, но ми казаха, че сега всички къмпинги и дискотеки, плажни барове на "Градина" са много оживени от почиващи хора. Купонът тече до зори, "а морето е до бара."
А странно, растат случаите в Благоевград.
Аз бях на Градина, преди 2 седмици, и да, фрашкано е. Но явно факта, че хората са на открито, така както има 40 и кусур дни протести, и няма взрив, е обяснението. Заразите в Благоевградска област са от цехове и закрити помещения, където хората са в близък контакт в продължение на много часове. Явно за зараза си е нужен критичен вирусен товар.

# 25 514
  • София
Значи тоя Кунчев ще ме побърка с тия бележки за започване на училище (ЛПК). Много важни били, направо уникална информация се събира, перли и бисери. Обмисляли да удължат срока с около месец, идиотите, вместо да ги премахнат за тази учебна година.
Колко е един месец, за един ЛЛ с безброй ученици? Да се изредим сега абсолютно всички през кабинетите, сакън да не остане някой незаписан колко кила тежи през септември 2020. Понеже поликлиниките и кабинетите на ЛЛ са най-сигурното място на света към днешна дата.
Сори, ама бяс ме тресе от тия тъпотии.

Общи условия

Активация на акаунт