COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 385 670
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 27 585

В Норвегия статистици установили, че самолетът е най-опасното от превозните средства за разпространение на вируса. Направили някакви статистически изчисления и сравнителни сметки между различните превозни средства и опасността да се заразиш от пътник в самолета е в пъти по-голяма от опасността например във влак, което е било второто превозно средство.

Може ли линк.

Ще потърся, ако е публикувано вече. Получих устна информация от вътрешен човек Wink

# 27 586
  • София
Още малко за "рециклирането" на маски да добавя - нещо от типа на парочистачка няма ли да свърши по-добра работа?
 Естествено ако не се разкапе самият "текстил"  при това третиране де.

# 27 587
Кой е производителят, който си слага главата в торбата да ги напише, че са FFP3 са подходящи за многократна употреба за предпазване от ковид с дезинфекция 15 минути на слънце? Леко ми звучи като шега. Защото съм попадала на указания как се дезинфекцират и колко могат да се ползват в случай на недостиг на ЛПС (когато нямаш друг избор), но нямат нищо общо с теориите, които се развиват тук. При употребата и дезинфекцията, която предвиждате, правилно използван "парцал" вероятно би свършил по-добра работа.
Честно, наистина има такива указания в обявите в Интернет. Затова питам за цена на бактерицидна лампа, защото и на мен ми се струва несериозно това със слънцето, особено през есента и зимата. Ако трябва обаче да ползваме еднократно такива маски и да ги хвърляме, доста скъпо ще ни излезе, като се има предвид, че за ММ и детето ще трябва по една маска всеки ден. По тази причина се интересувам от многократни маски с по- висока степен на защита.

# 27 588
  • София
Кой е производителят, който си слага главата в торбата да ги напише, че са FFP3 са подходящи за многократна употреба за предпазване от ковид с дезинфекция 15 минути на слънце? Леко ми звучи като шега. Защото съм попадала на указания как се дезинфекцират и колко могат да се ползват в случай на недостиг на ЛПС (когато нямаш друг избор), но нямат нищо общо с теориите, които се развиват тук. При употребата и дезинфекцията, която предвиждате, правилно използван "парцал" вероятно би свършил по-добра работа.
Честно, наистина има такива указания в обявите в Интернет. Затова питам за цена на бактерицидна лампа, защото и на мен ми се струва несериозно това със слънцето, особено през есента и зимата. Ако трябва обаче да ползваме еднократно такива маски и да ги хвърляме, доста скъпо ще ни излезе, като се има предвид, че за ММ и детето ще трябва по една маска всеки ден. По тази причина се интересувам от многократни маски с по- висока степен на защита.
Аз все повече стигам до извода, че обикновени "платненки" след леко изпиране и ютия с пара, са май най практичното решение ?

# 27 589
Аз имам ффп3 маски от преди пандемията и на тях пише да не се перат,да се носят докато се замърсят визуално и да се хвърлят. Скъпи маски по 50+ лева
"Указанията" дойдоха с пандемията, кризата и т.н.

# 27 590
Още малко за "рециклирането" на маски да добавя - нещо от типа на парочистачка няма ли да свърши по-добра работа?
 Естествено ако не се разкапе самият "текстил"  при това третиране де.
Именно, и аз това се чудя. Ако ще инвестирам в скъпи маски, искам да ги ползвам и поддържам правилно, защото целта ми е да пазя не само околните, но и себе си от тях. ММ и детето пазят мен от вируси и зарази, което означава, че трябва първо да предпазят себе си, доколкото е възможно.
    Надявам се някои от съфорумците с отношение към медицината да се включи с практически съвет. Иначе пари на вятъра не ми се дават.

# 27 591

Министъра на отбраната на Русия се ваксинира срещу COVID-19.

# 27 592
  • София
Скрит текст:
А рисковите, дето са толкова уплашени да не се заразят, защото може да не оживеят, не могат ли да си сложат една маска с висока защита? Какъв точно е проблемът? И аз нося такава в определени ситуации. И не очаквам някой да ме пази. Не е много сложно.
Габи. Когато заразен без маска се повози 3 часа в автобус, даваш ли си сметка какво се случва с този автобус? Превръща се в Ковид отделение. Насищането с вируса е навсякъде. Въздуха, седалките, тавана. Където и да се докоснеш. Дори и права да си и нищо да не докосваш, аерозолите от въздуха полепват по косата, лицето, дрехите...
Не е като някои без маска просто да диша до тебе на открито. Автобусите е ясно, че я се дезинфекцират веднъж на ден, я не. Какво очакваш да направи пътник, който се е возил в такъв автобус? Да се залее с белина, веднага щом слезе от него? Защото една маска, колкото и да е добра, не е в състояние да те опази когато се набуташ в едно такова помещение.
В Гърция в началото на епидемията, един човек в автобус беше заразил други 7-8. Тогава въведоха маските в ОТ.
Но в България упорито отказват да се спазват елементарни мерки.
И разберете най после, че това че се чувствате здрави, не означава непременно че не сте носители на вируса и не можете да заразявате. Немалко хора излязоха положителни покрай ПСРите за Гърция, без да имат никаква представа че са заразоносители.
Затова маските трябва да се носят от всички. Защото не се знае кой е здрав и кой болен, а затворените помещения се превръщат в "развъдник за бацили".
Не мога да повярвам че толкова месеци след началото на епидемията има все още хора които не са ги разбрали тези неща.
По гр. телевизия, здравния министър мисля, обясни че заразността в затворени помещения е много по висока. Специално за автобусите каза че е 10%.
Разбира се има значение и колко време ще прекараме в едно такова помещение.

Аз имам чувството, че ти не схващаш. Когато си сложиш маска с висока защита, тя те пази много по - успешно, отколкото ако ти си с платнена и вирусоносителя е с платнена маска. Защо това толкова упорито се отказва да се разбере, изобщо не ми е ясно.

П. С. Благодаря, че ми обясни какво означава вирусоносител, не знаех досега. Joy

Въпросът, който около сто пъти се засегна в темата беше как се поддържат тези маски и как се работи с тях по 8 часа на ден, примерно в училище, детска градина, офис с много хора.

# 27 593
Това е инструкция от Johns Hopkins Medicine за домашна направа на маска
https://www.hopkinsmedicine.org/coronavirus/_documents/INF200307 … nstructions-1.pdf
Това е статия "Коронавирусни маски за лице и често задавани въпроси за защита"
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/c … -you-need-to-know

# 27 594
Има количества и разнообразни модели на пазара, не се занимавайте с излишни ръкоделия. Аз лично слагам една "хирургическа" и памучна отгоре, диша се сравнително леко.

# 27 595
Обявите в нета може всеки да си ги напише както му харесват. От обява "на далавера" най-вероятно изобщо няма да купиш FFP3, а нещо наподобяващо, произведено незнайно къде и в какви условия. При подобни безумни твърдения веднага трябва да ти светне лампичката, че нещо не е както трябва.

Щом не можеш да си позволиш да ползваш както трябва, по-добре си прави сметката да купиш десетина броя скъпи от читав магазин, които да ползваш инцидентно ако ти се наложи да ходиш до болница при пик на епидемията. Маските с висока защита са за високорискови условия, няма логика след като преседиш в наситена с вирус среда тази маска да я пипаш, да я носиш вкъщи и да я слагаш втори, трети и десети път през ден-два или седмица.

През останалото време си намери от обикновените еднократни или дву-/трипластова платнена, ама модел който не ти се смъква, подходящ размер за лицето, и с който можеш да дишаш без да го опипваш постоянно. А ако искаш слагай и втора хирургична отгоре, допълнителен филтър в платнената, тоалетна хартия и т.н.. Но еднократните ги хвърляй след употреба, а платнените ги пери на минимум 60 градуса дълга програма, или ги кисни в дезинфектант.

# 27 596
  • Bulgaria
Франция затвори 22 училища заради коронавирус.

Учебната година 2020-2021 г. във Франция започна за всички ученици на 1 септември, при спазване на санитарните мерки и протоколи, но след тридневно обучение 22 училища бяха затворени, след като в тях бяха открити случаи на коронавирус.

https://www.actualno.com/europe/francija-zatvori-22-uchilishta-z … eOS2GnNx0W5kTP9w4

# 27 597
В понеделник Шведската агенция за обществено здраве издаде нова препоръка. Децата в предучилищна възраст, учениците от 1 до 9 клас, както и учениците в гимназията, които показват симптоми на настинка, трябва да бъдат тествани за продължаваща инфекция covid-19. Остава си и най-важната препоръка - деца, които посещават детски градини и училища, дори с най-леките симптоми - трябва да си останат вкъщи и да се върнат в заведенията два дни след напълно отшумяване на симптомите. Сега Агенцията препоръчва тези деца със симптоми да се тестват. Тестването е безплатно. Регион Упсала е започнал седмица по рано да тества деца със симптоми, преди препоръката на Агенцията за обществено здраве. Сега Агенцията препоръчва всички региони да последват примера на Регион Упсала и да започнат тестване на деца със симптоми, за да се да се предотврати разпространението на инфекцията отново в обществото.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/uppsala-tidigt-ute-att … a-barn-med-symtom

# 27 598
  • Немция
В понеделник Шведската агенция за обществено здраве издаде нова препоръка. Децата в предучилищна възраст, учениците от 1 до 9 клас, както и учениците в гимназията, които показват симптоми на настинка, трябва да бъдат тествани за продължаваща инфекция covid-19. Остава си и най-важната препоръка - деца, които посещават детски градини и училища, дори с най-леките симптоми - трябва да си останат вкъщи и да се върнат в заведенията два дни след напълно отшумяване на симптомите. Сега Агенцията препоръчва тези деца със симптоми да се тестват. Тестването е безплатно. Регион Упсала е започнал седмица по рано да тества деца със симптоми, преди препоръката на Агенцията за обществено здраве. Сега Агенцията препоръчва всички региони да последват примера на Регион Упсала и да започнат тестване на деца със симптоми, за да се да се предотврати разпространението на инфекцията отново в обществото.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/uppsala-tidigt-ute-att … a-barn-med-symtom
Ще ми е интересно колко от децата с леки симптоми ще са положителни.
Кои са тези най-леки симптоми - сополи, лека кашлица ли?
От друга страна, ако се почне тест за всеки сопол, за децата е травмиращо бъркане с клечка дълбоко в носа и гърлото през няколко седмици. Защото някои деца по-често са с хрема.

Последна редакция: пт, 04 сеп 2020, 19:19 от Бибит

# 27 599
Цитат
Днес чух пред Кауфланд двама мъже да си говорят.Разбрах,че единият е собственик на някакво заведение и с недоволство обясняваше,че към средата на октомври щели пак да затварят ресторантите.До колко е вярно,не знам
От средата на Октомври до края на Февруари у нас ще са оптималните условия за разпространение на вируса. След този период ще можем да кажем че най трудното в цялата епидемия вече сме го преминали и повече никога няма да ни се налага да го минаваме отново, защото следващият есенно-зимен цикъл вече ще имаме ваксина. Логично е държавата, да предприеме ходове с които да компенсира и да балансира нещата, за да не изпаднем в тежко положение и застрашаваща здравната с-ма ситуация. Така че не бих се учудил и ако точно така стане. Макар че едва ли някой ще го знае предварително, въпреки че държавата ще има подготовка и планове за подобни ходове предварително подготвени с икономически мерки, които да компенсират работещите и собствениците докато подобни мерки са в сила.

Общи условия

Активация на акаунт