COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 371 539
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 28 575
  • sofia
"Сигурна бях, че ще бастисат лекарите от Разлог, плюс майката и се оказах права."
Какво значи пък това?

Щом интубират някого, в повечето случаи той не оцелява.
Като специалист ли се изказваш?
Другият вариант е хората просто да се оставят да си умират...Справка, Швеция преди няколко месеца.

# 28 576
Не знам кой е авторът на тези "велики" думи, но случайно видях, че са цитирани от приятел : "Тъп е всеки, който прекалява с цигари, алкохол, сладко, обездвижен е, не прави и две крачки пеша, което води до срив на имунната система, на психиката, страда от куп болести поради тази причина, но не му пука. И когато започнаха денонощно да набиват в главите на овцете, че ще умрат от коронавирус, изведнъж се уплашиха за живота си. Но вместо да променят начина си на живот, за да са здрави, овцете предпочитат да са с маски и затворени, да се дистанцират един от друг. Това е висш идиотизъм. Както искате, така го разбирайте. "               Винаги много са ме дразнели подобни категорилизации като "овце" и други нелицеприятни сравнения.   Никога не съм си позволявала да използвам епитети за различно мислещи от мен. Противниците на мерките очевидно водят доста агресивна кампания. Най-лошото е, че вече човешкият живот няма никаква стойност.

Последна редакция: чт, 10 сеп 2020, 13:35 от daisy12

# 28 577
Потресена съм от смърта на младото момче от днес и 50-т годишната жена от вчера, и двамата без придружаващи заболявания. Задавам си въпроса "Какво става?", на  фона на тази новина където болен от левкимия с химиотерапия преборва Кобид :

https://webcafe.bg/football/prikazka-za-silata-na-volyata-kak-si … -edna-godina.html

Последна редакция: чт, 10 сеп 2020, 14:43 от vita

# 28 578
Пак ли почваме с грипа?!
Не съм чула за цели семейства да са умрели от грип.

Едно семейство. Слава Богу!

# 28 579
Едно ли?
Май си много зле с математиката.

# 28 580
IceQueen, викаш, не са били болни например племенникът ми и приятелката ми? Ми ок, ти си права. Повярвах ти. А, единият не е и българин. Тогава как се брои? За достоверен или за фалшиво положителен?
Нали не са тествани? Как разбраха какво им е?

Последна редакция: сб, 12 сеп 2020, 01:02 от Анонимен

# 28 581
Едно ли?
Май си много зле с математиката.

Кои са тези много цели семейства, починали от Ковид у нас? И колко са?

# 28 582
Няколко семейства са. Първите починали в България - семейство мъж и жена в Пирогов. Фелдшера от Шумен, който не вярвал във вируса и съпругата му. В Разлог починаха майка и дъщеря. Цялото семейство медици Вакльови. Наскоро тук някой писа за още едно семейство - мъж и жена починали в Благоевград. Може и да пропускам нещо.

# 28 583
Мен лично ме е грижа за мен и моите близки, но ако за повечето хора вирус няма, не мога да се чувствам в безопасност.
Другите заболявания не трябва да ги броим в тази тема.
Никой не ги отрича, но починалите от КВ са плюс тях.

# 28 584
  • София
Ок, явно грешка с изразяването имам. За преболедували броя тези с положителен писиар, за нетествани - хора от обкръжението им. Тях не ги слагам в бройката на минали ковид.

# 28 585

Това е просто още един ярък пример на казаното от мен. Не е необходимо човек да е тъжен или да страда, за да счита, че животът на някой непознат също е ценен, както и този на близките.  Но това едва ли може да бъде разбрано от човек, мислещ в категории "засяга ме/не ме засяга лично".
Всеки човешки живот е ценен за близките. За държавата смъртта е статистика и нищо повече. Да претендирате, че ви е грижа за всеки е чисто лицемерие. И то лъсва много ясно, когато стане дума за починали от други заболявания, тогава вдигате рамене равнодушно или започвате да защитавате болниците, как не можело да се заразяват отделенията, как било оправдано това/онова.

Цитат с мои подобни твърдения може ли? Защото иначе само чешете клавиатурата.

# 28 586
Не мисля, че починалите у нас са малко а напротив, на 20-то място в Европа сме. Статистиката от НСИ показва отчетливо повишение на смъртността за юли месец спрямо 2019, за август е почти без промяна.

Последна редакция: чт, 10 сеп 2020, 13:55 от pehoko

# 28 587
  • София
Не мога да повярвам, че половин година по-късно продължаваме да омаловажаваме и спорим за мащаба на проблема, вместо да се съсредоточим върху елементарните мерки да намалим засегнатите.
И откога трицифрена бройка починали е малко?!? Фактът, че не ги познавате поименно как точно променя случилото се?

# 28 588
Ок, явно грешка с изразяването имам. За преболедували броя тези с положителен писиар, за нетествани - хора от обкръжението им. Тях не ги слагам в бройката на минали ковид.
Тогава се извинявам. Приех "и" като "едновременно".

# 28 589
Скрит текст:

Това е просто още един ярък пример на казаното от мен. Не е необходимо човек да е тъжен или да страда, за да счита, че животът на някой непознат също е ценен, както и този на близките.  Но това едва ли може да бъде разбрано от човек, мислещ в категории "засяга ме/не ме засяга лично".
Всеки човешки живот е ценен за близките. За държавата смъртта е статистика и нищо повече. Да претендирате, че ви е грижа за всеки е чисто лицемерие. И то лъсва много ясно, когато стане дума за починали от други заболявания, тогава вдигате рамене равнодушно или започвате да защитавате болниците, как не можело да се заразяват отделенията, как било оправдано това/онова.
Цитат с мои подобни твърдения може ли? Защото иначе само чешете клавиатурата.

Това се нарича  whataboutery  или whataboutism. Пропагандна техника от Съветския Съюз, с която се е отхвърляла всяка критика към системата. "А вие защо биете негрите?".
И сега така. На всяко "вижте колко хора умират от ковид" се отговаря с "ама на вас не ви пука колко хора умират от нещо друго".
Whataboutism

Общи условия

Активация на акаунт