COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 380 272
  • 29 195
  •   2
Отговори
# 7 935
Имам нужда от ограмотяване, мисля имаше лекари в темата. До тук знаех, че сухата кашлица е симптом. Т.е. продуктивната не е. Обаче преди малко лекар чух, а и в темата прочетох, че и храчките също са. Обяснете ми моля, как става непродуктивна и продуктивна. Педиатърката на детето винаги ги дели.

# 7 936
Къде стоят с други хора по 8 часа, нали на закрито всички са с маски? Смятам, че усилията трябва да се насочат към осигуряване на безопасна работна среда, а не към ограничаване на дейности, които някой не счита за екзистенциални. За друг може да са важни.

# 7 937
  • София
Фитнесът е лукс, защото човек може по сто начина сам да си направи тренировката, включително вкъщи. Все още не е задължително клековете да се извършват в компания във фитнеса. Гири се продават, а огледало вкъщи пак всеки има. Фитнесите са места за фръцкане и социални контакти. Както се видя, за три месеца никай не умря без фитнес. Разбирам, че всеки е умен и красив във фитнеса, това е показване на статус най вече, освен ако не приемем, че показването на статус е жизненоважно. Има браншове, без които държавата ще спре, хората няма да могат да функционират. Но има и браншове, които са като притурка, затова се казват луксове.

# 7 938
Доц. Петър Атанасов - ръководител на инфекциозното отделение в Пирогов с интервю по нова. Каза, че само вчера се е чул с 5 пациенти от провинцията. Един от които е зле, но не е настанен в болница. РЗИ са го поставили под карантина. Трябва да поддържа вруъзка с ОПЛ, който не си вдига телефона. Доц.
го е посъветвал да се свърже със 112, за да бъде настанен в болница. Пациентът се е свързал с ръководителя на белодробното отделение в съответната болница в провинцията, който му е казал, че в най-добрия случай ще му направят рентгенова снимка, за скенер не може и да става въпрос. Възмутен е от това и каза, че този пациент след 5 дни ще е за интубация. Лечението трябва да е навременно.
А, тук някои хора се радват, че има малко хоспитализирани...

Много добро впечатление ми направи доц. Атанасов - рядко човечен лекар, тези консултации с пациенти от провинцията явно не са негово задължение. Като знам какви катили има по болниците, а и той е свръхзает с отговорна работа - като нищо може да откаже да разговаря, а той се е ангажирал и да получава сведения за развитието на случая. Много важен въпрос повдигна обаче - "изпуснатите" пациенти на домашно лечение, особено в провинцията. РЗИ ги затиска да си стоят в къщи, ЛЛ не вдига и хората стигат до реанимация накрая. Ако въобще там пък ще има места в тази лудница. Не са добре нещата. И колко по-различно звучи това от рефрена "на тях просто им е минало".

# 7 939
Имам нужда от ограмотяване, мисля имаше лекари в темата. До тук знаех, че сухата кашлица е симптом. Т.е. продуктивната не е. Обаче преди малко лекар чух, а и в темата прочетох, че и храчките също са. Обяснете ми моля, как става непродуктивна и продуктивна. Педиатърката на детето винаги ги дели.
Никога не можеш да разбереш дали си болен от Ковид без ПСР. Симптомите на това заболяване са абсолютно всякакви - от обрив и конюктивит, загуба на вкус и мирис, през хрема, болки в гърлото, до пневмония. Че дори и главоболие и болки в кръста и гърба. Включително в началото имаше възрастен човек, без никакви други симптоми, но получил инсулт след заразяване.

# 7 940
  • София
Е, честито, сега и Радка обясни по дълъг и сложен начин, че заекът мина баира. Другарки и другари, всеки се спасява поединично, никой нищо повече няма да направи! Стадният имунитет бил част от нещата, също и ваксината, ама ваксина до догодина не чакайте. Омангърчваме се всички и който оцелее - оцелее.

# 7 941
  • София
Осъзнаха си грешката, това е единия по-лесен вариант. Другият е да затворят всичко с месеци. Всъщност не на правителството е главната вина. Тя е на щаба.

# 7 942
Аргирова каза и друго важно нещо - ще се насложи през есента и симптоматиката на грипа и настинките. За да отграничим трябвало тестове и при най-малките симптоми. Основен въпрос - кой ще се тества за едната хрема или дразнене в гърлото и ЛЛ /ЗК/ готови ли да да поемат този разход.

# 7 943
  • София
И на мен това ми направи впечатление. Едва ли хората ще тръгнат да се тестват, по-скоро ще чакат, ще си ходят така на работа, прилагайки старото, но златно правило - ако до седмица не ти мине...
Мисля, че всички фактори са наясно, че вече положението е изпуснато. Щом вече единственото, което дават като послание е "личната отговорност", това на прост ежедневен език означава "не знам, оправяй се, аз бях дотук". Всички го знаем, всеки ден го чуваме във всякакви невинни ситуации.

# 7 944
Те хората могат и да отидат за едната хрема на лекар, но той едва ли ще ги прати на тест само заради нея. И зацикляме. Колко имат пари сами да се тестват?

# 7 945
Как точно се връзва пристигането на 189 туриста от Холандия и обещанието 4 пъти седмично тази туристическа агенция да води още туристи от там с нарастващия ежедневно брой случаи точно в Бургас. Какво ще стане ако в един момент в болниците леглата не са достатъчно. Ще настаняват чужденците за сметка на данъкоплатците, а тези същите данъкоплатци ще ги лекуват по домовете по телефона.
Отделно в града до края на юни са обявени мероприятия с потенциален риск от разнасяне на заразата - тридневен миден фест от 26.06 и джулай морнинг. Във връзка с тези събития вероятно ще дойдат и хора от други краища на страната, а вероятно ще има и от холандските туристи. Такова омешване на хора от различни райони после няма проследяване. И това как ще помогне за пълненето на хазната, като тестването, карантинирането и лечението на чужденците ще е все за сметка на данъкоплатеца, а и с омешването на различни модификации на вируса има риск да се увеличи броя на тежките случаи с необходимост от болнично лечение. Защо трябва да проверяваме в реално време ще стигнат ли силите на здравната система за такова изпитание вместо изобщо да не се допуска. Тези чужденци ще ходят и на дискотеки и нощни клубове, ресторанти, може би музеи и кина при лошо време. Как изобщо ще се ограничи вируса в такава фактическа обстановка. Отделно, че в Бургас работят много хора от други населени места в близост до града - Айтос, Карнобат, Сунгурларе, Несебър, Поморие, Созопол, Средец и др. Като също така хора от цялата страна работят през лятото по морето. Един заразен да има сред туристите и за месец нещата така ще се променят, че юнските притеснения ще ни се видят бял кахър.

# 7 946
  • Бургас
В действията на управата на Бургас няма грам логика и мисъл. То не е и нещо изненадващо, като знам какви капацитети работят там.
7 души от бар в Царево(персонал), 4ма от Несебър, лекар от Айтос, работник от соц.дом в Сунгурларе и 2 от Бургас са положителните. Почти всички с тест по тяхно желание Simple Smile
Момичета от страната, ако планувате почивка ни пропуснете. Не, че не ви искаме. Казах го снощи на приятел от Габрово. Не идвай тук! Няма достатъчно лекари, няма нормални условия, който е търсил специализирана помощ тук ще да го знае. До месец при нас ще е забавно. А на всичкш трябва да е ясно, че вируса се разпространява дифузно в цялата страна.
 15те случая в Бургас не се дължат на огнище и най - много 2 са проследени контактни на болни.

Последна редакция: сб, 27 юни 2020, 10:54 от MeMyselfI

# 7 947
# 7 948
  • Където морето целува небето...
Аз съм силно притеснена за случващото се в Бургас последните дни. Още повече думите на Паздеров, че за сега няма да тестват служителите в Лукойл, а след 7-14 дни. Може да има логика, но кой ще следи за спазване на карантината, още повече, че не знам дали семействата са също под карантина.
И да не пропускаме факта, че имаме 20тина легла в инфекциозна... Ама се тупаме в гърдите "Идвайте, туристи" и ги чакаме с хляб и сол.

# 7 949
  • София
Радка и тя каза нещо такова за тестването - ако човек не се почувства добре, при дори най-малките симптоми, да се самоизолира, пък след 15 дни да направи тест. Поне на мен ми се чу, че каза 15 дни.
Моята версия е, че явно ще чакат развиване на клинична картина или безсимптомните дали ще проявят или няма да проявят, че тестовете ще отчетат. Иначе сега правят пср и той е отрицателен, а след няколко дни може да е положителен. Да не хабят тестовете, явно.

Общи условия

Активация на акаунт