COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 388 882
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 8 895
Немският експерт Дростен предрече, че след 2 месеца в Германия ще има нова вълна, така, че не бързайте с изводите, че всичко при тях е под контрол - https://www.24zdrave.bg/article/8742224
Предаването с Кантарджиев:
https://www.youtube.com/watch?v=LJYCjj64z9Q
казва интересни неща
Сега у нас се търсили 5-6 по-важни мутации на вируса от стотиците на протеиновата обвивка за да се докаже дали е станал по-заразен за сметка на вирулентността или няма такава връзка. Това го постнах по-назад в една научна новина от Калифорния ако не се лъжа се доказва, че вирусът е придобил способност да се закача по-лесно към клетката.

Последна редакция: вт, 30 юни 2020, 02:04 от Не се сърди, човече

# 8 896
  • София
Много тестове нещо днес, дано да не е изключение...

Някой спомня ли си колко беше максималната бройка на пациентите в интензивните отделения? Имам предвид през Април и началото на Май. Нещо около 50 ми се върти в главата ама не си спомням. Но лошо катерим нагоре по този много важен показател. То при толкова много случаи през последните 2 седмици няма и как да е по-различно, ама все пак не е добре.

# 8 897
58 са били максимално според тази графика:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10160540733708499&se … ype=3&theater

# 8 898
За съжаление в България се струпват фактори, които не са в полза на това да се преборим с епидемията. Само един пример давам, защото останалите денонощно се дъвчат тука: това са над 100,000  човека, които се върнаха от чужбина. И още се връщат и ще се връщат. За сравнение, едни европейски отличници (които си нямат толкова емигранти?) сега са почти свободни от ковид с под пет новозаразени на ден. Например, Словакия 1,665 случая, 5.5 милионa население, Словения 1,585 - 2 милиона, Латвия 1,117 - 1.8 милиона, Литва 1,816 - 2.7 милиона, Естония 1,987 - 1.3 милиона, Кипър, 996 - 1.2 милиона. Гледам тия цифри и си мисля можехме ли и ние като тях? Не, не можехме. Заради факторите, които се пишат тука от 4 месеца.. Няма да стане и никога не сме имали шанс. Даже и без да намесвам политиката, разбирам, че било забранено в темата? Дори не отворих уикито да видя кога и какви мерки са наложили в тия страни, имали ли са щаб, и кой с какво ги е плашил, дали са отворили стадиони, барове, ресторанти, маски носили ли са. Просто ЦИФРИТЕ и графиките говорят. Малки държави, с мислещи управници и приключвам с политиката.
Айде и една малка държавa от Южна Америка за разнообразие да сложа - Уругвай 929 случая - 3.5 милиона.
Да се притесняваме ли за експертите със съветите в тия държави че отнасят критики, че малко закъсняват със стадния имунитет или със плавното, рязкото, планирано, изненадващо или там както са си го начертали заразяване?
Дали, се чудя правителствата на тези държави обмислят в момента как неизбежно да си изложат цялото население на зараза или поне 70 процента (да не става твърде грозно, все пак) и как да спестят парички от тестове, че им трябват за друго? Аз залагам на това, че в момента гледат картата на Европа, цъкат с език и обмислят след 7-10-14 дни карантина още какво друго да ни лепнат, на нас и на останалите балкански юнаци. За щастие, ние ще избягаме от техните проблеми и ще се пробваме да се конкурираме с великите сили (най-сетне).
Е, не ти ли прави впечатление зависимостта брой население - брой заразени? А разпределение на хора на кв. км?

# 8 899
България
Новозаразените по възраст:
0 - 19 - 6-ма души (348 общо)
20 - 29 - 15 души (456)
30 - 39 - 29 души (762)
40 - 49 - 31 души (892)
50 - 59 - 35 души (1001)
60 - 69 - 12 души (801)
70 - 79 - 7 души (409)
80 - 89 - 5-ма души (143)
90+ - няма (19)

Новозаразен медицински персонал:
лекари - 2
мед. сестри - 5
санитари - 2
други - 1

17 активни  - 11 неактивни области
Нови 11 души в болница.
Нови 6 души в интензивни отделения.

Последна редакция: вт, 30 юни 2020, 07:52 от Bilyana14.

# 8 900
  • Пловдив
Те си затвориха населението по къщите и хората излизаха само с СМС-и или разрешение да отидат до магазин и аптека, някои професии на работа, ти за заводи питаш! Забрави ли? Доста заводи сами затвориха.

Да, точно това ни каза И тя - нищо не може да се спре вече.
Наш доставчик от Ломбардия Не затвори нито за ден. Администрацията работеше от дома, но производството не е спирало.
Познат работи в хотел в Париж, не е спирал работа.

# 8 901
  • София
Мен историята с клетъчния имунитет ме напряга, защото предпоставя, че човек веч е пипвал вируса, та как щял да регистрира другия път. Вече изобщо не ги интересува как да не се заразяват хората. Пеят ми "всичкищегоизкарате".

Кунчев на бнт.

# 8 902
Броят на хората на респиратор почна много да се покачва. Имаме нови +6. Ако предположим, че всички 4 ново починали са били на респиратор имаме +10 нови само за вчера.
А като знаем и колко малко от тях оцеляват...

Някой знае ли какво стана със сина на Симеон Щерев, който беше на вентилация и му преливаха плазма. Не съм чула да го изписват, а баща му беше доста спокоен.

# 8 903
  • София
Според вас на този етап кое е по - рационално клъстерно или дифузно тестване?

Според мен в момента преобладава клъстърното, както вече видяхме, една голяма бройка идва от работодателите.

Да, но те ще го правят докато имат интерес. Влагат някакъв ресурс в тестове, за да отсеят здравите и не затворят. Ако всички ще бъдат поставени под карантина, работодателя няма да прави тестове.Той не е задължен да го прави.

Ако е дифузно, ми е любопитно как точно ще се случват нещата.

Някой те спира на улицата и ти казва, " Днес е щастливия ти ден, ще бъдеш тестван"

Ще те спират в магазина, в метрото, ще ти звънят на вратата?

Когато има кампания както в Пловдив, предполагам предварително са подготвили хора за представителната извадка. Такъв ли ще бъде модела и за в бъдеще?

Ако се прави в работен колектив, където е по-лесно да се организират нещата, ще си бъде клъстер.

Чудех се и друго, ако ме спрат и искат да ми направят тест, мога ли да откажа?

Последна редакция: вт, 30 юни 2020, 07:47 от Алекс :)

# 8 904

Силистра отново няма- ( От началото на пандемията имат 5 случая, от които един починал, останалите са изписани още през май. Случаите им са 2 семейства - възрастна двойка, дошла от чужбина и лекарка с двамата й родители, свързани с една софийска болница. В Силистра не се разболяват хич, може би заради това вече нямат и спешно отделение. Ако искате, може да поразсъждаваме защо са такива отличници Simple Smile )

Също като в Добрич, където пък няма вече Инфекциозно отделение в Областната болница.
Когато се правят тестове - има и открития.

# 8 905
Няма ресурс за дифузно тестване. Тестването даже ще намалява, защото все повече ще си го плащат пациентите- при влизане в болница по какъвто и да е повод, или работодателите- при случай на установен заразен работник. И като гръмнат училищата наесен. Друго тестване не вярвам да има занапред.

# 8 906
Винаги може да откажеш тест.

Това ще е модела занапред. Работодателят ще тества през някакъв период за да не му затворят бизнеса, а да отсява болните, а държавата ще гледа отстрани и ще се чуди що тестваме.

# 8 907
  • София
Точно по въпроса с тестовете току-що Кунчев мънкаше по БНТ - увличали се били с това тестване, не било необходимо, по-добре да насочели ресурсите си в спазване на мерките, отколкото в тестване, защото то било давало моментна картинка. (??) Защо въобще се противопоставя едното на другото? Нали идеята на тестването е изолиране на заразоносителите и прекъсване веригите на разпространение на вируса - поне това досега ни втълпяваха. Сега се запя другата песен - "Мийте ръчички и си свиркайте - всичко е наред". Ако ще развъждаме вируса безконтролно, без да карантинираме заразените и те ще си го ръсят наред - да го заявят ясно, да пуснат РЗИ-тата в отпуска и поне да знаем какво става.

# 8 908
Да,на този етап няма смисъл от много тестване. Да насочат усилията в лечението. Не споделят много напредък там,или успехи. Как е в момента положението със защитни облекла, кадри, лекарства и апаратура? Спонсори? Доброволци?

# 8 909
За първи път от месец включвам новини и Кунчев на екрана.
По повод тестовете каза, че над 60 %в момента са от "текуща картина". Изрази мнение, че това не е начина на работодателите, а превенция по спазване на дезинфекция и физическа дистанция.

По повод мачовете каза, че ако не се спазва дистанция и поведение ще бъдат затворени.

Сравнението с други на нас държави, от по-горни постове само като цифри, аз не вярвам, просто така хвърлени статистики, няма ка да знам как точно и къде тестват.

Общи условия

Активация на акаунт