COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 419 949
  • 29 195
  •   4
Отговори
# 2 040
Скрит текст:
Не знам, направо съм гневна и отчаяна. Вече въобще никой няма да го е грижа за хората.
Крайно време е хората да разберат, че трябва те сами да се погрижат за себе си. Към момента усилията са насочени повече как да правим напук или тарикатски да се измъкваме от някакво изискване.
Сами, но защо ръководството да е срещу безопасността им? Така задачата се усложнява многократно. Едно е барове и дискотеки да са затворени, а друго е- да са отворени с разрешени танци, без маски и т.н.
Едно е да се играе футболен мач (както е например в Германия) , а друго е да се играе мач пред публика?? ?(  както стана в България ). Примерите са много.
Хубаво е да се взаимстват модели, да се споделя опит от други страни. Но нека този опит не е половинчат и да е съобразен с българските възможности, сили и действителност.
Моето мнение е, че рязкото разпускане на мерките не е разумно и вкарва здравия разум в противоречие. Как от едната крайност - на строги мерки се стигна до другата? На пълно отпускане, отваряне, разпускане? Пълен контраст. Че дори в прословутия Шведски модел гимназиите и университетите бяха затворени. Дори и там се спазва дистанция, предупреждава се да се остава изолиран, при подозрителни симптоми.
Аз също съм недоволна от това, че от едната крайност /затворени обекти/ отидохме в другата крайност /всичко отворено/ и то за много кратко време.
Все пак, видно е, че трябва да се намери някакъв баланс. Ако една дискотека се пълни, независимо дали вътре са взети или не мерки, собственика няма да си мръдне пръста, но ако въпреки отварянето, дискотеката няма достатъчно клиенти/оборот, защото хората не са доволни от условията и се чувстват застрашени, то собственика ще трябва да предприеме нещо, което да върне хората там т.е. зависи от нас и как ние се грижим за безопасността си.
Защо собственици, на фирми плащат за тестове на работниците си и търсят начин да предотвратят появата на огнище в собствена си фирма! Имат интерес, фирмата да работи, да запази името си и да плаща на работниците си. Логично е работниците в такива фирми също да полагат усилие, спазвайки някои правила. Така, ако всеки се старае да прави това, което е нужно, за безопасно развитие на нещата, някъде ще се намери точката на пресичане, която ще доведе до равновесие.
Невъзможно е със заповеди, забрани, разрешения това да се постигне. Държавата /управляващите/ ги виждам в осигуряване на тестване, лечение и потушаване на огнища. Останалото не е във възможностите й за дълго време, а то определено ще е дълго.

# 2 041
  • в страната на чудесата
Много интересно става всичко. Но все пак единственият показател, който за мен има някаква предиктивни стойност е броят на интензивните и броят на умрелите. Ако някой пази тези данни или му се рови може да погледне към кой април съответстват сегашните случаи...

# 2 042
Наскоро дадох проучване от сп. Лансет, че отшумяването в Европа е в следствие на мерките за физическа дистанция, а не на някакъв мистичен имунитет. Какъв имунитет, при положение, че в една Испания само 5% са прекарали вируса. Не е лошо да се спре с апокалиптичните прогнози за "неизбежността" на масовото заразяване, защото ако се погледнат азиатските държави, съвсем лъсва несъстоятелността им. Досега тази невярна хипотеза единственото до което е довела е да не се вземат адекватни мерки срещу нещо, което е предотвратимо. И в това е истинската трагедия.

# 2 043
Моля за линк към заповедта отменяща карантината на влизащите от Нидерландия. Предварително благодаря.

# 2 044
Коментирахте ли съществуването вече на надеждна ваксина? 300 милиона дози са осигурени за ЕС, четири държави вече сключиха договори за доставка.

# 2 045
  • BG
Може да го стори. Ограничаваш и преборваш. Това е принцип в епидемиологията.
Само ако си в  затворено пространство, но ние не сме, и не само ние.

# 2 046
Коментирахте ли съществуването вече на надеждна ваксина? 300 милиона дози са осигурени за ЕС, четири държави вече сключиха договори за доставка.

След като бъде одобрена.  Останах с впечатление, че е в период на тестване /т.е засега е  потенциално надеждна ваксина/, или греша?

ПП https://www.astrazeneca.com/media-centre/articles/2020/astrazene … l?linkId=90775004

"University of Oxford’s potential COVID-19 vaccine, currently in clinical development".

Последна редакция: сб, 13 юни 2020, 21:15 от Vapor

# 2 047

допада ми умереният тон, с който говори този човек - без снизхождение или патос, звучи професионално

а и друго интересно - каза, че самият той се е тествал преди десетина дни заради проблеми с гърлото, и че три пъти е хващал настинка през последните месеци, заради стрес и преумора.... точно тези дни си мислех дали в обществото в момента се наблюдават други вирусни инфекции, които причиняват подобни симптоми /от леките/ - ниска субфебрилна температура, неразположеност, болки из мускулите, и щом пък и той е имал някакви оплаквания, но не са свързани с короната, значи напълно възможно е обичайните настинки да си ги има сред нас - за мен това е донякъде успокояващо - че не е нужна паника веднага при леки симптоми; от друга страна пък нали и тези елементарни настинки са вирусни, и как ги прихващаме сега като в пъти по-често се мият ръце и човек е бдителен и се пази повече (с маски, с дистанции...)?

# 2 048
Дарик няма ден да не го пускат да се поизкаже. Не бях чела тази статия и съм изумена!
https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8697312
Положителните на работа! Няма пари да губят работодателите я.
Този човек как ли им изглежда в чужбина?! Даже в Швеция техния е по-обран. И се учи в движение - вероятно все пак чете изследванията и данните от различните страни, пък нашия явно не. Поне не личи.
Сега някой в работоспособна възраст и хронични болести ходи на работа, защото разчита, че вирусоносителите са карантинирани. А какво се предлага - да напуснеш, за да спасиш живота си или да рискуваш от безпаричие, работейки с някой заразен, който още не е развил симптоми...
Мри, но работи...

# 2 049
Скрит текст:
Наскоро дадох проучване от сп. Лансет, че отшумяването в Европа е в следствие на мерките за физическа дистанция, а не на някакъв мистичен имунитет. Какъв имунитет, при положение, че в една Испания само 5% са прекарали вируса. Не е лошо да се спре с апокалиптичните прогнози за "неизбежността" на масовото заразяване, защото ако се погледнат азиатските държави, съвсем лъсва несъстоятелността им. Досега тази невярна хипотеза единственото до което е довела е да не се вземат адекватни мерки срещу нещо, което е предотвратимо. И в това е истинската трагедия.

Особено в Бергамо с 57% с антитела се дължи на физическата дистанция, нали? И даже не им е отнело десетилетия за тези проценти. Сега е интересно да се наблюдава там специално имат ли нови случаи и ако да, по колко са на ден.

Soft Click, за оксфордската ваксина ли говориш, дето се заразили всички маймуни, а резултати от изследванията с хора още няма?

# 2 050
Цитат
В момента всеки с лек симптом може да се тества.
Значи все пак се започнали най-сетне да тестват в Нидерландия.Неотдавна не беше така.На мой познат и двамата родители го изкараха вкъщи сами в адски мъки и когато са молели за помощ са им казвали,че не са толкова зле.После казали,че се прави по 1тест на семейство.Така потвърдиха диагнозата на жената.
Цитат
Имам предчувствието, че ще се срине тотално здравната ни система. И социалната също.
Точно затова си мисля за есента.....Ще кажат учениците да учат дистанционно.Кой ще ги гледа вкъщи?Пак без работа и доходи.Високи сметки за отопление,лекарства и т.н.Тогава Сачева какво ще предложи след като икономиката се срине?

# 2 051
Моля за линк към заповедта отменяща карантината на влизащите от Нидерландия. Предварително благодаря.

https://www.mh.government.bg/bg/novini/aktualno/pristigashite-u- … lmY5Qat_S88lT36Ok

# 2 052
  • Bulgaria
Много интересно става всичко. Но все пак единственият показател, който за мен има някаква предиктивни стойност е броят на интензивните и броят на умрелите. Ако някой пази тези данни или му се рови може да погледне към кой април съответстват сегашните случаи...

Днес ми направи впечатление македонската статистика. Там съобщават освен възрастта, град и датата, на която са приети в болница. При нас вече не се съобщава град, а е ясно, че имаме "черни" болници като тази в Ямбол, където ако не се лъжа починаха двама мъже около 30-те.

# 2 053
Особено в Бергамо с 57% с антитела се дължи на физическата дистанция, нали? И даже не им е отнело десетилетия за тези проценти. Сега е интересно да се наблюдава там специално имат ли нови случаи и ако да, по колко са на ден.

Уточни ли се дали тези 57% от 10000 тествани в провинция Бергамо са били случайно подбрани или все пак болшинството са били вече карантирани от най-силно засегнатите места?

# 2 054
Скрит текст:

Хубаво е, че даваш Бергамо за пример, най-силно засегнатия регион в Европа и света. В останалите части на Италия какво според теб е спряло вируса, стаден имунитет, ген, БЦЖ, ракия? Joy

Общи условия

Активация на акаунт