COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 380 065
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 2 820
  • София
Сега се връщам от посещение на клон на УниКредит Булбанк, вътре се допускат само хора с маски, изчаква се отвън да се освободи слубжител, те са с маски и ръкавици, имат сложени прегради, охраната стои на вратата и призовава към дистанция, ако види че не се спазва, това за навън.
В клона на ДСК служителите са без маски, имат сложени прегради, вътре гъч от роми.,  никой нямаше маска.
При нас в аптеката служителките са зад преграда, но тя си я имаше отпреди, маски не носят - явно не считат, че е необходимо, за ръкавици да не говорим. Това е аптека в София, на голям булевард.
Според мен поне лекари, фармацевти и други медицински лица би трябвало да показват някакъв пример за по-сериозно отношение, ама къде ти...

# 2 821
2 нови случая отвън, засега Нова Зеландия няма случаи на местно разпространение на вируса.

# 2 822
  • софия
Вие да видите аз как съм се екипирала на работа- зад преграда съм, с маска, ръкавици и карам клиентите да седят на метър и половина. И да мрънкат клиентите им казвам, че такива са изискванията.

# 2 823
  • София
За Швеция, от ФБ, ако е вярно, е престъпление!

Kosara Golemshinska

Днес две граждански групи в Швеция изпратиха отворено писмо до всички евродепутати с апела да се повдигне дискусията за смяна на шведската стратегия, която доведе до факата, че Швеция е на 5-то място в света по общи Ковид-19 смърти на глава от населението. (Почти 10 хиляди български граждани живеят в Швеция към 2016.)

През последните месеци имаше много скандали, свързани с тази стратегия. Като например даване на морфин на тежко болни възрастни хора, вместо кислород, което само ускорява смъртта. Глобяването на родители, които не си пускат децата на училище, дори и ако има хора в рискови групи в домакинството. Факта, че един от архитектите на тази стратегия печели милиони от терапия на хора, възстановяващи се от интензивно лечение, който също така призовава срещу социалното дистанциране и особено децата да бъдат изложени на вируса (който не вярва, да провери, това е в медиите). Да не говорим, че властите водят война на маските и защитните облекла, особено в домовете за стари хора и дори в родилните отделения, където има документирани случаи на хора с позитивен тест за вируса, които са принудени да работят.

По тази причина, и поради факта, че тестването все още е ограничено, но улиците, парковете и баровете са по-пълни от всякога, днес тези граждански групи, които вече нямат къде да се обърнат за помощ, изпратиха отворено писмо до всички евродепутати (прикачено е копие, което помогнах да се преведе).

Моля, не давайте Швеция за позитивен пример на страна, която не взе никакви мерки, виждате резултата. България има шанс да избегне същата съдба. Ако Нова Зеландия и редица други страни почти са изкоренили вируса, значи и България може.

# 2 824
Сега се връщам от посещение на клон на УниКредит Булбанк, вътре се допускат само хора с маски, изчаква се отвън да се освободи слубжител, те са с маски и ръкавици, имат сложени прегради, охраната стои на вратата и призовава към дистанция, ако види че не се спазва, това за навън.
В клона на ДСК служителите са без маски, имат сложени прегради, вътре гъч от роми.,  никой нямаше маска.
При нас в аптеката служителките са зад преграда, но тя си я имаше отпреди, маски не носят - явно не считат, че е необходимо, за ръкавици да не говорим. Това е аптека в София, на голям булевард.
Според мен поне лекари, фармацевти и други медицински лица би трябвало да показват някакъв пример за по-сериозно отношение, ама къде ти...

Аз съм в малко градче, пред мен имаше един ром, копанар, охраната му вика - чакай ще ти меря температурата, че ти май скоро се върна от чужбина, пази ли карантина, оня вика ей, бате, всичко знаеш, не съм, ама не съм болен. Тези дни си дошъл от Гърция.
При нас няма аптека без стъклени прегради, ама те са си така от преди вируса, някои от служителите са с маски.
А в болницата лекарите и сестрите се разкарват без ЛПС.

# 2 825
Мери,всяко едно заглавие в медиите е с гръмкото заглавие"Буковлък под карантина"или"Плевенското село Буковлък е под частична карантина".Stasha_s,точно днес ли намери да отидеш до банката?Днес май ще пускат детските и помощите.Аз на 7-8 и на 16-17 не стъпвам в банки🙂

# 2 826
Това, което се случи в Швеция е ужасно, но не разбирам Европарламента какво общо има с това? ЕС нито може да решава, нито да налага стратегия на някого. Ако целта е да се даде само гласност, тогава да, но в крайна сметка шведите са тези, които си решават какво да правят.

# 2 827
Проучване сред учителите показва, че по-голямата част от тях (90%) казват, че учениците им вършат по-малко или много по-малко работа, отколкото обикновено.
В доклада на Националната фондация за образователни изследвания (NFER) се казва, че учителите вярват, че около една трета от учениците не се ангажират с определена работа.
Ограниченият или липсващ достъп до технологии е проблем за около една четвърт (23%) от учениците.
Правителството твърди, че е поело средства за над £100 млн. за подпомагане на домашното обучение.
Докладът на NFER се основава на констатации от проучване на 1 233 училищни ръководители и 1821 учители в държавните училища в Англия, проведено между 7 и 17 май.
Tой предизвиква особена загриженост от въздействието от закриването на училищата, дължащо се на Covid 19, върху обучението на ученици от най-неравностойните райони, като казва, че ангажираността на учениците е по-ниска в училищата с най-високи нива на лишения.
Средните училища с най-голям брой деца на безплатно училищно хранене, съобщават, че 48% от учениците са били ангажирани с учебни дейности, в сравнение с 66% и 77% от учениците в училищата, където има малко, или няма деца на безплатно хранене.
Учителите казаха на изследователите, че на следните ученици е било особено трудно да участват в дистанционно обучение, в сравнение с техните връстници:
    тези с ограничен достъп до технологични и / или учебни пространства
    уязвими деца
    тези със специални образователни потребности и увреждания
    и млади болногледачи/деца над 16 години, които се грижат над 35 часа седмично за лице, което е болно или има увреждания/
Учителите казват, че малко повече от половината (55%) от родителите на техните ученици са ангажирани с домашното обучение на децата си.
Но учителите отчитат по-ниска родителска ангажираност при бедните ученици - с 41%, отколкото при тези, които не са в лишения - 62%.
„Този ​​анализ показва, че децата, които вече са изправени пред най-големите предизвикателства, са претърпели най-лошото въздействие върху обучението си по време на блокирането и че в голяма степен вината е дигиталното разделение.“
Говорителят на Министерството на образованието каза: „Ще направим всичко възможно, за да гарантираме, че нито едно дете, независимо от неговия произход, не изостава в резултат на коронавирус".
Изследването на UCL обхващащо 4 559 деца, казва, че една пета от учениците (около 2млн милиона деца в UK)  са работили  по-малко от час на ден вкъщи, докато 17% са влагали повече от четири часа на ден.
„Всички губят в това поколение, някои много повече от други".
„По-доброто осигуряване на домашното обучение и безопасно завръщане на училище, сега трябва да се превърне в основен приоритет за правителството.“
https://www.bbc.co.uk/news/education-53049127

# 2 828
Мери,всяко едно заглавие в медиите е с гръмкото заглавие"Буковлък под карантина"или"Плевенското село Буковлък е под частична карантина".Stasha_s,точно днес ли намери да отидеш до банката?Днес май ще пускат детските и помощите.Аз на 7-8 и на 16-17 не стъпвам в банки🙂

Служебно, нямах избор.
В ДСК не съм влизала, точно до офиса е, та ги наблюдавам всекидневно.

# 2 829
  • София
Чудя се тия хора - нашите управници, сериозно ли вярват, че ще дойдат чужди туристи и ще напълнят хотелите? Заради това ли е всичкото това разпускане и пресметнал ли е някой риска? Като им чета изявленията - все повече се съмнявам.
Опашките на контролно-пропускателните пунктове към Гърция след падането на карантината за влизане в страната вчера не са оценка за качеството на туризма у нас или знак, че българите предпочитат гръцките плажове пред Черноморието - това уверение дадоха в интервюта за БНТ тази сутрин лидерът на НФСБ - една от партиите в управляващата коалиция, Валери Симеонов и министърът на туризма Николина Ангелкова.
Валери Симеонов: "Статистиката показва, че от преминалите вчера на "Кулата - Промахон" повечето са били румънци и сърби. И голямата част от българите бяха сезонни работници, които негодуваха, че не могат да отидат да берат там незнамси какво, а не толкова туристи."
Министърът на туризма Николина Ангелкова също коментира, че не се притеснява от опашките от пътуващи към Гърция и не приема това като оценка. Това се случва всяка година и не е проблем, каза министърът. Тя увери, че според статистическите данни за миналата година идващите в България гръцки туристи са били 1.3 млн., което е равно на българите, посетили Гърция - 1.4 млн.
   от ТУК
Това последното как ви звучи? Може и да прескачат гърци у нас по съседски, но да пълнят хотелите по морето... Smirk

# 2 830
  • Другата България
Мери,всяко едно заглавие в медиите е с гръмкото заглавие"Буковлък под карантина"или"Плевенското село Буковлък е под частична карантина".
Аз прочетох това:
https://dariknews.bg/novini/bylgariia/policiia-i-stroga-karantin … rus-video-2229623
а и по новините гледах. Самият Русанов казва, че имало случаи, при които хора с коронавирус се разхождат по улиците на селото. Същевременно ги пазят да не излизат извън него. Затова коментирах, а и съм напълно наясно какви хора обитават това населено място.

# 2 831
Китайската столица Пекин постави още квартали под блокиране и засили тестването, тъй като се опитва да овладее огнището на коронавирус.
Имаше 27 нови случая, съобщени във вторник, като общо за пет дни са достигнали 106 души.
Китайски служител определи новото огнище в столицата като "изключително тежко".
Повече от седем седмици в Пекин имаше само регистрирани случаи от хора, пътуващи от чужбина.

Новите клъстери от коронавирус "винаги са проблем", заяви Майк Райън, ръководител на програмата за спешни случаи в Световната здравна организация.
„Но това, което обичаме да виждаме, е незабавен отговор на това и всеобхватен набор от мерки“, добави той.
https://www.bbc.co.uk/news/world-asia-china-53054388

# 2 832
Да, и при нас е така - върнахме се на работа при пълна възможност за дистанционно работа.

И нас ни върнаха от вчера в офиса, въпреки че до сега си работехме в къщи.

# 2 833
Прочетеното още повече ме убеждава, че не може да се победи изцяло вируса. Всичко е наред, когато си на остров и не пускаш никой отвън да влиза, до момента в който това не приключи.
Да.
И в крайна сметка, всички ще проумеят, рано или късно, че ще трябва да приемат съществуването на вируса и да се научат да живеят с него.
Влезе ли вируса в която и да е държава, дотам със "победата" над него.Все ще изскачат случаи.Колко на брой, зависи от степента на строгост на мерките в съответната държава.
Тотална победа над вируса ще има, когато той САМ реши да си тръгне.

# 2 834
Лекари, медицински сестри и болногледачи организират митинг пред здравното министерство в Париж, а десетки други демонстрации са планирани в цялата страна.
Синдикатите казват, че са били възхитени от проявата на обществена подкрепа през кризата Covid-19, но сега искат действия: конкретно увеличения на плащанията, стимулиране на наемане на персонал и повече легла в болници.
Правителството на президента Еманюел Макрон е от три седмици в основна консултация за здравната служба, като също обявиха бонуси за служителите в болниците и домовете с медицинска грижа, които са работили през кризата.
Синдикатите твърдят, че Covid-19 е разкрил слабостите на френската система и искат голям тласък на инвестициите.
https://www.bbc.co.uk/news/live/world-53059487

Общи условия

Активация на акаунт