COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 380 047
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 2 865
  • София
Някой има ли инфо разделението по пол (мъже/жена) при заразните у нас? Преди ги публикуваха ама отдавна спряха. И особено при смъртните случаи. Пак се публикуваше, но вече повече от 2 месеца не съм срещал инфо.

# 2 866
В Гърция има по-малко случаи на глава от населението, отколкото в София, така че кунчев всъщност отива на по-безопастно място.

Фиброзата след SARS не е била като фиброзата след другите вирусни инфекции (и стандартния ARDS, който води до нея). Половината от хората с изменения на дробовете не са се възстанов … и след 15 години.
Хората с фиброза са инвалиди, дори и тези, които могат да работят. Повечето не могат.
Тук въобще не искам да коментирам какво ще се случи с хората, получили фиброза след първата си "среща" с вируса, когато неизбежно се срещнат с него повторно.

# 2 867
  • София
И малко повече за гледната точка на работодателя: аз не мога да си представя някой да ми довлече вируса в офиса и да зарази други, тогава няма да има изобщо кой да работи и дружно политаме надолу към фалит, защото клиентите изобщо не ги интересува дали имаме или нямаме болни, за тях е важно да се изпълнява в срок поръчаната работа. Ако не можем да я свършим ние, ще я дадат на някой друг и няма да се върнат при нас...Така че колко по-малък риск за здравето, толкова повече "печалба".

Последна редакция: вт, 16 юни 2020, 18:25 от Не се сърди, човече

# 2 868
  • София
Много интересно, как не видях едно конкретно мнение, дългосрочно, как би трябвало да се случват нещата от радетелите за пълно отпадане на мерките при продължаващо нарастване на случаите. Защото то е неизбежно.

Конкретно:
- проследяване на контактни от първи и втори ред и задължителното им тестване. Вижда се, че дори контактни от първи ред понякога не се заразяват, така че съмнения тука има-тука нема зараза трябва да бъдат изчистени моментално.
- карантиниране на положителните, хоспитализиране на всеки със симптоматика над средна. Да няма - ама той дойде на врата на болницата и веднага го интубирахме.
- информационни кампании на прост, разбираем, човешки език. Без трупове, инвалиди, чували за трупове и прочее. Да взимат пример от Джасинда Ардерн, която имаше клипче, специално предназначено за деца.
- КПП-та за бразилците.

Вижда се, че избухват огнища, но ситуацията се овладява именно с проследяване и тестване. В Стара Загора нищо не е затваряло, пък ей на - падна бройката...

# 2 869
Във Варна по последна информация "отвътре" новите случаи на коронавирус са вече два в УМБАЛ "Св. Марина". Явно този обявения от сутринта, който се е влошил и е бил преместен в "терапията", както и още един. Докарани са в болницата, единия случай (този преместения) е влошен и май интубиран. Много кофти. От повече от месец във Варна нямаше нов случай. Последно бяха двама моряци, които си изкараха карантината безсимптомно и толкоз. А сега двама наведнъж и то в недобро състояние.

И тъкмо преди да науча инфото колежка ми се караше да махам маската, всичко било лъжа, в чужбина не се пазели, защото знаели, че ни манипулират. Тя била там и видяла, и разбрала. И всичко било за да ни следят и контролират. Нямало вирус, бе, нямало. Били ни промивали мозъците. ОПЛ и обяснил вредата от маските, той също бил без и че всичко било фарс.

Мога да кажа само: Оох, Боже, пази ни. Щото ние няма да го направим.

# 2 870
  • Варна
Починалият 41г., "лекуващия" на къмпинг " Градина" ли е?

# 2 871
Sunshine_reggea,  написаното от теб е възможно и ефективно при клъстерно разпространяване и малко случаи. Без мерки и с разрешени масови събития, стимулираме дифузни взривове. При липса на практически ясни действия при леки симтоми, дали трябва работодател да те освободи, дали ще ти се плаща болничен, докато ти направят тест и т.н., нещата доста се усложняват. Например сега ОК ли е родителите на децата в една група със заразено дете в Смолян да са на работа? Или да ходят по заведенията?  Как ще работи даден работодател, ако даже 10% от служителите му са постоянно в карантина?  Какво е решението? Какъв е смисълът да се харчи ресурс за проследяване, изолиране, евентуално лечение, ако сме оставили хората безконтролно да се заразяват? Иономически, един заразен работещ в голяма фирма, води до тестване и карантина поне на 30-40. Ако е заразил и съпруг и дете - нещата се мултиплицират.  Та свободният живот как да се случва?

# 2 872
  • София
Полковник д-р Дончев, доброволец във ВМА, пациент и накрая дарител. Страхотен човек и професионалист, за мен е чест да го познавам.
https://m.dnevnik.bg/video/bnt/2020/06/16/4079488_lekariat_koito … olia_ot_covid-19/

# 2 873
Нямам добри новини от Австрия днес, шест починали от 25 заразени в старчески дом през последната седмица. Как ще ги опазим тези хора, не знам. Отделно към тях позитивно тествани са седем от работниците, които са безсимптомни преносители. Сега им наложиха пак забрана за посещение. Днес 42 от 54 нови случая са във Виена.

Между другото, на мен ми е крайно противно, когато изнасят информацията за положителните тестове с имена и подробности. Няма ли в България кой да им поиска сметка? Отвратително е.

Скрит текст:
Ние ходим в офиса само по трима едновременно и седим през повече от три метра. На вратата се дезинфекцираме, не се ръкуваме и не сядаме на една маса/бюро. Забелязвам тенденция отвъд Европа, че големите компании наемат по-малки помещения с политиката desk sharing и пращат масово хората в хоум офис.

# 2 874
  • София
Животоспасяващо лекарство
Dexamethasone is first life-saving coronavirus drug
https://www.bbc.com/news/health-53061281

# 2 875
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
Е нали доскоро отричаха кортикостероидите във връзка с тоя вирус...

# 2 876
Проф. Кантарджиев препоръча да се спазват трите Д-та – дезинфекция, дисциплина и дистанция.

„Спазването на мерки да не се събират много хора на закрито и при пряк контакт да се ползват маски, също така дезинфекцията и миенето, ще помогнат на високата температура, сухия въздух и слънцето да унищожим вируса и да спрем разпространението му, така че есента да се пазим само от внос“, заяви той.
Аз нещо недоумявам.
Да не се събират хора на закрито 😄
Дискотеките? Баровете?

# 2 877
  • софия
Починалият 41г., "лекуващия" на къмпинг " Градина" ли е?
Не е той,защото сега четох в новините на Бтв,че състоянието му остава критично. Тоест не е той починалият.

# 2 878
  • варна
За Варна четох, че случая е на човек върнал се от Родопите със симптоми, приет в болница, жена му също била със симптоми, но по леки.
Сега търсели контактните му на втора линия.

# 2 879
Във Варна по последна информация "отвътре" новите случаи на коронавирус са вече два в УМБАЛ "Св. Марина". Явно този обявения от сутринта, който се е влошил и е бил преместен в "терапията", както и още един. Докарани са в болницата, единия случай (този преместения) е влошен и май интубиран. Много кофти. От повече от месец във Варна нямаше нов случай. Последно бяха двама моряци, които си изкараха карантината безсимптомно и толкоз. А сега двама наведнъж и то в недобро състояние.

И тъкмо преди да науча инфото колежка ми се караше да махам маската, всичко било лъжа, в чужбина не се пазели, защото знаели, че ни манипулират. Тя била там и видяла, и разбрала. И всичко било за да ни следят и контролират. Нямало вирус, бе, нямало. Били ни промивали мозъците. ОПЛ и обяснил вредата от маските, той също бил без и че всичко било фарс.

Мога да кажа само: Оох, Боже, пази ни. Щото ние няма да го направим.

Джаста Праста, съгражданки сме, но аз не съм се заблуждавала, че няма из Варна....

Общи условия

Активация на акаунт