COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 379 880
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 3 825
Цитат
тесла, извинявай, ще попитам в ефир - откъде тази енергия да правиш постоянно сметки, професинално ли е свързана тази любов към статистиката или си ентусиаст? Това в положителен смисъл го питам, всеки път ти се чудя колко време и енергия посвещаваш, аз не бих могла.
Сложно е да ти отговоря на този въпрос. И професионално се занимавам и съм ентусиаст.
По темата за Ковид със сигурност съм ентусиаст.

Иначе в стат. по най важният показател, починали на глава от населението също вървим надолу, вече сме 6-и в ЕС, и вървим стремглаво надолу а бяхме 4-и по най малко починали на глава от населението. След още 7 починали ще станем 7-и. А само през последните 3 дни са починали 14. С тия темпове в момента да не казвам кой плюе на всичко което беше постигнал като добри резултати в епидемията.

# 3 826
Може и да върнат някои мерки, но явно ще е като се омажем до ушите.

Хората наистина се държат странно. Направо войнствено като те видят с маска, карат ти се що я носиш, луд си бил, промит мозък, подсмихват се. Е, не всички, но има направо агресивно настроени.
В нашия квартален супермаркет, който си е голям такъв, вчера нямаше нито един с маска. Само аз бях. И дезинфектант нямаше. А в ГТ младеж и възрастен мъж също бяха без. Всички други със и повечето бяха с правилно поставени.

Пп Аз писах в един пост, който изтриха, че ще въртят, сучат и "стъкмисват" Wink бройките, само и само да нямаме три поредни дни със 100 и над 100 случая. Гледам и това се случва.

# 3 827

132... Хич не е добре работата... Ония от Щаба кво спят!?

За какво са ни от Щаба? С месеци обясняваха и даваха информация. Който разбрал, разбрал. Не могат да спасят народа от простотията му. Опитаха.

# 3 828
  • София
Според мен са длъжни да върнат част от мерките. Иначе, после с какво ще се обясняват?

# 3 829
  • София
Вируса е точно толкова опасен, колкото и преди. За да се промени това или трябва вируса съществено да мутира/няма данни за това/, или гостоприемника/човека трябва да е изградил защита с/у него...
Говориш на изуст, у нас по разбираеми причини няма данни но в Италия има и Ню Йорк също. Казват отслабва и не е плацебо че са умрели старците и други уязвими.
Кое точно е "на изуст"? Моля дай данни от Италия и Ню Йорк в които е показана съществена мутация на вируса, водеща до намаляването на неговата вирулентност и патогенност.
Няма такива данни, но има такива за огромен спад на пациенти в интензивни отделения и болниците.  Разтуриха всички зали и стадиони, вече са спокойни  Ще има, просто се иска време.

Няма абсолютно никакви данни, че вирусът отслабва. От СЗО ясно казаха, че Ковид е все толкова опасен и, че мутациите изобщо не се развиват толкова бързо, колкото на някои хора им се иска

# 3 830
  • София
Ужас... Чувствам се оставена на произвола на съдбата...
 Вчера отивам в една аптека. Аптекарката седнала на столче пред касата ( вътре в аптеката) без маска, без нищо. Ако дори те не внимават и не се пазят, за останалите какво да говорим. 😔

# 3 831
  • Пловдив
Връщането на сериозни мерки ще доведе до протести. А и държавата няма ресурс да подпомага бизнеса. То без друго едва кретаме. Трябваше да се търси баланс още в началото, но нямаше време за това. Сега ще броят хоспитализирани и починали, амбулаторните не са проблем.
Аз също влиза в Лидл, имаше дезинфектант, имаше си хора с маска, имаше и без маска. Не съм забелязала някой да гледа някого странно още по-малко да прави някакви намеци.

# 3 832
  • София
Хората не искат да седят вкъщи, не искат да носят маски, не искат да им забранят кафетата, за завършващите балът е абсолютна, жизнена необходимост, бабите и дядовците, а и не само, искат да си плюнчат пръстите, за да си вземат пликче, майките посмъртно не могат да не водят децата си на площадката, защото в противен случай отрочетата им няма да се социализират... Е, всички тези са избиратели. Животът трябва да продължи необезпокояван, нищо че вървим нагоре, нищо, че хората умират. Животът трябва да продължи заради политиката. А по пътя който се разболял, разболял, който умрял, умрял. Изтеглили са късата клечка.
Всичко това е толкова жалко и тъжно

# 3 833
Ужас... Чувствам се оставена на произвола на съдбата.
И защо? Ако носите маска, ръкавици (особено в ГТ) и спазвате хигиена няма никакви причини за паника. Най-добронамерено го казвам.
Хора, стига с това връщане на мерки, това не решава проблема, само го отлага. В момента се вижда нагледно цялото това нещо.
Освен това не видях данни за хоспитализираните и тези в интензивното. Има ли покачване, има ли болнично претоварване? Ако няма, значи всичко е наред. В момента действаме като при всяка респираторна епидемия плюс засилени карантинни мерки и засилено тестване (които при грипа липсват). Това е най-доброто, което може да се направи и най-балансираното за обществото.
Никъде не съм видяла и чула подигравки към носещите маски. Пак си търсим лична драма ли? Не знам просто.
Носете си маските и не търсете навсякъде негативизъм. Даже там, където го няма.

# 3 834
  • София
С всички възможни условности, доколкото аз поне нито на китайците вярвам, нито на СЗО, но все пак - информация за размишление:
Огнището на коронавируса в китайската столица Пекин може да е избухнало преди около месец с безсимптомни случаи, обяви директорът на Центъра за превенция и контрол на заболяванията в Китай Гао Фу. Според Гао коронавирусът в Пекин не е тръгнал отново да се разпространява в началото на юни или края на май, а вероятно месец по-рано. "Много асимптоматични или леки случаи бяха установени в това огнище и затова има такова много заразени“, заяви той на семинар в Шанхай, цитиран от китайските държавни медии. За последното денонощие Пекин отчете 21 нови случая на COVID-19. Предния ден те бяха 31, а в провинция Хъбей бяха регистринани два допълнителни случая, които също бяха свързани с клъстера в китайската столица. Смята се, че инфекцията е тръгнала от най-големия пазар за хранителни стоки в Пекин.
Европа трябва да се подготви за втора вълна на пандемията от коронавируса, предупреди регионалният директор за Европа в Световната здравна организация (СЗО) Ханс Клюге. 22% от населението на света има поне по едно съпътстващо заболяване, което ги излага на риск за коронавирусната инфекция. Освен това, сезонният грип ще започне през есента. Около 150 хил. души починаха от грип в сезон 2018-2019.

от ТУК
За сравнение с грипа - жертвите на COVID-19 в света в момента са около  456 хил.души и пандемията продължава.

За това, което се случва у нас не мога да напиша нищо без риск да ме забършат за нецензурен език. Докъде стигнахме - да чакаме други държави да наложат ограничения за влизане на българи, да ни наредят в черния списък с най-заразени страни, за да се събуди някой тук. Мисля си, че май няма да чакаме дълго, преди другите да се усетят, че тук си развъждаме вируса свободно и без мярка.

# 3 835
Според мен са длъжни да върнат част от мерките. Иначе, после с какво ще се обясняват?
  С това, че няма да прецакваме икономиката. Както се вижда, самите хора се държат като зомбирани. И в моята работа вече е "срамно" да си с маска. Гледат те като параноик.
Накрая и в нашето НС просто ще почетат умрелите с минута мълчание.

Последна редакция: пт, 19 юни 2020, 07:51 от TafTaf

# 3 836
Няма да се затворят хората, защото "хората" не искат. Врабчо, не си виждала подигравателно отношение, защото не носиш маска, я сложи и ела пак да кажеш. И аз не нося винаги, не те обвинявам или нещо подобно, но истината е такава - масово хората се подиграват на тези, които се пазят и смятата, че "само ни лъжат". И да не са ни лъгали, ще започнат, защото с тия бройки над 100 не е читава работата. Като казвате, че само се протака ако сме затворени, що не идете да се заразите от някое интензивно? Казвате го, защото смятате, че вас ще ви подмине, или ако не - то ще го карате леко, вероятно безсимптомно. Блажени вярващите.

И на мен ми писна да работя от къщи 4 месеца, децата ми тийнейджъри да са затворени и да излизат малко, даже отказах едно парти, че щяха да са цял клас пътували къде ли не. Но и не нося навсякъде маска - в малки магазини и ГТ да. Надявам се да не ни затворят, защото отиваме на море след две седмици, но там където отиваме е сравнително изолирано. Да ще ходя и по заведения, но ще внимавам, колкото мога. Осъзнавам, че животът не може да спре, но осъзнавам и, че трябва да внимаваме и да се пазим. Да седим гъз до гъз на изпадналите ни футболни мачове кому е нужно? Че то Англия провежда първенството си без публика, че ние не можем. Истината е някъде по средата и не ми харесва, че ако някой е решил да се пази се обявява за изперкал идиот, а човекът може да е в рискова група или да не е, негово право е, ако иска и в хазмат да ходи.

Иначе става, като (ще си спестя мазните епитети, които ми идат на ум) ухилената до ушите, дето зарази кой ли не идвайки от Нидерландия да се лекува 41 дни тука, без пари. Не да ми я показват, а да я затворят или да я накарат да плати на заразените от нея хора, че да и дойде акъла в главта. Или, като сме болни сме само ние и трябва да ни се помага, другите кучета ги яли. Баш тия смелите как сменят бързо плочата не е истина.

# 3 837
  • При семейството си
Врабчо, вчера хоспитализирани 276, днес -289, тоест 13 нови.
Вчера в интензивни - 12, днес -13.
Починали вчера - 6.

Аз не бих била толкова смела да се заканвам и искам затвор и/или парични обезщетения от някой заразен, заразил и някой друг, защото може в един момент и да съм на неговото място.

# 3 838
Очаквано бройката се качва и вече в почти всяка област има заразени.
Щабът няма и да го дават повече - Мутафчийски не е съгласен с това, което става и затова го пратиха някъде. Двете К само се опитват да замажат заради заповедите отгоре.
Докато другите държави не ни блокират и не падне предизборно рейтинга мерки няма да видим, а тогава ще е твърде късно.
Притеснения будят и последните данни за хора, заразени повторно - имаше вчера за една американка, днес нов случай, от Сингапур - също съобщиха за такива случаи. Изобщо масовото заразяване не е решението.

Последна редакция: пт, 19 юни 2020, 07:39 от malina07

# 3 839
Има негативизъм и още как. Хората носещи маски са обект на присмех и  вербална (засега) агресия. Никой не е с маска на малкото задължителни места. Нито по автобусите, нито в аптеките. И да има, то те са под брадичката, което за мен не е носене на маска.

Общи условия

Активация на акаунт