COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 378 540
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 3 975
С тарикатлъци, хитруване и късмет няма да докараме тази пандемия до щастлив край. Законите на природата и вселената няма как да бъдат заобиколени с игнориране и нищоправене. Някои хора може да са забравили за вируса, но той не е забравил за тях. На всички ни се иска да си върнем стария начин на живот, но игнорирането на проблема е поведение на незряли хора и досега, освен до трагедии, не е довело до нищо друго.

# 3 976
С риск да ме заметат, и да не излезе, че не уважавам труда на хората, но с какво е толкова квалифициран един сервитьор, че да не може да си намери друга работа. Готвачи винаги ще се търсят, има доста места, където могат да готвят. За дискотеките, освен собственик, барман, охрана, сервитьори и чистачки, какви толкова кадри поддържат подобен обект.
Като почнете така, та не знам какво да кажа. Все едно някой се е родил сервитьор, или барман, та не може да работи друго.
 ПС През деветдесетте лично аз съм регистрирала ЕТ на оперен певец, за да стане таксиметров шофьор.
Бизнесът ще пострада много повече от болен персонал, глоби от РЗИ, болнични и карантинирани.
Как пък не стана ясно, че има сектори, които в такъв момент, само създават рискова среда и тотално опорочават проследяване на веригите.
Нищо не е същото и няма да бъде, докато върлува този вирус. Няма как да се сърдим на никого, че е тук. Поне малко превенция и мисъл да има, друго не е нужно.

# 3 977
  • София
На никого не му минава през ума, че цялото това волско спокойствие на властите може да е, защото виждат къде се разпространява вируса (няма да уточнявам, сещайте се сами) и затова не смятат, че заведенията и мачовете са проблем. Аз бразилци на мачове не съм виждала...
Ок, Sunshine_Reggea, но да излезат и да кажат .... така народът ще е по-спокоен... по мое лично мнение, хората, които преди се "страхуваха" от заразата, сега са още по-притеснени и то е поради липсата на информация.
Другите, които не им пукаше тогава и сега не им пука  .....

# 3 978
Цитат
През деветдесетте лично аз съм регистрирала ЕТ на оперен певец, за да стане таксиметров шофьор.
2/3 от колегите инженери на баща ми през 90-те години станаха или шофьори, или работеха "нещо" в сферата на търговията. Това бяха хора - магистър инженери с години/десетилетия опит, принудени да работят нискоквалифициран труд.
Сега тук се леят тиради за това как нискоквалифицираният персонал по заведенията ще трябва да си търси друга нискоквалифицирана работа.

# 3 979
И къде ще идат да работят тези хора от заведенията при положение че масово има съкращения във всички сфери? И никой не е застрахован... Дъщеря ми вчера им съкрати ха целия офис. Затварят го.

# 3 980
  • София
Ако барманите и сервитьорите можеха масово да работят друго, нямаше да са такива. Къде ще се търсят готвачи, ако ресторантите не работят? И това е само за директно ангажираните в сектора, ами останалите покрай тях?

# 3 981
Както има бизнеси, които свиват дейността си, така и има такива, които процъфтяват и се разширяват. Особено пък в днешно време във века на интернет, всеки може да потърси друг поминък за себе си, ако е в активна възраст и добро здраве разбира се. Второто се мъчим да опазим с мерките тези, които сме притеснени за ситуацията.

# 3 982
Ходили ли сте на мач от бг първенство?
Не мисля че стадионите са проблема...
Да, не разбирам защо да не са проблем. Не може да се заразиш там или са пресилили цифрата за публика? В новините я четох че се очаква и както беше забранено сигурно им се е проходило внезапно на хората Blush

# 3 983
Ако барманите и сервитьорите можеха масово да работят друго, нямаше да са такива. Къде ще се търсят готвачи, ако ресторантите не работят? И това е само за директно ангажираните в сектора, ами останалите покрай тях?
Това не е по тази тема, но ще станат тапицери, коафьори, някакъв занаят може да се изучи. Има какво да прави, ако го напъне гладът.
положението е сложно и ще има страшна безработица и ниски печалби и без друго, това трябва да ни е пределно ясно. Чака ни яко затягане на колана, лошото е, че сегашните младички не са го виждали на практика и нямат идея. Ако детето ми работи в дискотека като сервитьор, първа аз ще се побъркам от притенсения за здравето му, не зная как така се мисли, че всичко е наред, като не е.

# 3 984
  • София
Политическа воля може и да се намери у западните цивилизации, но е абсурдно да очакваш Африка и Южна Америка да действат като Нова Зеландия. Което връща цялото човечество, буквално цялото, в изходна позиция, а именно - този вирус няма да бъде елиминиран само чрез изолация.
Защото все някой заразен от Африка ще прескочи в Европа и това те връща в първо ниво на играта. А безкрайните карантини ще скапват все повече и повече бизнеси. Първо ще са омразните ресторанти и хотелите, но постепенно ще започнат да окапват по веригата редица други браншове, докато най-накрая ще останат единици. Междувременно "преориентирането" ще става все по-трудно -  кой ще има нужда от такси в условията на пълна карантина, при която ти е забранено да напускаш дома си?!
А тези, които са успели да пренесат бизнеса си онлайн, няма да си дадат хляба и индустриите им ще са пренаситени. В крайна сметка не можеш да измислиш колелото няколко пъти. И те така - седиш и се надяваш Мария Габриел да е права, защото иначе си пат.

# 3 985
Айде, сега да не си кривим душата, но като гледам пак масово от махалите пламват огнищата и то с големия размер-ясно защо.
Ще затовирм ресторанти, барове, а тези в махалата... какво ще ги правим ? И няма да има вирус...
Видяхме по цял свят локдауните...Китай с техния локдаун се отърва нали..

# 3 986
Не може да заявим на хиляди хора да си намерят друга работа.
По напред споменаха как е в Германия -записване на имена, адреси, всичко.
Ама и за това няма да сме съгласни, а и в България не се знае в кой ще попадне информацията. Да бе се окажат хората с цял куп кредити.
Според мен може да се направи с безплатни смс-си. Пускаш си сам къде си, с кой си и така.
По този начин нито информацията има шанс да достигне до грешни ръце, нито ще затрудни някой.

# 3 987
При толкова добър старт и шансове да преминем през тази пандемия с минимални щети, бясно да копаш, за да влезнеш в групата на най-провалилите се държави... Всеки, който е допринесъл за това по един или друг начин, заслужава дарвинова награда.

# 3 988
  • Bulgaria
Достатъчно глупави ли сме, за да предизвикаме короната?!
Интервю с доц. Михаил Околийски.

https://www.actualno.com/viewpoint/dostatychno-glupavi-li-sme-za … news_1473572.html

# 3 989
Айде, сега да не си кривим душата, но като гледам пак масово от махалите пламват огнищата и то с големия размер-ясно защо.
Ще затовирм ресторанти, барове, а тези в махалата... какво ще ги правим ? И няма да има вирус...
Видяхме по цял свят локдауните...Китай с техния локдаун се отърва нали..
Бройката заразени в Китай, отнесена спрямо населението, е еквивалентна на това в България да има 1 новозаразен на 2 дни.

Цитат
Защото все някой заразен от Африка ще прескочи в Европа и това те връща в първо ниво на играта.
Ето още един плюс - най-накрая ще трябва да се пазят границите.
Като имаш адекватна система и противоепидемични протоколи, двама-трима влезли заразени всеки две седмици могат да се контролират.

Третият свят може да действа като Нова Зеландия - ако бъде принуден икономически. Дали има политици на запад с топки да го направят е отделен въпрос.

Цитат
А безкрайните карантини ще скапват все повече и повече бизнеси. Първо ще са омразните ресторанти и хотелите, но постепенно ще започнат да окапват по веригата редица други браншове, докато най-накрая ще останат единици. Междувременно "преориентирането" ще става все по-трудно -  кой ще има нужда от такси в условията на пълна карантина, при която ти е забранено да напускаш дома си?!
А тези, които са успели да пренесат бизнеса си онлайн, няма да си дадат хляба и индустриите им ще са пренаситени.
Едно време и лудитите така са говорили за парните машини - ще останем гладни и без хляб. За щастие нещата не се случват точно така.
И хайде да не сравняваме някаква имагинерна "икономическа нормалност" (каквато няма как да съществува, ако този вирус стане ендемичен) с това, което ще се случи, ако принудително се "затворят" 15-20% от текущата икономика.

Общи условия

Активация на акаунт