COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 377 588
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 4 485
  • София
Вой така или иначе ще има, но по-добре ще бъде воят тип "разглезени деца, които не искат да си сложат якето в студа", отколкото на болни.

# 4 486
Ама то сега и болен да си, пак си виновен, че не си отишъл отрано в болница. Нали това беше внушено?

Последна редакция: сб, 20 юни 2020, 13:14 от blueeyes

# 4 487
  • София
Сега в новините чух - среща  не помня къде, които са помолени всички симпатизанти в залата да сложат маски.

# 4 488
И аз тъкмо влизах да пиша по тая тема. Как ще се отрази на българския бизнес като ни изолират отвсякъде, като не говоря за хотели и туристи, а фирми, които имат връзки с чуждестранни партньори?
Примерно ние обикновените хорица няма да може да отидем на екскурзия някъде в чужбина, и ще спасяваме българския туризъм, обаче бизнес комадировките в чужбина и на чужденци тук?
И ако си мислят, че с манипулиране на бройките ще се оправят - не ми се вярва да успеем да заблудим останалите държави и ще е още по-зле като се загуби доверието.

# 4 489
Преди часове изказах учудване, че 12-те от МВР Пазарджик и 30-те от лабораторията на Кантарджиев -т. е. лабораторията на ЦЗПБ не са включени. Някой знае ли в коя статистика са-вчерашната? Или ще бъдат в утрешната?

# 4 490

Такава тъпотия натвориха, когато гърците ни сложат карантина, е тогава вече ще се усети и ядоса народът.

# 4 491
Ама то сега и болен да си, пак си виновен, че не си отишъл отрано в болница. Нали това беше внушено от премиера?
Не.Не беше това внушено от премиера. Той даде пример с бореца Николай Щерев който вероятно дълго се е самолекувал.вкъщи за да стигне до интубация и който според мен изобщо не е вярвал в съществуването на вируса съдеики от постовете му във феисбук
Дано се оправи това младо момче стискам му палци

# 4 492
Кое наричате „лабораторията на Кантарджиев”?

# 4 493
Кое наричате „лабораторията на Кантарджиев”?
Национална Референтна Лаборатория по ГРИП и  Остри Респираторни Заболявания.

# 4 494
Благодаря, реших, че има някаква си своя частна...

# 4 495
за мен особено обезпокоително е, че вече са налице опити за манипулация на статистиката; ако на този етап това вече се прави, при утежняване на обстановката съвсем ще се замазват нещата, а огромната част от населението все още се осведомява само от официалните съобщения за цифрите и смята, че няма никакъв особен проблем
Скрит текст:
просто е срамно през деня всякакви РЗИ-та и шефовете им да бълват новини за брой открити на различни места, отделно хора да споделят за действителни случаи по месторабота, а в 0:20 ч през нощта да пускат обща цифра, която се разминава с не малко от дневните данни
Това наистина е обезпокоително, очевидно е, че има манипулация. Има открити случаи, които изобщо не влизат в статистиката - умишлено или не, не мога да кажа. Непрекъснато се говори от медиите, че всичко е под контрол и няма място за притеснение. Поне лекарите имат доблестта да кажат, че не желаят да станат гостоприемници на вируса и  е добре хората да се пазят.
Лошото е, че малко или много сме зависими един от друг. Колкото и да е съвестен даден човек, да спазва всички препоръки, той е зависим от околните и няма как да се изолира.
Откритите случаи влизат в статистиката с 1-3 дни забавяне.

2 седмици след отваряне на училищата в ОК за повече ученици, броят на подозираните(проявяват симптоми, но още не са тествани) outbreaks (2ма и повече души с една и съща болест, свързани с едно и също място) нараства до 1/4 от тези извън старчески домове и се изравнява с този в болниците.https://schoolsweek.co.uk/suspected-covid-19-outbreaks-in-schools-rise-by-70/

# 4 496
Не виждам какво толкова ви притеснява,че друга държава е обявила задължителна карантина за пристигащи българи или отменените полети.Хората мислят.Както някой вчера написа,самосъхранението на човека е едно от най-силно развитите качества.Направо им съчувствам на премиера,Ангелкова,Захариева и Алибегов.С лека ръка захвърлиха здравето и живота на гражданите,и при това само с цел разцвет на икономиката.Мисля че това ще ги замисли вече дали стратегията,по която вървим,е правилна.

# 4 497
Такава тъпотия натвориха, когато гърците ни сложат карантина, е тогава вече ще се усети и ядоса народът.
Много се надявам на това, въпреки, че Гърция е предпочина от мен дестинация. Дано и те не мислят първо за спасяване на туризма и после за всичко останало.

# 4 498
Тази широко пропагандирана теза - как болният сам си е виновен за заболяването, все пак малко трудно може да се приложи при епидемии като тази. Тук именно заразителят е активната страна, той е този, който трябва да се изолира от другите, за да не ги зарази.
Но затова пък другата теза - как всеки сам си е виновен, колкото и да не е логична, е много удобна.

Не знам за удобна, но тезата, че всеки трябва да пази и себе си, и другите, ми се струва най-логична и справедлива.
Всеки носи отговорност за собственото си здраве и да направи необходимото да намали вероятността да бъде заразен и да се разболее. И за собственото си здраве, и за чуждото.

# 4 499
  • Другата България
Случаят със заразените служители на МВР в Пазарджик е един от многото, които затвърждават искането за задължителното носене на маски на закрито. И в случая не говоря само за служителите, а и за посетителите.
Защото е лесно да се обвини служителката на гишето, че те е заразила, докато си подавал документи за смяна на паспорт, но в случая предположенията са, че заразата е тръгнала от завърнали се от чужбина, които подменят документите си за самоличност /както всяко лято, това не прави изключения/. Когато те са и основно от ромски произход, картинката кристализира. Та кой питаше защо е задължителна карантината, защо е била? На пристигащи от чужбина?
Що се отнася до служителите, те са отделени с прегради, пластмасови. Оттук насетне всеки сам носи отговорност за личната си хигиена и дезинфекция, дезинфектантите са достъпни навсякъде, това да си дезинфекцираш ръцете далеч не е чак толкова трудоемко начинание.

Общи условия

Активация на акаунт