COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 377 803
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 4 635
  • BG
Как смятате? Къде е по- малък рискът  от заразяване? Да се пазарува в малките квартални магазинчета (дезинфекция под въпрос) или във големите вериги като Лидъл, Кауфланд и др.
Според мен в малките, в нашите квартални има най-много по двама-трима, когато вляза. Лошото е, че някои неща ги няма. Вкъщи се яде един кашкавал, който само в Лидл го има, макар че аз не го харесвам,др неща също.
 Затова мисля веднъж седмично, например в неделя е най-подходящо, да ходя рано сутрин, когато отварят и да зареждам за седмицата.

# 4 636
  • София
Гледах едно интервю с д-р Фаучи, в което обясняваше за ваксината и как скъсяват сроковете, така че да могат да я направят само за няколко месеца. Накратко работят с повишен риск, само че финансов. Но нищо от самите изпитвания не е съкратено и няма компромис с високите научни стандарти. Как става това?

Да речем една ваксина трябва да премине през три фази на изпитвания. Първо минава през фаза 1, ако е успешна, чак тогава се подготвя фаза 2 и т.н. като всяка фаза струва пари и организация.
В случая провеждат част от изпитванията едновременно. Например фаза 1 и фаза 2а. Ако са успешни - супер, печелиш време и отиваш на следващата стъпка, ако не са успешни - рискуваш да загубиш повече пари. Даже съобщиха за една ваксина, която още се изпитва, едновременно с това вече е започнало производството. Т.е. ако се провали на последната фаза, заедно с това заминават и вече произведените дози.
Така че докторът увери, че няма компромис с качеството и безопасността и не е съкратено нищо от времето на самите изпитвания.

За жалост не вярвам да не направят компромис с качеството и безопасността. Аз лично не бих сложила поне следващите 2-3 години

# 4 637
  • софия
Как смятате? Къде е по- малък рискът  от заразяване? Да се пазарува в малките квартални магазинчета (дезинфекция под въпрос) или във големите вериги като Лидъл, Кауфланд и др.
Aз все си мисля, че в големите вериги би трябвало да дезинфекцират повече. В малките магазинчета тип квартален едва ли се случва. Поне така си мисля. Друг е въпросът, че днес бях в Лидл и всички служители там са без маски.
Много се чудя нещо- на работа имам преграда между мен и клиентите. Май е пластмасова или и аз не знам точно каква май, но не е стъклена знам. Та като я имам според вас има ли смисъл да карам клиентите да седят на метър и половина от мен или с преградата това е излишно?

# 4 638
Как смятате? Къде е по- малък рискът  от заразяване? Да се пазарува в малките квартални магазинчета (дезинфекция под въпрос) или във големите вериги като Лидъл, Кауфланд и др.

Не съм много по пазаруването, но има ли голямо значение дали пазаруваш от квартално магазинче или верига, ако ти самият взимаш/спазваш всички мерки като маска/дистанция/еднократни ръкавици/дезинфектант?

# 4 639
Как смятате? Къде е по- малък рискът  от заразяване? Да се пазарува в малките квартални магазинчета (дезинфекция под въпрос) или във големите вериги като Лидъл, Кауфланд и др.
Попринцип у нас се пазарува от малко магазинче намиращо се в блока, но просто някои неща ги няма и се налага да ходя до близкия Лидъл. Правя го само вечер, непосредствено преди да затворят, защото тогава я има 5 човека, я няма. Смятам, че е опасно в големи вериги и именно поради това ходя късно вечер. Колкото до това дали се дезинфекцира или не, не ми пука особенно, тъй като аз дезинфекцирам всеки един продукт, първо през чешмата със сапун и след това с една пръскалка със спирт и оставям да преседи в зоната за карантина. Нищо не взимам от топли витрини или пекарни като тази в Лидъл, всички пипат с мръсни ръце, без ръкавици, а сега и без маски и може някой "неволно" да се изкиха върху всички кроасани и хлебчета например.

Последна редакция: сб, 20 юни 2020, 20:21 от Вероника Димитрова 637178

# 4 640
Интерпретиране на резултати от тест за ковид-19 Защо контатактни се поставят под карантина и без тест и защо положителен ПСР има повече тежест от няколко отрицателни.
Таблица за тълкуване на резултат от ПСР
Първа колонка предварителна оценка (нисък% - няма симптоми, не работи на място, където е изложен на риск, не е посещавал място с потенциално заразени)
Втора колона вероятност да е с ковид след отрицателен тест
Трета колона вероятност да е с ковид след два независими отрицателни теста
Четвърта колона вероятност да е с ковид при положителен тест

Инфографика за тестване при предварителна оценка на риска 80% (примерно личен лекар от Лондон, тест взет на втори ден от поява на симптоми лека температура, отпадналост и кашлица е с предварителна оценка на риска 73% )

# 4 641
За мене наистина малките квартални са много по-безопасни. Първо влиза само по един човек вътре, аз лично не стоя повече от минута - две. Всичките са с отворени врати и няма климатик. Докато във веригите въздухът или е за стоял и пълен с гадории, или климатикът работи и ги разнася на далеко. Да не говорим за безсмъртните, които се бутат в тебе и никакви протести не помагат.

# 4 642
  • София
От 01.06. в Естония въведоха карантина за пристигащи от страни, където случаите на коронавирус в последните 14 дни са повече от 15 на 100 000 души население. Списъкът с държавите се публикува всеки петък, а карантината се въвежда за следващата седмица.
Според страницата на  естонското външно министерство за този петък такива страни от ЕС и Шенген са шест:
United Kingdom -- 27,7
Sweden - 140,1
Poland - 15,8
Portugal - 44,1
Romania - 16,5
И коя, мислите, е шестата страна сред тези "отличници"?
Bulgaria - 15,7
От понеделник - с карантина за влизане на българи в Естония. Никъде не ги щат вирусясалите...

# 4 643
Засега две държави ни карантинираха, ако продължим в същия дух, скоро и други.

Само като си спомня колко добре тръгнахме...

Последна редакция: сб, 20 юни 2020, 22:54 от Не се сърди, човече

# 4 644
  • Bulgaria
Днес колко ли „забравени” положителни от предните дни ще извадят?

# 4 645
на новината за нигерийска ваксина вярвам колкото на нигерийските принцове, които ни молят по имейл да ни преведат милионите си

но се усещам как, на фона на безхаберието, което цари от страна на властите към ситуацията, с всеки следващ ден се самоубеждавам, че ако пуснат наесен със свободен достъп някаква европейска или американска ваксина /т.е. я продават легално и не е апокрифна само за "заслужили дейци"/ ще отичам да си сложа, без грам да ме интересува с колко и как са съкратили фазите ... в нормална ситуация надали бих постъпила точно така, ама то нормална ли е тази

# 4 646
В днешния "наситен с CoVid-19" ден, българските запалянковци се радват и на още един голям мач: Локомотив Пловдив - Славия.

Сега следва следната новина:
Гришо се разболя в Хърватия!
Григор Димитров се отказа от участие в мача си от "Адрия Тур" тази вечер в Задар (Хърватия), тъй като е болен. По-рано през деня Гришо загуби в два сета от Борна Чорич (1:4, 1:4), а в първи двубой от вечерната сесия трябваше да излезе срещу сърбина Педжа Кръстин.

Димитров обаче взе решение да не се появи на корта, а мястото му бе заето от местния тенисист Нино Сердарушич.

Българинът цял ден се чувствал зле. Имал и висока температура, но въпреки това игра срещу Борна Чорич, за да уважи феновете и организаторите.

Сега ви връщам към тази новина, която прочетох тук на 16.06.2020 г.
Новак Джокович се оказа контактно лице с баскетболист, който в понеделник даде положителен тест за вируса Covid-19. Новината съобщи "Евроспорт", но я потвърдиха и сръбските медии.
https://corner.dir.bg/tenis/na-shouto-v-belgrad-dzhokovich-e-bil … arazen-s-covid-19
Всички дружно са присъствали на парти след турнира в Белград.
https://www.bgonair.bg/a/7-sport/196214-grigor-dimitrov-i-nole-s … aya-na-adria-tour
В завършек ще кажа само, дано да не е това, за което вероятно повечето от нас ще си помислят...

# 4 647
Да ви кажа за мен е добра новина, че не се е състоял първият чартърен полет. Може да е жестоко по отношение на хотелите,  които разчитат на тези туристи, но надеждата ми за въвеждането на някои задължителни предпазни мерки  е именно ако отвън дадат сигнал други страни, че нещата не са ок.

# 4 648
  • София
Още за отменения първи чартърен полет за сезона:
Самолетът трябваше да кацне в Бургас от латвийската столица Рига и да докара първите туристи в "Слънчев бряг" и околните курорти. Полетът се очакваше да даде старт на летния сезон у нас утре сутрин. Имаше и планирана специална програма за първите 145 души, които трябваше да бъдат посрещнати с питка и рози за жените.
За съжаление, латвийските власти взеха решение да отменят полета, обясни туроператорът. А обяснението - страх от връщане на карантината заради новите случаи на коронавирус в България...-- ако негативната тенденция се запази, туристите от Латвия, посещаващи страната ни, рискуват 14-дневна карантина при завръщането си.
Следващите планирани чартъри с туристи до Бургас са на 26 юни от Амстердам и Лайпциг. Няма гаранция, че и те няма да бъдат отменени, коментираха от пресцентъра на летището.

от ТУК
Язък за питката и розите, дето ги били подготвили за посрещането - не това е нужно, за да привлечеш туристи, ама някои неща май се научават по трудния начин.

# 4 649
Испанците ще приемат британски туристи, няма да ги карантинират...скоро и тук...басирам се

Общи условия

Активация на акаунт