COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 437 474
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 7 245
Аз разбрах за млад мъж, около 30-те, който внезапно е починал. Не се знае от какво. Всички са в шок. Sad
Заразен или ?
Мисля, че всички сме наясно, че тези трагедии са ежедневни.

# 7 246
Единият от положителните в Бургас е служител в нефтозавода  , да видим сега дали ще направят нещо или ще потулят нещата Thinking

# 7 247
  • Bulgaria
Аз разбрах за млад мъж, около 30-те, който внезапно е починал. Не се знае от какво. Всички са в шок. Sad
Заразен или ?
Както съм написала не се знае от какво все още. Не знам подробности, разбрах от хора, които са му близки и скоро са имали контакт с него.

# 7 248
  • София
Скрит текст:
Да, несъмнено държавата трябва да поеме своята отговорност и да въведе точните мерки в точното време. Но от мерките няма ефект, ако хората не ги спазват.

Идеята за филмчета е прекрасна. Казаха ми за Норвегия, че по телевизията постоянно се въртели такива информативни филмчета, плакати навсякъде, съобщения в магазините, дори рекламните клипове на много фирми и магазини са били в този дух ''Да се пазим, пази разстояние, мий си ръцете'', и т.н. Населението се ''облъчва'' с информация до втръсване, но е важно. Разбира се, има ги тези, които не знаят местния език или не ги интересува, но когато повечето спазват мерките, разпространението е силно намалено.

От това, което съм разбрала следейки новините от България и тази тема, в България са били въведени навременни мерки, което съответно е довело до ограничаване на заразата в обществото, но същевременно бързо се е отворило обществото и хората масово не са спазвали необходимите предпазни мерки. Това е саботаж. Не е чудно, че се забелязва скок на случаите.
Не бяха навременни мерки. Стратегически мерки! Планирани предвидливо с очакван резултат до днешна дата. Несериозно, наивно, програмирано - вменено в мисълта, че  навременни мерки са допринесли за здравна сигурност, всяко взето решение е предвидено! Със следващия ход бе шах.
Ананиев докато чу 6 милиарда финансиране, бе направил здравната реформа, не му трябват 3 месеца подготовка, на сън да го бутнеш разпределя според интереса... Здравеопазване не му е специалност, НЗОК бюджетира преди да поеме министерския здравен пост. А вие си мислете още, сапунения серия е с по загадъчен сценарий. .
Wagabunga, разбирам опасенията ти и ги уважавам. Но така както е написано в твоя пост излиза, че едва ли не кризата с коронавируса се появи за да може Ананиев да си прокара здравната реформа Joy Че кое ги спря досега да прокарват реформи? С джипитата, със здравната каса, лимитите за направления и клинични пътеки, затваряне на болници, прогонването на лекари? Навремето обещаваха и че, болните щели да бъдат транспортирани с хеликоптери до областния град, нямало нужда от болници. Видяхме вече за кого са хеликоптерите и самолетите Joy  На колко хора има пукаше или им пука за здравеопазването ни? Появят се тук-там протести на лекари, някое НПО, поразшуми се и дотам. Аз се надявах поне покрай тази криза като ни лъснаха с пълна сила дупките в здравеопазването, да се генерира обществен натиск в тази посока, независимо дали някой вярва в конкретната опасност или не, пък дано се позапълнят. Ама, ей, на - масово на хората не им пука.

# 7 249
  • София
Никой не се бил заразявал в самолета - дрън, дрън. За градския транспорт никой не може да докаже и тъй като не можем да докажем, че човек се е заразил на дадено място - значи е невъзможно.

може ли линк за доказано заразен в самолет

# 7 250
  • Другата България
Заразен или ?
Както съм написала не се знае от какво все още. Не знам подробности, разбрах от хора, които са му близки и скоро са имали контакт с него.
Това какво общо има с темата?

# 7 251
Скрит текст:
А относно хронично болните- изявлението ти е просто фашистко. Ако имаше адекватна  реакция на управляващите, трябваше да се запишат мерки като хоум-офис, плексигласови прегради и т.н. задължителни на работното място за рисковите групи.
Разписани са подобни неща, но са препоръчителни.
Аз отглеждам две хронично болни деца. Изобщо не ми е забавна цялата ситуация.
При нас е направо като смешка. ИТ сектор, без абсолютно никаква нужда да се работи от офис, защото масово проектите са базирани на работа в три различни локации.
Да, обаче управлението на фирмата решило, че няма нужда вече от хоум офис и събира всички служители на куп от 15.06. Контрол на достъпа - 0, хигиена - 0, маски - 0, дезинфекция на офисите - 0. Пълен игнор на заповедите на МЗ, защото са препоръчителни. Ако РЗИ им влезе на проверка ще пише актове за сума неща. Но пък това им поведение /на мениджърите на фирмата/  ме накара добре да обмисля как да постъпя в следващите месеци. Защото по - добра картинката няма да стане, а аз деца за хвърляне нямам.
Седя и се чудя, тези двамата дето са у нас, за какъв дявол ги излагам на допълнителен риск. Един път с това, че съм контактна в офиса и при 0 взети мерки, втори път, че ги гледа трети човек, докато отсъствам.
За да им осигуря поне малко защита или трябва да напусна или да напусна...защото няма грам закрила от държавата в тази ситуация. 
Това ни е грижата за хронично болните. Или гладни или здрави. Няма как хем да ги нахраня, хем да ги пазя.

MeMyselfI
Фирми много, животът е само един. Ако не уважават живота и здравето на служителите си значи няма да страдат много за загубите ако ги напуснат, а ит сектора знаем колко време се обучава нов човек.

Проблемът с препоръчителните мерки е, че никой в България не ги спазва, докато манталитета на западняка масово е да следва препоръките. Затова всичко трябва да е само задължително с глоби.

# 7 252
  • Пловдив
Въпреки че съм за мерки и предпазливост, ми идва малко свръх за всеки починал да се подозира коронавирус. Познавам починал от инфаркт на 28 години далеч преди пандемията. Нека не отиваме в крайности.

# 7 253
А относно хронично болните- изявлението ти е просто фашистко. Ако имаше адекватна  реакция на управляващите, трябваше да се запишат мерки като хоум-офис, плексигласови прегради и т.н. задължителни на работното място за рисковите групи.
Разбирам те напълно. И аз съм в същата ситуация. Бяхме изцяло хоум офис, но ни върнаха - първо на екипи, от понеделник - всички.  При нас имаме уж някакви допълнителни мерки, но без желание да се спазват и без контрол - все тая.
Можеше просто тези текстове да са императивни и да се включи изрично, че работодателят е задължен да предриеме еди какви си мерки за хронично болни или членове на техните семейства.

# 7 254
  • Бургас
Скрит текст:
А относно хронично болните- изявлението ти е просто фашистко. Ако имаше адекватна  реакция на управляващите, трябваше да се запишат мерки като хоум-офис, плексигласови прегради и т.н. задължителни на работното място за рисковите групи.
Аз отглеждам две хронично болни деца. Изобщо не ми е забавна цялата ситуация.
При нас е направо като смешка. ИТ сектор, без абсолютно никаква нужда да се работи от офис, защото масово проектите са базирани на работа в три различни локации.
Да, обаче управлението на фирмата решило, че няма нужда вече от хоум офис и събира всички служители на куп от 15.06. Контрол на достъпа - 0, хигиена - 0, маски - 0, дезинфекция на офисите - 0. Пълен игнор на заповедите на МЗ, защото са препоръчителни. Ако РЗИ им влезе на проверка ще пише актове за сума неща. Но пък това им поведение /на мениджърите на фирмата/  ме накара добре да обмисля как да постъпя в следващите месеци. Защото по - добра картинката няма да стане, а аз деца за хвърляне нямам.
Седя и се чудя, тези двамата дето са у нас, за какъв дявол ги излагам на допълнителен риск. Един път с това, че съм контактна в офиса и при 0 взети мерки, втори път, че ги гледа трети човек, докато отсъствам.
За да им осигуря поне малко защита или трябва да напусна или да напусна...защото няма грам закрила от държавата в тази ситуация.  
Това ни е грижата за хронично болните. Или гладни или здрави. Няма как хем да ги нахраня, хем да ги пазя.

MeMyselfI
Фирми много, животът е само един. Ако не уважават живота и здравето на служителите си значи няма да страдат много за загубите ако ги напуснат, а ит сектора знаем колко време се обучава нов човек.

Проблемът с препоръчителните мерки е, че никой в България не ги спазва, докато манталитета на западняка масово е да следва препоръките. Затова всичко трябва да е само задължително с глоби.
На абсолютно същото мнение съм и за това ще взема мерки аз Simple Smile яд ме е, че след 12 години и сума проекти се случва това.
Примера беше, че докато нещо не е задължително, то не е приложимо, дори когато има всички възможности за това.

# 7 255
  • При семейството си
Скрит текст:

Относно заповедта на Ананиев - според мен за здрав човек на 60, който кара вирусът с минимална симтоматика, затваряне в болница в отделение, в което постоянно може да получи още по-голям вирусен товар, е безумно. В даповедта бяха написани и всички хора с хронични заболявания. Придставете си примерно 30-годишен аутист почти без симтоми, приет без родител. Само ще влошат непоправимо психичното му състояние.
Заповедта на Ананиев се отнасяше до болниците и беше изцяло в полза на пациента, но за съжаление това се удави в потопа от неразумни и нерелевантни опасения по социалните мрежи. Никой не може да бъде приет насила в болница без негово желание, дори излизането оттам при доказано инфекциозно заболяване става с едно проста декларация - пример: покойният фелдшер и жена му. За сметка на това, обаче сега болницата няма задължение да приеме и осигури място на възрастния пациент. Всеки, който е чувал от лекар въпрос на колко години е пациента и характерното присвиване на раменете в стил - ами поживял си е,  ще разбере за какво става въпрос. И не говоря за ковид, а за съвсем банални заболявания или спешни състояния.

Ето я действащата заповед на Ананиев за хоспитализацията:
http://www.mh.government.bg/media/filer_public/2020/06/12/zapove … 33-12-06-2020.pdf

# 7 256
Знам я заповедта.
Както казах, надявам се на никого от нас да не му се налага да търси място между болниците за възрастен близък, независимо за ковид или друго застрашаващо състояние.

# 7 257
Вярно, но "западняка" не се е родил с такъв манталитет, формиран е в дълъг период от време. Ние не спазваме закони и заповеди - неща, за които се налагат санкции, какво остава за препоръки ....
ПП Може пък при тях законите и препоръките да са направени по добре.

# 7 258
Е няма как да стане... Влизам сега в един магазин... Всички 20тина човека с маски под брадата, освен аз и още 4.Момичетата на касата едвам покрили долната устна. На касата пред мен 2 майки с деца проверили маските на браздите се пресягат избутвайки ме да вземат от съседната каса една ароматизиране свещ да я душат. И бута мен, избутва и жената която плащаше там.... Никаква дистанция никакви маски... Минали край охраната хората просто свалят маските.... Направих забележка на момичето на касата да напомня на клиентите, защото глобата и за нея е по голяма. Тя ми се усмихна красиво девойката и просто си на мести нейната маска...

# 7 259
  • софия
Аз затова гледам да пазарувам веднъж седмично - изнервям се като гледам как в магазина и клиенти и персонал носят маската само за украса май. И не само там де. За мен, за да се спазва правилното носене на маска, трябва да почнат много проверки и глоби по магазините. Дали тогава ще допускат вътре да се носи маска под брадичката?

Общи условия

Активация на акаунт