COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 380 336
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 7 890
Новата статистика:
105 нови заразени
4 починали
87 излекувани
18 в интензивно отделение
392 хоспитализирани
2 750 теста

Да ви кажа повече ми харесваха вчерашната и по вчерашната статистика, въпреки антирекорда и многото заразени, защото това понякога се дължи и на случайност да уцелиш или да не уцелиш много положителни контактни, а да не показва реалното състояние на вируса в о-вото което го показват починалите, и заради по малкото починали ми харесваха повече, но при среден брой починали 2,8 на ден през юни сега да имаме 4 показва че разпространението е продължавало да се засилва в началото и средата на юни още преди падането на всички мерки. А след тях е ясно какво се случва и тепърва ще се вижда в стат. следващите седмици. Връщането на маските би трябвало да се види отчетливо в стат. от 6, 7 юли нататъка.

Последна редакция: сб, 27 юни 2020, 01:20 от Анонимен

# 7 891
Добър вечер!

Някой наясно ли е какво се случва при този казус:
Майката на една приятелка е контактна на заразен и трябва да я сложат под карантина. НО тя се грижи за дядото и пазарува за него, защото няма кой друг да го прави. Приятелката ми живее в чужбина и няма възможност да се завърне в момента. Майката сега стриктно ли трябва да спазва карантината като контактна или може да излиза?

Благодаря предварително.

Майката на приятелката ти има ли направен тест?

Още не, другата седмица ще ѝ правят. Да не би това да е от значение? Т.е. ако PCR е отрицателен, е възможно да не я поставят под карантина ли?
Защо да я поставят, ако тестът е отрицателен?
Значи, тя е момента не е в карантина, така ли?
Не знам каква е процедурата сега, но знам в началото на всичко в България, през март, случай на завърнал се българин от Испания, впоследствие установен заразен. Човек, който е бил с него поне час ( до него в кола), отрицателен. Контактният сам  си е пуснал теста тогава, като е рязбал, РЗИ не са счели за необходимо да го изследват.

Ами вкъщи си е, не е излизала от вчера, когато е разбрала, че е била контактна със заразен. Но все още не е изолирана в самостоятелна стая. Значи по резултата от PCR теста на контактните се определя дали да има карантина или не? Това не го знаех, мерси.

# 7 892
kokozzz, РЗИ предписва карантината.
Трябва да я изследват като контактна.

София-23, Бургас-15.

https://coronavirus.bg/bg/statistika

Последна редакция: сб, 27 юни 2020, 01:16 от CasaDelSol

# 7 893
Добър вечер!

Някой наясно ли е какво се случва при този казус:
Майката на една приятелка е контактна на заразен и трябва да я сложат под карантина. НО тя се грижи за дядото и пазарува за него, защото няма кой друг да го прави. Приятелката ми живее в чужбина и няма възможност да се завърне в момента. Майката сега стриктно ли трябва да спазва карантината като контактна или може да излиза?

Благодаря предварително.

Майката на приятелката ти има ли направен тест?

Още не, другата седмица ще ѝ правят. Да не би това да е от значение? Т.е. ако PCR е отрицателен, е възможно да не я поставят под карантина ли?
Защо да я поставят, ако тестът е отрицателен?
Значи, тя е момента не е в карантина, така ли?
Не знам каква е процедурата сега, но знам в началото на всичко в България, през март, случай на завърнал се българин от Испания, впоследствие установен заразен. Човек, който е бил с него поне час ( до него в кола), отрицателен. Контактният сам  си е пуснал теста тогава, като е рязбал, РЗИ не са счели за необходимо да го изследват.

Ами вкъщи си е, не е излизала от вчера, когато е разбрала, че е била контактна със заразен. Но все още не е изолирана в самостоятелна стая. Значи по резултата от PCR теста на контактните се определя дали да има карантина или не? Това не го знаех, мерси.
Ако е подадена като контактна, ще връчат предписание от РЗИ и ще е под карантина 14 дни от последния контакт, без значение от теста. Ако тестът е положителен, ще е 14 дни от теста. Да се обади в общината, има организация по места за пазаруване на възрастни или поставени под карантина. Тук също има списък с контакти https://www.namrb.org/dostavka-na-chrani-i-medikamenti-po-domove … a-vazrastni-chora

# 7 894
Tия 15 нови в Бургас да не са част от чартъра с туристи които ги посрещнаха с държавни почести?

# 7 895
Tия 15 нови в Бургас да не са част от чартъра с туристи които ги посрещнаха с държавни почести?
Ще разберем в 8 сутринта.Пише, че ще има подробности за ситуацията от Министерството на здравеопазването.

# 7 896
  • Пловдив
Е, как ще са от туристите?Grinning Те кога дойдоха, кога ги тестваха (че и по какъв повод), кога ги вкараха в системата...не се филмирайте чак толкова.

# 7 897
Ако е подадена като контактна, ще връчат предписание от РЗИ и ще е под карантина 14 дни от последния контакт, без значение от теста. Ако тестът е положителен, ще е 14 дни от теста. Да се обади в общината, има организация по места за пазаруване на възрастни или поставени под карантина. Тук също има списък с контакти https://www.namrb.org/dostavka-na-chrani-i-medikamenti-po-domove … a-vazrastni-chora

Ясно, благодаря за отговора! Това ми трябваше. Simple Smile

# 7 898
България
Новозаразените по възраст:
0 - 19 - 10 души
20 - 29 - 15 души
30 - 39 - 21 души
40 - 49 - 20 души
50 - 59 - 24-ма души
60 - 69 - 13 души
70 - 79 - 2-ма души
80 - 89 - няма
90+ - няма

Новозаразен медицински персонал:
лекари - 1
мед. сестри - 2
санитари - 1
други - 1

22 активни области - 6 неактивни

# 7 899
Днес имаше пример за заразена жена под карантина, чийто  съпруг си обикаля. Той не е ли контактен?

# 7 900
  • В заешката дупка
Цитат
Не. По-малко са. 0,9%.

Еми значи не са далеч от истината сметките ми щом разпространението е под 1%, При 10 починали и смъртност 0,39%, то заразени там общо трябва да са към някъде 2 500, 3000, колкото горе долу показват и тестовете макар и да показват леко по висок резултат, но това е заради грешката на тестовете, при нисък имунитет в населението фалшиво положителните са повече и това завишава резултата.

Е, не, не е далеч. То не е далеч и ако смъртността е 0,25% ако приемем че разпространението е 0,9% сред населението. Но ти го изключи като опция. Това бяха предишните ти изчисления. Simple Smile

А има и друго -  тези 0,9% са само хората с антитела сред тези, които не са били в карантина и които не са били регистрирано заразани (с PCR тестовете). А в Исландия заразените са около 1800 към онази дата. И като ги добавиш и тях, не 3000, а около 5000 се оказват заразаните. При което смъртността излиза около 0,2%. А тук даже не са включени карантираните. Колко сред тях (около 22000 души) са с антитела не е ясно - защото не са им правени тестове. Та смъртността така изчислена може още да спадне даже, и да се отделечи още повече от твоите  0,39%.

Най-същественото обаче е, че при слабо разпространение на заразата, тестовете за антитела дават много фалшиви положителни. И реално това 0,9% не може да се служи като база, върху която ще се изчислява смъртността. Иначе смъртността на Исландия е някъде “не далеч” от 0,5% (CFR). Колко точно - от досега наличната информация няма как да се изчисли, че и конкретни цифри като 0,39% да се спрягат постоянно. За това става дума.

Последна редакция: сб, 27 юни 2020, 02:29 от ЧеКа

# 7 901
Днес имаше пример за заразена жена под карантина, чийто  съпруг си обикаля. Той не е ли контактен?
Доколкото разбирам, задължението за карантина настъпва от момента на връчване на предписанието. След това при неспазване подлежи на наказание. На който му се играе на тука има - тука няма с полиция и РЗИ и има излишни няколко хиляди, си обикаля.

# 7 902
  • Там,където се събуждам щастлива.
Новата статистика:
105 нови заразени
4 починали
87 излекувани
392 хоспитализирани
2 750 теста

Да ви кажа повече ми харесваха вчерашната и по вчерашната статистика, въпреки антирекорда и многото заразени, защото това понякога се дължи и на случайност да уцелиш или да не уцелиш много положителни контактни, а да не показва реалното състояние на вируса в о-вото което го показват починалите, и заради по малкото починали ми харесваха повече, но при среден брой починали 2,8 на ден през юни сега да имаме 4 показва че разпространението е продължавало да се засилва в началото и средата на юни още преди падането на всички мерки. А след тях е ясно какво се случва и тепърва ще се вижда в стат. следващите седмици. Връщането на маските би трябвало да се види отчетливо в стат. от 6, 7 юли нататъка.

Защо мислиш, че маските ще имат положителен ефект върху цифрите? Като чета и гледам снимки, то основният проблем е, че не се спазва дистанция и според мен заразяването става на места, където се предполага, че не носиш маска, защото не е задължително: тържества, дискотеки, мачове.

В Нидерландия дискотеките са затворени до 1 септември. Никой не е умрял от този факт.
Днес трябваше да бъде раздаването на дипломите на нашето средно училище. Алтернативата ще е незабравим спомен за учениците ни. Наехме автобус, украсен и мина през всички адреси. Пред входа на всяка къща колегите опъваха червен килим, маса украсена и там си подписваха дипломите. Така всички роднини можеха да присъстват.

# 7 903
  • София
Новата статистика:
105 нови заразени
4 починали
87 излекувани
392 хоспитализирани
2 750 теста

Щеше да се види... ако хората го спазваха.
Писна ми да правя забележки на хора да не се увират в мен на опашка - няма да се чифтосваме, колкото и да се стараят, нито пък ще приключа по-бързо, ако се долепят плътно до мен да не би случайно да се вмъкне някоя хлебарка помежду ни, да не си предпазват долната челюст от падане, примерно, на съседното гише в офиса на еконт и т.н.

# 7 904
Цитат
Е, не, не е далеч. То не е далеч и ако смъртността е 0,25% ако приемем че разпространението е 0,9% сред населението. Но ти го изключи като опция. Това бяха предишните ти изчисления.
Абе да ти кажа преди нямаше толкова подробни данни като от подробното тестване с ПСР по 3 различни начина (случайно, по желание, и таргетирано), и нямаше на какво солидно да стъпя освен с данни от други тествания, с антитела по други държави, нашето Банско, демографията на Исландия и т.н. и заключавах на базата на доста предположения, докато след подробните данни сведох предположенията до минимум, защото вече имаше на какво солидно да стъпя за самата Исландия. А винаги съм обръщал внимание на нея, защото там се прави най мащабното тестване и се разкрива най голям дял от епидемиологичното дърво, и съответно може да се види каква е смъртността на вируса и дали са прави някои наши капацитети с техните стотици хиляди заразени и смъртност около 0,05% Защото ако при нас е такава смъртността при нашата демография, там при тяхната близо 2 пъти по малък дял хора 70+ трябва да е направо 0,02 или нещо от тоя сорт. Иначе не съм съгласен че информацията от 3-те вида тестване с ПСР на Исландия не е достатъчна, от това по подробна информация здраве му кажи. Никоя държава не е направила толкова подробна снимка на вируса на своя територия в определен времеви прозорец.

Цитат
Най-същественото обаче е, че при слабо разпространение на заразата, тестовете за антитела дават много фалшиви положителни.
Аз затова повече вярвам че е 0,39%, или айде понеже всеки път като кажа точна цифра към онзи момент подскачаш, и затова ще кажа около 0,4% (закръглено) Simple Smile . Но точно затова не вярвам на тия проучвания. Защото от тях излиза че там смъртността е 0,2% с уточнението което правиш че са тествани хора които не са били карантинирани, и на всякъде където е нисък имунитета се изкривява значително резултата в посока нагоре. Писъл съм по тия въпроси, и бих повярвал на тестовете ако им знам чувствителността и специфичността за да се направи корекция на резултата. И да се види колко е голямо отклонението.

Цитат
Защо мислиш, че маските ще имат положителен ефект върху цифрите? Като чета и гледам снимки, то основният проблем е, че не се спазва дистанция и според мен заразяването става на места, където се предполага, че не носиш маска, защото не е задължително: тържества, дискотеки, мачове.
Защото навсякъде дават добри резултати където се използват. Не може и при нас да не дадат резултат, въпроса е резултата дали ще е достатъчен, за да компенсира заразяванията по тези места и да обърне тренда надолу, да се върнем примерно към 1 седмица само с 2-цифрени резултати без нито един 3-цифрен, също така и честотата на починалите която всеки месец е по висока от предишният да се обърне в правилната посока и да почне да намалява.

Април 1,93 Май 2,39 Юни 2,84

Което показва само едно,вируса се ускорява, и всеки месец активните инфекции в о-вото стават все повече и повече, и ускоряват честотата на увеличение на починалите, ние вместо да овладяваме вируса, губим битката, (а имахме отличен старт който не трябва да пропиляваме).

Положителното е че това ускорение на вируса става доста бавно, увеличението на честотата на починалите става с бавни темпове т.е. все още не сме загубили окончателно битката и тотален взрив на вируса и масово заразяване все още няма, така че е напълно възможно, да обърнем нещата, без големи загуби в човешки животи, лошото е че ускорението на вируса е постоянно като часовник, в пиковите стойности на всеки месец, делът активни инфекции е по голям от предният месец, противно на схващането, че откриваме повече защото тестваме повече, не, откриваме повече защото заразените са повече. Ако не бяха, нямаше да се ускорява темпото с което се трупат починалите.

Последна редакция: сб, 27 юни 2020, 06:18 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт