COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 380 122
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 8 280
С повече от 77 000 случая на Covid-19, столицата на Индия, Делхи се превърна в най-голямата гореща точка на страната.
Изглежда градската администрация е пропиляла възможността, предоставена от строгото национално блокиране, продължило повече от два месеца.
Небрежното проследяване на контакти, прекомерната бюрокрация, лошата или никаква координация с частните здравни служби и политическите разправии доведоха до скок в броя.
И така, какво се обърка?
Недостатъчно тестване и проследяване
Делът на Дели нараства рязко от началото на юни - повече от 50 000 от случаите на Covid-19 бяха потвърдени само този месец. Една от причините може да бъде засилено тестване с новоодобрени антигенови комплекти - бърз диагностичен тест, който дава резултати само за половин час.
"Тестването не е панацея", заяви пред Би Би Си Кристинат Реди, президент на Фондацията за обществено здраве на Индия и член на националната работна група Covid-19.
"Разбира се, че трябва да тествате - но тествайте разумно, тест въз основа на симптоми или други ясни критерии."
И това, добавя той, е възможно само с „ранна идентификация на случаите и изчерпателно проследяване на контакт“ - нито едно от тях не се е случило.
„Знам за няколко случая, в които семействата не са били карантинирани, след като член на семейството е тестван положително“, казва Малини Айсола от мрежата за борба с наркотиците в цяла Индия.
„В много случаи тестването на членовете на семейството се е случвало след няколко дни и то само след тежки призиви и настояване към правителството.“
Сега Делхи обяви амбициозен набор от мерки, включително скрининг от врата до врата на всичките си 29 милиона жители, произволно вземане на проби от 26 000 души в целия град и използване на дронове и полиция за поддържане на физическо разстояние.
В събота кмета обвини скоростта, с която се разпространява коронавирусът за тежестта върху здравната система на Делхи. Но, казват експертите, много от това трябваше да се направи по-рано, по време на блокирането. И ако това се беше случило, правителството щеше да може да предприеме бързи, информирани мерки, когато ограниченията започнаха да се облекчават от третата седмица на май.
Ограниченията при тестване, лошата комуникация относно това, което се случва, след като сте тестван положително, и страхът да не бъдете карантинирани в лошо поддържани държавни съоръжения, накараха хората да не искат да се тестват.
Въпреки огромната роля, която частното здравеопазване играе в Индия, голяма част от тежестта е на недостатъчни и препълнени правителствени лаборатории и публични болници. Това означава, че много хора, които имат симптоми, предпочитат да стоят вкъщи, а не да се редят на опашки пред публичните болници.
През последните седмици, когато излизат данни за болниците в Делхи, които отказват да приемат пациенти с Covid-19, хаосът и безпокойството само се увеличават.
Правителството трябва да се координира по-добре с частните лаборатории и болници, за да може да разшири тестването и хоспитализацията в началото и да контролира цените. Но правителството на Делхи прекара седмици в "спаринг" с частните болници заради цени, критерии за тестване и болнични легла.
Необичайната административна позиция на Делхи само добавя объркването. Въпреки че има кмет, губернатора, който представлява федералното правителство, също има конкурентни правомощия.
Резултатът е поредица от противоречиви заповеди, издадени и оттеглени, понякога само за 24 часа.
........
https://www.bbc.co.uk/news/world-asia-india-53190500

# 8 281
  • Варна
mmm75, изключения винаги има. А и никога не съм казала, че от ковид няма починали - усложнения от вируси стават постоянно и понякога са фатални. Лека им пръст на хората, но и при грип има хора на 40 г., които си отиват. Фелдшерът и жена му бяха 80 годишни, дори и настинка би могла да бъде фатална за тях.

# 8 282
Не е известно живота на вируса да издържа толкова време, за да може да го открият в проба от март 2019. Дори не е известно да живее продължително във вода. Не казвам, че спекулираш с информация, но това е крайно въпросително и извън всякаква наука.
Става въпрос за факти, ето:
https://m.dir.bg/dnes/svyat/italianka-razkazva-che-e-bila-bolna- … ashtane-ot-afrika
Информацията е преведена статия на италианската “Република”. За Париж инфото е от “Гардиън”.
И в двете държави има направени тестове на хората. В Италия за антитела, а във Франция на стара проба на пациент.
Оригиналното инфо на чужд език е на един клик разстояние. Аз поне нямам основание да се съмнявам в него. Нито е жълто, нито е конспиративно.

# 8 283
Направи ли ви впечатление , че интервюто с доктор Ненчев си беше веселяшко. Явно на водещите се спускат удобни въпроси, за да не се плашим и това е то. Повтаря се до припадък мантрата с трите Дъ-та, като всеки се съгласява, че не се спазват и толкова.
А този лекар е анестезиолог, при това във ВМА. Можеше доста повече да сподели лични впечатления как лекуват хората там, с какво, да каже нещо наистина обнадеждаващо.
Вместо тази веселбица, която си спретнаха с водещия.

# 8 284
Това е скандалното в случая - че от една страна говорят за спазване на някакви си 3 "Д"-та, а от друга - че не е нужно въобще да ги спазваш, а трябва просто да си угаждаш на собственото "Д".
Не знам скандално ли е, но трябва да ви кажа, че заради това лично аз скоро ще имам нужда от психиатър. Това постоянно противоположно говорене ме кара да се чувствам ужасно. Не е въобще нормално, хвърлят се в публичното пространство статистики, титли, тези... Корено противоположни.

# 8 285
Същият щам е. Има направени тестове на стари проби от декември 2019. През април във Франция са тествали, Италия също.
Добре имало е такъв вирус и в Европа през декември, но СЗО е подценило ситуацията в Китай, не са допуснали, че случаите в Европа ще нараснат с тези мащаби и не са оповестили пандемична обстановка.
Надявали са се, че ще е поредната епидемия в Азия.
Какво значение има кога и как се е случило? Нямало ковчези, не е аргумент. След като толкова държави бяха засегнати, смъртността нарасна, това нито може да се надпише, нито може да се скрие.
Вашата идея /доколкото разбирам/, че нещата се преекспонират и се използват в интерес на определени групи хора, клони към конспирация.
Значи не вярвате в наличието и агресивността на вируса, но вярвате на конспирации!

# 8 286
LillyM, всичко е възможно. Може и от страх да са починали много хора.
Представи си, миналата година са боледували от ковид, имали са пневмонии, но никой не ги е стресирал, че навън върлува пандемия и смъртоносен вирус, от който "яко ще се мре". Повечето хора, дори и с усложнения, са влизали в болницата с възприятието, че са болни от грип, т. е., нищо опасно, и, съответно, организмът им се е преборил. Както и лекарите - не са действали панически и без да знаят как, уплашени от непознат вирус. Позитивната нагласа е много важен фактор за всяко лечение.
Сега си представи, как СЗО обявава пандемия, масово се шуми от медиите за смърт и всички броят смъртни случаи още от Китай, в очакване на ужасът, който идва към Европа. И хоп, вирусът те "докопва". Хора със сърдечни проблеми, сърцебиене, високо кръвно... само това им трябва. И отделно, с нагласата, че пипнеш ли го, си мъртъв. Такива ми ти работи...

Представям си да. Как от страх умираха в Ломбардия масово, а в други части на Италия не, явно там не бяха чували за вируса и СЗО не беше обявила пандемия за тези области. Как от страх умираха в Мадрид, Ню Йорк, но на други места не. Как 200 хиляди човека в Европа умряха от страх само, в сравнение с други години. Какви ли не още глупости ще прочетем се чудя, изглежда дъно за конспирациите и отричането няма.

Последна редакция: нд, 28 юни 2020, 12:01 от LillyM

# 8 287
Той е лекар, вижда смърт всеки ден. Имам приятел лекар, разказваше за болният си баща в последна фаза на рак като за пациент. Просто такъв е живота - човек се ражда и си отива. Много по-различно се приема смъртта от лекарите, които всеки ден се сблъскват с нея.

# 8 288
Явно не само при нас не харесват маските (и 5g  и Бил Гейтс едновременно)
Някакво изслушване в щатите.

Извинявам се ако вече е пускано.

# 8 289
Знаейки основния контингент тук и начина му на живот, физическото здраве и форма със сигурност не са ви от голямо значение, така че нямам намерение да печеля спора. Просто изразявам мнение.
Толкова интересни неща изтриха от темата, а тази повърня седи?? Наглост. Ами оставете тогава тези да пълнят темата, да дават информация, да поддържат рейтинга на форума. Няма проблем.

# 8 290
  • София
Индийците са колкото американците, европейците и руснаците, по две. Близо милиард и половина.
Като гледам как пламват, направо се плаша. Горките хора.
За сега единствените адекватни са китайците - дисциплина, изолация и човешко отношение към всеки болен.

# 8 291
Корона вирусът е бил в Испания още през март 2019 - в отпадните води на Барселона.
Установен е също така случай от януари 2020.
Въпросът е защо тогава, през 2019, вирусът не се е разпространил масово?Thinking

Защото никой не е тествал Wink

Изобщо знаем ли кой точно коронавирус се върти, защото очевидно има и е имало доволно такива вируси винаги, причиняващи подобни /респираторни/ или други проблеми...?

Много се ошашавихте. Естествено, че става въпрос за SARS-COV-19 - "новия" коронавирус, причинител на COVID-19 (Co(rona)-vi(rus)-D(isease)).
Щом се тестват водите с PCR, значи се търси и засича определен геном - този на SARS-COV-19.

# 8 292
100 новозаразени на ден вече са ни минимума. Лошото е, че тестовете са почти двойно по-малко от предния ден.
Иначе с отварянето на фейсбук днес първите 4 поста, които виждам са клипове от различни барове в страната, нафрашкани на макс. После се обади и брат ми, който живее на морето и който ми каза, че при тях вече си има много хора и ресторантите са доста пълни. Та искам да попитам как се очаква да сме спокойни и да си живеем живота? И не, не ме тревожи толкова, че има вирус. Тревожи ме, че отношението към него (и от страна на правителството, и от страна на много от хората) е напълно неадекватно спрямо ситуацията. Вирусът го имаше и преди един месец, но тогава бях в пъти по-спокойна, защото хората се пазеха и имаше ограничения. Сега положението е направо сюрреалистично. И докато шведите се усетиха, че са тръгнали по грешен път, ние тепърва си решаваме, че това е правилната плоскост, по която трябва да се върви. Само, че се вижда, че тая плоскост е наклонена и с времето ще бъде все по-трудно да убием инерцията, която ще наберем.

# 8 293
И какво го жалят толкова този летен туризъм, зимата имаше ски туризъм.Хотела на 13 март беше пълен, но всички си тръгнахме.Много бил важен и мача в сряда, току виж да не обидим феновете.Що за безхаберно поведение от НОЩ.

# 8 294
  • Germany
Не успявам да следя редовно темата напоследък и не разбрах, даде ли се някакво обяснения за няколкото случая на 1во положителни ПСР тестове, после отрицателни? Направо абсурдно ми се струва, 7 фалшиво положителни, като случея в Царево. Какъв интерес биха имали от страна на управлението да има повече заразени? Доколкото четох, парите за справяне с последсвията от епидемията, не се отпускат на база бройка заразени, та да планират по голямо грабене, а повече бройки означава съсипан летен сезон, гладни и изнервени хора и масови протести.

Общи условия

Активация на акаунт