COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 380 122
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 8 340
И какво го жалят толкова този летен туризъм, зимата имаше ски туризъм.
Ами, поинтересувай се колко народ е зает в туризма. И дай предложение на ББ как да ги издържа месеци, докато туризма е затворен. Защото туризма не е "И аз бях на ски, ама си тръгнАх, значи може да не работят."...

заетост за 3 месеца, с договори на 4-часа при работа по 12, неизплатени последни заплати. Как се живее цяла година от такава заетост. Публично беше признато , че ще изсветляват заплати, дали ще стане?

# 8 341
Корона вирусът е бил в Испания още през март 2019 - в отпадните води на Барселона.
Установен е също така случай от януари 2020.

Линк на испански:
https://www.elperiodico.com/es/sanidad/20200626/detectado-corona … arzo-2019-8015754

Линк на български:
http://bulgaros.ovh/%d0%ba%d0%be%d1%80%d0%be%d0%bd%d0%b0%d0%b2%d … %b5%d0%b7-%d0%bc/

Изследването не е peer reviewed. Най-вероятно става въпрос за грешка в лабораторията, пробата е била заразена или теста е грешен позитивен.  Няма как SARS-CoV-2 да е бил в Испания през март миналата година.

Въпросът е защо тогава, през 2019, вирусът не се е разпространил масово?Thinking
Защото никой не е тествал Wink
+ 1. Това го обясняваме от месеци тук, но не се схваща, даже започват агресивните постове, че сме олигофрени и не вярваме във вируса.
А отговорът е прост: вирус е имало, нямаше паника, тестове, броене на починали (неясно от какво). И обявена пандемия нямаше, нито пък НОЩ, брифинги и униформи.
И за капак - нямало е и трупове, масови гробове, клипчета с ковчези.
Нататък всеки да си довърши и да си навърже сам нещата. Ако иска и може.

Самите французи обясняват, че вируса не се е разпространявал масово, въпреки че е бил във Франция в края на миналата година.

„Имаше много бавна прогресия на отрицателното въздействие на патологията до края на февруари, след което бързо увеличение на нейното въздействие, достигнало връх до 31 март.“

Според лекаря вирусът се разпространява спорадично след първия случай в средата на ноември, преди да се ускори по време на събития в края на годината като коледни пазари и семейни тържества, докато епидемията се разрази след религиозно събиране в град Мълхаус, около 40 км на юг от Колмар през последната седмица на февруари.

https://www.scmp.com/news/china/society/article/3083599/france-h … er-analysis-chest

# 8 342
Туризмът и развлекателните бизнеси трябва да печелят, но и заразата не трябва да се изпуска от контрол - нужен е баланс. Такъв баланс трябва да се търси - да се търсят разумните компромиси.
Подкрепям цялото мнение, но се питам, на тези, за които туризма е от жизнено значение и им бяха направени редица компромиси, поради какви причини, не спазват изискванията и продължават да имат претенции!
По добре ли ще е за същия този туризъм, разпространението на вируса да ескалира!

ПП Освен туризма, в тази категория влизат и ресторантьори, кафенета, кръчми, дискотеки, чалготеки, фитнеси и т.н., все места, които за да работят, се изисква повече усилия от тяхна страна, предвид обстановката.  
Не мога да си изкривя душата, има такива, които го правят - дистанция, дезинфекция, предпазни средства ... , но повечето не са така, а викат по силно и искат още.

Скрит текст:
Ами, поинтересувай се колко народ е зает в туризма. И дай предложение на ББ как да ги издържа месеци, докато туризма е затворен. Защото туризма не е "И аз бях на ски, ама си тръгнАх, значи може да не работят."...
заетост за 3 месеца, с договори на 4-часа при работа по 12, неизплатени последни заплати. Как се живее цяла година от такава заетост. Публично беше признато , че ще изсветляват заплати, дали ще стане?
Това беше разисквано в ефира на някоя ТВ.  За г-н Алибегов, това е нормално, защото повечето от заетите са млади хора, на които осигуровки не им трябват, а им трябват пари. Този човек, който се яви като предствател на ресторантьорите и сие, явно не знае, че осигуровките покриват пенсии, здравеопазване и т.н., които са на солидарен принцип, но изисква разбиране и солидарност от тези, за които пет пари не дава.

Последна редакция: нд, 28 юни 2020, 14:42 от Mama_Nana

# 8 343
Скрит текст:
чета тук обяснения за това как се взимали правилно проби за PCR и че имало значение дали сме с мити зъби и нажабуркана уста... не знам вече да се смея ли, да плача ли, да откачам ли Simple Smile ми да бяха казали, че вирусът се унищожава от проста паста за зъби и да си правим гаргара с кислородна вода, смрадлика или кой каквото си намери и сме топ, така ли?
Всъщност да, точно така. Напълно възможно е да убиеш повечето вируси още в носоглътката (или достатъчно от тях, че да не ги хване теста). За това при пробите в лаборатория - гърлен, носен секрет, изследване на слюнка - винаги се правят на гладно или поне няколко часа след храна, не се пие вода и в никакъв случай не се мият зъби и не се жабурят с вода за уста. Досега не са ли ви вземали гърлен секрет?
Много лесно може да се даде фалшив отрицателен резултат. Това всяка майка, обиколила с дете един куп лаборатории го знае.

Колкото за това да си правим гаргара - това също може да предотврати един куп заболявания, защото някои смеси за гаргара са особено ефективни и намалят вирусния товар.
Дъщеря ми например преди няколко дни се събуди от толкова силна болка в гърлото, че не можеше да преглъща. Гаргара със солена вода и малко кислородна вода и промивка на носа, легна, заспа и на другия ден съвсем леко я дразнеше, а след ден й нямаше нищо.
Не отминавайте с насмешка “бабини” методи. Редовна гаргара и промивки на носа помагат дори профилактично. Че ще се срещнем с вируса е ясно, въпрос е с какви количества и дали ще му позволим да се размножи. А какво е ефикасно още никой не може да каже.

# 8 344
На мен друго ми е чудно. Откъде са се взели тези проби с вода от март 2019? Работила съм в лабораторния отдел на ХЕИ навремето, вярно не в Барселона, а в малък български град, където анализирахме храна и питейна вода, но не помня да сме пазели проби с години. Thinking Интересно ми е къде и защо са се съхранявали тези проби досега? Някак стъкмено ми изглежда. Същото се чудех и когато започнаха да излизат разни публикации, че кръвни проби на разни пациенти, боледували през декември 2019, са анализирани повторно през март 2020. Интересно ми е наистина ли се пазят кръвните проби на хиляди хора и най-вече къде и защо?

# 8 345
  • София
Във FB - профила си Кирил Йовнов - управителя и собственик на клуба в Царево, около който се завихри цялата тази драма с тестовете, публикува снимки на поименните отрицателни тестове на служителите си. Всичко е наред, клубът работи на макс, при спазване на всички противоепидемични правила.
ВИДЕО
А вие не забравяйте да си носите маските и да спазвате дистанция, щото имало било пандемия...

# 8 346
  • София

На това му се казва - сития на гладния не вярва

# 8 347
  • В заешката дупка
Мен живо ме интересува как се развиват нещата у нас с градините, също и с училищата, които приемат деца под някаква форма в момента. А ако някой може да каже как е в чужбините  с отворените градини и училища - доколко деца и учители си обменят вируса, има ли заразени учители на работното им място при общуване с децата?

Според данни от генното секвиниране в Исландия има много малко брой деца заразили някой друг. Случаите, които се коментираха по медиите на заболели учителители бяха в резултат на контакти извън училище/ДГ или от колеги. Не са се коментирали конкретни случаи на деца, прихванали зараза в училища. Което не е точно доказателство, защото официална публикувана статистика не съм виждала. Но предполагам, че ако е имало нещо сериозно, нямаше как да остане покрито, защото няма как всички родителите да си мълчат. Заключението на нашия епидемиолог от данните е че, в Исландия ДГ и основни училища не са били огнище на зараза. (ДГ и основните училища работеха  през цялото време. Докато не беше овладяна епидемията - работеха с ограничения. От 4 май - нормално, с ограничения само за родители и учители. От началото на юни училищата са в лятна ваканция).

А това е статистиката (давала съм я преди) за Рейкявик към 17 април на заболели учители и ученици. 17 април е 10 дни след пика, когато Исландия стигна максимум от 100 заразени на ден, което приравнено към населението на Бг е все едно около 2000 души на ден.

0,1%  от децата в ДГ (до 5г) са заразени
0,3%  - ученици (6 - 16г)
1,6%  от персонала в ДГ
0,7% от персонала в основните училища

https://www.mbl.is/frettir/innlent/2020/04/17/49_smit_i_yngstu_skolastigum/

# 8 348
За този клуб на Царево излезна ли официално заявление от РЗИ?
Извадиха ли ги от положителните за региона?Някой нещо да знае?

# 8 349
Мислите ли, че септември децата ще могат да се върнат в училище или пак ще е ДО?

# 8 350
Аз предполагам/лично мнение, че ония седмината вече не са служители.

Я кажете според вас народа дали хвана цаката на тестовете как да излизат отрицателни? Много се нароиха - първо положителни, после веднага !?? си правят втори тестове и все отрицателни?... или не ги взимат качествено?

# 8 351
Мислите ли, че септември децата ще могат да се върнат в училище или пак ще е ДО?
Мисля, че ще бъдат ДО.

# 8 352
https://www.24chasa.bg/amp/8747179 Официслно заявено.

# 8 353
Научната публикация за Барселонаhttps://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.06.13.20129627v1.full.pdf
 Тестовете, които са правени, търсят 2 участъка,които са характерни за този вирус, но ги има и в някои други. Количеството на вируса от март е сравнително малко. Не споменават да е правен повторен тест на пробата. Какво означава ще се разбере след като се секвестира целия геном на вируса от пробата. Според резултата, опциите(доколкото разбирам) се следните:
1. Геномът е идентичен с разпрострения в момента, или няма вирус при повторно тестване- лабораторно замърсяване; най-вероятното.
2. Геномът показва друг вирус.
3. Геномът е по-стар вариант на разпространения в момента - най-малко вероятно - оттам вече ще се вадят нови заключения, но изобщо не е добъре, защото би показало, че вирусът мутира за сравнително кратко време към по-лесно предаване между хора (тук напочням за исландската? публикация, в която при секвестирането е открито, че един пациент е заразен едновременно с две мутации на ковид. При всички заразени от него контактни лица е изолирана само по-новата.). Има го само през мартенската проба, защото е свързан с голяма група неживеещи в Барселона хора, дошли за конкретно събитие.

За ПСР тестовете няколко пусках линкове - и към публикация в кои дни от заболяването е вероятно да са позитивни, и защо положителните са с по-голяма тежест от отрицателните.

# 8 354
  • София
За този клуб на Царево излезна ли официално заявление от РЗИ?
Извадиха ли ги от положителните за региона?Някой нещо да знае?
До вчера са чакали становище от РЗИ - това е според собственика, който обяснява историята ТУК - в отговор на молба да обясни какво точно е станало. Дали е точно така не е ясно. Официално становище поне аз не открих.
Скрит текст:
Цитат
Theatro Beach
Здравейте, като превантивна мярка, вчера на 26ти юни, спряхме работа и подложихме на тестове всички наши служители! Още от първия миг, като всеки, държащ на достоверна информация човек, решихме, че ще тестваме служителите си в поне две независими лаборатории. Част от служителите, тествани в Бургас на 26.6.2020г., конкретно - 7 лица - показаха положителни резултати, същите са нямали и в момента нямат никакви симптоми! Въпреки това те бяха и остават под карантина! При втория PCR тест, извършен в различна лаборатория, същите тези 7 лица са дали ОТРИЦАТЕЛНИ ПРОБИ за covid-19!!! Въпреки това, те все още са изолирани и карантинирани и очакваме становище на РЗИ, как е възможно това да се случва.
ВСИЧКИ ХОРА, работещи на обекта ни са доказано и не само- те са двойно потвърдено ЗДРАВИ! Лицата, на които има една положителна и непосредствено след нея- една отрицателна проба - не са работили на обекта ни, нито ден! Те бяха тествани незабавно след пристигането си в Царево и бяха изолирани, въпреки че нямат (и нямаха) симптоми и пробите им са крайно противоречиви, а именно : позитивна и отрицателна от легитимирани и напълно официални лаборатории. Тестовете на тези 7 лица не сме пуснали тук, тъй като чакаме становище от РЗИ. Оповестените тестове са на всички работещи към момента!

Общи условия

Активация на акаунт