COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 379 399
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 8 685
  • София
Добре де, ще затворят дискотеките и барове.

Вие какво очаквате да правят младите хора, да седнат на пейката пред блока ли?

Ще започнат частни партита по разни вили. И понеже вилата е на 30 км от града и не може да вземат таксита и ще преспят там.

Това променя ли нещо съществено?

Да, едни хора ще останат без пари.

# 8 686
Sunshine, ясно е, че е жив и здрав. Никой не е изказвал теза, че не е. Просто се отдръпна, което се е меко казано, тъпо. Той е ръководител на щаба би трябвало да е на първа линия за отговорите относно развиващата се ситуация.
Или му е писнало вече, или е махнат неофициално. Няма друга възможност.
Благодаря за линка. Всеки със правилно сложена маска, всеки спазва мерките. Това трябва да се вижда от снимките на всички официални срещи и от всяка публична личност.

Редактирам, за да не са последователни коментари:
Алекс, а горките млади хора не разбират ли ситуацията? Не могат да издържат месец-два без да се събират и напиват?
Знам, че в случая грешката не е в тях, а във грешната комуникация на държавно ниво, но все пак.
Това са млади хора, предполага се, че разбират езици, могат да видят отвъд новините и фейсбук, какво точно се случва. Ако толкова голяма част не могат да го направят и имат доверие само на разни диарийни медии и линкчетс из фейса, то сме го закъсали. И то не само заради Короната.
Ще останат без доходи бармани и диджей. Т.е. хора, които попринцип са със невисок доход и с невисока квалификация (както хората, които са ме чели знаят, аз съм е тази категория).
Докато за хора с образование, смяната на работа е по-трудна, заради по-ниското търсене и се свързва със спад в дохода, човек със ниско образование може много бързо да си намери работа, която да е съпоставима като доход с предишната. Работа има. И сега, ако отворите Джобса и работа.бг до седмица ще сте на ново място.  Говоря от опит. Отделно хората, работещи в този бизнес, най-често са млади и с не големи претенции, относно осигуровки, работна етика и обстановка. Една разходка да поработят в магазин от голяма верига само ще им помогне да си разберат правата.(въпреки гърча, повечето вериги спазват максимално законодателство и имат доста добра етика на работа. С изключение на българските, без да пиша имена.)
Да, няма да имат бакшиши, ама ще имат осигуровки.

Последна редакция: пн, 29 юни 2020, 14:24 от Neko.fukakai

# 8 687
  • София
Sunshine, ясно е, че е жив и здрав. Никой не е изказвал теза, че не е. Просто се отдръпна, което се е меко казано, тъпо. Той е ръководител на щаба би трябвало да е на първа линия за отговорите относно развиващата се ситуация.
Или му е писнало вече, или е махнат неофициално. Няма друга възможност.
Благодаря за линка. Всеки със правилно сложена маска, всеки спазва мерките. Това трябва да се вижда от снимките на всички официални срещи и от всяка публична личност.

Аз все пак мисля, че иска да си върши пряката работа като ръководител на ВМА, което е огромна отговорност и изисква ужасно много време, ресурси, нерви и внимание. Осъзна, че не може да прави и двете и се върна към изначалната си дейност, това е.

# 8 688
  • Шумен
Elhitsa,от данните за обща смъртност в най-засегнатите региони се вижда най-добре колко е смъртоносен вирусът. Вече давах примера с Ню Йорк - 4 пъти по-висока, при това при предприети мерки на даден етап. Аз не знам кой си представя хората като зомбита да си ходят чинно на работа, да си живеят както преди, когато нещата стигнат нива като в Ню Йорк, Бергамо и т.н.  И каква икономика ще развиваме тогава.  Ясно е, че в един определен момент чувството за самосъхранение ще надделее. Въобще не коментирам последствията за здравната система и за пациентите, които Neko fukakai e описала.

Добре, кажи как си представяш да функционира светът оттук нататък? Ваксината няма да реши въпроса, ако изобщо има такава. А и далеч не всеки ще си прави апликации два пъти годишно. Мерси.  Вирусът си циркулира, поразява, хората какво правят, за какъв период от време - има много установени случаи- затваряме, спадат - отваряме. Това е пълен абсурд и мисля, че няма държава в света, която да прилага подобни мерки за в бъдеще. Или ако си позволи да го прави, заминава директно в канала. Китай е друга бира, те ще се съвземат по-бързо  от която и да е друга. А за психическите поражения изобщо не ми се мисли...

# 8 689
Elhitsa,от данните за обща смъртност в най-засегнатите региони се вижда най-добре колко е смъртоносен вирусът. Вече давах примера с Ню Йорк - 4 пъти по-висока, при това при предприети мерки на даден етап. Аз не знам кой си представя хората като зомбита да си ходят чинно на работа, да си живеят както преди, когато нещата стигнат нива като в Ню Йорк, Бергамо и т.н.  И каква икономика ще развиваме тогава.  Ясно е, че в един определен момент чувството за самосъхранение ще надделее. Въобще не коментирам последствията за здравната система и за пациентите, които Neko fukakai e описала.

Добре, кажи как си представяш да функционира светът оттук нататък? Ваксината няма да реши въпроса, ако изобщо има такава. А и далеч не всеки ще си прави апликации два пъти годишно. Мерси.  Вирусът си циркулира, поразява, хората какво правят, за какъв период от време - има много установени случаи- затваряме, спадат - отваряме. Това е пълен абсурд и мисля, че няма държава в света, която да прилага подобни мерки за в бъдеще. Или ако си позволи да го прави, заминава директно в канала. Китай е друга бира, те ще се съвземат по-бързо  от която и да е друга. А за психическите поражения изобщо не ми се мисли...

И зашо ще се съвземат - защото точно това правят, затварят и изолират докато е локално.

У нас обаче няма как да се прави, не, хората трябва да си получават удоволствията, иначе ще получат психически отклонения.
А като се препълнят болниците, това е прекрасно за психиката...

# 8 690
  • Пловдив

Ще започнат частни партита по разни вили. И понеже вилата е на 30 км от града и не може да вземат таксита и ще преспят там.

Разбира се, че променя много неща. Колко човека е една компания? Да кажем средно 10-на. Колко човека са навряни един до друг в затворена дискотека? Може би 100-на. Разликата е огромна!
Имам син на 23 год., преди висяха в нощни барове, сега се събират у дома на някого. Пак са си заедно и си прекарват добре.

# 8 691
  • София

Никаква друга бира не е Китай. Просто Китай знае какво да прави в такава ситуация. При излизане на Ухан от овладяване на обстановката града бе моментално затворен. Рискуваха един град и спасиха останалите. След 2 месеца в Ухан имаше по няколко случая. Сега се появиха огнища в Пекин, веднага ограничиха града, и ако изпуснат ситуацията като в Ухан ще го затворят и целия и него. Така се потушава епидемия. А когато изпуснеш цялата страна вече отиваш в канала да.

# 8 692
  • София

Разбира се, че променя много неща. Колко човека е една компания? Да кажем средно 10-на. Колко човека са навряни един до друг в затворена дискотека? Може би 100-на. Разликата е огромна!
Имам син на 23 год., преди висяха в нощни барове, сега се събират у дома на някого. Пак са си заедно и си прекарват добре.

Точно това исках да кажа, ще се събират по домовете. Приятелите на вашия син, може да ходят и на други сбирки. Техни братя и сестри също. Знае ли се в тези сбирки кой е заразен и кой не? И да, права сте, няма да стане толкова бързо, както ако са 100 човека, но няма никаква гаранция. А у вас на 2 м разстояние ли седят?
Да, при домашните сбирки контактите са проследими, но това не променя факта, че може да се сее зараза.

# 8 693
  • София
Скрит текст:

Никаква друга бира не е Китай. Просто Китай знае какво да прави в такава ситуация. При излизане на Ухан от овладяване на обстановката града бе моментално затворен. Рискуваха един град и спасиха останалите. След 2 месеца в Ухан имаше по няколко случая. Сега се появиха огнища в Пекин, веднага ограничиха града, и ако изпуснат ситуацията като в Ухан ще го затворят и целия и него. Така се потушава епидемия. А когато изпуснеш цялата страна вече отиваш в канала да.

И как така хем веднага са затворили Ухан, хем са "спасили останалите", хем пламна целият свят?

# 8 694
  • При семейството си
А някой наясно ли е дали наложената 14-дневна официална карантина на контактните се заплаща от НОИ като болничен?

"11. Изплащане на парично обезщетение поради карантина или отстраняване от работа.

Парично обезщетение за временна неработоспособност поради карантина или отстраняване от работа по предписание на здравните органи се изплаща съответно за:
времето, за което осигуреният е под карантина;
времето на отстраняване от работа, ако осигуреният не може да бъде трудоустроен на друга подходяща работа през това време, но за не повече от 90 календарни дни през една календарна година.

(чл. 43 от КСО)"
https://www.noi.bg/en/benefits/benefits/100-nerabotosposobnost/1861-povn13

# 8 695
  • Пловдив

Точно това исках да кажа, ще се събират по домовете. Приятелите на вашия син, може да ходят и на други сбирки. Техни братя и сестри също. Знае ли се в тези сбирки кой е заразен и кой не? И да, права сте, няма да стане толкова бързо, както ако са 100 човека, но няма никаква гаранция. А у вас на 2 м разстояние ли седят?
Да, при домашните сбирки контактите са проследими, но това не променя факта, че може да се сее зараза.
Е, мисля отдавна стана ясно, че само в локдаун няма риск. Но рискът в дискотеката е 10 пъти по-голям.
Иначе, аз ходя на работа и се виждам с колеги и хора ежеднвено, голяма част от тях не спазват никакви правила. Той работи от дома и веднъж седмично се вижда с 6 човека...

# 8 696
  • София
Скрит текст:

И как така хем веднага са затворили Ухан, хем са "спасили останалите", хем пламна целият свят?
Епидемия се обявява при наличието на определен брой заразени. Имах предвид затворили след проявата на достатъчен брой заразени и установяване на заразата. Все пак това бе първото съобщено място, където този вирус се появи.

# 8 697
  • В заешката дупка

Ако са я сложили под официална карантина, може да чакат да развие симптоми. В Германия така правеха. Не всички контактни се изследваха, дори в семейството, ако могат да се изолират. Караха ги да следят за симптоми и тогава ги тестваха.
При това положение всичко е наред. Важното е сега да спазва карантината! Няколко пъти се каза, и в темата се писа, че ако веднага направят тест, може да излезе фалшиво отрицателен и заразата да се разнеся. А когато поставиш контактен под карантина е по- сигурно.

И в Исландия принципно е така. Няколко пъти писах и причината - заради вероятността от фалшиви отрицателни.

Все пак трябва да я тестват своевременно, защото тя е контактувала с други хора и ако е положителна те също може да са заразени и подлежат на карантина.

Точно заради това бързото и ефективно проследяване на контактни и поставянето им под карантина е съществена част от стратегията за овладяване на епидемията. Инфектираните не започват да заразяват на минутата след контакт. Нужни са няколко дни. Някъде бях чела между 2 и 14 дни. Бързото и ефективно намиране на контактни би намалил риска от разпространяване на заразата от контактните, ако са били заразени. Евентуално ако са открити късно, тогава би имал смисъл теста, но с едно наум - фалшивите негативни.

# 8 698

Скрит текст:

Ти сериозно ли казваш, че основно развлечението на младите хора са дискотеки и нощни клубове!
Домашните купони ги има и сега и няма как да се забранят, но поне е невъзможно да се събират толкова хора, колкото в дискотека, нито хората са толкова различни /все пак ще са приятели и познати/.
Защо търсите под вола теле?!

# 8 699
Така. В съда започнаха злоупотребите с Ковид.
Днес имах важно заседание, бащата иска да си вижда детето, майката не дава. Имаме някакви привременни мерки, но са оскъдни.
И хоп - болничен от майката от Джипи то, вирус с НЕУСТАНОВЕН произход.Диагноза, моля ви се.
Отлага се делото за септемрви.
Бащата звъни на майката, дали детето не е в риск да го време.
Майката цъфти от доволство- гледай си работата, детето си е ок.
Ето .
Протоколи, неразбории и налазват по всички звена злоупотребите с това имаш ли симптоми, нямаш ли.

Общи условия

Активация на акаунт