COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 379 182
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 8 835
Демек няма да слагат контактните на заразените работници в карантина, да си работят

Това е неизгодно за тях.

# 8 836
  • София
„В предприятието работят жители на няколко общини, като на този етап няма повече ясното за новите заразени. През изминалите дни, там има регистрирани още 7 случая, като продължава тестването на работниците, като това се извършва по инициатива на работодателя. Предприятието няма да затваря врати, каза д-р Мими Кубатева – директор на РЗИ – Смолян.
С цел да продължи да функционира предприятието се търсят критичните точки, където да се направи възможното и да се прекъсне предаването на инфекцията. В ситуацията, в която се намираме, каквото и да направим, гаранции за опазване няма. Затова сме склонни, наистина да ги оставим да работят, защото ако чакаме момент, в който всички работници до едни да бъдат здрави, просто в скоро в не съм сигурна, че ще дойде този момент“, коментира д-р Кубатева.
 от ТУК
Това как го разбирате? Тестовете на половината работници още не са излезли, а и "гаранции за опазване няма". (??)

# 8 837
Кантарджиев съобщи някаква научна новина, наши учени са успяли да секвенират вирусния щам и да открият няколко мутации, по този начин се разбира откъде е влязъл у нас той. Имало и два щама от китайския вирус, другите /повечето/ са внесени от Европа.
Изключително важна новина за нас! И? Това ни дава право за пълни стадиони и дискотеки, ок? А оня дето щеше да прави ваксина от крави? Цялата ни работа е такава...безумна.
Аз се чудя какво припадаше и журналистката по тази топ новина. Всъщност не мога да разбера това какво ще ни помогне в настоящата ситуация, когато сме се омазали до ушите. Дали от ухански, дали от бергамски щам - все ми е тая

# 8 838
Ето точните й думи "Няма да се затваря заводът, добави тя. Според нея скоро няма да дойде и момент, в който всички работници до един ще бъдат без коронавирус. „В ситуацията, в която се намираме, каквото и да направим, гаранция за опазване (от Covid-19 – б. а.) няма.“ – допълни директорът на РЗИ."
На крачка сме от модела на Мангъров - тези, които имат симптоми си стоят в къщи или в болница, тези които се чувстват добре работят.
Това ще преустанови нуждата от тестване. Ще караме по симптоматика.
Може би тези, които имат нужда от болнична помощ ще ги тестват за да знаят по коя пътека да ги приемат.

# 8 839
Тестват ги, за да не се налага тези които са здрави да стоят 14 дни под карантина като контактни лица.
Ако всеки път когато някой се зарази, спира да работи целия завод, той направо още сега да преустановява дейността си.
Явно временно новата реалност ще бъда такава, тестват и който е здрав си ходи на работа.

Те стоят под карантина, защото не се знае дали са здрави. Не разбрахте ли, че симптомите могат да се проявят средно в рамките на две седмици, така  че сам по себе си отрицателният тест не означава, че не са заразени?

Тези хора имат право на болничен за карантина и не може някаква леля от РЗИ да решава, че ще ги връща на тръстиката.

# 8 840
Много обичам, когато насред епидемия шеф от РЗИ ми казва „В ситуацията, в която се намираме, каквото и да направим, гаранция за опазване (от Covid-19 – б. а.) няма.“

# 8 841
  • София
Да, но парите за тези болнични трябва да дойдат от някъде все пак.
По-добре ли е да дойде момента в който да спрат да ги изплащат или да закъсняват с месеци?
В момента при толкова много заразени представяте ли си колко много хора трябва да са под карантина?
Аз лично бих предпочела тест. Ако съм здрава защо да стоя под карантина.
 Стояла съм и повярвайте ми никак не ми беше приятно.

# 8 842
Вече преминаваме в друга фаза на епидемията. При клъстерно работи издирване и изолиране на всички. При дифузно и висок % болни идва отвсякъде, това единствено с пълен локдаун се оправя, ама ние тук и частичен не търпим. При толкова заразени там няма смисъл да се затваря един завод и всичко останало да работи и щъка.

Под пълен локдаун разбирам Ухан, дават го за пример някои, но не знам дали осъзнават как беше там. Забраниха движението на автомобили. Трябва ти болница или чакаш с дни линейка, или километри пеша, който стигнал - стигнал. Лекуваш тежко заболяване или живееш в друг град или нещо спешно станало - никой няма да те пусне на КППто. Няма "не искам" като ти почукат на вратата да мерят температура. Няма "не искам" и "кой ще ми гледа децата" ако решат да те приберат в полевата болница.

# 8 843
Сега няма ли журналисти, синдикати, някой да повдигне въпроса защо тези хора, които имат право на карантина ги връщат на работа? Чакат да изпадат на работните си места? И ако има поне един незаразен вече и той да е в кюпа? Това ли е новото нормално?

# 8 844
  • София
Точно си станахме като в приказката за власите - на края на Дунава започнахме да се давим.
Кантарджиев и той нещо смънка за мерките, когато журналистката припомни историята с испанския грип. Той нещо каза, че при 40 затворихме всичко, а сега отворихме. А малко преди това обясняваше, че мерките били навреме, защото тогава все още имало грип.

А стигнеш ли до полевата болница, направо се брой за дал фира! Със сигурност ще се заразиш с нещо друго.

# 8 845
  • Където морето целува небето...
Демек няма да слагат контактните на заразените работници в карантина, да си работят

Това е неизгодно за тях.

Нещо такова правят и в Лукойл в момента. С тази разлика, че дори казаха, че няма да тестват. Който иска тест си прави сам предполагам. Предполагаеми контактни са на работа в момента.

# 8 846
Тестват ги, за да не се налага тези които са здрави да стоят 14 дни под карантина като контактни лица.
Ако всеки път когато някой се зарази, спира да работи целия завод, той направо още сега да преустановява дейността си.
Явно временно новата реалност ще бъда такава, тестват и който е здрав си ходи на работа.

Да, обаче така в един момент почти всички ще се изпозаразят, и дори и само половината от тях да се налага да са в болнични две-три седмици, заводът ще затвори. Може и да фалира. И накрая, като теглим чертата, ще се окаже, че и в двата случая ще имаме затворен завод, само дето при варианта който сега са избрали, ще имаме и няколко жертви - към 10, ако завода е от около 500 души. Както и около 10% работници, които едва ли биха работили със същото КПД, поради усложнения от вируса. Ем'чи то нищо не е, кво толкова!

# 8 847
Много обичам, когато насред епидемия шеф от РЗИ ми казва „В ситуацията, в която се намираме, каквото и да направим, гаранция за опазване (от Covid-19 – б. а.) няма.“
Е, какво? Лъжа ли е? Кой може да ти даде гаранция, че няма да се заразиш от короната. Никой.

# 8 848
Да, но парите за тези болнични трябва да дойдат от някъде все пак.
По-добре ли е да дойде момента в който да спрат да ги изплащат или да закъсняват с месеци?
В момента при толкова много заразени представяте ли си колко много хора трябва да са под карантина?

Тези хора работят и са си плащали осигуровките и имат право на болнични.

Сега ли осъзнавате какво настъпва, когато има голям брой заразени?

# 8 849
Ми да престанат да тестват тогава, какъв смисъл има? Той Кунчев и без това беше нервен вчера по повод на тези тествания от работодатели. Като не им осигурявали условия за неразпространение, какъв смисъл имали тестовете....
Ирис - това настъпва, когато има много заразени, а когато има много болни? Какво правим тогава се пита в задачата? Може би Мангъров ще ги поеме всичките наведнъж?

Общи условия

Активация на акаунт