COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 376 915
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 9 045
Ясно е, че трудовите колективи са много уязвими, защото там се събират много хора и това е неизбежно, а и колкото и безопасна да е средата в предприятието - хората общуват и извън него, в почивките, в транспортните средства на път за работа и там някой заразен раздава вируси. Ако обаче не се допуска заразата да циркулира свободно в обществото и хората да се заразяват в семействата си, в обществените места и на всякакви сбирки и масови мероприятия - и появата на вируса в трудовите колективи ще бъде рядкост.
Даже днес на говорилнята при ББ са го заявили:
Представителите на Националния оперативен щаб отново са напомнили, че разпространението на COVID-19 тръгва и от провеждането на празнични и религиозни тържества.
Та затова се питам - пред перспективата за болничните легла и респираторите, които сега ни подготвят, толкова ли беше трудно и невъзможно да бъдат ограничени празненствата и развлеченията - тези от тях, които създават най-голяма опасност от разпространение на заразата? Непосилно ли беше за нацията това? Какво и кой спечели от ударното разпускане на мерките и промиването на мозъците на хората как всичко е наред и вирусът бил омаломощен, така че можем въобще да не се съобразяваме с него и да не спазваме никакви ограничения?
На тези въпроси не мога да си отговоря. Ако е просто от глупост - непростимо е.
Да, обаче дори и да затворят дискотеки и други затворени заведения, народа пак ще продължи да си купонясва. Във Фб се нагледах на абитуриентски, кръщенета, рожденни дни и срещи на випуски. Да, повечето са в нещо като открити заведения. Но повечето на практика са отворени в определена част, но пък частта, където е бара и музиката е доста навътре, и там циркулация на въздуха няма. Масите са големи, седят по 20-тина души, без разстояние между тях. Пеят, танцуват, купона тече... Тия хора не вярват явно в коронавируса. Или пък ако вярват, не са наясно, че така могат да се заразят. Сбъркана работа. Хората искат да си живуркат. Може ли някой да ги спре? Освен вирусът?

# 9 046
Кой ли може да е виновен? Преди малко видях една колежка (60г+) без маска аз със (90% не носят). Чак се учуди, че съм с маска и вика "писна ми, кога ще ги приберат всички тия болни да се приключи с тия глупости" ... та много хора са с подобно мислене.

# 9 047
  • Бургас
никакъв шанс топлото време да повлияе на вируса,  държавите с най-голям процент заразени са: Катар, Бахрейн, Чили и Кувейт

# 9 048
  • софия
Вчера се наложи да ида до другия край на квартала ми( за работа и излизане минавам пт другаде и от седмици не съм минавала като вчера из целия квартал). Кафенетата бяха пълни, фризьорския пълен,и в четирите магазинчета,покрай които минах и клиенти и продавачки бяха без маски. Дори не със свалени,а въобще без. По улиците не срещнах никой с маска и всички ме гледаха с почуда. Стигнах до извода,че изглежда в нашия квартал за корона и мерки не са чували. А в началото нямаше човек без маска при нас...

# 9 049
Цитат на: Борисов
Да се плащат тестовете, въобще да се завиши пътеката за COVID -19, за да имат болниците достатъчно финансиране. Презапасете се с облекла, презапасете се с маски. Нужно е  допълнително финансиране и за проследяване на състоянието на пациентите. Засиленият контрол за спазване на противоепидемичните мерки да продължи.
"Партизан за бой се стяга" ... да видим каква ще я свършат, на книга добре а на практика?

# 9 050
  • София
Ох, като гледам какво е масовото ниво...никак не се учудвам, че е такова отношението към маските. Във ФБ видях, че в отговор на заявление на "невярващ във вируса", гласящо че в болниците били само с хрема и покашляне за да вземат парите по пътеката, лекар от ВМА писа, че не е вярно, че при тях е пълно с вирусни пневмонии и други усложнения.   И отговорът на "невярващия" ме потресе "Аха, значи вирусни пневмонии, а не коронавирус". Но пък и не се отзова на поканата да отиде да ги види болните с очите си...

# 9 051
Карантината не е ли 14 дни или ако бъркам поправите ме.
Кмета от 22 юни до днес са 8 дни, контактен с Григор Димитров защо днес участва в заседание в зала.

# 9 052
Цитат
Да, обаче дори и да затворят дискотеки и други затворени заведения, народа пак ще продължи да си купонясва. Във Фб се нагледах на абитуриентски, кръщенета, рожденни дни и срещи на випуски. Да, повечето са в нещо като открити заведения. Но повечето на практика са отворени в определена част, но пък частта, където е бара и музиката е доста навътре, и там циркулация на въздуха няма. Масите са големи, седят по 20-тина души, без разстояние между тях. Пеят, танцуват, купона тече... Тия хора не вярват явно в коронавируса. Или пък ако вярват, не са наясно, че така могат да се заразят. Сбъркана работа. Хората искат да си живуркат. Може ли някой да ги спре? Освен вирусът?
То няма лошо хората да живуркат, те в крайна сметка това искат, пък и е тяхно право, след работният ден да се видят с приятели, да ударят по няколко малки или големи, но защо държавата трябва да поощравя разпространението на практика като не затваря дискотеки, кръчми барове и т.н. Там се събират много по голям брой хора и това засилва заразата отколкото Петко, Иван и групата от 5, 6 човека да се съберат в дома на Петко или Иван вместо в дискотека Х с още 100 човека. Ако в групата от 5, 6 човека има заразен той може да зарази само 5, 6 човека, които после са и лесно проследими защото се познават, съвсем друго е в групата на Петко и Иван да има суперразпространител който заради това че са отворени кръчки, дискотеки и т.н. вместо 5, 6 човека ще зарази 50, 60 които са трудно проследими, и после разпространението от София станало от клъстерно, дифузно.....После тия 50,60 човека ще си заразяват колегите, те своите деца, те други деца които са техни приятели, те техните семейства, които после ще си заразят възрастните родители които ходят да ги посещават понеже се грижат за тях да речем или хронично болните си близки и после защо честотата на починалите върви нагоре.....

Един пример как вируса стига до уязвимите групи без на тях да им стъпва крака по кръчми, дискотели или мачове, защото нали ако те се пазят.... всичко е наред. При толкова заразен вирус при който различните групи на обществото не живеят отделени от вакум едни от други, млади от възрастни, деца от родители, хронично болни от здрави няма как да бъдат опазени без цялото о-во да участва.

Разбира се вируса може и по друг път да стигне до тях, но нека да отрежем колкото се може повече от възможните пътища.

# 9 053
  • Варна
Мексико, Бразилия и ред други страни с горещ климат силно страдат от заразата. Това не е сезонен вирус, да - може да се ограничи леко с топлото време, но не е съществено. Във Флорида имат гигантски ръст на случаите а за 4 юли затварят плажовете.

В Бразилия и Мексико в момента е есен, температурите са между 15 и 25 градуса. За Щатите - там хората и през лятото седят на студено, климатиците масово са настроени на 15 градуса (минала година, септември, във Вашингтон навън беше над 30 градуса, навсякъде в помещенията, вкл. офиси, магазини, заведения, ми тракаха зъбите).

никакъв шанс топлото време да повлияе на вируса,  държавите с най-голям процент заразени са: Катар, Бахрейн, Чили и Кувейт

Имат много позитивни, защото тестват сериозно. Но и невероятно ниска смъртност. Дали пък високите температури не са причината?!

# 9 054
Скрит текст:
Мексико, Бразилия и ред други страни с горещ климат силно страдат от заразата. Това не е сезонен вирус, да - може да се ограничи леко с топлото време, но не е съществено. Във Флорида имат гигантски ръст на случаите а за 4 юли затварят плажовете.

В Бразилия и Мексико в момента е есен, температурите са между 15 и 25 градуса. За Щатите - там хората и през лятото седят на студено, климатиците масово са настроени на 15 градуса (минала година, септември, във Вашингтон навън беше над 30 градуса, навсякъде в помещенията, вкл. офиси, магазини, заведения, ми тракаха зъбите).

никакъв шанс топлото време да повлияе на вируса,  държавите с най-голям процент заразени са: Катар, Бахрейн, Чили и Кувейт

Имат много позитивни, защото тестват сериозно. Но и невероятно ниска смъртност. Дали пък високите температури не са причината?!
С тези тестве стана като мантра.
Знаем в България, когато се тестваше ей така, че да правим проучвания. Ми не стана. Нито в Пловдив, нито в "рисковите групи на първа линия". Нямахме заболеваемост и тестовете бяха ненужни.
Сега се тестват хора със симптоми, техни контакти, в заводи, клъстери, и ето резултатът. Той си отговаря на реалната картина.
Не е до брой тестове, а до насочеността им целево.

# 9 055
По улиците не срещнах никой с маска и всички ме гледаха с почуда.
Е по улиците ако не се навира човек в хората няма нужда.

# 9 056
Карантината не е ли 14 дни или ако бъркам поправите ме.
Кмета от 22 юни до днес са 8 дни, контактен с Григор Димитров защо днес участва в заседание в зала.
Кметът е контактувал с него на 16.06. Карантинират ги от датата на контакта, а не от датата на позитивиране на заразения.

# 9 057
Резултати от тестването на студенти в Медицински факултет Соф.университет:

Възрастова група 18-27
(студенти в 1,2,3,4,5,6 курс)

PCR тестове 1200
+ проби 4
- проби 1196

Не пише обаче тези тестове към коя дата са включени към общата бройка тестове направени за деня.
Тестовете са били безплатни. Студентите не са заплащали за тях.

# 9 058
  • Варна
tays, 1000 теста на 700 000 население хич не е представителна извадка. Като почнаха да тестват работодателите и хората на частно, започнаха да скачат и бройките на позитивните.

Смисълът на предния ми пост беше в друга насока Wink

# 9 059
tays, 1000 теста на 700 000 население хич не е представителна извадка. Като почнаха да тестват работодателите и хората на частно, започнаха да скачат и бройките на позитивните.

Смисълът на предния ми пост беше в друга насока Wink
Едно и също пишем, нп.
Аз вече се примирих. Гледам на нещата статистически , емпирически , философски, поведенчески / е тук е адът / и т.н.

Общи условия

Активация на акаунт