COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 376 721
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 9 225
Да бе, този вирус от Марс е дошъл...

Това, че си четеш научно-популярни статийки в свободното, не те е направило експерт в епидемиологията. Решила си, че ти е важно да разпространяваш вижданията си по въпроса-ОК, но това не ти дава право  да казваш кой откъде да пише , само защото ти оспорва аргументите.

И да, ще критикувам мерките в България, защото от самото начало са просто нелепи. И в голяма степен точно те са причината за невярването на хората в опасността. Защото няма как да бъде обяснено, че вчера имахме вирусче, по-леко от грипа, което даже няма да дойде до България, а след две седмици да  говорим за невиждана ярост. Няма как маските да са безсмислени днес, а утре да са.задължителни. Няма как да е било правилно през март, с 16 случая да хлопнат кепенците на държавата, а днес със 140 дневно всичко да е наред.
Такива като Лили могат ако искат и да се кълнат в мерките и щаба, но на други още ни е останал здрав разум.

Последна редакция: вт, 30 юни 2020, 23:00 от Хеликаза

# 9 226
Ще има ли удължаване на срока за задължителните маски?
В Италия и Испания дори и навън почти всички са с маски. Не знам, питат ли кога ще отпаднат.

Това не е вярно.
Включете си някоя уеб камера и вижте, ако не вярвате. Щото и аз не вярвах.

# 9 227
  • При семейството си
Tunata, благодаря за споделеното. Дано има сравнително бърз ефект въвеждането на тези мерки.

# 9 228
  • Mediterraneo
И аз не бих повярвала, ако не го виждах с очите си. Защото на нас ни е трудно да вярваме в такива неща- че има хора, които спазват, каквото им се каже.

# 9 229

Това, че си четеш научно-популярни статийки в свободното, не те е направило експерт в епидемиологията.

Пандемичните планове, за които говориш, са за грипна пандемия.
Грипните вируси не се предават по същия начин, по който се предава този - там няма нито такъв висок % суперзаразители, нито такъв висок % хора, които не заразяват никого.

И най-важното - плановете за грипни пандемии не са правени в контекст, в който съвсем нов за човешката популация вирус е на път да стане ендемичен.
Вярва ли ти се или не, това има значение.

# 9 230
Цитат
От 15-ти май насам, като през това време допреди няколко дни нямаше абсолютно никакви мерки, само повтаряха с половин уста да се спазва дистанция. Миналата седмица на някои места върнаха задължителните маски, но понеже губернаторът не искаше да налага непопулярни мерки, остави на кметовете на населените места да решат, така че някъде са задължителни, някъде не са. "Бруталните" цифри са 72 215 положителни срещу 46 689 преди 10 дни, 88% от интензивните са пълни, 21% от новите тестове са положителни. В неделя имахме 3900 положителни теста на 7 200 000 население
Леле мале, представяте ли си го същото за България. Защото те имат същото население като нас. Математика на щаба днес е казал че ние да имаме четирицифрена бройка заразени на ден въобще не е невъзможно.
Скрит текст:
Проф. Витанов отбеляза още, че се намираме във вторичен пик на първата вълна на заразата. А причината за това са разпуснатите мерки.
"Лошият сценарий очертава над шестцифрено число на общия брой заразени. Добрият сценарий вещае намаляване на броя на заразените и леко затихване на епидемията през лятото. Пък есента ще видим", обясни ученият.

Ковид-19 се разпространява по хаотичен вариант, каза още проф. Витанов.

"При нас мерките бяха хлабави и излязохме по друг сценарий - вместо да сме в регулярен вариант, сме в хаотичен. Намираме се на една стълба. Броят на случаите  - това са стъпалата. Бавно вървяхме надолу, но обърнахме и тръгнахме нагоре. Сега сме в хаотичен режим и доста ще поседим в него. След него е турбулентният. Той е четирицифрено число и представлява тичане нагоре по стълбите. Ситуацията се контролира засега, но има вероятност да го стигнем, ако мерките не се спазват", разясни гостът в студиото
https://www.bgonair.bg/a/36-sutreshen-blok/197434-prof-vitanov-n … #comments-listing

Една статия за маските, в Европа хората са склонни да ги носят само ако им наредят, в Азия не е така.
https://www.dnes.bg/eu/2020/06/30/zapadyt-ostava-skeptichen-kym- … oronavirus.454990

# 9 231
Tunata, а колко са хосритализираните и починалите? От тези цифри ми се зави свят.

Последна редакция: вт, 30 юни 2020, 23:11 от TafTaf

# 9 232

Това, че си четеш научно-популярни статийки в свободното, не те е направило експерт в епидемиологията. Решила си, че ти е важно да разпространяваш вижданията си по въпроса-ОК, но това не ти дава право  да казваш кой откъде да пише , само защото ти оспорва аргументите.

И да, ще критикувам мерките в България, защото от самото начало са просто нелепи. И в голяма степен точно те са причината за невярването на хората в опасността. Защото няма как да бъде обяснено, че вчера имахме вирусче, по-леко от грипа, което даже няма да дойде до България, а след две седмици да  говорим за невиждана ярост. Няма как маските да са безсмислени днес, а утре да са.задължителни.
Няма как да е било правилно през март, с 16 случая да хлопнат кепенците на държавата, а днес със 140 дневно всичко да е наред.
Такива като Лили могат ако искат и да се кълнат в мерките и щаба, но на други още ни е останал здрав разум.
Хеликаза, съгласна съм с теб, че това свали доверието, но подчертаното се случи във всяка една страна!
И в Италия, и в САЩ, и във Великобритания. Навсякъде беше рефрена "Няма страшно! Това е грип. Даже няма да го усетим" и след това олеле-малеле, болниците са препълнени.
Проблемът при нас е, че ние по начало имаме много ниско доверие в управляващите.
50 години комунизъм и вече 30 години преход всеки ни лъже и всеки краде. Няма как да им вярваме и да не мислим, че всичко е пунта. Това е проблема в България.

# 9 233
Да ви се оплача, че съм напът да набия някой в реала. Не спряха, бе, не спряха да ми се подиграват, че нося маска. Или да ми се карат. Само дето не са се осмелили още да ми я дръпнат от лицето и ритуално да я стъпчат. Днес колежка разбирачка виждайки ме с маската с ехиден тон ми казва: Носиш ли, носиш ли парцала. А тъй, носи, носи, отдалеко да ти личи колко си лековерна. Ееей, казвам ви при още един два такива коментара ще шибна на някой един шамар. Аман, бе, аман от глупаци. Примирих се, че не вярват, примирих се, че не носят маски и включват климатици, примирих се, че имат занижена хигиена, че са разконспирирали световния заговор и не спазват никакви мерки, ама да ме наричат глупачка вече ми идва свръх.

# 9 234
  • При семейството си
Tunata, а колко са хосритализираните и починалите? От Тези цифри ми се зави свят.

Worldometer дава този сайт, като източник за информация (чак сега се загледах в статистиките за отделните щати):
https://www.azdhs.gov/preparedness/epidemiology-disease-control/ … hboards/index.php

# 9 235
Скрит текст:

Това, че си четеш научно-популярни статийки в свободното, не те е направило експерт в епидемиологията.

Пандемичните планове, за които говориш, са за грипна пандемия.
Грипните вируси не се предават по същия начин, по който се предава този - там няма нито такъв висок % суперзаразители, нито такъв висок % хора, които не заразяват никого.

И най-важното - плановете за грипни пандемии не са правени в контекст, в който съвсем нов за човешката популация вирус е на път да стане ендемичен.
Вярва ли ти се или не, това има значение.
Вярваш или не предвидени са нещата. Плана е един, политиките са различни. Здравната ги обединява; диагностициране,  ваксини - един контролен орган.
11.03.2019 четем:
WHO Director-General Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus. “The on-going risk of a new influenza virus transmitting from animals to humans and potentially causing a pandemic is real.   The question is not if we will have another pandemic, but when.  We must be vigilant and prepared – the cost of a major influenza outbreak will far outweigh the price of prevention.
......
The strategy meets one of WHO’s mandates to improve core capacities for public health, and increase global preparedness and was developed through a consultative process with input from Member States, academia, civil society, industry, and internal and external experts.

Supporting countries to strengthen their influenza capacity will have collateral benefits in detecting infection in general, since countries will be able to better identify other infectious diseases like Ebola or Middle East respiratory syndrome-related coronavirus (MERS-CoV).

https://www.who.int/news-room/detail/11-03-2019-who-launches-new … nfluenza-strategy

# 9 236
Нелепи ни били мерките? Бяха си навременни и не толкова крайни, като в други държави. Да, за парковете и кпп съм съгласна, но по - скоро се презастраховаха. За това и Банско затвориха и си го казаха. Резултатът беше повече от добър. Обаче такъв рев от масата народ. Репресиран, изтормозен от мерките. А днес? Каза си го Мутафчийски, населението не желае да се пази, готвим му болниците /перифразирам/.

# 9 237
Аз само едно не вдявам защо едни и същи управници ни карат да носим маски и ни предупреждават как ще се заразим и същевременно се организират фестивали, панаири, всенародни тържества

# 9 238
Tunata, а колко са хосритализираните и починалите? От Тези цифри ми се зави свят.

Worldometer дава този сайт, като източник за информация (чак сега се загледах в статистиките за отделните щати):
https://www.azdhs.gov/preparedness/epidemiology-disease-control/ … hboards/index.php
1632 починали от над 79 000 положителни не е чак толкова висок процент, но явно тестват много интензивно.

# 9 239
  • София
Новите заповеди на МЗ са абсурдни. Вече ще изписват не защото си здрав, а по преценка на лекаря. Дали са забравили докторката, която бяха изписали така и на други двн жената се върна и почина на вратите на болниците.
Притеснявам се, че непрекъснато говорят колко легла имаме, но въпросът е колко доктори и сестри има. Те не са от желязо. 3 месеца са като роботи, а още не сме видели лошото. В малките градове да не говорим, където има по един доктор и това е

Общи условия

Активация на акаунт