COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 377 390
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 9 390
Днес сутринта докато пазарувах набързо, станах свидетел на ужасна случка. Бях в магазин, пред който имаше човек с брутална кашлица (през живота си по-ужасна кашлица не бях чувала) и всички хора се оглеждаха и го отбягваха. Кашлицата сигурно се чуваше в радиус от поне 50 метра и продължи над 5 минути, докато той просто не реши да тръгне на някъде. Човекът, разбира се, беше без маска и продавачките дори затвориха вратата, за да не реши да влезе случайно в магазина. Аз излязох чак, когато вече беше тръгнал, но не знам как щях да реагирам ако ми се наложи да пазарувам в един магазин с такъв човек. И не, не беше кашлица от алергия или задавяне. Не знам от какво е болен, дали е ковид-19, дали е нещо друго - идея си нямам, но със сигурност е сериозно болен и трябва да се лекува. Не знам какво правеше насред хората без маска. No Mouth
МК, може да е всичко. Веднага се сещам за рак на белия дроб и за хроничен бронхит. Може и да е неизлекувана пневмония, което не значи Ковид. Има хора, които с години си носят ужасна кашлица, защото не са лекували пневмония на време.

# 9 391
Скрит текст:
аз не бих сложила който и да било на респиратор, защото не мисля, че респираторът спасява животи. Според мен кислород ако не помогне респиратор също няма
Грешиш. Разбира се, че интубация спасява животи.
Или ще оставиш човек да се задуши?
Някои пациенти се усложняват много и в един момент подаване на кислород е недостатъчно.
Вече оттам нататък как ще се развие инфекцията е друг въпрос.
Има много екстубирани пациенти, които не са се гътнали задължително от интубацията.

Интубацията спасява в определени случаи, предимно когато човек не е в състояние сам да диша или въздушните пътища са стеснени. Тук има проблем със самия дроб, че не усвоява кислорода, който така или иначе си стига безпрепятствено до дроба. Вероятността интубация да спаси живот е нищожна. Затова пък има сериозна опасност да доубие пациента. Или поне да му нанесе поражения. Тия, които са я преживели са късметлии оцелели въпреки нея.

# 9 392
  • Немция
Скрит текст:
аз не бих сложила който и да било на респиратор, защото не мисля, че респираторът спасява животи. Според мен кислород ако не помогне респиратор също няма
Грешиш. Разбира се, че интубация спасява животи.
Или ще оставиш човек да се задуши?
Някои пациенти се усложняват много и в един момент подаване на кислород е недостатъчно.
Вече оттам нататък как ще се развие инфекцията е друг въпрос.
Има много екстубирани пациенти, които не са се гътнали задължително от интубацията.

Интубацията спасява в определени случаи, предимно когато човек не е в състояние сам да диша или въздушните пътища са стеснени. Тук има проблем със самия дроб, че не усвоява кислорода, който така или иначе си стига безпрепятствено до дроба. Вероятността интубация да спаси живот е нищожна. Затова пък има сериозна опасност да доубие пациента. Или поне да му нанесе поражения. Тия, които са я преживели са късметлии оцелели въпреки нея.
Ами тогава в Германия има доста късметлии.

# 9 393
  • Другата България
Скрит текст:
Днес сутринта докато пазарувах набързо, станах свидетел на ужасна случка. Бях в магазин, пред който имаше човек с брутална кашлица (през живота си по-ужасна кашлица не бях чувала) и всички хора се оглеждаха и го отбягваха. Кашлицата сигурно се чуваше в радиус от поне 50 метра и продължи над 5 минути, докато той просто не реши да тръгне на някъде. Човекът, разбира се, беше без маска и продавачките дори затвориха вратата, за да не реши да влезе случайно в магазина. Аз излязох чак, когато вече беше тръгнал, но не знам как щях да реагирам ако ми се наложи да пазарувам в един магазин с такъв човек. И не, не беше кашлица от алергия или задавяне. Не знам от какво е болен, дали е ковид-19, дали е нещо друго - идея си нямам, но със сигурност е сериозно болен и трябва да се лекува. Не знам какво правеше насред хората без маска. No Mouth
МК, може да е всичко. Веднага се сещам за рак на белия дроб и за хроничен бронхит. Може и да е неизлекувана пневмония, което не значи Ковид. Има хора, които с години си носят ужасна кашлица, защото не са лекували пневмония на време.
Разбира се, че може да е всичко. Това отново няма нищо общо с темата, предполагам всички ставаме свидетели постоянно на кашлящи и кихащи хора, такива с течащи носове - "симптоми" на всякакви други заболявания и състояния, нямащи нищо общо с ковид. Човекът е бил навън, така че разбира се, не е длъжен да носи маска. Според заповед или правило някакво. Ако е онкоболен, това съвсем би му попречило да диша. Но не, ние трябва да сочим, да отбягваме такива хора, да квалифицираме състоянието като "ужасно" само защото може би е нещо, което ще ни "направи инвалиди"....

Ето едни хора, които не са кашляли "брутално" и никой не ги е отбягвал, напротив.
https://struma.bg/%d0%b1%d1%80%d0%b0%d1%82%d1%8f-%d0%bc%d1%83%d0 … 1%8a%d0%bc%d0%bd/

# 9 394
  • Bulgaria
Държавата купува още 42 000 PCR теста за COVID-19

Министерският съвет прие решение за одобряване на проект на договор за изменение на Договора между Министерството на здравеопазването на Република България и OSANG Healthcare Co., Ltd - Република Корея, за доставка на тестове за COVID-19.

https://www.actualno.com/healthy/dyrjavata-kupuva-oshte-42-000-p … news_1477341.html

# 9 395
Wagabunga, как над 2000 интензивни легла? Нали вчера ги обявиха към 1300 (не помня точната цифра)? И то доколко са обезпечени с персонал, щом тепърва ще търсят доброволци?

Не знам, аз се опитвам да си изясня реалната картина с болниците, но без кой знае какъв успех. Значи, засега знаем, че 85 интензивни има за София, също така, че 3 болници са заети от засега 9. Ако приемем, че около половината от болните в интензивните са в София (да кажем 15 души), то излиза, че трите пълни болници общо могат да поемат по-малко или най-много 15 души след като са пълни (освен ако не са повече случаите в София). Това прави по около 5 интензивни легла или по-малко средно в тези 3-те болници. От друга страна ако 85 легла са разпределени в 9 болници, определени за Ковид, то това прави средно около 9,5 легла на болница (освен ако това не са общо всички интензивни във всички болници в София). Какъв е обичайния брой интензивни легла в болниците? Нямам никаква представа.
България първенец по легова база в болнични заведения в Европа. Не си губи времето в сметки.
https://www.svobodnaevropa.bg/a/30483564.html
Какво показват числата?

Според данни, предоставени от правителствената информационна служба, в отговор на официално запитване на Свободна Европа, в България болничните легла са общо 53 173 броя, като от тях 2 063 са за интензивно лечение.

Ако добавиш и леглата предвидени за арена Армеец съвсем подготвени ще се окажем. Фактите обаче са си факти: Италия, Испания и Франция тръгнаха с под 5% смъртност от диагностицираните случаи, и скочиха до 15%. Защо говорим за легла, а не за човешки животи? Леглата ли са важни в случая? От цял свят лекарите говореха, че са безсилни и с нищо не могат да помогнат на пациентите, освен да им позволят да се сбогуват с роднините си чрез онлайн връзка... Леглобазата ли е важна? Или живота на хиляди, чиято смърт би могла да бъде предотвратена?

Последна редакция: ср, 01 юли 2020, 19:08 от mmm75

# 9 396
Че какво прави заразен лекар на работа?!
Разумен въпрос. Коронавирусната инфекция с covid-19 е остра инфекция нуждаеща се от незабавно лечение.
Taкива са последните указания от СЗО и редица държави се съобразяват. У нас също смятам вече се подхожда така, няма вече "стойтесивкъщи на чай и аспирин и ако ви посинеят устните ни се обадете".
Ето ви го Maнгъров що за лекар е:
Цитат
Той преди години изписа дъщеря ми, която е с тежки ментални увреждания, та изписа я от отделението си въпреки молбите ми да останем, защото детето още не е добре, като ми каза, че тя така си гледа и е отпаднала, щото е увредена. Е, на другия ден пак ни приеха в болница. В много тежко състояние.
срам и позор за лекарската професия, отделно смятам прокуратурата отдавна трябваше да се самосезира относно изказванията му в публичното пространство.

# 9 397

Министерският съвет прие решение за одобряване на проект на договор за изменение на Договора между Министерството на здравеопазването на Република България и OSANG Healthcare Co., Ltd - Република Корея, за доставка на тестове за COVID-19.

https://www.actualno.com/healthy/dyrjavata-kupuva-oshte-42-000-p … news_1477341.html

Това подигравка ли е? Купуват тестове за 10 дни с решение на министерски съвет???

# 9 398
Това подигравка ли е? Купуват тестове за 10 дни с решение на министерски съвет???
Спокойно, тези явно са по-добрите и ще се ползват предимно в болниците, имаме към 1млн. теста по европейската поръчка. Ще се намерят и други в БАН също произвеждат, СЗО казаха трябват 30млрд$ за тестове в глобален мащаб.

# 9 399
Участвам в ФБ в група за недоносени деца. Скоро една майка писа, че детето и е в инфекциозна, с повръщане и дехидратация, влошава се, но никой нищо не предприема. Заваляха доста други коментари за отделението и за Мангъров. Ами... Нито един положителен нямаше. Мангъров се вясвал само на изписването, за да раздава визитки за частния си кабинет, където да се осъществи контролен преглед. Само да отбележа, че това са хора, чиито деца той е "лекувал". Не са такива, които са изградили мнение за него без пряк контакт.

# 9 400

Решението не ни пречи. Навремето един здраве министър го погна прокуратура, че беше купувал тамифлу.
На мен друго му направи впечатление. От текста излиза че един тест ще струва около 80 долара. Което е добра сума за един и лоша за друг. И къде е ЕС, че не се опитаха да подсигуряват тестове на по- нормални цени.?  ( ЕС ще подсигури парите, но пак си е проблем)

# 9 401
  • София
Абитуриентът с COVID-19 имал само главоболие преди бала
Абитуриентът с COVID-19 от град Бяла, който бе приет за лечение в русенската болница „Медика“, е имал само главоболие в навечерието на бала си във Велико Търново на 27 юни. Момчето не е предполагало, че може да се е заразило с опасния вирус и смятало, че главоболието му е в резултат на вълненението от предстоящото събитие, затова медиците определиха като некоректни и грозни обвиненията срещу младия човек. В деня след бала абитуриентът се почувствал отпаднал, което пък си обяснил с безсънната нощ заради тържеството. Едва в понеделник - на 29 юни, получил болки в гърлото, суха кашлица и висока температура. „Неговата сестра, която е студентка по медицина в Германия, го посъветвала да си направи тест за коронавирус, който се оказал положителен“, обясни доц. д-р Маринова.
 Момчето нямало предположения къде се е заразило. През последния месец бил само в град Бяла, където живее семейството му, а до Велико Търново отишъл заради матурите.

Така ли е било или не - няма как да знаем, но е факт, че заради един вирусоносител мнозина контактували с него сега горчиво съжаляват за това - Карантина за над 100 души заради заразен абитуриент
Разбира се, не е решение на проблема да хвърляме камъни по нещастника, оказал се в това положение - реално всеки може да попадне в такова. А решението е съвсем просто - даже не на национално, а само на регионално ниво. Но защо ли не се прилага? Ами избори идват, никой не иска непопулярни мерки. Някои все пак се престрашават: Забраниха масовите събирания във Велинград
Другите чакат какво ще кажат "отгоре" - от София. Има да си чакат...

# 9 402
  • София

42 хиляди теста???
Трябва да ни стигнат за ЕДНА седмица, а не да се хвали МС каква нищожна бройка си е купил.

# 9 403
Участвам в ФБ в група за недоносени деца. Скоро една майка писа, че детето и е в инфекциозна, с повръщане и дехидратация, влошава се, но никой нищо не предприема. Заваляха доста други коментари за отделението и за Мангъров. Ами... Нито един положителен нямаше. Мангъров се вясвал само на изписването, за да раздава визитки за частния си кабинет, където да се осъществи контролен преглед. Само да отбележа, че това са хора, чиито деца той е "лекувал". Не са такива, които са изградили мнение за него без пряк контакт.
Не съм привърженик на Мангъров по отношение на позицията му за ковид. НО дъщеря ми наскоро лежа в инфекциозна, има летен вирус - с повръщане, диария, понякога придружени и с висока температура. Той беше единственият лекар, който се държа човешки. Присъстваше на 2 от 3 визитации и целодневно го виждахме в отделението. За мен придоби друг облик този човек. Което не променя първото изречение.

# 9 404
Тези, които са контактували с въпросното момче за какво съжляват горчиво? Излязъл ли е някой положителен от тях? Аз разбирам, че засега са само карантинирани, което си е гадно неудобство, но все пак не е толкова голяма драма. Виж, ако някой се разболее, това си е вече за съжалние.

Общи условия

Активация на акаунт