COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 377 382
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 9 405
За повечето хора карантинирането е по-голяма драма от това да се заразят. Всеки си мисли, че ще го изкара на крак.

# 9 406
  • София
Абитуриентът с COVID-19 имал само главоболие преди бала.

A така. А аз днес съм със страшно главоболие.

# 9 407
Ами мен вчера ми сълзеше окото и подкашлях. Не се филмирайте излишно, не всяко неразположение е Ковид.

# 9 408
светът се прецака икономически с екстремните мерки и го осъзнаха - видяха, че в Швеция НЕ боледуват и НЕ умират повече хора отколкото в държави с карантини. Яд ги е, че шведите излезнаха най-умни, не слушаха никой и понесоха най-малко икономически поражения и сега ги наказват - чиста натурална злоба и завист. Ако не вярвате сами си сметнете процента на билни и умрели в различните държави и ще видите че много карантинирани държави  са с повече болни и умрели от шведите - аз лично смятах преди. А сега като отлабиха мерките и заболеваемостта скочи сигурно е още по-изявена тенденцията. Верно е, че шведите са на голяма територия и не се бутат един в друг, но явно и хората са си съвестни и не им трябват забрани за да се пазят един друг. Абе шведите са си шведи Simple Smile

Това е може би един от най-безумните постове, които съм чела. Как е с умирането в Дания и Норвегия в сравнение с Швеция? Вземи която и да е друга държава в Европа, която въведе мерките рано, и ще видиш, че е много по-добре от Швеция откъм заразени и умрели. Може би математиката не ти е силната страна, но да даваш Швеция за пример за подражание е смешно.

# 9 409
  • София
Тези, които са контактували с въпросното момче за какво съжляват горчиво? Излязъл ли е някой положителен от тях? Аз разбирам, че засега са само карантинирани, което си е гадно неудобство, но все пак не е толкова голяма драма. Виж, ако някой се разболее, това си е вече за съжалние.
Не мога да знам, разбира се, дали съжаляват - мога само да предполагам. На тяхно място бих си страхувала най-вече да не съм се заразила и набързо лепнала вируса на някой познат - или непознат, от рискова група. Това е причината да избягвам масови събирания на хора. Това са моите съображения, разбира се - не е задължително всеки да разсъждава така.

# 9 410
  • Пловдив
Нека не се филмираме излишно - "еди кой си го боляла главата и имал корона, ето, сега и мен ме боли...."
И мен редовно ме боли глава, гърло, гърди, кихам и т.н. в последните месеци, ама корона за момента - йок.

# 9 411
За повечето хора карантинирането е по-голяма драма от това да се заразят. Всеки си мисли, че ще го изкара на крак.
Когато се повтаря, потретва ... че дори няма да разбереш, че си се заразил, нормално е да се мисли така. А директора на РЗИ Смолян дори реши, че няма смисъл да налага карантина на работници от завод с огнище на ковид. Какъв е смисъла да се тестват хората, излишен разход. Да тестват хора със симптоми или преди да бъдат приети в болница /не само заради ковид, а изобщо/.

# 9 412
Европейската поръчка на тестове се провали. И сега с тия 42 хиляди- ще има за няколко дена, а после?
https://www.dunavmost.com/novini/targat-na-ek-za-testove-za-koro … avirus-se-provali

# 9 413
Да, видяхме по-трезвият поглед върху ситуацията на фелдшера от Шумен и лекаря от Видин до какво доведе. Confused
Сигурно са знаели нещо, което ние не знаем. Confused
Да, но и жената на фелдшера го научи за няма и седмица. Дали е бил в състояние да съжалява, че е жертвал и нея. Много ми е мъчно.

# 9 414
  • Другата България
Абитуриентът с COVID-19 имал само главоболие преди бала
Абитуриентът с COVID-19 от град Бяла, който бе приет за лечение в русенската болница „Медика“, е имал само главоболие в навечерието на бала си във Велико Търново на 27 юни. Момчето не е предполагало, че може да се е заразило с опасния вирус и смятало, че главоболието му е в резултат на вълненението от предстоящото събитие, затова медиците определиха като некоректни и грозни обвиненията срещу младия човек. В деня след бала абитуриентът се почувствал отпаднал, което пък си обяснил с безсънната нощ заради тържеството. Едва в понеделник - на 29 юни, получил болки в гърлото, суха кашлица и висока температура. „Неговата сестра, която е студентка по медицина в Германия, го посъветвала да си направи тест за коронавирус, който се оказал положителен“, обясни доц. д-р Маринова.
 Момчето нямало предположения къде се е заразило. През последния месец бил само в град Бяла, където живее семейството му, а до Велико Търново отишъл заради матурите.

Така ли е било или не - няма как да знаем, но е факт, че заради един вирусоносител мнозина контактували с него сега горчиво съжаляват за това - Карантина за над 100 души заради заразен абитуриент
Разбира се, не е решение на проблема да хвърляме камъни по нещастника, оказал се в това положение - реално всеки може да попадне в такова. А решението е съвсем просто - даже не на национално, а само на регионално ниво. Но защо ли не се прилага? Ами избори идват, никой не иска непопулярни мерки. Някои все пак се престрашават: Забраниха масовите събирания във Велинград
Другите чакат какво ще кажат "отгоре" - от София. Има да си чакат...
Разбира се, че не това е решението. Но явно не всички го разбират по този начин.
За мен /мои разсъждения, само и единствено/ е по-притеснително това, че това момче е било само в града си, не е имал контакти /или поне не знае за такива/ с болни и такива с вируса, и не знае откъде го е "лепнал". Не пише да е ходил на мач или на дискотека например. Но е факт, че е носител на вируса, има и симптоматика, и сега хората "съжаляват". За какво? За това, че всеки утре може да е на неговов място?

# 9 415
  • София
Напротив, аз не се филмирам, защото знам, че правя всичко възможно да се пазя. А ако някъде съм се заразил ще значи не е било по моя вина, и така е трябвало да се случи. Няма място за филм.

# 9 416
За филмирането съм съгласна. Така даже е по-трудно да определим дали наистина ни има нещо или не.
Скрит текст:
Вчера вдигнах температура от чисто притеснение.
От началото на 4 месец носа ми е постоянно "запушен". По скоро усещане, отколкото физически проблем. Нищо притеснително, много добре го знам. Но онзи ден се оказа, че ММ може бе да е контактен на контактен(съпруг на негова колежка работи в завода в Септември, жената не отишла на работа, нито пък си вдигала телефона) и вчера като ми се разтече носа откачих.
Веднага премерих температура 36,5. След половин час вече беше 37,4.
Оказа се, че съпругът на колежката е в болничен от месец, заради нещо съвсем различно.
Днес ми няма нищо. Дори и носа ми вече не е "запушен".
Не е хубаво да се притесняваме и подскачаме за всеки вероятен симптом, защото по този начин можем и да си го причиним(симптома) сами.
Вече, ако оплакванията продължат трябва да се търси мнение на лекар.

# 9 417
Малко суперразпространителите, дано абитуриентът не се окаже един от тях.

Има теория, че заразени от суперразпространители е по-вероятно също да станат суперразпространители. Основните неща, които знаем за тях са: имат множество социални контакти и отделят по-голям вирусен товар.

Средата на един много общителен човек е също предимно от други като него и от там са повечето му близки контактни извън семейството, мисля няма нужда от коментар.

По-големият вирусен товар при повечето заразени води до по-тежко протичане на болестта, но някои имат по-голям толеранс и или не развиват тежки симптоми, или ги развиват след по-дълго време (примерно млади хора в добра физическа форма). Големите клъстъри са обичайно контакт със суперразпространител на закрито (барманът в Ишгл, жената в южнокорейската църква, нашите пастори и т.н.). Отделянето на по-голям вирусен товар при въздушно-капковите е повече при силно говорене, викане, пеене. На по-шумни събирания е по-вероятно да се заразите, отколкото на по-тихи и спокойни. Също при по-тежко и учестено дишане. Пример - един и същ болен заразява няколко души в зумба група и нито един в група по пилатес.

Тези неща вероятно имат връзка с интензитета на епидемията в различните общности - северните нации като цяло са по-дистанцирани и доста по-тихи в сравнение с южните. Ако вземем за пример нашите роми, които са по-засегнати тук. Начинът, по който комуникират, е по-динамичен, говорят бързо и се надвикват, италианци и испанци също са много шумни.

# 9 418
  • Bulgaria
Пациент с COVID-19 на хемодиализа заразил още трима в Стара Загора.

https://www.actualno.com/starazagora/pacient-s-covid-19-na-hemod … news_1477349.html

# 9 419

Общи условия

Активация на акаунт